Изобретения, свързани със здравето и сигурността, получиха отличия

Изобретения, свързани със здравето и сигурността, получиха отличия

© Министерство на икономикатаИзобретения, свързани със здравето на човека и природата и със сигурността и индустрията, получиха наградите на Патентното ведомство и Съюза на изобретателите на тазгодишната церемония "Изобретател на годината" – 2014.


Наградите се присъждат за трети път и отличават най-големите постижения на българските изобретатели през годината в три категории: химия и биотехнологии, електротехника и електроника, машиностроене и строителство.


За номинациите се състезаваха 66 патента, издадени през 2013 г. Девет от тях – по три в категория, бяха номинирани като най-значими.
Жури от учени от БАН, техническите университети, Съюза на изобретателите и патентното ведомство определи победителите. Те са:


Владко Панайотов и Маринела Панайотова за три изобретения в категория "Химия и биотехнологии": Методи за очистване на отработили газове от вредни емисии и Метод и устройство за третиране на металургични и флотационни отпадъци и бедни руди на цветни метали. И трите изобретения имат висок екологичен и икономически ефект. Те превръщат вредните емисии в нетоксични продукти, пестят енергия и намаляват разходи.


В категория "Електротехника и електроника" наградата бе присъдена на Чавдар Руменин и Сия Лозанова за 10 патента за сензори на Хол. Изобретенията на екипа са приложими навсякъде, където има магнитно поле – от нарушенията в структурата на хемоглобина в резултат на ебола и HIV вирус, през системите за сигурност в къщата и автомобила, интелигентната пералня, климатик и печка, роботите за антитероризъм. Новите сензори нямат аналог и са пробив в микроелектрониката.


Принос за индустрията имат наградените 3 изобретения в категория "Машиностроене и строителство" на Лъчезар Стоев и Стоян Христов. Те са за Метод и машина за шлифоване на стъпални валове, Метод и машина за шлифоване на ротационни повърхнини, Люнет за надлъжно шлифоване. С тях се постига висока точност и еднородна грапавост на повърхнините при надлъжно шлифоване на ротационни детайли.


В категория "Иновативна фирма на годината" бе наградена "КЕИТ" ООД.


Дружеството създава високи и нанотехнологии за сигурност и защита на широк спектър продукти, стоки и документи. През 2013 г. компанията е получила 2 патента – за "Метод за защита и проверка на оригиналността на продукти" и за "Шифрирана маркировка и метод за защита, проверка и удостоверяване на оригиналността на продукти". Разработките на компанията се използват в САЩ, Германия, Швейцария, Оман и Танзания.


В Златната книга на българските откриватели и изобретатели тази година са вписани двама учени - проф. д-р Драгомир Вълчев и проф. д-р инж. Георги Тодоров.


Проф. д-р Драгомир Вълчев работи в областта на генетиката, селекцията, биологията и физиологията на ечемика и овеса. Той е автор и съавтор на 20 сорта зимен пивоварен и фуражен ечемик и 2 сорта зимен овес.


Проф. д-р инж. Георги Тодоров работи в областта на инженерните изследвания и инженерната практика. Има 9 патента и полезни модели с висок икономически ефект, успешно внедрени в български и чуждестранни фирми. Водещ автор е в 31 изобретения, 6 от тях в международен екип. Ръководи множество международни и български изследователски проекти.


Златната книга е създадена  преди 33 г. и до днес в нея са вписани авторите на 17 български открития, 120 изобретатели и 8 селекционери.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  БРАВО, желая им УСПЕХ.

 2. 2 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1717 Неутрално

  Наистина добра новина и особено ми харесва, че между областите в които са наградените са и основни промишлени- като машиностреоене например.

 3. 3 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1238 Неутрално
 4. 4 Профил на brassway
  brassway
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Браво на изобретателите.
  Пожелавам им да ги внедрят успешно.

  И друго ми прави впечатление: ако е за нещо скандално - стотици коментари.
  Като е нещо за уважение - само три преди мен.

  П.П. Ама и Владко Панайотов ли - чак не ми се вярва.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK