Бизнесът планира да наема персонал в началото на 2015 г.

Бизнесът планира да наема персонал в началото на 2015 г.

© Юлия ЛазароваБългарските работодатели очакват темпото на наемане слабо да се увеличи през първото тримесечие на 2015 г., сочат данните от проучване на пазара на работна ръка Manpower-България, част от ManpowerGroup.


В сравнение с четвъртото тримесечие на 2014 г., прогнозите се повишават с 2 процентни пункта. Във всички региони, сектори и вид компании, обхванати от проучването, нетните прогнози за заетостта остават положителни.


Проучването на Manpower за заетостта се базира на отговори от 751 работодатели от български компании. Те са запитани дали имат намерения да наемат допълнителен персонал или планират да редуцират размера на своята работна сила през следващото тримесечие. 
Работодатели от пет региона - Бургас, Пловдив, Русе, София и Варна имат позитивни намерения за наемане на нов персонал. В Смолян например, германската компания "Костал" обяви, че ще наеме до 300 души. Компанията "Агрион" отваря 21 офиса в цяла България. Подобно на миналото тримесечие, България остава желана дестинация за чуждестранните компании, които търсят аутсорсинг възможности, информира Надя Василева, , управляващ директор на Менпауър България, Сърбия и Хърватия, цитирана от БТА.


Най-оптимистична прогноза споделят работодателите от секторите транспорт, складиране, комуникации, финанси, застраховане, недвижими имоти, бизнес услуги.


Прогнозата е обещаваща, особено за младите безработни, коментира Василева. Тя напомня, че в публичния сектор има много програми, които стимулират и работодатели, и студенти. За програмата "Младежка заетост" се говори за 10 000 обявени, налични работни места за млади безработни. Друга програма e "Старт в кариерата", за която са кандидатствали около 3000 млади безработни. Има и програми за заетост на по-възрастни хора. 

Ключови думи към статията:

Още от Компании

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK