"Южен поток България" спира възлагането на поръчки и сключването на договори (обновена)

"Южен поток България" спира възлагането на поръчки и сключването на договори (обновена)

© Надежда Чипева, КапиталПо препоръка на Европейската комисия "Южен поток България" АД спира възлагането на поръчки и сключването на договори, свързани със строителството на  газопровода "Южен поток" на територията на страната, заявиха в прессъобщение от дружество.


"В момента дружеството извършва дейности с подготвителен характер по реализацията на проекта при спазване на националното и европейското законодателство", гласи съобщението. "При строителството на газопровода "Южен поток България" АД се придържа към  принципа на прозрачност и отговорност  за съответствието на проекта с нормите на Европейския съюз", продължава то.


Дружеството припомня, че "Южен поток" е "глобален инфраструктурен проект за строеж на газопровода с мощност 63 млрд куб. м през Черно море до страните на Южна и Централна Европа с цел  диверсификация на маршрутите за експорт на природния газ и елиминиране на транзитните рискове". "Първите количества газ по "Южен поток" ще бъдат доставени в края на 2015 година. Пълното захранване на газопреносната мрежа ще бъде през 2018 година", заключва прессъобщението.
В сайта на БЕХ пък се появи съобщение, че холдингът "в качеството си на акционер в проектната компания "Южен поток – България" АД и в изпълнение на указанията на Министъра на икономиката и енергетиката уведоми с нарочно писмо ОАО "Газпром" и изпълнителните директори на "Южен поток – България" АД и предприе всички необходими действия за замразяване на дейностите по проекта "Южен поток" до окончателното изясняване на всички въпроси, свързани с процедурата по възлагане на договора за проектиране, доставка и строителство и в съответствие с изискванията на ЕК".


"Български енергиен холдинг" ЕАД оказва и ще оказва пълно съдействие на ЕК в качеството си на съакционер в проекта "Южен поток", но не може еднолично да решава въпроси свързани с разкриването на информация представляваща търговска тайна. За действията си "Български енергиен холдинг" ЕАД своевременно е уведомил партньора си ОАО "Газпром", продължава съобщението.


По-рано днес Министерството на икономиката и енергетиката излезе със съобщение, че действията на ръководството на "Южен поток България" за увеличаване на капитала въпреки заповедта на енергийния министър в служебния кабинет Васил Щонов да се спре работа по проекта не защитават интересите на Български енергиен холдинг (БЕХ) в дружеството. От министерството заявиха, че възнамеряват да отнесат случая към правоохранителните органи.


В понеделник стана ясно, че ден след като министър Щонов разпорежда прекратяване по-нататъшни действия по проекта "Южен поток", ръководството на дружеството, в което БЕХ и "Газпром" държат по половината дялове, е подало заявление за увеличаване на капитала на дружеството 25 пъти до 397.6 млн. лева. Така съветът на директорите, който се състои от петима членове и всички решения трябва да се вземат единодушно, всъщност изпълнява решение на предишния енергиен министър Драгомир Стойнев от декември миналата година.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK