ГЕРБ иска да увеличи глобите за ЕРП-тата 10 пъти (видео)

Делян Добрев

© Надежда Чипева, Капитал

Делян ДобревОт 20 хил. лв. на 200 хил. лв. да се увеличи минималната санкция за ЕРП-тата, ако не спазват 31-дневния срок за отчитане на електромерите, предлага председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание и депутат от ГЕРБ Делян Добрев. Това можело да стане с поправките в Закона за енергетиката, чието второ четене предстои. 


На пресконференция в Хасково по повод получените едновременно от клиентите на дружеството "Енерго-Про" две сметки за плащане, той посочи, цитиран от "Фокус", че минималната глоба сега е 20 хил. лв., а максималната - 1 млн. лв. и е въпрос на преценка от регулатора каква глоба да наложи. 


Добрев, който беше министър на икономиката и енергетиката в предишното правителство на ГЕРБ, коментира, че сегашният случай с "Енерго-Про" напомня ситуацията през 2012 г., когато заради неравномерно отчитане покрай коледните и новогодишните празници клиенти на трите електроразпределителни дружества получиха сметки с прекалено високи суми, последваха масови протести и в крайна сметка кабинетът подаде оставка. 
Добрев призна, че дружеството формално не е нарушило разпоредбите, защото е извършило отчитането до 31-ия ден, но отбеляза, че датата за плащане на двете фактури съвпада. (бел. ред. След намеса на Министерството на енергетиката срокът за плащането на втората фактура беше изместен до 25 февруари.)


Председателят на комисията свиква извънредно заседание утре, на което трите дружества трябва да дадат обяснения как са отчитали потреблението през зимните месеци. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK