Три дни преди срока под половината осигурителни прагове са договорени

Три дни преди срока под половината осигурителни прагове са договорени

© Юлия ЛазароваТри дни преди крайния срок само половината от осигурителните прагове са договорени между работодателите и синдикатите, се разбира от съобщение на пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика. 


Към момента има подписани споразумения в 41 от 85 икономически дейности, които засягат 1 млн. работещи при над 2 млн. наети по данни на Националния статистически институт.


Крайният срок за подписване на споразумения за минимални осигурителни доходи (МОД) по икономически дейности изтича в петък, 19 септември 2014 г. Договорките трябва да залегнат в разчетите за бюджета на държавното обществено осигуряване за догодина. 
Средният процент на нарастване в секторите, в които е постигнато съгласие между бизнеса и профсъюзите, е 4.2%. 


Министерството напомня, че за икономическите дейности без подписани споразумения представителите на синдикалните организации предлагат увеличение със средния договорен процент.
Според бизнес съюзите, ако няма съгласие, нивата на праговете трябва да останат замразени. 


Намерението на вицепремиера и министър на труда Йордан Христосков е да увеличи административно праговете в онези браншове, в които работодателите и синдикатите не постигат съгласие през последните две или повече години. 


Междувременно Асоциацията на индустриалния капитал предложи нивото на минималните прагове да зависят от региона, в който работи предприятието - да нарастват с по-голям процент в развитите региони и да се задържат в регионите с ниски доходи. Според асоциацията трябва да има диференциация и според големината на предприятието. Синдикатите отхвърлят идеята като дискриминационна.  

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK