Работникът може да излезе в отпуск и без разрешение на ръководството

Ако отпускът, заявен в графика, не може да се ползва, работникът сам може да реши кога да почива.

© Антон Попов

Ако отпускът, заявен в графика, не може да се ползва, работникът сам може да реши кога да почива.В определени случаи работниците могат да ползват полагаемия им се отпуск и без разрешение от работодателя. От друга страна, компанията може да даде отпуск на служителя и без той да я е поискал. Това напомни Главна инспекция по труда в прессъобщение във връзка с изтичащия на 31 декември срок за планиране на отпуските за догодина. 


Работникът е длъжен да използва платения си отпуск в рамките на календарната година, за която се отнася, тъй като той е предвиден за възстановяването му, напомня трудовата инспекция. Работодателят няма право да отказва без основателна причина правото на отпуск на работещите, когато той е заявен в рамките на периода, отбелязан в графика. 


За да се гарантира правото на платен отпуск, законът предвижда хипотези, при които работещите могат да излязат в отпуск без разрешение на работодателите. Работодателите също могат да предоставят на работниците и служителите си платен годишен отпуск без тяхно писмено искане, се посочва в съобщението.
Когато работодателят не е разрешил ползването на отпуска за периода, посочен в графика, работникът има право сам да определи времето за ползването му. Условието е да уведоми за това работодателя писмено поне две седмици предварително. Работодателят пък има право да предостави платен отпуск на работника и без негово писмено искане, ако той не е бил поискан в рамките на графика, при престой на предприятието за повече от 5 дни, както и когато всички работещи в него ползват едновременно отпуск в определен период.


В графика задължително се включват основният и допълнителен платен годишен отпуск на работниците и служителите за 2015 г. В него могат да се включат и всички дни, които не са използвани и не са погасени по давност. Според Кодекса на труда тези дни могат да се ползват до изтичане на давността им, дори да не са отложени по надлежния ред и независимо от причината, поради която са останали неизползвани. Затова работодателят е задължен да води отчетност за всички непогасени по давност дни отпуск, не само за отложените. Той има право сам да избере как да води тази отчетност.


Неизползваният отпуск, натрупан след 2009 г., се погасява по давност две години след годината, за която се отнася. Неизползваните дни до края на 2009 г. не се погасяват по давност. Целият ред за ползване, прекъсване, отлагане и т.н. на платения годишен отпуск е регламентиран в Глава 8, Раздел II на Кодекса на труда: "Ползване на платения годишен отпуск".


За следващата календарна година могат да се отлагат общо до 10 дни отпуск заради важни производствени причини или ако работниците и служителите поискат това писмено по уважителни причини.


Законът предвижда и особена хипотеза за отлагане на платения годишен отпуск, когато целият или част от него не е използван в годината, за която се отнася, заради ползването на друг вид законоустановен отпуск. Такъв отпуск е за бременност и раждане, за гледане на дете и т.н. В този случай двугодишната давност на отложения платен отпуск започва да тече от края на календарната година, през която работникът или служителят се е завърнал на работа.


При прекратяване на трудовото правоотношение работодателят дължи заплащане на целия неизползван платен годишен отпуск, непогасен по давност, дори да не е прехвърлен по съответния ред и независимо от причините, поради които не е ползван.

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2186 Неутрално

  Е, работника има право да ползва отпуската, когато поиска, ама и работодателя има право да го уволни, когато си поиска! Причини могат да се изсмучат от всеки пръст!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2169 Весело

  Когато работодателят не е разрешил ползването на отпуска за периода, посочен в графика, работникът има право сам да определи времето за ползването му. Условието е да уведоми за това работодателя писмено поне две седмици предварително.Като го прочетох това се сетих за един стар виц от комунизма.На вратата на читалището била залепена обява:Довечера ще има събрание на ТКЗС със следния дневен ред-1)Председателя ще чете доклад.2)Вуте ще критикува доклада.3)Вуте ще се сбогува с колектива.

 3. 3 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 809 Неутрално

  Всичко което пише в книгите,не расте по нивите.Ще излезе в отпуск като си ритне трудовата книжка.

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1719 Неутрално

  Ще те е.@ когато не искаш, сега искаш ли ???

 5. 5 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3108 Неутрално

  За да се гарантира правото на платен отпуск, законът предвижда хипотези, при които работещите могат да излязат в отпуск без разрешение на работодателите. Работодателите също могат да предоставят на работниците и служителите си платен годишен отпуск без тяхно писмено искане
  ________
  Е хубаво де тогава за какво са тези проверки и от инспекторите кои какво е писал в книгата за отпуските ??? Евробюрократщината е само за тормоз на малките и средни фирми !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 6. 6 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 800 Неутрално

  В кабинета на шефа влиза Петров.
  - Петров, обичаш ли потни жени и топла бира?
  - Не шефе.
  - Тогава излизаш отпуск през Февруари.
  Влиза Георгиев.
  - Георгиев, ти обичаш ли потни жени и топла бира?
  - Да шефе.
  Чудесно, лятото отиваш на бригада.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 7. 7 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  а защо работодателя е длъжен да заплаща пълна заплата за отпуск на майки в майчинство и то за 3 години това са 3 месеца ,плюс осигуровки за здраве за 3 години ,без майката да е работила нищо за този работодател 3 години ,това какво е освен геноцид срещу работодателя ,а често и срещу майките ,които биват веднага уволнявани именно по този повод ,криво разбрана социална политика за сметка на хората .

 8. 8 Профил на pixela
  pixela
  Рейтинг: 541 Любопитно

  До коментар [#1] от "lz2":

  РаботникЪТ! Подписът ти казва единствено, че си много тъп - нищо повече!

  freedom is another word for nothing else to lose
 9. 9 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 541 Гневно

  Аз имам директно предложение! В КТ да се постанови, работникът да определя, кога работодателя да излиза в отпуск!
  Хайде де, на негово величество работникът всичко му е разрешено, а на работодателя всичко му е забранено и всичко му е задължения, проверки, тормоз и глоби!
  Затова липсват работодатели и има много работници, но безработни работници! С тази политика и с тези безумни санкции за вся и всьо, фирмите ще продължат да затварят врати и да се изнасят! Да видим тогава от къде ще се пълни бюджета! Или само заеми ще теглим, а кой ще ги плаща неизвестно! След нас и потоп!
  Инспекцията по труда да обясни защо нарушава КТ и работи половин час по-малко всеки ден, както и всички държавни служители и да понесе отговорност за това, че задължава всички работодатели да са с работен ден от 7ч. и половина на работник, което противоречи на КТ! За всичките тези с половин час работи по малко на ден, държавните служители да върнат парите в бюджета!

 10. 10 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3671 Неутрално

  До коментар [#5] от "comandante vs либертарианци и корпокративисти":

  "Е хубаво де тогава за какво са тези проверки..."

  Как за какво - липсата на списъка за ползване на отпуските, поставен на видно място, е основание за наказание от страна на трудовите инспектори. Не на предписание - направо санкция! В малките дружества тези списъци се изготвят единствено с цел избягването й.

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 11. 11 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  До коментар [#10] от "Bramasole":

  И в малките, и в големите - никой не го прави с цел да се съобразява с него. Нали се сещаш, че ако му изникне на човек някакъв проблем и не го пуснеш да си вземе един-два дена отпуска, алтернативата е болничен.

 12. 12 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3671 Неутрално

  До коментар [#11] от "usero":

  Съгласна съм с тебе. Коментираният казус, макар и дребен, е още едно доказателство за необходимостта от нов Кодекс на труда, изчистен от недомислия и адекватен на трудово-правните отношения през 21-ви век.
  Не, че вярвам да се случи в обозримо бъдеще.

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 13. 13 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1234 Неутрално
 14. 14 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 416 Неутрално

  Добре де, хората се постарали да разяснят разумно идиотските регулации. Защо не им го признаем преди да остроумничим колко са тъпи....?!?

 15. 15 Профил на dalaver3
  dalaver3
  Рейтинг: 468 Любопитно

  До коментар [#7] от "tur671":

  Кой клас си завършил с този словоред и правопис ?

  Ти като си се родил твоята майка какво майчинство е ползвала ?

  Такса смет (ТБО) - Варна е НЕЗАКОННА !!! НЕ Я ПЛАЩАЙТЕ !!!, http://bit.ly/1gVr8qA, http://bit.ly/1mZMw5b, Iniqua nunquam imperia retinentur diu.
 16. 16 Профил на toj
  toj
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Да заради тези простотии инвестициите ще са в Турция а не в България!
  Спомням си, в Русе, когато американците снимаха филм по главната улица, бях глобени хиляди левове че са наели за статисти 14 г. деца да преминават като фон по улицата понеже не били пълнолетни.
  Пълен идиотизъм!

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8572 Неутрално

  "В определени случаи работниците могат да ползват полагаемия им се отпуск и без разрешение от работодателя."
  Работодателите съгласни ли са?Как така ще отсъстват без разрешение.Това не е в интерес на работата и никъде не може да се случи.Едва ли някой ще посмее да го направи.Няма нужда от абсурдни правила.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK