Комисията за конкуренцията уличи БТК в злоупотреба с господстващо положение

Комисията за конкуренцията уличи БТК в злоупотреба с господстващо положение

© Надежда Чипева, КапиталКомисията за защита на конкуренцията предяви твърдения за злоупотреба с господстващо положение на "Българска телекомуникационна компания", съобщиха от институцията.  


Компанията е налагала косвено извъндоговорни нелоялни търговски условия и е прилагала различни условия за едни и същ вид договори спрямо определени партньори, което ги е поставяло в неравностойно положение като конкуренти. 


Разследването е по жалба на  "Източна телекомуникационна компания" АД (ИТК) за това, че БТК едностранно и неправомерно е прекратила Договора за взаимно свързване на обществени електронни съобщителни мрежи. 
Анализът на договорните клаузи е показал, че въпреки формалната равнопоставеност договорът е едностранно прекратен от БТК на спорни основания. Поведението на БТК е било продиктувано от пазарната й мощ, което й е позволило да наложи нелоялни и неравнопоставени условия извън формалните отношения, предвидени в договора, е изводът на комисията


В същото време БТК е действала различно при сходни предходни случаи на констатиран нерегламентиран трафик, установява КЗК. Нещо повече, БТК е прекратила договорните си отношения с ИТК независимо от усилията й да прекрати повикванията от посочените номера, а като изискване за подновяване на взаимната свързаност БТК предложила договорна клауза, която целяла единствено да измени договорните отношения с ИТК. Това също така поставя ИТК в неравностойно положение спрямо конкурентите му, заключава антимонополният регулатор.


БТК има право да представи писмени възражения и доказателства в 30 дневен срок и достъп до материалите по делото. Също така компанията може да поиска изслушване в открито заседание.


Определението не подлежи на обжалване.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK