Депутатите си дадоха още седмица за внасяне на промени в закона за енергетиката

Делян Добрев

© Надежда Чипева, Капитал

Делян ДобревЧленовете на парламентарната комисия по енергетика приеха удължаване с една седмица на срока за внасяне на промени в Закона за енергетиката, който изтича този четвъртък, съобщи БТА.


Целта е времето да бъде използвано за подготовка на законови промени, с които да се намали дефицитът на НЕК, вместо на по-късен етап да бъдат внасяни проекти за нови изменения, поясни председателят на комисията Делян Добрев. Той отбеляза, че дефицитът в НЕК е между 600 и 800 млн. лв. и трябва да се направи всичко възможно, за да бъде свит.


Приходите от продажбите на квотите въглероден диоксид трябва да бъдат използвани или за енергийна ефективност, или за покриване на разходите от зелена енергия. В случая, ако те бъдат използвани за покриване на част от дефицита на НЕК, то ще се изпълни една от целите, за които се дават тези средства, коментира Добрев.
Като друга възможност за намаляване на дефицита той посочи ограничаване на изкупуването на енергия по преференциални цени от различни когенерационни централи, които не са високоефективни. ГЕРБ най-вероятно ще внесе и предложения за промяна в цените на енергията от ВЕИ и по-специално енергията от биомаса. Вече са въведени в експлоатация 46 мегавата от биомаса и средствата, необходими за покриване на тази зелена енергия са над 100 млн. лв., а отделно има подписани договори за присъединяване на още десетки мегавати, каза Добрев. 


Членовете на комисията решиха да се съберат с Комисията за наблюдение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, когато станат готови резултатите от проверките на електромерите в трите ЕРПта, за да ги обсъдят съвместно.


Добрев потвърди намерението си да внесе предложение за десетократно увеличение на минималната глоба за нарушения на дружествата - от 20 хил. лв. на 200 хил. лв. Инициативата на управляващите идва след като "Енерго Про" издаде на малка част от клиентите  си фактура за плащане на потреблението за 52 дни вместо за 30, а подобна практика и на другите две ЕРп-та през зимата на 2012 - 2013 г., доведе до падането на първото правителство на ГЕРБ. 

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK