Търговията със страни извън ЕС намалява през 2014 г.

Търговията със страни извън ЕС намалява през 2014 г.

© Анелия НиколоваРавнището на износа и вноса през 2014 г. остава на приблизително същото равнище, както и година по-рано и това се дължи на търговските отношения с Европейския съюз. Износът към трети страни намалява с 6.6%, а вносът оттам - с 3.2%, се вижда от данните на Националния статистически институт. 


През 2014 г. от България са изнесени стоки общо за 43.2 млрд. лв. и спрямо 2013 г. износът намалява с 0.7% . Вносът е за 51.1 млрд. лв. или с 1.2% повече, отколкото през предходната година. 


Само през декември с по 10 на сто нарастват и общият износ - до 3.4 млрд. лв., и вносът - до 4.4 млрд. лв. 
Търговията с трети страни


Сред страните извън ЕС български стоки с най-голяма стойност са изнесени към Турция, Сингапур, Китай, Русия, Сърбия и Македония. Общата стойност на българския износ към трети пазари е 16.3 млрд. лв. като над половината е за изброените страни. 


През 2014 г. България е внесла стоки за 19.7 млрд. лв. от трети страни, като най-много от Русия, Турция, Китай и Украйна. 


Търговията с ЕС


По данни за единайсетте месеца на 2014 г. износът на България за ЕС нараства с 2.1% спрямо същия период на предходната и е в размер на 24.9 млрд. лева. Основни търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия, които формират 71.0% от износа за държавите - членки на ЕС.


Вносът на България от ЕС през периода януари - ноември2014 г. нараства с 3.5% спрямо същия период на предходната година и е на стойност 28.6 млрд. лв. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Гърция и Испания. 

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK