Засегнатите от руското ембарго ще получат компенсации, ако дарят продукцията си

Засегнатите от руското ембарго ще получат компенсации, ако дарят продукцията си

© Надежда Чипева, КапиталФонд "Земеделие" обяви втора схема за подпомагане на производителите, засегнати от забраната за внос на селскостопански продукти от Европейския съюз (ЕС) в Русия. По нея се предвиждат компенсации за производители на плодове и зеленчуци, които  ги даряват на благотворителни организации или фондации, училища, детски градини, детски лагери, лечебни заведения, старчески домове или места за лишаване от свобода. 


Мярката  се прилага като допълнение на схемата "Временни извънредни мерки за подпомагане на производителите на някои плодове и зеленчуци". Целта й е да се възстанови трайно баланса на пазара на плодове и зеленчуци в Европейския съюз.


От новата схема  могат да се възползват производителите на домати, моркови, пипер, краставици, зеле, карфиол, гъби, ябълки, круши, десертно грозде, меки плодове, киви, портокали, клементини и мандарини.
Според изискванията на допълващата схема в страната ще се финансира мярка "изтегляне на продуктите от пазара за безплатно разпространение", съгласно измененията от 21 октомври 2014 г. в Нареба № 6. Исканията за прилагането й се подават в областните дирекции на ДФ "Земеделие" до достигане на допустимите за подпомагане количества продукти. Документите ще се приемат по адрес на регистрация на физическите лица или по адрес на управление на юридическите лица.


В исканията за прилагане на мярката се посочват видът и количествата на изтегляните от пазара продукти, идентификация и размер на площите, на които са произведени. Описват се също мястото и датата, на които ще бъде извършено претеглянето. Важно тази дата да бъде до 31 декември 2014 г. В документите се записват и организациите, на които ще бъде предоставена продукцията. 


За улеснение на производителите, даряващи големи количества продукция, Българската хранителна банка (БХБ) има възможност да приема бързо развалящи се продукти. По предварителна заявка БХБ може да осигури бране, пакетиране и транспортиране на дарената продукция.


Техническият инспекторат на ДФ "Земеделие" ще извършва проверки на място на записаните в документите дати. При проверките ще бъдат спазвани изискванията от приключилата първа извънредна схема за подпомагане на производителите, засегнати от руското ембарго. В срок от 5 работни дни след прилагането на новата мярка земеделските производители ще могат да подават заявки за плащане. Субсидиите и по новата схема ще бъдат изплатени до 30 юни 2015 г.

Ключови думи към статията:

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  А руснаците ще ядат корени. Кой каквото е заслужил....

  The best way to predict the future is to invent it.
 2. 2 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Това наистина е много разумна мярка !

 3. 3 Профил на Чат Пат
  Чат Пат
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Държавен фонд „Земеделие" прекратява приема на искания от производителите на зеленчуци и плодове, които искат да приложат мярката за изтегляне от пазара за безвъзмездно предоставяне на определените плодове и зеленчуци, когато общото количество на зеленчуците и плодовете, които вече са изтеглени от пазара, достигне 3000 тона, като информира заявителите за прекратяване на прилагането на мярката.

  До края на 2014 г. Разплащателната агенция информира Министерството на земеделието и храните в срок до 14-о и 29-о число на всеки месец за количествата изтеглени от пазара за безвъзмездно предоставяне зеленчуци и плодове, които са одобрени за подпомагане. Подаването на информация се прекратява, когато цялото количество от 3000 тона бъде одобрено за подпомагане.

  П.П.
  [quote#1:"Чучхе по руски"]А руснаците ще ядат корени[/quote]
  Руските корени - най-сладките корени...

 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2749 Неутрално

  До коментар [#1] от "Чучхе по руски":
  Рашките си хапават черен хавер с ръжено хлебче и котлети от чига тях не ги мисли ! Ако няма българско вино ще пият аржентинско или грузинско.
  Не е ли по-обезпокоително защо нашите данъци трябва да компенсират ???
  Тези които са взели решение за санкции в Брюксел на кого ще си дарят заплатите?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5 Профил на .!.
  .!.
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Шокиращо, държавна институция да излезе със смислена идея!

 6. 6 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  [quote#4:"comandante за свобода на словото"]Рашките си хапават черен хавер с ръжено хлебче и котлети от чига тях не ги мисли [/quote]

  да, около 1 промил от тях....

  The best way to predict the future is to invent it.
 7. 7 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 479 Весело


  Поредният акт на отчаяние на Берлин, Париж и Брюксел със силно циничен и доста мазохистичен привкус. Особено щастливи ще са аграрните производители и кредитиращите ги банки, които умират от желание да се преквалифицират в благотворителни организации и най-много мразят да инкасират приходи и печалби чрез експорт...

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 8. 8 Профил на Чат Пат
  Чат Пат
  Рейтинг: 636 Неутрално

  [quote#7:"appen 13"]Поредният акт на отчаяние на Берлин, Париж и Брюксел със силно циничен и доста мазохистичен привкус[/quote]
  М-да, оптимистичното е да натръшкаш 400 тона еленова мръвка допълнително...

 9. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3363 Неутрално

  компенсиране на дарение ? в размер на ? мярката е приложима и за ктб . вложителите ще бъдат компенсирани за дарение . или с данъците си можем да компенсираме дарените

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 10. 10 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  Много добро решения,а Русия явно е решила да премине на диви плодове

 11. 11 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2749 Неутрално

  [quote#7:"appen 13"]Поредният акт на отчаяние на Берлин, Париж и Брюксел със силно циничен и доста мазохистичен привкус. [/quote]
  Според "Билд" имало тайна среща в Масква с представители на Олаф Кох от Metro, Марейн Декерс от Bayer, Курт Бок от BASF и Йоханес Тайсен от E.ON
  Немските финансови и търговски тарикати не спят !


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 12. 12 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 479 Любопитно

  [quote#11:"comandante за свобода на словото"]Според "Билд" имало тайна среща в Масква с представители на Олаф Кох от Metro, Марейн Декерс от Bayer, Курт Бок от BASF и Йоханес Тайсен от E.ON
  Немските финансови и търговски тарикати не спят ! [/quote]
  Явно шубето от масираното китайско настъпление в шестия по платежоспособност и инвестиционна привлекателност търговски пазар в света, си е голям страх. Защото където китайски производител влезе, за дойчовците остават само бутиковите щандчета и магазини, и то не всички...
  Някой горчиво ще съжалява след месеци, че се е забъркал в чужди гео-политически игри, но май ще е доста късно...

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 13. 13 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2749 Неутрално

  [quote#12:"appen 13"]Някой горчиво ще съжалява след месеци, че се е забъркал в чужди гео-политически игри, но май ще е доста късно... [/quote]
  Блъфовете не минават и германците ако не изоставят интригантството на US и UK ще загубят не само руските пазари а и половин Азия. Едни 10% спад ще им подейства доста отрезвяващо за 2015г.


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 14. 14 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  ... хм, по данни на ЕК, от началото на ембаргото, загуби трЪпят над 9,5 млн фермери у ЕС. По редицата т'ва число сА умножава с броя на членовете в семействата им, както и с броя на работниците им. Подлагането на Чичо Сам шА струва на 'сички у ЕС много.

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 15. 15 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 479 Весело

  И понеже обсъждаме "хранително-вкусова" тема, за по-любознателния НПО-тролетариат напомням, че преди 2-3 дни китайския премиер Ли Къцян подписа с Русия повече от 40 междуправителствени договора, като 1/3 бяха свързани с рязкото увеличаване достъпа на китайски земеделски продукти и аграрни стоки до руския пазар. А Китай, съвсем случайно, е НАЙ-ГОЛЕМИЯ производител на свинско и пилешко месоВ СВЕТА, и само една-единствена китайска провинция, Дзянси, произвежда земеделска продукция за 140 милиарда $ годишно.

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 16. 16 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#13] от "comandante за свобода на словото":

  ... имаше едни ентусиасти у форума при налагане на ембаргото, че видиш ли плодовете и зеленчуците у ЕС шА станат по пет пари килото...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 17. 17 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Охааа...как само стимулира ЕС предприемчивия земеделски дух!

 18. 18 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#16:"ДЗВЕР"] плодовете и зеленчуците у ЕС шА станат по пет пари килото... [/quote]
  ... още у прЪвата седмица излезе инфо, че прасковите и нектарините у Гърция, струват 6-8 евроцента на едро... Е не дочака'ме еФтинията.

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 19. 19 Профил на Gordon Freeman
  Gordon Freeman
  Рейтинг: 531 Весело

  [quote#4:"comandante за свобода на словото"]Тези които са взели решение за санкции в Брюксел на кого ще си дарят заплатите? [/quote]
  Опять двойка ... Русия наложи санкции на хранителни стоки от ЕС, а не обратното.

  Ceterum censeo Russianem esse delendam
 20. 20 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  Не е добре,ама дано се оправи.

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8239 Неутрално

  А,не.Те искат хем да ги компенсират,хем да си ги продадат.

 22. 22 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#21] от "rosiraycheva50._":

  ... да, т'ва сакат... След затварянето на границата за плодове и зеленчуци, пердпочето'а да ги ФърлАт. Едва 100 (сто) тона плодове и зеленчуци сА откъснаха от сърцето им за хуманитарна помоШ за Украйна.

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 23. 23 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Приветствам това условие - нека бъде дарена тази продукция на нуждаещи се,или социални домове,или за деца без родители.

  Tony
 24. 24 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3221 Неутрално

  След това - компенсации за производителите засегнати от руски санкции.

  След това - репарации за засегнатите от съветски.
  РФ е легитимният наследник натоварен с почти всички активи и пасиви на бившия СССР.

  Ширака страна... така е, но както я кара... не знам.

  "Фонд "Земеделие" обяви втора схема за подпомагане на производителите, засегнати от забраната за внос на селскостопански продукти от Европейския съюз (ЕС) в Русия."

 25. 25 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 479 Любопитно

  [quote#24:"dnevnikar"]След това - репарации за засегнатите от съветски.
  РФ е легитимният наследник натоварен с почти всички активи и пасиви на бившия СССР. [/quote]
  Не си спомням някога Русия да е изплащала репарации на когото и да е, и за каквото и да е. Обратното се е случвало многократно в нейната история.
  Я попълни историческите ми празноти, ако е възможно ?

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 26. 26 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 884 Неутрално

  Колеги! Нека не ги гледаме руснаците, а да правим като поляците! Предлагам официално да започнем кампания "Яж краставици срещу Путин!"
  Не е съвсем оригинална, просто заменям полския плод с български зеленчук, но поне кампанията се е доказала като ефективна

  Публикувано през m.dnevnik.bg

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK