"Делойт" ще одитира агроплащанията на половин цена

"Делойт" ще одитира агроплащанията на половин цена

© Цветелина Белутова, КапиталИзбори 2022

Делойт България" е избраната фирма, която ще извърши сертификационен одит на Програмата за развитие на селските райони за периода от 16 октомври 2013 г. до 15 октомври 2014 г., съобщи пресцентърът на Министерството на земеделието. 


Одитната компания е избрана заради най-ниската предложена цена - 539 хил. лв. без ДДС. На второ място остава "Ърнст и Янг одит" с предложена цена от 1.08 млн. лв. За участие бяха поканени и другите две от водещите компании в сектора KPMG и Pricewaterhouse Coopers.


"Проведохме открита, прозрачна, ясна и честна процедура, като успяхме да постигнем цена, която е двойно по-ниска от прогнозната, която беше 1.2 млн. лв.", каза заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев.
От миналата есен досега, откогато програмата е без сертифициращ орган, са разплатени над 1.66 млрд. лв. от държавния бюджет, които не могат да бъдат възстановени от Европейската комисия, защото няма избран такъв сертифициращ орган. Отделно от това новият орган ще трябва да потвърди и извършваните от фонд "Земеделие" проверки на място за финансовата 2015 г., които са свързани най-вече със заявленията за директни субсидии за площ.


Срокът, в който "Делойт" трябва да представи заверения сертификационен доклад, е 30 януари 2015 г. 


Изборът на одитиращ орган стана с пряко договаряне, след като повече от година агроминистерството заради поредица гафове не можа да доведе докрай общо три обществени поръчки, а Европейската комисия се съгласи на отлагане. 


Същата компания извърши одита и за предходната финансова година. 

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK