В Северозападна България 122 селища са без ток, 177 вече са захранени

В Северозападна България 122 селища са без ток, 177 вече са захранени

© Юлия ЛазароваКомпанията "Енерго Про", която обслужва Североизточна България, съобщи, че през последното денонощие е възстановила електрозахранването на 21 000 клиенти в 177 населени места в региона. Към 14 часа без ток остават още 9 хиляди клиенти в 122 села, предимно в Габровско (75) и Великотърновско (40). 


Най-сложна е обстановката в бедстващите общини Габрово и Севлиево. Електропроводът до севлиевските села Кръвеник, Стоките, Селище и Батошево е накъсан в трудно достъпни участъци.


Усложнена продължава да бъде ситуацията в област Велико Търново и в района на община Хитрино, област Шумен, където електропроводите са силно обледени. 


Приоритетно възстановяваме електропроводи, които захранват станции на мобилни оператори, помпени станции на ВиК, болнични и социални заведения. За нас в момента най-важно е да възстановим електричеството на хората възможно най-бързо, а след това ще продължим да възстановяваме щетите по нашите съоръжения," увери управителят Стефан Абаджиев.

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 2. 2 Профил на Храбър Габър
  Храбър Габър
  Рейтинг: 388 Неутрално

  ЕРП-тата са уникални идевоти,
  как пък веднъж не си подготвиха трасетата като в белите страни.
  Тука да кихне вятъра и веднага спират тока на половин България

 3. 3 Профил на simo87
  simo87
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#2] от "Храбър Габър":

  Бил ли си в Габровския и Търновския Балкан?

 4. 4 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  в конкретния случай, говоря за Габрово, няма как да обвиним Енерго Про, не може да се направи кой знае какво срещу 1 метър тежък сняг комбиниран с листа по дърветата

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 5. 5 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Последно, в североизточна, или в северозападна България ???

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 6. 6 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  До коментар [#4] от "stg":

  Вместо да секат дървета безразборно,могат да правят просеки край електропроводите.

 7. 7 Профил на Калибър
  Калибър
  Рейтинг: 1171 Весело

  До коментар [#5] от "Γαλλα":

  В северозападната част на североизточна България.

  Индикирам и калибрирам...за конкурс Мистър Магаре от 240 номинации.
 8. 8 Профил на goshogoshev
  goshogoshev
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#1] от "mtmvb":

  Защо двойка ?
  Джен Псаки им е учителка

 9. 9 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 784 Неутрално

  До коментар [#5] от "Γαλλα":

  Застраховали са се с две посоки, защото и Габрово, и Белико Търново е трудно да бъдат еднозначно определени като източен или западен север

 10. 10 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#9] от "Митев":

  което прави точно централен Север
  т.е. Централна Северна България....

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 11. 11 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 784 Весело

  До коментар [#10] от "mtmvb":

  Именно!... И дори в известен смисъл Севроюжна

 12. 12 Профил на speptuzka
  speptuzka
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Последно за Северозападна България или за Североизточна България става въпрос? Първият регион е на ЧЕЗ , а не на Енерго Про

 13. 13 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  [quote#12:"speptuzka"]Последно за Северозападна България или за Североизточна България става въпрос? [/quote]
  не им забелязвай

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 14. 14 Профил на bobacho
  bobacho
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Вчеара се върнах от там (Гарброско) след като бях извество време без ток. Хората се трудят доста усърдно. Разчистват пътища от дървета, има снегорини. Организацията е доста на ниво. Няма да е зле от София да изпратят там хора на специализация.

 15. 15 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 988 Неутрално

  ЕРП-тата съкратиха ремонтно-възстановителните групи, а спестените пари отидоха за милионерски заплати на директорите им!
  Димитър Бъчваров гласувал против приватизацията на седемте електроразпределителни дружества
  08.03.2007 година
  Юлиана Бончева
  Димитър Бъчваров е член на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация. Инженер икономист е. През 1992-1997 г. работи в дирекция "Икономическа политика" в Министерския съвет, а през 1997-2001 г. ръководи дирекцията. От 2001 г. до сега е в надзора на АП.
  - Г-н Бъчваров, като член на Надзорния съвет на АП през 2004 г. вие гласувахте против приватизацията на седемте електроразпределителни дружества, а по-късно в свой анализ предрекохте, че тя ще доведе до голямо поскъпване на тока. Как разбрахте какво ни чака?

  - Не бяха нужни ясновидски способности. "Бомбата" бе заложена още в самата Стратегия за приватизация на ЕРП, одобрена от Народното събрание през юни 2003 г. Там са изброени седем цели на правителството. Само една от тях - "Подобряване на качеството на услугите", е свързана с интересите на потребителите. Тя обаче не беше разкодирана с никакви конкретни параметри и остана празно пожелание. Пет от целите са насочени против обществения интерес - те са за разширяване на правата на вече приватизираните ЕРП спрямо абонатите и за повишаване на печалбите на техните собственици. Седмата цел е много показателна - "Максимизиране на приходите от приватизацията", като се пояснява, че постигането й зависи от бъдещото повишаване на цените на тока.

  - Значи правителството на Сакскобургготски е спазарило по-високи приходи от приватизацията на електромрежата срещу обещанието да повишава цените на тока в услуга на трите чуждестранни компании - нови собственици?

  - Точно така. Особено нагли са "стратегическите" заключения, че по-високите цени били главен фактор за повишаване на енергийната ефективност на домакинствата и фирмите. Все едно да се твърди, че чрез повишаване цените на хранителните продукти ще се осигури здравето на нацията. Цялата "стратегия" е изградена върху преки и косвени ангажименти държавата да вдигне цените преди приватизацията, както и да не пречи на повишаването им след това. Затова в разгара на приватизационната процедура правителството завиши цената на тока за домакинствата с 40 % и средната цена в края на 2004 г. достигна 14.7 ст. с ДДС. Този ръст далеч надхвърли темповете, които бяха заложени в приетата през 2002 г. дългосрочна Енергийна стратегия на страната. Тя предвиждаше три 10%-тни увеличения - така средната цена за битови нужди в края на 2004 г. трябваше да достигне 11 ст. за киловатчас с ДДС, или 34 % по-малко.

  - Доскоро трите приватизационни договора бяха свръхсекретни. Все пак E.ON публикува на сайта си тайния документ. И стана ясно, че бившите министри Лидия Шулева, Милко Ковачев и Агенцията за приватизация са се съгласили българската държава да обезщетява Е.ОN за всички загуби, претърпени от съдебни искове за възстановяване на платени суми, предявявани от потребители. Вероятно тази клауза я има и в договорите с CEZ и ЕVN?

  - Има такива текстове, но те се отнасят за искове, предявени преди приватизацията, и не в тях е проблемът. Изобщо проблемът не е в това, което се съдържа в договорите, а в това, което е пропуснато. В тях няма никакви изисквания за подобряване на качеството чрез намаляване на прекъсванията и отклоненията в напрежението и честотата на тока. Няма ангажименти за повишаване на събираемостта или за намаляване на загубите (кражбите) в мрежата. А решаването на тези проблеми е изключително важно, защото създава резерви за подобряване на финансовото състояние на ЕРП, без да се надуват цените.

  У нас загубите при преноса и от кражби надхвърлят 20%, докато в страните от Централна Eвропа тези загуби са под 10 %, а на Запад - още по-малки. Събираемостта у нас е 80 - 85%, докато в Европа тя е над 95 %. В този смисъл българските ЕРП-та имат резерви за постигане на добри печалби, без непременно токът да поскъпва, но никой не изисква от собствениците да гонят европейските норми. Това е начинът да се защитят и интересите на потребителите. Той обаче отсъства както в стратегията за приватизация, така и в сключените договори. Единственият ангажимент за новите собственици е да запазят нивото на разходите за заплати на персонала за следващите три години. И те го спазват - съкратиха техническия персонал и увеличиха заплатите на чуждестранните мениджъри. Сега щетите от токови удари, както и оставянето на тъмно на цели селища са много повече отпреди. Този икономически нонсенс обаче е оправдание да не се извършват инвестиции за модернизация на системата.

  - От синдикатите твърдяха, че договорите се пазят в тайна, защото съдържат скандални реверанси към купувачите - например гаранция за 16% рентабилност?

  - Тази гаранция не е в приватизационните договори, а в "Указания за образуване на цените на ЕРП през 2005 - 2007 г.", издадени от ДКЕВР. Там е залегнал въпросният неприлично висок коефициент на възвръщаемост на собствения капитал на ЕРП-тата - 16 %, като преди това нормата бе 8 %. Забележете, "указанията" са приети, след като участниците в приватизацията вече са били известни. Така държавата е "обещала" изгоди на тези инвеститори за сметка на своите граждани.

  - А в същото време държавата притиска производителите на ток, особено неприватизираните, да работят при символична рентабилност?

  - Очевидно целта е да се даде възможност на купувачите на ЕРП-тата бързо да си възвърнат инвестициите. Изчерпването на резервите, за които споменах, е трудният начин, лесният е да се вдигат цените. Особено при "услужливостта" от страна на държавата и ДКЕВР. Чуждите инвеститори просто се възползват от това.

  - Излиза, че беше по-добре ЕРП-тата да останат държавни?

  - По принцип приватизацията се основава на очакването, че частният собственик ще управлява предприятието по-ефективно. Но този принцип не важи, когато става дума за мрежов монопол, който няма никаква конкуренция. Опитът на Европа също показваше, че в страните, които приватизираха електроразпределителните си мрежи, токът изпреварващо поскъпна. В Ирландия и Гърция, които не бързат да приватизират електроенергийните системи, цените са значително, с около 60%, по-ниски от тези в Германия и Белгия, докато преди приватизацията тарифите в тези страни са били близки. В някои страни раздържавяването на електрическата мрежа доведе не само до голям ръст на цените, но и до сериозни проблеми в снабдяването. Това се случва и у нас сега.

  - А можеше ли да се избегне?

  - В страните от ЕС приватизацията на електромрежите е предшествана от значително развитие на системата от правила, повишаване на изискванията към частните компании и на техните отговорности към потребителите. Много важно е и развитието на паралелна система за граждански контрол - както над монопола, така и над т. нар. "независими органи за енергийно регулиране". В България нямаше нито едно от тези условия.

  Законът за енергетиката е фрагментарен, с широко отворени "врати" за неоснователно обогатяване на монополните играчи и произволно определяне на цените във вреда на потребителите. Санкциите в него са смехотворни. Най-голямата глоба е 150 хил. лв., а при повторно нарушение - до 450 хил. лева. Тези числа са несъизмерими с щетите от спиране на тока, например в столицата, само за няколко часа. Още по-несериозна е заплахата за отнемане на лиценз. Тази крайна санкция просто не може да бъде приложена - защото, ако едно ЕРП остане без лиценз, то незабавно трябва да спре да подава ток. Наказан ще бъде не монополният нарушител, а потребителите.

  Сбъркана бе самата последователност у нас - монополната разпределителна мрежа изпревари в приватизацията производителите на ток. АЕЦ, различните вецове и тецове работят в конкурентна среда и бе далеч по-логично раздържавяването да започне с генериращите мощности. Някои страни в Европа избраха тъкмо този подход и там действително чрез конкуренцията се проявиха предимствата на частната собственост. А България избра опакия път.

  - И какви ще са последствията от сбърканата приватизация?

  - Занапред ще се редуват и застъпват вълни от искания за повишения на цените на тока - ту от електроразпределителните дружества, ту от електроцентралите. След приватизацията на електроцентралите ще се сблъскаме с наистина обективни претенции за повишаване на техните цени. Там тепърва трябва да се влагат колосални инвестиции за рехабилитация, модернизация, очистка на въздуха, рекултивация на земните площи и т. н. Тези разходи, които са задължителни за страната ни като член на ЕС, възлизат на милиарди евро.

  Очаквам през 2007-2015 г. цените за краен потребител да растат средно с по 15% годишно. Те ще изпреварват около два пъти реалния ръст на БВП и на доходите на домакинствата. Поскъпването на електроенергията е пряк генератор на инфлация. Повишение на цената й с 10% предполага увеличение на инфлацията с около 0.5 %, а за някои стоки и услуги - още по-голямо. В много селища в Североизточна България например разходите за ток са 50% от себестойността на питейната вода.

  Скоро цената на тока за домакинствата у нас ще надмине нивата в съседните Гърция, Турция, Сърбия, Румъния, а също и в Унгария, Чехия, Словакия, Полша, Ирландия и Великобритания. Цените за индустриалните потребители също ще надхвърлят средните равнища в ЕС. Това ще забави икономическия растеж. А скъпата електроенергия е последното нещо, което ще въодушеви както чуждите, така и местните инвеститори.

  Трите сделки за ЕРП-тата донесоха 693 млн. евро приходи, но тази сума ще се изплаща с много висока и дълговечна "лихва" от всички домакинства и предприятия - чрез все по-скъп ток. Рано или късно всеки чужд инвеститор изнася от страната парите, които е инвестирал, плюс лихвите и печалбите. Получените пари от приватизацията на ЕРП-тата ще ги платим ние, потребителите от поколението, което влиза най-бедно в обединена Европа.

  - Няма ли начин положението да се промени - държавата все пак държеше 33% в приватизираните дружества преди Борисов да ги продаде и тях!, имала е права на акционер?

  - Нещата не могат да се променят. Може да се направи така, че да не се влошават оттук нататък. Това обаче е въпрос на политика, която не можем да очакваме от сегашните управляващи, защото те наложиха дългосрочни договори и проекти в енергетиката, които още повече и по-трайно ще увеличават цените.  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 16. 16 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5403 Неутрално

  Има някаква грешка, аз съм в северозапада и нямаме нито сняг нито аварии.

 17. 17 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 605 Неутрално

  [quote#6:"xmm"]Вместо да секат дървета безразборно,могат да правят просеки край електропроводите. [/quote]
  ... хм, поне една гОдин в "процедури" и "зелени" протести трЕбе да мине, докат' забръмчат резачките...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 18. 18 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 605 Неутрално

  ... до падането на снега, нЕмаше слани и шумата си е по дрЪветата... така полщта на която сА трупа сняг е мно'о голЕма. В събота пътувах из Балкана... така огънати грамадни дрЪвета съм виждАл през 2005-та, когат' горолома потроши Витиня, Арабаконак и Кашана...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 20. 20 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 551 Весело

  [quote#5:"Γαλλα"]Последно, в североизточна, или в северозападна България ??? [/quote]

  какво толкоз,все е България....знаем я колко и каква е!

 21. 21 Профил на marto76
  marto76
  Рейтинг: 225 Неутрално

  В началото на 21-ви век дотам се докарахме, че след всеки дъжд или паднал сняг - ние броим бедстващите места! Мъка!

 22. 22 Профил на Бенефициенто Корупционе
  Бенефициенто Корупционе
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#21] от "marto76":
  [quote#21:"marto76"]В началото на 21-ви век дотам се докарахме, че след всеки дъжд или паднал сняг - ние броим бедстващите места! Мъка! [/quote] Да! Мъка! Дори и при комунизЪма не беше така! Когато Боко беше пожарникар и само лейтенант...!

 23. 23 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 545 Неутрално

  До коментар [#2] от "Храбър Габър":
  не всички са собственост на Енерго - про

 24. 24 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 545 Неутрално

  До коментар [#22] от "Граждани за Европейски Цени на Тока в България":

  Айде бе - ами режима на тока? Колко години продължи?

 25. 25 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 545 Неутрално

  До коментар [#9] от "Митев":
  Да бяха казали централен Балкан

 26. 26 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 959 Весело

  [quote#19:"triton123"]в този тукашен рупор за оповестяване и информация работят най-читавите от най-читавите! Има даже и от най-читавите и от ония,другите,ама по-другите!Всичко читаво е подбрано и няма никой под тая висока летва!Но явно сте от "нашите хора" тук..та няма да получите БАН(да не се бърка с БГ-академия на науките)!За подобни вметки на други хора удрят и даже повтарят ,потретят и т.н.! [/quote]
  -Тъй, ами. Сам съм си виновен, но не мога да пропусна, че през м. Август на мен ми изтриха 20 / двадесет/ дълги коментара, само за 2-3 минути. Те са били прочетени, анализирани, оценени и най-справедливо едномесечно бан-нати само за тези няколко минути. Това доказва, че тук работят сущи Наполеонки, само умни брюнетки и няма никакви блондинки.

 27. 27 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Да! Вече близо седмица няма ток. Това е огромен проблем както за гражданите, така и за бизнеса!

  goblenka
 28. 28 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 959 Весело

  [quote#22:"Граждани за Европейски Цени на Тока в България"]До коментар [#21] от "marto76":
  В началото на 21-ви век дотам се докарахме, че след всеки дъжд или паднал сняг - ние броим бедстващите места! Мъка! - цитат на коментар #21 от “marto76”
  Да! Мъка! Дори и при комунизЪма не беше така! Когато Боко беше пожарникар и само лейтенант...! [/quote]
  -Абе не видите ли, оти държавата ке умре, правителство нема, а вие електричество искате. Срамотно е, да се негодува, че бил спрял тока.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK