Ваньо Танов се връща начело на митниците

Ваньо Танов, снимката е архивна.

© Цветелина Белутова, Капитал

Ваньо Танов, снимката е архивна.Настоящият шеф на Агенция "Митници" Павел Тонев ще подаде оставка днес и на негово място ще бъде назначен Ваньо Танов, който оглавяваше институцията по времето на ГЕРБ. Това съобщи Нова телевизия като цитира служебния министър на финансите Румен Порожанов.  


Порожанов аргументира решението с това, че именно митниците са най-слабото звено сред приходните агенции. "Оценката е за около 900 милиона лева неизпълнение на приходната част. Имах разговор с директора на Агенция "Митници" и днес ще подпиша молбата за неговото освобождаване и на негово място ще е Ваньо Танов. Надявам се да подобрим събираемостта на тази агенция", каза министърът, цитиран от "Фокус".


Предвид краткото време до края на бюджетната година е наложително да се предприемат спешни и адекватни мерки за подобряване на качеството на работата на Агенция "Митници", включващи ефективен контрол върху акцизните стоки, засилване на борбата с контрабандата и постигане на по-добра ефективност на взаимодействието с органите на НАП и МВР, които да доведат до повишение на събираемостта на приходите, се посочва в съобщение на Министерството на финансите, от което се разбира, че смяната вече е факт. 
Павел Тонев оглави агенцията през ноември 2013 г. Преди това за кратко начело беше Кирил Желев. 
Ваньо Танов напусна агенцията през септември 2013 г. след боледуване. 


В справката за Танов, разпространена от министерството, се припомня, че той беше директор от 6 август 2009 г. до 22 август 2013 година. Под негово ръководство в агенцията бяха въведени положителни практики, водещи до нарастване на ефективността на работата на администрацията при прилагане на митническото и данъчно законодателство и до повишаване на събираемостта на приходите, се посочва в мотивите за назначаването.


Ваньо Танов е роден на 22 септември 1958 г. в Монтана. Завършва математическа гимназия и се дипломира през 1981 г. като инженер във ВИММЕС (Русенски университет "Ангел Кънчев"). От 1985 до 2007 г. Ваньо Танов работи в системата на МВР, като преминава през всички длъжности от оперативен работник до генерал-майор. Многократно е награждаван и повишаван предсрочно. С указ на президента през 2004 г. е удостоен със звание "генерал-майор" от МВР. През 2005 г. е назначен за директор на Националната служба "Борба с организираната престъпност" (по-късно ГДБОП) в МВР. През юли 2007 г. подава оставка.


Завършил е курс за ръководни кадри в Академията на МВР, специализирал е в Сикрет сървиз (САЩ) и Кралство Нидерландия, участвал е в международни експертни групи в страните от ЕС и Русия по проблемите на тероризма и корупцията.


Женен, с двама сина.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK