Десет български компании попаднаха в "Топ 100" на Югоизточна Европа

"Лукойл Нефтохим" е трета.

© Надежда Чипева, Капитал

"Лукойл Нефтохим" е трета.Десет български компании, повечето от тях енергийни дружества, влизат в класацията на стоте най-големи компании в Югоизточна Европа, изготвена от SeeNews. Медията подреди най-големите дружества, регистрирани в Албания, Босна и Херцеговина, България, Македония, Молдова, Румъния, Словения, Сърбия, Хърватия и Черна гора на база общи годишни приходи. 


Най-добре представилата се българска компания е "Лукойл Нефтохим Бургас"  - на трето място в топ 100, следвана от "Аурубис България" на осмо и "Лукойл - България" ЕООД на 15-то.

В класацията на SeeNews "ТОП 100 банки" изданието е включило 18 български финансови институции. Най-високо -  на осмо място, се класира "Уникредит Булбанк", следвана от Банка ДСК на 12-о място и Първа Инвестиционна Банка - на 17-о. Корпоративна търговска банка е 22-ра. 


България има и 20 представители в класацията на стоте най-големи застрахователи в региона. Най-напред е поставена "Лев Инс" АД  - на 20-то място, следвана от "Армеец" АД и "Булстрад Виена иншурънс груп".


Дружествата от петролната и газовата индустрия  - общо 29, отново доминират в списъка на най-големите компании и генерират основната част от общите приходи на участниците в класацията. Както общите им приходи, така и общата им печалба обаче се свиват през 2013 г. 


Румънската петролна компания OMV Petrom запазва челната си позиция в класацията на най-големите компании в Югоизточна Европа за седма поредна година, въпреки отчетения спад в приходите й през 2013 г. до 4.27 млрд. евро. Нетната печалба на компанията обаче нараства, достигайки 1.08 млрд. евро,
като и по този показател компанията е лидер в региона.


Компаниите от електроенергетиката в класацията са 19, между тях - Националната електрическа компания - 19 място, и ЧЕЗ Електро България - 45-о. Общо 17 са дружествата, работещи в сферата на търговията, с 3 повече, отколкото в предишната класация. Сред тях е "Кауфланд България" - на 74-о място. Броят на телекомите пада на седем, а българските оператори са извън ТОП 100.


Румъния, най-големият пазар в региона, има най-много представители както в основната класация, така и в почти всички други класации и подкласации.


Влияние върху резултатите на компаниите през 2013 г. оказват трудното излизане от рецесията на страните от Европейския съюз – основен търговски партньор на държавите от Югоизточна Европа, бавният ръст на повечето икономики и свитото потребление, коментират авторите й. Закъснелите структурни реформи, фискалната и регулаторна нестабилност, както и недобре развитата инфраструктура продължават да затрудняват допълнително местния бизнес.


Общите приходи на 100-те най-големи компании в Югоизточна Европа през 2013 г. остават почти непроменени - 103.98 млрд. евро, в сравнение с 103.6 млрд. евро, отчетени от компаниите в класацията за предходната година. Общата им нетна печалба обаче намалява до 2.63 млрд. евро от 2.85 млрд.евро на участниците в класацията за 2012 г.


В същото време, прагът за влизане в класацията се вдига на 458 млн. евро от 440 млн. евро година по-рано, докато разликата в приходите на първия и последния участник се свива до 3.8 млрд. евро от 4.29 млрд. евро. За засилената конкуренция свидетелства и намаляващата разлика между първия и втория в класацията – тя се стопява до 115 млн. евро през 2013 г. от 526 млн. евро година по-рано.


През последните три години расте броят на компаниите, чиито приходи намаляват – от 21 през 2011 г. до 33 през 2012 г. и 42 през 2013 г. И докато през 2012 г. тези компании се намират основно в долната част на класацията – знак, че колкото по-голям е един бизнес, толкова е по-устойчив на предизвикателствата на икономическата среда, то година по-късно тези компании са позиционирани из цялата класация.

Ключови думи към статията:

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 581 Неутрално
 2. 2 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 599 Разстроено

  "Общите приходи на 100-те най-големи компании в Югоизточна Европа през 2013 г. остават почти непроменени - 103.98 млрд. евро" - Дори не достигат до приходите на два само от големите концерни на Германия, напр. Daimler + BASF!

  Аз съм умнокрасив соросоиден либераст и съм благодарен, че не съм станал грознотъп путиновски диктатомачовец.
 3. 3 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1447 Любопитно

  Най-напред е поставена "Лев Инс" АД - на 20-то място, следвана от "Армеец" АД и "Булстрад Виена иншурънс груп".
  ..............
  Значи на Алексей Петров, ТИМ т.е. на ДС и варненското Контраразузнаване, ама кой е третия? На АОНСУ?

  nemo malus felix, minime corruptor.
 4. 4 Профил на Blaster _
  Blaster _
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Интересно и коренно различно ще бъде класирането по платени данъци например.

 5. 5 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  през 2013 г. до 4.27 млрд. евро. Нетната печалба на компанията обаче нараства, достигайки 1.08 млрд. евро
  Леле, ква е тая печалба от такива приходи?????????

 6. 6 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 810 Неутрално  [quote#5:"stanislavdi"]Леле, ква е тая печалба от такива приходи????????? [/quote]


  25 процента печалба не е зле , но пък и нищо особено не е. Телекомите имат по високи маржове.

 7. 7 Профил на korektor
  korektor
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Лук ойл е номер едно по загуба - 1,200 милиона лева

 8. 8 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 739 Неутрално


  Аз така и не видях 1 производител.

  Застраховки, банки, преработващи, добиващи...

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 9. 9 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4837 Гневно

  А Лукойл е на загуба от създаването си! Няма ли данъчни в тази държава?

 10. 10 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  [quote#6:"Harvey Specter/ маркирай 15 номер от бюлетината/"]25 процента печалба не е зле , но пък и нищо особено не е. Телекомите имат по високи маржове.[/quote]
  Маржове да, ама нетна печалба от 25% за огромна корпорация?! Не, че не удобрявам, дори напротив, така трябва да се работи. Но у нас това едва ли е възможно (официално)

 11. 11 Профил на hashtag
  hashtag
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#3] от "СДС":

  Нека да има български фирми в тези класации, през годините са се доказали, че заслужават подобни позиции. Да им е честито, стига с тази сляпа омраза по всеки и всичко повече от два лева в джоба. Затова до българския казан в ада няма дяволи, ние сами гледаме да се топим и да се дърпаме надолу.

 12. 12 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  [quote#10:"stanislavdi"]удобрявам, [/quote]
  със сигурност не удобрявам. Но одобрявам

 13. 13 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Коректна класация.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 14. 14 Профил на bosev.asen
  bosev.asen
  Рейтинг: 567 Гневно

  До коментар [#9] от "vassilun":

  Много на място! ++++++

 15. 15 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 873 Неутрално

  "Броят на телекомите пада на седем, а българските оператори са извън ТОП 100."

  Това ми изглежда доста странно.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 16. 16 Профил на caterpillar
  caterpillar
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Гърция не е ли от югоизточна Европа, че не е включена ?

 17. 17 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  Олигархия, руски ресурсни компании и ... нищо друго. Изключение - Аурубис. Ето поради тази особеност, нееднократно коментиртана от мен по повод Капитал Топ 100 твърдя че все още БГ е постсъветска качина, нежели модерна държава. Огромен и решаващ принос за това играят мурзилките, чийто интерес е БГ да се движи в руски империалиситчен коловоз. А кадърните и инициативни, из без друго малко на брой са прокудени.
  Проклети да сте комунисти, проклети да сте русофили. Анатема трижди!

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 18. 18 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 949 Неутрално

  До коментар [#17] от "misho73":

  +1
  За 25 години след падането на цоциалистическата система в БГ всичко се диктува от посткомунистическата мафия и номенклатура. С малки изключения , разбира се. Нито един, ама нито един БГ политик не си мръдна пръста нещо да направи за съвременни технологии или нещо по напредничаво.
  В постсоциалистически български бульон вирее единствено тъпигьоза от средния и висш ешалон на комунистическата номенклатура или неговото недоклатено келеме-отроче. Пари в БГ се правят от рекет, криене на данъци, контрабанда и цоцане от изпостелялата енергетика.
  Тъпи комунисти - на нищо не са способни.
  Гербаджиите са същите.

 19. 19 Профил на Ген. Колев
  Ген. Колев
  Рейтинг: 639 Любопитно

  Интересно румънското ОМВ обявява оборот и печалба, а какво може да се каже са нашия Лукойл?! Колко години подред обявяват огромни загуби пък все наливат яко инвестиции по техни изявления все стотици милиони до по 1-2 млрд. инвестиционни програми за няколко години. Има ли някой нормален стопански субект, който да налива постоянно средства в нещо, което му носи сериозни ежегодни загуби? Нещо данъчни, ревизийка нещо така да са спретвали? Проверчица лека нещо, че тая работа вони та са не трае? По какви цени се закупува сорта петрол "Урал" не е трудно да се провери, по какви се продават петролните продукти и разходите за преработка тоже!

 20. 20 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  До коментар [#11] от "plizkin":
  Нека да има български фирми в тези класации, през годините са се доказали, че заслужават подобни позиции.
  ...............
  Кое му е българското на тия фирми, перат парите на руснаците.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 21. 21 Профил на hashtag
  hashtag
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#20] от "СДС":

  Перат си гащите... Ае стига, всеки в тая държава го направихте русофил, новата мода за наивници.

 22. 22 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2296 Неутрално

  До коментар [#19] от "Ген. Колев":

  данните за ОМВ Румъния ги има в техните икономически вестници напр зиарул финанс и са огромни суми -за разлика от нашите на Лукойл -без коментар

 23. 23 Профил на tanazius
  tanazius
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#9] от "vassilun":

  "А Лукойл е на загуба от създаването си! Няма ли данъчни в тази държава?"

  Има един, но червенотиквеновчетата и РъБистите скачат срещу него само като му чуят името! Защо ли...

  "Социализмът е философия на провала, люлка на невежеството, евангелие на завистта; неговата основна добродетел е равенство в мизерията, нищетата и немотията."
 24. 24 Профил на vestonosec
  vestonosec
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  Странно как НЕК и ЧЕЗ са съответно на 19-то и 45-то място, а според експертите в България са на загуба... Може би за големината на дружествата се съди по това колко хора има заети?!? Или активите, които притежава... Със сигурност обаче не са си играли да гледат текущо финансово състояние... Иначе, а дано да имаме големи компании, които да създават заетост и да развиват своята дейност... В това няма нищо лошо...

 25. 25 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Виж ти! Сред онези, които не са изненада, виждам КТБ и Виктория! Двете банки, заради които се тресе страната ни от месеци! Не е ли странно? А, като гледам имената на другите компании, те са все на чужди инвеститори! Къде е нашата, българска компания? Банка? Застраховател?

  goblenka
 26. 26 Профил на chudomir
  chudomir
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Само Wal-Mart Stores, през миналата година има продажби на стойност 476,5 млрд $.
  Ей така, за сравнение де...
  Верно, че така технично не са включени фирми от двете най-големи икономики на Балканският полустров - тези на Гърция и Турция... иначе броят на нашите компании би се намалил драстично... айде да не се задълбочаваме , че ми се разваля настроението...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK