Несигурността "замрази" заплатите в частния сектор, сочи анализ

Несигурността "замрази" заплатите в частния сектор, сочи анализ

© ShutterrstockИкономическата и политическата несигурност в България отблъсква чуждестранните инвеститори и възпира растежа на работните заплати, които в частния сектор са практически непроменени през последните 12 месеца. През следващите месеци не се очаква ускоряване на икономическия растеж, нито оживление на пазара на труда. Това констатира икономическият и финансов анализ за второто тримесечие на 2014 г. на Българската банка за развитие (ББР), цитиран от БТА.


В края на юни българската банкова система премина през сериозно сътресение като на депозитарна атака бяха подложени две от системните търговски банки, подчертават анализаторите на ББР. Те напомнят, че предстои да бъде изготвена независима оценка от МВФ, каквато беше поискана от управителя на БНБ Иван Искров в началото на август. 


Банковата система остава добре капитализирана и ликвидна, но се очаква разходите за обезценки да нараснат през следващите месеци, което ще намали и печалбата на търговските банки като цяло, отчита анализът.
В същото време в него се посочва, че лихвите по депозитите намаляват по-бързо, отколкото по кредитите, а това допринася за положителния финансов резултат на банковата система.


Авторите на документа предупреждават, че ако бюджетът не бъде актуализиран от бъдещия парламент, ще са необходими сериозни усилия за намаляване на бюджетния дефицит, който към средата на годината достигна две трети от планираното за годината. Основни фактори за това са слабото изпълнение на приходите от косвени данъци, както и блокирането на част от плащанията по две от оперативните програми, напомня анализът. 


Експресните оценки на БВП показват, че през второто тримесечие на 2014 г. неговият ръст се ускорява, но все още остава под предварителните очаквания, посочват експертите и напомнят, че към юни ръстовете на продажбите в основни икономически сектори се забавят. Оценките за бизнес климата през юли се влошават вероятно под влияние на увеличената икономическа и политическа несигурност, коментират авторите на анализа. Според тях несигурната среда е основна причина и за ниските обеми на привлечените преки чуждестранни инвестиции. Тя е и факторът, забавящ ръста на работната заплата, която в частния сектор практически не се е изменила спрямо второто тримесечие на 2013 г. 


Наблюдателите очакват икономическият растеж през следващите две тримесечия да е по-ограничен и затова не прогнозират по-сериозно възстановяване на пазара на труда до края на годината. В същото време се очаква постепенно инфлацията да се засили и през следващите месеци дванайсетмесечният индекс да се върне към положителни стойности. 


Анализ на "Райфайзенбанк" България, разпространен по-рано днес, прогнозира, че темпото на икономическия растеж до края на годината ще се запази на равнището от средата на годината, което е под заложените в бюджета 1.8% от БВП. 

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 665 Любопитно

  И на колко лева са замразени?

 2. 2 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 901 Неутрално

  Ето това е индикация за проблем, а не учителските заплати, дето ни проглушиха ушите с тях.

 3. 3 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Добре познатото от 15 години лозунгче на политическите сатрапи-''Стабилизация на нивото на мизерията.""

 4. 4 Профил на today
  today
  Рейтинг: 927 Неутрално

  Такива са последствията от управления на ДПС и БСП.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 5. 5 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  "Шефа е голям пич, само че плащането му е слабото място..."

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 6. 6 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1593 Неутрално

  "Анализ на "Райфайзенбанк" България, разпространен по-рано днес, прогнозира, че темпото на икономическия растеж до края на годината ще се запази на равнището от средата на годината, което е под заложените в бюджета 1.8% от БВП."

  Изненадващи изводи върху прогноза с много въпросителни .
  Ако темпото на икономическия растеж се запази и през следващите две тримесечия, това означава че за годината ръста ще е над 2%.

  Ecrasez l’infâme
 7. 7 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 829 Неутрално

  В масовия частен сектор най-вече извън София, заплатите от поне 1 петилетка са трайно вързани към минималната с таван до към 400лв. После се чудят защо никой не искал да се хваща на работа.
  Абе Господа Другари бизнес собственици. Кое по-напред да запушат работниците ви с 400лв? Дали транспорта до работата ви, дали да се хранят, дали деца да гледат, дали наем за жилище или сметки да плащата, дали дрехи и обувки да си купят, дали книга да си купят, дали.... Да знам, вашите работници нямат нужда от всичко това защото те така или иначе нямат свободно време за да си харчат "големите" заплати на воля по супермаркетите и курортите.
  За сметка на това може да идете да си купите поредния луксозен таралясник с парите, които сте оскубали от вашите работници със замразени заплати. Зер вашите комплекси пред лигавите ви любовници, само така може да ги избиете.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 8. 8 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1593 Неутрално

  До коментар [#4] от "today ":

  Напротив, това са постижения на фона на погрома извършен от вожда ви.

  Ecrasez l’infâme
 9. 9 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 934 Неутрално

  Несигурност. Инфлация. Икономическа криза. Политическа нестабилност. Повишение на цената. Банков банкрут. Това са основните характеристики на живота в територията, условно наричана българска държава. Вече 14 години, все по надолу, упорито по нашенски.
  Идват избори. Пак ли ще е същото? НЕКА ТОЗИ ПЪТ ДА СИ ИЗНЕВЕРИМ!

 10. 10 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2157 Весело

  Аз се измъкнах от частника с 4 замразени заплати ... колегите които останаха ... вече са с по 9 замразени заплати, а един охранител пенсионер вече има 31 замразени заплати. Ня'а така'а държа'а
  = Размера ... няма значение, когато не ги дават =

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 11. 11 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#7] от "traveler1":

  Ех, този Андрешко... Здраво е заседнал в главиците ви.

 12. 12 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2157 Весело

  До коментар [#8] от "Graf": "Напротив, това са постижения на фона на погрома извършен от вожда ви."
  Изтриха ми коментар със същото съдържание под друга тема, защото бях използвал към "погром" пролагателно с име на племе прегазило Римската империя и установило се на Африканския бряг.
  Мен ме трият, тях избирателя ги банна от НС

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 13. 13 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1593 Любопитно

  До коментар [#10] от "dark'star":
  [quote#10:"dark'star"]а един охранител пенсионер вече има 31 замразени заплати.[/quote]

  Този що не се цани за роб?

  Ecrasez l’infâme
 14. 14 Профил на today
  today
  Рейтинг: 927 Неутрално

  [quote#8:"Graf"]Напротив, това са постижения на фона на погрома извършен от вожда ви.[/quote]
  А кой е вожда ни, и какъв погром е извършил?

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 15. 15 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 829 Неутрално

  [quote#11:"Знам и Мога"]Ех, този Андрешко... Здраво е заседнал в главиците ви.
  [/quote]
  Приятел, аз съм собственик на фирма и заплатата ми е ок, но работници нямам. Аз съм си и обща работник и каквото се се сетиш. Имахме преди време, сега не- работата намаля изключително много. Но имам приятели, близки и познати работещи при условията описани от мене по-горе. Днес дойде една моя племенница, която учи и работи на 4 часа договор, с уговорката за 8ч работен ден, а в края на краищата работи 7 дена в седмицата понякога между 12-13ч., момичето е на 23. Имам и познати дето ги мързи да гледат, но с такъв тип трудова дейност и такива заплати хептен нямат мотивация да почнат работа.
  Та така с андрешковщината....

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 16. 16 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2157 Весело

  До коментар [#13] от "Graf":
  Имам "обосновани предположения", че се крие от бабата да си пийва по време на смяна Той си знае, ама още ходи на работа. Това е мат'риала

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 17. 17 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 531 Гневно

  До коментар [#7] от "traveler1":


  До коментар [#15] от "traveler1":

  Аз не мога да разбера, защо винаги частника и шефа на фирмата ви е виновен. Ами дайте да ги избием и всичко тогава ще се оправи, според вашите виждания!
  Не осъзнавате ли, че броят на фирмите вече е на санитарния минимум, ако ли не и под него. Със всяка следваща затворена фирма, следва увеличение на бюджетния дефицит, недостиг на пари за социални, здравни пенсии и всичко останало. Както и най лошото--Бягство на младите, а и вече не толкова млади извън държавата. Аз имам интерес всички да вземат големи заплати. Тогава ще си купуват повече стока и колелото на икономиката ще се завърти. Повече търговия-повече производство, по големи заплати!
  Но не насочвайте вашият гняв към работодателите. Ако няма работодатели, ще има много работници, но безработни работници! Насочвайте вашият гняв към държавата! Какво е направила държавата за работодателите, с какво им е помогнала? С нищо! Само рекет, корупция, нелоялна конкуренция, поръчки под масата на само приближени до властта фирми. Не можете ли да разберете, че дребният и среден частник е на ръба на оцеляването и бачка по 14-16 часа всеки ден, включително и съботите и неделите! Ами вижте какво прави държавата. Социални има само за циганите и техните деца! Здравни и осигуровки на цялата администрация, полиция и военни никой не внася. Пенсиите са по 150-200 лева, което е подигравка с пенсионерите. И за това ли частника е виновен?
  Пак ви казвам: Търсете вината другаде, не убивайте и малкото останали все още работещи в тази държава и даващи хляб на населението. Малко е, вярно, но по добре малко, отколкото николко!

 18. 18 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1401 Любопитно

  Едни викат "ще продължи растежа", други, че няма растеж. Вчера бяхме с 15% увеличени заплати, днес със замразени.
  Въобще някой знае ли какво става?

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 19. 19 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Задайте си въпроса как частник, който си купува мерцедеси, не прави нищо, плаща жалки заплати на трудещите се, съществува без държавна помощ. Няма как.

 20. 20 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#15] от "traveler1":

  Тогава пробвай за разнообразие да наемеш 10-на работника. И им плащай заплати. Виж тогава пък те колко работят. И как. Виж тогава пък ти колко ще работиш като "шеф", какви "луксозни таралясници" ще караш, за да осигуриш в края на всеки месец пари за осигуровки, данъци и заплати, за сметките, за наема. Да видиш как понякога ТИ няма да взимаш пари, за да можеш да дадеш на ТЯХ.

  "Луксозни таралясници". Андрешковци. Все в чинията на другия гледате.

 21. 21 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#7] от "traveler1":

  +++++++++++++++++++++++++++++++
  ТОЧНО ТАКОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО!

 22. 22 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#17] от "razlichen123":

  Защото в училище така ги учеха. Чорбаджията изедник, стиснатия стопанин, лошия бирник, съдията изпълнител с вълчи кожух... А Андрешко добър, добър, благороден... Нищо, че Андрешко:
  1. Нарушава закона, като съботира работата на държавен служител. (лошо).
  2. Става съучастник в престъпление - укриване на данъци / вземания. (лошо).
  2. Не свършва работата, за която се е наел - вместо да откара пътника си, го зарязва насред път. (много лошо)

  Най-лошото е, че в училище още учат, че Андрешко е герой, а оня, който не си е платил данъците / заемите, заслужава подкрепа.

  И че може да не свършим това, което сме обещали.

 23. 23 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#9:"yorddj"]Идват избори. Пак ли ще е същото?[/quote]
  Да! ...за съжаление, пак ще е същото...защото на сергията има само червени, гнили, комуноидни домати... как да избереш нещо друго???

 24. 24 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  До коментар [#20] от "Знам и Мога":

  Ако си знаещ и можещ,би трябвало да знаеш,че не си съвсем прав.

 25. 25 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 531 Любопитно

  [quote#10:"dark'star"]Аз се измъкнах от частника с 4 замразени заплати ...[/quote]
  Браво! Бихте ли уточнили, дали случайно "частника" не е потомствен комуняга, заграбил "фирмата" си за жълти стотинки, а оттогава, фирмата затъва...??? Много ми е любопитно?

 26. 26 Профил на id
  id
  Рейтинг: 480 Неутрално

  И пак да напомня:

  Кризата ще свърши когато свикнете с нея.

 27. 27 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1002 Весело

  До коментар [#4] от "today ":

  за една година нанесоха почти библейски опустошения на KLETA MAJKA BALGARIQ. използвай въображението си да си представиш април 2015-та

  зимата на Виденов щеше да ни се струва като някакво пролетно дъжденце

  РЕФОРМИ !
 28. 28 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#24] от "dedo pepo":

  "Аз знам, че нищо не знам, но вие и това не знаете!"

 29. 29 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1049 Весело

  [quote#10:"dark'star"]а един охранител пенсионер вече има 31 замразени заплати.[/quote]
  Дай боже всекиму,бих казал.Какъв живот!Така да си го наредиш че 31 месеца да я караш без заплата.
  Нещо общо да е имал Вашият познат с Българската народна армия и Народната милиция? Само питам.
  Моят вуйчо,лека му пръст,казваше:"И на най-хитрите лисици кожите са в кожухарницата."

 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8197 Неутрално

  Мислех,че отдавна са замразени.

 31. 31 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#22] от "Знам и Мога":

  Прав сте, но кой да го разбере?
  Работника иска в 5 часа да се е прибрал, жена му без гащи да му сервира салатата и ракията, а той доволен да я пошляпва по дупето, да се наяде, като рязан циганин и да псува всички наред, на първо място шефа, докато гледа някое мачле!
  На работа, да си порка биричката, докато се чеше по топките, а работата не е заек, за да избяга. Да си има 20 дена отпуска и то взета през август, да има барем 70 дена празници и задължителни премии всяка седмица!

 32. 32 Профил на my_self
  my_self
  Рейтинг: 481 Неутрално

  Българските заплати освен замразени са и силно занижени.

 33. 33 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  До коментар [#31] от "razlichen123":

  Работниците работят според условията и организацията, които са създали мениджърите. Създайте организация и ясни правила и сам ще се учудите как могат да работят българите.
  Питали ли сте се защо в чуждите фирми работят, а в българските не искат?

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 34. 34 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#33] от "biss Mark":

  И сте прав и не сте! При мен се работи яко! Който не иска, да си ходи дома! Но имам хора, които вече са 15-16 години при мен и не искат да напускат. Защо ли?
  Имах в предвид, с примера, работещите на разните държавни и общински служби. Не сте ли виждали как един копае или ремонтира нещо, а десет седят около него и му дават указания или просто си лафят да мине деня? А колко пъти са ви връщали, за смешни неща от разните гишета, просто защото нямат желание да си вършат работата? Примерно: Подал си някаква декларация предната година/ за имот/ и те карат отново да я подаваш, въпреки че е при тях и я имат?
  Или най фрапиращото ежедневие с нашите нищоправещи полицай? По барчета и кафенета и дремещи под сенките, но претендиращи за максимални пенсии, след 20 години трудов стаж, с поне 20 заплати накуп! А то отиваш с записи от три камери и им поднасяш на ръце даденият крадец, а те започват с " ама сега, защо така, защо ни търсите работа, то ние сега така хубаво си приказваме, а и не сте ни началник, че да ни търсите работа" и хиляди други, а след месец идва съобщение, че всичко е прекратено, защото извършителя е неизвестен?????
  Та всичко зависи от гледната точка и затова обикновеният работодател е лош, защото кара персонала да работи, а не да дреме като държавен служител!

 35. 35 Профил на petrova835
  petrova835
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Добро заглавие. И само толкова. Да се неначудиш - институциите фалират български банки, а тези лоши работодатели "замразяват" заплатите. Не ги е срам!

 36. 36 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3928 Неутрално

  Истината е ,че на Бг работодателите не им се иска да заплащат по-прилични заплати на своите работници и служители!И това ще им се върне като бумеранг след години!

 37. 37 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Сега несигурността, а преди? Каква е причината? Преди няколко дни се спомена и подчерта по някакъв повод, че средната заплата е 800 лева! За страната може би, но.... Това е изчислено по методиката на НСИ! Истината е, че тия 800 лева са високите заплати! Средната заплата във вътрешността на страната е 500 лева! При това, не се изплащате редовно и в цялост!

  goblenka
 38. 38 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#36] от "bat_plamen":

  Да, то, работодателите, гребат парите от Искъро, нали.

 39. 39 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#31] от "razlichen123":

  Никой дори не иска. Виж реакциите по форума. Личи си кой някога е работил за себе си, който е управлявал хора и кой винаги се е мъкнел от служба на служба и е чакал аванс и заплата.

  Не отричам, че има много фирми, където трудът не е добре заплатен. Ама същевременно, много служители НЕ работят по-добре, когато взимат повече. Особено ниско-квалифицираният персонал, каквато е 95% от работната сила в България.

  Да знае английски и едновременно с това различава компютър от телевизор с пишеща машина? Пази, Боже, да искаш да знае какво е Пивот таблица с Ексел. Ама какво говоря, то български език да се знае и да може да се напише смислен текст от половин страница е рядкост.

  Ала и за това е виновен работодателят, няма кой друг!

 40. 40 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 531 Весело

  До коментар [#39] от "Знам и Мога"

  ___________________________"Ама какво говоря, то български език да се знае и да може да се напише смислен текст от половин страница е рядкост.

  Ала и за това е виновен работодателят, няма кой друг!"--------------------


  Ха -ха-ха!!!! +++++++++++++++!

 41. 41 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 1409 Любопитно

  До коментар [#31] от "razlichen123":
  Иска? А кой дава?

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 42. 42 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 1409 Весело

  До коментар [#39] от "Знам и Мога":
  Няма как да се сдържа - на 100% съм съгласен.
  Най-любими са ми тези, с току що завършено висше образование/више образувание, в който и да е наш университет.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 43. 43 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3928 Неутрално

  До коментар [#38] от "Знам и Мога":
  Въобще не ми пука за работодателите!Аз съм от другата страна /също и огромната част от хората в трудова възраст/!БГ РАБОТОДАТЕЛИТЕ СЕ ПОДИГРАВАТ МАСОВО СЪС СВОИТЕ СЛУЖИТЕЛИ!Заради това хората,които им е писнало / като мене/ работят в чужбина!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK