Енергийният регулатор ще ограничи цените на балансиращия пазар

Енергийният регулатор ще ограничи цените на балансиращия пазар

© Красимир ЮскеселиевДържавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) изготви проект за въвеждане на пределни цени при недостиг и излишък на енергия (небаланси). По този начин регулаторът ще спре изкривяването на пазара и нереално високите цени за балансиране, които се получават в момента, пише "Капитал Daily" в днешния си брой.


Новите цени трябва да влязат в сила на 19 декември, когато ще бъде взето окончателното решение на регулатора.


Според предложението на ДКЕВР пределната цена при недостиг на енергия ще бъде 202 лв. за мегаватчас. Това означава, че ако потребителите или производителите на енергия произведат или използват по-малко от това, което предварително са заявили, те ще трябва да запълнят липсващите количества на цена, която не може да надвишава тази, определена от комисията (това реално става след преразпределението на енергията в съответната балансиращата група, в която всеки участва).
Когато енергията обаче е излишна, производителите и потребителите ще трябва да я продават на цена до 30 лв. за мегаватчас. Когато балансирането пък става с енергия от ПАВЕЦ "Чаира", собственост на НЕК, цената ще бъде минус 30 лв. за мегаватчас. Това означава, че производителите ще плащат тази цена, за да продадат собствената си електроенергия, произведена вповече.


Причината ДКЕВР да наложи пределни цени е, че поради липсата на достатъчно конкуренция на централите, които предлагат балансираща енергия, цените се изкривяват. Преди въвеждането на балансиращия пазар в средата на 2014 г. цените за недостиг и излишък също се определяха административно, като за недостиг беше 186.31 лв. за мегаватчас, а при излишък 27.89 лв. за мегаватчас. Тогава участниците на пазара критикуваха ЕСО, че тези цени са прекалено рестриктивни. Затова и надеждите бяха, че чрез балансиращия пазар ще се постигнат пазарни цени. Оказа се обаче, , че поради много пропуски в нормативната уредба се получават драстични изкривявания, като например цени за недостиг, достигащи 1800 лв. на мегаватчас, или 5 лв. за излишък.


Изпълнителният директор на Българскаа федерация на индустриалните енергийни консуматори Константин Делисилков коментира, че това е довело до увеличение на сметките за ток на дружествата с около 7-8%.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK