"Уестингхаус" обяви, че договорът за VII блок на АЕЦ "Козлодуй" е подписан

Дани Родерик (вдясно) се срещна с министър-председателя Пламен Орешарски на 29 юли

© Министерски съвет

Дани Родерик (вдясно) се срещна с министър-председателя Пламен Орешарски на 29 юлиАмериканската енергийна компания "Уестингхаус" обяви в прессъобщение, че след консултации с всички български политически партии, е подписала акционерно споразумение за разширяване на ядрените мощности в АЕЦ "Козлодуй". Това и всички бъдещи споразумения по проекта ще бъдат одобрявани от следващите български правителства, уверяват от дружеството. 


В прессъобщението се напомня, че ядреният реактор на "Уестингхаус" АР1000 е избран от българската страна, а от декември 2013 г. се водят преговорите. 


"Уестингхаус"  ще предостави цялото оборудване за реактора,  проектирането, инженеринга и горивото за него. Догодина компанията ще  проведе конкурентен търг, в съответствие с българските и европейските правила за провеждане на обществени поръчки, за изграждането на реактора.Очаква се в процеса на строителството да се включат български и международни строителни компании. В хода на работата по проекта се очаква да бъдат разкрити 15 хил. нови работни места, от които 3000 на площадката, а останалите - в свързани дейности. След като централата заработи там ще бъдат наети между 500 и 800 висококвалифицирани специалисти. "Уестингхаус" не изключва да привлече български експерти и към други свои проекти по света.  


Планира се реакторът АР1000 да влезе в експлоатация до 2023 г. Като базова мощност с нулеви въглеродни емисии, блокът ще отговаря на изискванията на българското и на европейското законодателство за конкурентоспособна и нисковъглеродна енергия за следващите 60 години, уверява компанията. 


Проектът ще подпомогне създаване на десетки българо-американски търговски партньорства в ядрения сектор и други производства, както и ще установи постоянен обмен на научно и технологично познание и възможности за развитие",е цитиран да казва Дани Родерик, президент и главен изпълнителен директор на "Уестингхаус". 


Подписаното споразумение не съдържа клаузи за държавна помощ. Както "Уестингхаус", така и АЕЦ "Козлодуй" имат свободата да привлекат международни финансови субекти, с което да постигнат най- добрите условия, а ако не успеят  - проектът няма да се осъществи, уточнява прессъобщението. 


В него не се посочва цената, която била поверителна, но се уточнява, че "ако  в крайна сметка условията на настоящото споразумение не  могат да обезпечат един конкурентен проект, просто проектът няма да продължи". В началото на юли агенция "Ройтерс" съобщи за сума около 4.8 млрд. долара, а днес енергийният експерт от БСП Румен Овчаров спомена за 5.3 млрд. долара. 


"Уестингхаус" потвърждава, че няма да остане капиталов инвеститор след довършването на енергоблока тя ще се оттегли, а "България ще  притежава 100%  от приходите и печалбите". "Вярваме, че това е национално богатство за България и не желаем да диктуваме  или по друг начин да  влияем върху  вземането на решения  от неговите собственици и оператори", пишат от "Уестингхаус". Дружеството уверява, че с участието си  в проектната компания гарантира, че ще изгради централа, която отговаря на международните и българските стандарти за безопасност, в съответствие с одобрения график и в рамките на предвидения бюджет.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK