Над половината от хлебопроизводството е в сивия сектор, твърди браншовият съюз

Над половината от хлебопроизводството е в сивия сектор, твърди браншовият съюз

© Георги КожухаровНад половината от хлебопроизводството е в сивия сектор, е оценката на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.


Пред БНР председателят на управителния съвет на организацията Мариана Кукушева съобщи, че оборотът в сектора е 2 млн. лв. на ден. "В момента в някои предприятия, които не съществуват в правния мир, се продава хляб на около 30 ст. Разбирате, че зад тази цена не стоят плащания нито към бюджета, нито към електродоставчиците, нито към работниците с техните осигуровки", каза тя пред радиото. 


Искането на някои производители за определяне на защитна минимална цена Кукушева определи като "вопъл за помощ". По думите й съюзът предлага въвеждане на преференциална ставка ДДС за хляба и поддържане на електронен регистър на дистрибуторите. Само от регистъра, който според съюза може да се създаде за три месеца, сивият сектор би се свил с 25%. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK