Комисията за конкуренцията уличи БТК в злоупотреба с господстващо положение

Комисията за конкуренцията уличи БТК в злоупотреба с господстващо положение

© Надежда Чипева, КапиталКомисията за защита на конкуренцията предяви твърдения за злоупотреба с господстващо положение на "Българска телекомуникационна компания", съобщиха от институцията.  


Компанията е налагала косвено извъндоговорни нелоялни търговски условия и е прилагала различни условия за едни и същ вид договори спрямо определени партньори, което ги е поставяло в неравностойно положение като конкуренти. 


Разследването е по жалба на  "Източна телекомуникационна компания" АД (ИТК) за това, че БТК едностранно и неправомерно е прекратила Договора за взаимно свързване на обществени електронни съобщителни мрежи. 
Анализът на договорните клаузи е показал, че въпреки формалната равнопоставеност договорът е едностранно прекратен от БТК на спорни основания. Поведението на БТК е било продиктувано от пазарната й мощ, което й е позволило да наложи нелоялни и неравнопоставени условия извън формалните отношения, предвидени в договора, е изводът на комисията


В същото време БТК е действала различно при сходни предходни случаи на констатиран нерегламентиран трафик, установява КЗК. Нещо повече, БТК е прекратила договорните си отношения с ИТК независимо от усилията й да прекрати повикванията от посочените номера, а като изискване за подновяване на взаимната свързаност БТК предложила договорна клауза, която целяла единствено да измени договорните отношения с ИТК. Това също така поставя ИТК в неравностойно положение спрямо конкурентите му, заключава антимонополният регулатор.


БТК има право да представи писмени възражения и доказателства в 30 дневен срок и достъп до материалите по делото. Също така компанията може да поиска изслушване в открито заседание.


Определението не подлежи на обжалване.

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на petar__
  petar__
  Рейтинг: 304 Неутрално

  Една от структурите на КОЙ в действие!

 2. 2 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6634 Неутрално

  И в нашия град има много оплаквания от тях за НЕ лоялност.

 3. 3 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 768 Неутрално

  А продължават ли да се обаждат на възрастни клиенти по телефона и да ги набутват с услуги, които не са им необходими?

  Или това го правят всички...?

 4. 4 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  Ти да видиш?! Притесняват КОЙ.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 5. 5 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2057 Неутрално

  Каква е ИТК, чия е? Кои са собствениците?

 6. 6 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 690 Неутрално

  БТК стана Виваком
  Глобул стана Теленор
  Мтел нищо не стана!

 7. 7 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2982 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK