Комисията по конкуренция проверява промяната в контрола върху БТК (допълнена)

Виваком БТК

© Анелия Николова

Виваком БТККомисията за защита на конкуренцията (КЗК) образува производство за евентуално извършено нарушение чрез промяна в контрола върху БТК (чието търговско наименование Vivacom - бел. ред.), съобщиха от антимонополния орган.


Повод за проверката е постъпил в комисията сигнал от изпълнителния директор на "Технологичен център – институт по микроелектроника" АД (ТЦ-ИМЕ). В него било изказано предположение за осъществена концентрация чрез придобиване на контрол върху "Българска телекомуникационна компания" ЕАД (БТК) от страна на SHCO 79 S.a.r.l, Люксембург. Това е станало без издадено разрешение каквото се изисква по Закона за защита на конкуренцията.


В сигнала се посочвало, че като се има предвид структурата на БТК, ТЦ-ИМЕ се явява крайното дружество от българска страна, притежаващо по веригата най-голямо участие в телекомуникационната компания.
Посочва се още, че в началото на ноември 2014 г. ТЦ-ИМЕ е сключило с "Корпоративна търговска банка" АД (КТБ) договор за залог, по силата на който предоставя като обезпечение на банката всички притежавани от дружеството акции от капитала на "Технотел инвест" АД. Така ТЦ-ИМЕ е било лишено от възможността да упражнява както юридически, така и фактически контрол върху "Технотел ивест" АД и "Бромак телеком инвест" АД.


В сигнала се твърди, че след поставянето на КТБ под специален надзор "Бромак телеком инвест" АД е прехвърлило дяловете си във V Telecom Investment General Partner S.A. и V Telecom Investment S.С.A. на SHCO 79 s.a.r.l., Люксембург.


Заявява се, че ТЦ-ИМЕ като дружество краен собственик в България на мажоритарния пакет акции в БТК не е било по никакъв начин уведомено за това прехвърляне.


Заради този сигнал КЗК образува производство, за да установи нарушен ли е текст от Закона за защита на конкуренцията. Според въпросния текст (чл. 24, ал. 1) концентрациите подлежат на задължително предварително уведомяване пред комисията, ако сумата от общите обороти на всички предприятия - участници в концентрацията на територията на България през предходната финансова година, надхвърля 25 млн. лв. Такова уведомяване се дължи и ако оборотът на всяко едно от поне две от предприятията - участници в концентрацията, през предходната финансова година надхвърля 3 млн. лв., както и когато оборотът на предприятието - обект на придобиване, през предходната финансова година, надхвърля 3 млн. лв.


В хода на производството антимонополната комисия ще изиска информация от страните по сделката (SHCO 79 s.a.r.l., "Бромак телеком инвест" АД, "Бромак" ЕООД) и БТК. Комисията ще потърси съдействие от Съвета по конкуренция на Люксембург и от Генерална дирекция "Конкуренция" на Европейската комисия, посочват оттам.


Цветан Василев е на път да изгуби първо управлението и реалния си контрол, а после и собствеността си в телекома, съобщава в последния си брой "Капитал".


Към момента след сделка по преструктуриране на задълженията на БТК през ноември 2012 г. Цветан Василев държи през верига от няколко дружества 43% от БТК, руската ВТБ през лондонското си инвестиционно звено VTB Capital има близо 33% от компанията, а остатъкът е разделен между група бивши и настоящи кредитори на телекома.


Управлението обаче е изцяло в ръцете на Василев - негови хора са както председателят на управителния съвет Златозар Сурлеков, така и председателят на надзорния съвет Владимир Пенков. На практика VTB от месеци не е имала, нито искала участие във вземането на решения. По думите на самия Цветан Василев в интервю пред в. "Банкер" руската банка е само "номинален" акционер. В превод това означава, че VTB е де юре съсобственик в БТК, но де факто параван за друг притежател - самия Василев, пише вестникът.


От началото на декември 2014 г. обаче VTB предприема действия да смени управлението на БТК, и по-конкретно да премахне оттам най-доверения човек на Василев, поставяйки на мястото му своя номинация, и така да придобие пряк достъп до контрола на реалната дейност на телекома. Според вестника това може да се приеме за първи етап от изваждането на Василев от БТК. Вторият етап пък се очаква да е смяна в самата собственост.


Вестникът прогнозира, че вариантите за развитие са новият собственик да е или самата VTB (по-вероятно), или българската държава (малко вероятно), или историята да се проточи, а от това да се опитат да се облагодетелстват други местни играчи. Перспективата във всички случаи е после за телекома да бъде търсен нов купувач.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на true_original
  true_original
  Рейтинг: 479 Неутрално

  някои чиновник се е събудил вчера по-богат. кой ли е той ?

 2. 2 Профил на today
  today
  Рейтинг: 806 Неутрално

  Борбата м/у Доган и Василев е безмилостно жестока.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 3. 3 Профил на z.123.c.976.9
  z.123.c.976.9
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Накрая държавата ще реши КОЙ да сложи ръка върху БТК/Виваком

  Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
 4. 4 Профил на Само Левски
  Само Левски
  Рейтинг: 985 Неутрално

  Опитите на ДПС,ГЕРБ и Делян Пеевски да откраднат БТК от Цветан Василев продължават.

 5. 5 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 429 Неутрално

  Всички тея комисии и комисийки в тая държава са пръдня. Мафията си върти държавата, а комисийките са камък на врата на останалите.

 6. 6 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 429 Неутрално

  [quote#4:"Само Левски"]Опитите на ДПС,ГЕРБ и Делян Пеевски да откраднат БТК от Цветан Василев продължават. [/quote]

  Опитите на ДПС,ГЕРБ и Делян Пеевски да откраднат държавата продължават.

 7. 7 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 796 Неутрално

  А дали не е време държавата да сложи ръка на БТК, заради онези милиарди, върнати на хората?

  ПП: Не и върви на тази компания и това си е....
  Крадат я и отвън и отвътре....

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 8. 8 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  Мдааа, преди година Ц Василев отказал да продаде БТК за стотинки на който трябва.....сега му го вземат без пари! ЦВ в немилост, банката му убита, окраден до шушка!
  Извадете си поука. Когато Мафията-държава ви поиска нещо, давайте го веднага, после лошо.
  Приказки за съдебна защита, прокуратура.... ги оставете за лека нощ.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 9. 9 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 571 Неутрално

  То е ясно за КОЙ работи Комисията за защита на конкуренцията - същата оная, която безпрецедентно скри името на купувача на Булгартабак миналата година, щото зад сделката стояло физическо, яко корпулентно лице, и поради това не подлежала на регулация от тяхна страна. Продажници!

 10. 10 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1973 Неутрално

  Не само КЗК, която като повечето комисии си е "гола вода", но и прокуратурата, ДАНС, квестори и синдици трябва да пазят това което е налице. Лошото е че като знаем на кои е възложена тази работа, не съм оптимист.

 11. 11 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#6] от "Дундурук":
  [quote#6:"Дундурук"]Опитите на ДПС,ГЕРБ и Делян Пеевски да откраднат държавата продължават.[/quote]

  Какви опити?!? Та те си я откраднаха държавата и сега използват всичките й институции, комисийки, регулатори за да ошушкат безнаказано всеки и всичко, до което се докопат. Що ли ми се повръща?

 12. 12 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 849 Неутрално

  Финт на Василев. Дишайте.

  ТЦ-ИМЕ е на Василев
  SHCO 79 е на Василев
  Бромак е на Василев

  Ето как изглежда статията всъщност:
  Василев (ТЦ-ИМЕ) се жалва, че Василев (Бромак) продава на (SHCO 79) Василев. И във "Виваком" се променя собствеността (номинално - да, фирмите са други, но реално собственика си остава същия)

  Опитите на 10 да изкупи/открадне/придобие "Виваком" са ясни. Василев е в немилост, в изгнание едва ли не. 10 е на върха на вълната. Края на януари ще има общо събрание на акционерите във Виваком, на което се очаква Василев да бъде атакуван ( http://www.banker.bg/interviu/read/vivakom-e-apetitna-hapka-za-politicheskite-hieni )

  От този сигнал кой има най-голяма изгода? Замислете се 10 сек, може и повече..

  Има ли проверка на КЗК, последващи сделки/промени/придобивания са изключени. От горенаписаното заключението е, че Василев чрез процедурни/регулационни хватки се опитва да си запази Виваком.

  Ей това мисля аз.

  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 13. 13 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  Според мен мажоритарен собственик трябва да стане "фонда за гарантиране на влогове"

 14. 14 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  Няма какво свястно тука да се случи.

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8081 Неутрално

  Куче влачи,диря няма.Така са се оплели,че никой не е в състояние да ги разплете.

 16. 16 Профил на глупав българин
  глупав българин
  Рейтинг: 233 Неутрално

  БТК е компания свързана с националната сигурност на България. Трябва наистина да си част от мафията, за да позволиш кражбата на тази компания от съветската агентура ДПС и банката на Путин ВТБ. Добра комбинация, най-почтената и достойна като за подарък. Да видим колко Бойко е зависим. Бойко, КОЙ е Шефът?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK