Бизнес климатът се подобрява предколедно

Бизнес климатът се подобрява предколедно

© Анелия НиколоваПриближаването на коледните и новогодишните празници подсилва оптимизма на търговците на дребно и на фирмите от сферата на услугите за увеличаване на продажбите. Благодарение на това и подобреното състояние на строителните компании през ноември 2014 г. общият показател на бизнес климата се повишава с 0.5 пункта спрямо предходния месец, за пръв път след пет месеца спад. 


Несигурната икономическа среда обаче продължава да създава пречки пред бизнеса и затова предприемачите във всички сектори на икономиката не планират увеличение на цените, съобщи Националният статистически институт.  


Показателят за търговията на дребно нараства със 7.5 пункта спрямо октомври заради подобрените оценки на търговците за сегашното състояние на фирмите им и очакванията за повече продажби с наближаването на празниците. Затова те планират и повече поръчки към доставчиците през следващите три месеца.
Едновременно с това според тях негативното влияние на недостатъчното търсене се засилва, а икономическата несигурност се задълбочава. 


Бизнесклиматът в строителството се подобрява с 2 пункта спрямо октомври най-вече заради положителните оценки, които предприемачите дават за сегашното състояние на компаниите си. Те не очакват строителната активност да се запази с приближаването на зимата, увеличава се и броят на клиентите им със забавяне на плащанията.  


Основната пречка за развитието на бизнеса в отрасъла продължава да бъде свързана с несигурната икономическа среда, следвана от конкуренцията в бранша и финансовите проблеми. 


Спадът в промишлеността е с 1.9 пункта заради песимистичните прогнози за развитието на индустриалните компании през следващите шест месеца и намаляващите поръчки. Несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната остават основните фактори, затрудняващи дейността в отрасъла. 


Бизнесклиматът в сектора на услугите се влошава с 2.8 пункта поради по-неблагоприятните оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. Прогнозите им са, че търсенето на услуги ще нараства.  Това е и единственият сектор, в който се увеличава негативното влияние на фактора "слабости в икономическото законодателство". 

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 418 Неутрално

  търговията на дребно нараства със 7.5 пункта..... Доста е това.....

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 2. 2 Профил на tmax500
  tmax500
  Рейтинг: 430 Неутрално

  това заради Черните петъци по моловете ли е Днес най-печеливши са паяците, които двигат коли. Сутринта що народ вдигнаха не е истина

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 4. 4 Профил на dr_t
  dr_t
  Рейтинг: 418 Неутрално

  И все пак през следващата година икономиката ще се раздвижи повече...

 5. 5 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 367 Весело

  Тази статистика малко като онази за безработицата, която намалява през юли и август всяка година и това бива широко отразено като успех, а не сезонна пулсация. Дано да се задържат числата и след празниците.

  Virtus est medium vitiis.
 6. 6 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1055 Любопитно

  Само това за строителите не го схванах. Увеличава се междуфирмената задлъжнялост, намалява обема, но всеки смята че той е добре. Явно никой не смята да плаща стари задължения и а това всичко е тип-топ. Друго обяснение не виждам.

 7. 7 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 792 Неутрално

  - икономиката ни за съжаление е с много ниска добавена стойност
  - 'бумът'в последните години е в....молове, разбирай търговия на дребно
  - там обаче маржа на печалба е нисък (има няма 10%), разбирай Самсунг ако печели 30% от един телевизор, техномаркет печели 7-8%
  - и като добавим, че в моловете 2/3 от стоката е внос виждаме, че нетния поток на кеш отива нейде другаде, а местното 'богатство' дето го пишат в учебниците се свива ли свива...

 8. 8 Профил на solipsist
  solipsist
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Търговията не може да подобри икономиката, след като почти всички стоки са внос. Нищо не произвеждаме за да се радваме на повишената търговия. Тя води само до изтичане на капитали от страната. Услугите са същия въздух - въртим едни пари помежду си.

  "Евала, на това му се викат демократични ценности!" След 5 мин-> Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни...
 9. 9 Профил на Божикравов
  Божикравов
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Икономическа стагнация и обществена апатия, както по време на презрелия соц през 80-те. Тоя филм сме го гледали - сега просто въртим римейка.

  СВОБОДНИЯТ СЕ СТРЕМИ КЪМ СЪВЪРШЕНСТВО, ПОРОБЕНИЯТ - КЪМ СВОБОДА, А РОДЕНИЯТ РОБ - ДА СИ ИЗБИРА ГОСПОДАРЯ.
 10. 10 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2695 Неутрално

  Клиентите със забавени плащания в строителството се увеличавали, бизнес климата в строителството и той се увеличавал с два пункта...! Ха сега, де! Какво ни казва тази статия не мога да разбера! Звучи ми, като вица за светлото бъдеще, от времето на комунизма!

  Бивш tww09306483.
 11. 11 Профил на Чушко
  Чушко
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Така е - моловете се пълнят по коледа - предлагат безплатно парно.

 12. 12 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 624 Неутрално
 13. 13 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3239 Весело

  В България на предколедното пазаруване му викаме бизнесклимат.

 14. 14 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 367 Неутрално

  От ден година храни на Коледа година храни.

  Жалка картинка в родната ни тактовина.

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 15. 15 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6832 Неутрално

  Колко хубаво щеше да е, ако беше истина. А като преведат пенцииките след 7 и мине студентския празник - бизнеса в търговията и туризма ще нарастне с 25 пункта.

 16. 16 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Бизнесклиматът се подобрява след тройнокоалиционно!

 17. 17 Профил на Gavril
  Gavril
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#3] от "Бай Иван":
  Даа, твоите данни дето си ги цитирал са много по-смислени. Чугун.

  България, къде е нашия change we can believe in?
 18. 18 Профил на kamm
  kamm
  Рейтинг: 470 Неутрално
 19. 19 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Ако трябва да сме честни, всичко си е по старому! Де е по старому, а е и надолу!
  Това, което качва процентите е надеждата! Всички се надяват, че новата власт, правителство, коалиция и каквото още се сетите, ще променят нещата към по-добро. Ще намалят администрацията, ще намалят терора върху бизнеса, ще се отпушат европейските пари, ще качат пенсии и т.н.н.!
  Ха дано, ама надали! Като гледам пазара и търговията, като цяло, то парите ха хората стигат максимум до 20 число. От там до края на месеца и новите заплати си е мъка!
  А Надеждата, като най-голямото зло, изпълзяла последна от кутията на Пандора/където са били затворени всички злини/!
  Та всички се надяваме! Ще видим

 20. 20 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1557 Неутрално

  Няма го крадливото правителство на Орешарски и бизнес климата тръгна нагоре.

 21. 21 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Мда сигурно веселието от фалитите и грабежите както и от назначаването на толкова много калинки по държавната администрация е накарало търговците да плувнат в оптимизъм. Само дето и в цялта статия няма нито една дума за базата на изследването. Т.е. Х се е увеличил с еди колко си процента не значи нищо. За методиката на изследването дори няма и сричка. Т.е. добра статия за простия бг матрял.

 22. 22 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 773 Неутрално

  Подобен извод е заблуда. Това, че традициите повеляват домакинствата да ''развържат'' кесията около коледа не може да бъде икономическо размразяване. Бизнес климатът ще е подобрен ако кесиите на потребителите са по пълни от миналата година, икономическите индекси по- високи и хазната по - пълна. За съжаление, нито едно от тези условия не е на лице. Точно обратното.

 23. 23 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 915 Неутрално

  Ами то предколедно и да увеличиш цените 20-50% те и разходите се увеличават, особено ако надцениш пазара и се презапасиш. Така, че дори магазина да ти свети по-ярко и от коледната звезда няма да имаш пречка сам да се набълбукаш.
  Трай коньо на празна ясла!

 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7378 Неутрално

  Това,че търговията ще дръпне малко по Коледа не значи ,че бизнес климата се е подобрил.

 25. 25 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#7] от "Yomega":

  С някой неща съм съгласен, но с повечето не!
  Ако маржа на печалбите е нисък, как ще обясните едни отстъпки от по 30,40, 60, че и 70%? И как се избиват наеми от по 40-50 Евро на квадратен метър, както и допълнителните 5-10 Евро на квадрат, за охрана, чистачки, поддръжка и т.н.н.? Не говоря за присъщите разходи за ток, заплати, осигуровки, данъци и т.н.н.!

 26. 26 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 457 Весело

  Усеща се ефекта "Божо" в икономиката.

 27. 27 Профил на ба'Йван
  ба'Йван
  Рейтинг: 521 Весело

  До коментар [#17] от "Gavril":......

  "браво" мойто момче за 20 лева коленичиш на Позитанските нерези!

  The truth is like poetry - And most people fucking hate poetry
 28. 28 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3521 Неутрално

  Е то оставаше и преди Коледа нещата да не бъдат поне малко оптимистични , когато хората поразвързват кесията за празниците!

 29. 29 Профил на ямх
  ямх
  Рейтинг: 418 Весело

  ...големите намаления не са предколедно , а месец февруари 2015 г. и тогава щатски, мексикански и сие компании предлагат 30% намаление за софтуерни продукти от 2014 г. и 50% намаление за 2013 г. .....по стари продукти просто няма ....и не само това....превеждат ти и в евро или долари 10% от стойността на стоката в банковата ти сметка....
  пс: пазара ни има многооо да учи как се прави търговия....

 30. 30 Профил на martinem
  martinem
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар 26
  Когато нямаш достатъчно голям оборот дори да си заложил
  голям марж разходите те унищожават.Затова и пада % на печалбата.Правиш разпродажба и пак стигаш до предходното.

 31. 31 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2414 Весело

  Няма начин. Щом Радан Кънев за две седмици съзря икономически подем, какво да правят журналяците. И те ще го съзират.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK