Eвроизследване показа, че зелената енергия не е по-скъпа от традиционната

Eвроизследване показа, че зелената енергия не е по-скъпа от традиционната

© Красимир ЮскеселиевИзследване, направено по поръчка на Европейската комисия, доказва, че електроенергията, произведена от възобновяеми енергийни източници, не е по-скъпа от замърсяващите производства. Докладът на ECOFYS по поръчка на Европейската комисия, генерална дирекция Енергетика, е публикуван на 13 октомври 2014г., и представя истинските разходи на Европа за производството на електрическа енергия през 2012 г.


Данните в доклада показват, че най-мръсните форми на електропроизводство са значително субсидирани през годините и косвените разходи, които причиняват, ги правят в пъти по-скъпи за обществото в Европа, отколкото зелената енергия от ВЕИ, се посочва в резюме, разпространено от Българската фотоволтаична асоциация.


От изследването става ясно, че когато към пазарните цени на енергия от замърсяващите производства се добавят разходите за справяне с причинените проблеми като качеството на въздуха, токсичност и климатичните промени, въглищата са в пъти по-скъпи, отколкото най-високата крайната цена за електроенергия, плащана от потребителите в Европа, коментира асоциацията. 
Цената, която Европа е платила през 2012 г. за борба с климатичните промени, причинявани от производство на електроенергия от замърсяващи производители, е в диапазон 200 - 310 млрд. евро, се посочва в доклада.


Докладът предшества срещата на Европейския съвет, насрочена за 23 и 24 октомври 2014 г., на която европейските лидери се очаква да определят енергийната и климатичната си политика за следващото десетилетие. Основните въпроси, които тогава ще бъдат обсъдени, отново са енергийната зависимост и сигурност, стабилността на доставките, непосредствената нужда да се намалят емисиите на въглероден двуокис и парникови газове, мерките за справяне с климатичните промени. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK