Адвокатите на "Уайт енд Кейс" ще защитават България и в арбитража с ЕВН

Адвокатите на "Уайт енд Кейс"  ще защитават България и в арбитража с ЕВН

© Надежда Чипева, КапиталБългария е ангажирала една от най-авторитетните адвокатски кантори - "Уайт енд Кейс"  (White & Case), за защита на българския интерес в заведеното от ЕВН арбитражно дело срещу страната във Вашингтон. Това съобщи в отговор на депутатски въпрос министърът на финансите Владислав Горанов, цитиран от БТА.


Същата кантора беше ангажирана и в арбитража в Париж с руската "Атомстройкеспорт", която иска 1 млрд. евро обезщетение заради спирането на проекта за АЕЦ "Белене". 


Към сегашния момент екипът на кантората осъществява срещи с представители на ДКЕВР и подготвя първата защита, която ще представи на арбитражния трибунал, каза Горанов в отговор на въпрос от депутата Петър Славов от Реформаторския блок за действията на държавата по заведения от ЕВН иск. 
Горанов припомни, че международното арбитражно дело е заведено от ЕВН на 25 юни 2013 г. Дружеството претендира за парично обезщетение в размер на 600 млн. евро заради загуби, претърпени от законодателни промени и регулаторните решения в енергийния сектор в периода от 2004 до 2014 година.


Оплакванията на ЕВН се основават на Спогодбата за взаимна защита и насърчаване на инвестициите между България и Австрия, каза Горанов. Спогодбата предвижда пълна сигурност и защита на инвестициите и изисква страната-домакин да предостави неприкосновеност на инвестициите. ЕВН претендира, че са му нанесени щети чрез законодателните решения в страната.


Горанов информира още, че другите две електроразпределителни дружества - ЧЕЗ и "Енерго-Про", са изпратили предложения за доброволно разрешаване на споровете.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK