"Подкрепа" лансира синдикален инвестиционен фонд по канадски модел

"Подкрепа" лансира синдикален инвестиционен фонд по канадски модел

© Юлия ЛазароваИнвестиционен фонд, финансиран от работещите в малкия и средния бизнес, може да финансира създаването и запазването на работни места и да подпомага финансово хората, които се пенсионират по-рано от предвиденото в законодателството.


Моделът, прилаган в Канада, е представен днес пред вицепремиера и министър на труда Ивайло Калфин от президента на канадските синдикати FTQ Даниел Боайе и ръководителя на Фонда за солидарност (ФС) към синдиката Денис Льоклер по инициатива на президента на "Подкрепа" Димитър Манолов. 


По време на срещата канадската страна представи структурата и функционирането на Фонда за солидарност и възможностите за заимстване на техния опит при евентуалното създаване на такъв тип инвестиционни дружества в България, информира пресцентърът на министерството.
Денис Льоклер е съобщил, че фондът е акционерно дружество, в което членуват над 651 хиляди работници от малки и средни предприятия в провинция Квебек. 60% от акумулираните средства в дружеството се инвестират в създаване и запазване на работни места в малкия и среден бизнес. Льоклер уточни, че средства от този фонд се отпускат и на хора, които се пенсионират по-рано, докато придобият право на пенсия по канадските закони. Средната доходност на фонда от създаването му през 1983 г. до момента е над 4%.


"В начина на функциониране на ФС има икономическа логика", каза министър Калфин. Според него големият брой малки акционери и малките по размер инвестиции създават финансова сигурност в дейността на фонда. Министър Калфин изрази готовност за съдействие от МТСП при провеждането на дискусии за възможността за създаване на подобен вид фондове и в България, се посочва в съощението. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK