Нова идея: До всеки инвеститор - помощник от администрацията

Нова идея: До всеки инвеститор - помощник от администрацията

© Министерство на икономикатаОбсъжда се идеята всеки инвеститор да има проектен мениджър от Българската агенция за инвестиции, който да го подпомага в работата с държавните институции и местните власти до реализирането на проекта. Това съобщи министърът на икономиката Божидар Лукарски, цитиран от пресцентъра на ведомството. Това стана в Монтана при представянето на мерки за преодоляване на икономическата изостаналост на Северозападна България.


Приоритетно ще се развива индустриалната Свободна зона във Видин и ще се търсят терени за други подобни начинания. Ще се насърчават високотехнологични и енергийно ефективни производства.


Американската "Ситибанк" е проявила интерес да участва във финансирането на малки и средни предприятия, бенефициенти по оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност". 
Държавата предстои да изготви стратегия за развитието на региона, която ще бъде обсъдена в Народното събрание. Като начало ще бъде изготвен анализ и оценка на възможностите на региона, каза Лукарски. След това експертна комисия от представители на местната власт, депутати и бизнеса ще изготви предложения за конкретни законодателни промени. В резултат на анализа ще се определят стратегическите цели и приоритети за региона, описа стъпките министърът.


Предвижда се проекти, изпълнявани в Северозападна България, да се финансират приоритетно от оперативните програми. Това можело да стане като се задели процент от общия ресурс - например 10 на сто, или като се дават повече точки при оценката на проектите. 

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 905 Неутрално

  Абе глупости - направете електронното правителство, махнете малоумните лицензионни и разрешителни режими, има още една две стъпки и така ще улесните поне малко нещата.
  Проектен мениджър до всеки инвеститор WTF@@@

 2. 2 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Сега се молете да не дойдат много инвеститори, защото според тази идея трябва пропорционално да увеличаваме държавния щат (един инвеститор - един чиновник от агенцията).

  Поредната гениална реформаторска идея на политик-министър от ДЕформаторския блок. Още малко и първа реална реформа ще направят.

 3. 3 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 531 Неутрално

  "Нова идея: До всеки инвеститор - помощник от администрацията"
  ---------------------------------------

  Хаххах и ще настане такъв живот(разврат във всякакъв аспект), че само си викам ДАНО....хаххаха

  п.п. Администрацията, нови работни места са нашите пари ли ще разкривате или наистина ще се напънете да свършите нещо за изчезващият вид - ИНВЕСТИТОР.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 4. 4 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 439 Любопитно

  Защо са тия усилия за "преодоляване на икономическата изостаналост на Северозападна България"? В крайна сметка, нормален процес е едни региони да са по-динамични от други - животът се променя, променят се и фокусите на развитие. Ако ще подпомагаме, дайте да подпомагаме и всяко село, дето "умира"?

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 5. 5 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 906 Гневно

  Абе пуснете го най-накрая електронното правителство и спрете да се излагате, бе! Да помогнем на бизнеса с повече (х)администрация - това е безумно! Един от основните проблеми у нас е имаво тромавата, бавна, огромна бюрокрация. А имаме страшно бърз и евтин интернет - дори по стандартите на ЕС. Срамота е да го ползваме основно и само да теглим мултимедия от Замундата!

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 6. 6 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2951 Любопитно

  Аз такова нещо не съм чувала другаде по света. Демек инвеститорът с данъците си ще плаща за личен асистент на.-.. инвеститора. Ми той инвеститорът, ако има ясни данни и ясни правила и се знае, че има да направи първо, второ трето и готово - той сам ще си назначи проектен мениджър да му изменажира проекта, няма да чака Сульо и Пульо акъл да му дават?

  Доброто е заразно
 7. 7 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 1153 Весело

  До всеки инвеститор личен помощник от администрацията... за да може по-лесно да плаща подкупи, а не да се чуди на кого да даде
  До всеки управител секретарка, ама хубава и ..., защото стресът е голям.
  До всеки безработен социален работник, който по цял ден да го развеселява.
  До всеки тъпанар, отбор тъпанари, за да плискат мозък, особено ако са с власт.

  Божеее !!!
  А, не беше така, а иначе ..
  Народе, Народе, Народе, Народе !!!!

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 8. 8 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3430 Неутрално

  Сещате ли се за вица за социалистическата бригада? Един човек си върви по улицата и гледа двама трънчани - единият копае канал, другият минава след него и го засипва. Накрая го заглождило любопитството, отишъл и попитал какво точно правят. Отговорът бил "Ние сме бригада 3 човека, я кОпам, Митре слага кабело, Кире зарива. Ама днес Митре е у болничен, така че я копам, он зарива!"

  Вчера изгониха чужденците да не могат да купуват земя, дори ако искат да си купят 1 бр. акция от някой АДСИЦ. Миналата година изгониха и емигрантите да не купуват земя, защото не могат да докажат уседналост 5 години. Няма ден, в който социалният министър да не разяснява ползата от вдигането на осигуровките като процент и отделно на осигурителния таван до 10, 20 или 100 пъти минималната заплата, въпреки че НОИ никога няма да има пари за съотвестващите им пенсии. Пенсионният таван също си остава все така, както щяха да го махат преди 5 години. Цените на лекарствата без рецепта бяха формално замразени за 1 г. като рецидив на централното планиране. Една госпожа напъва като пръч на млада козичка да слага платени кабинки за преминаване по шосетата...

  И сега на този фон ще слагат по един "проектен мениджър", който да спомага за изброждането на изкуствено създадените административни дебри. Пълен аналог с трънската бригада

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 9. 9 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 426 Разстроено

  Инвеститорите се жалват от прекомерна администрация, ние...
  Сбъркана държава!

 10. 10 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Лукарски счупва глупомера с тази си "идея" !!!
  Досега не съм го коментирал, но подобно ЧИНОВНИЧЕСКО и БЕЗПОМОЩНО, БЕЗИДЕЙНО отношение към проблемите ми идва в повече !!!

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 11. 11 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  На всеки "проектен мениджър" ще му трябва и автомобил,нали?
  О не.Съкращавайте се!

 12. 12 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3430 Неутрално

  "Държавата предстои да изготви стратегия за развитието на региона, която ще бъде обсъдена в Народното събрание. "

  >>> Даниела Бобева преди 1 година: "Дотук държавата е похарчила няколко стотин милиона лева за написването на 156 стратегии, повечето от които стоят по чекмеджетата и никой не знае, че има такива"

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 13. 13 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Още по-голяма бюрокрация - само и само да доят инвеститорите и да си запазят държавната заплата!Това е далеч от реформаторската стратегия!

  Tony
 14. 14 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3211 Неутрално

  Вместо да намалят лицензионните и разрешителните режими ,те увеличават лемурите.

 15. 15 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Нека нито един от бившите критици на Борисов,сега привлечени като съветници в новия му кабинет,да не си въобразява че някой в това правителство има някакво намерение да се съветва с тях за каквото и да било!

 16. 16 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2343 Неутрално

  Лукарский с такива идеи се утвърждава като пълно недоразумение!
  Не смятам, че е нормално министър от РБ да развъжда бюрокрацията!
  И то не чиновници, ами направо “Меринджеи” ще аташират към инвеститорите! Да викнат Мартин Захариев да им подбере персонала...

  I Want To Believe
 17. 17 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 695 Любопитно
 18. 18 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 479 Неутрално

  По-лесно да се събират "поздравите"?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 19. 19 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 644 Неутрално

  Толкова ми е чиста съвестта, че именно този лукав ме отказа да гласувам за РБ. Направо съм горд от себе си. А този се показва като ляв политик и то дори не много успешен - да бъдеш политик, хванат в лъжа 2 пъти...Не знам, трябва да си много смотан.

 20. 20 Профил на True Detective
  True Detective
  Рейтинг: 397 Неутрално

  [quote#16:"2.5"]Лукарский с такива идеи се утвърждава като пълно недоразумение![/quote]
  Сега ли разбра, че е недоразумение... и с кои идеи не е заслужил името идиот...Тези хора са тотално неграмотни те не знаят какво е реален бизнес никога през живота си не е участавла в работата на една норчална фиа та да има идея како да направи-- тъщата му е разяснила какво е икономика-боклуци

 21. 21 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3496 Весело

  Т.е. на всеки инвеститор ще му трапосат един чиновник за храненик. Съвсем официално и законно.

  Ииии ... преборихме корупцията!
  Вече са на порцион зачислени!

  Тълпи от жаждащи таквизи сътрудници вече обсаждат Калотина, кацат препълнени чартъри на летище София!
  Чиновниците да се строят на жълтите павета, за да бъдат осиновявани!

 22. 22 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1528 Неутрално

  [quote#16:"2.5"]Не смятам, че е нормално министър от РБ да развъжда бюрокрацията![/quote]Аз до тук не съм видял РБ да предлага нещо конкретно за намаляване на администрацията. Ако има планове, то са все за увеличаване на щата. Явно има още пилонджийки за уреждане на работа.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 23. 23 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1528 Неутрално

  [quote#18:"fortunes"]По-лесно да се събират "поздравите"? [/quote]И кошниците с подаръци.

  Тези явно се опитват да минат Орешарски по тепегьозлък.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 24. 24 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3496 Весело

  [quote#8:"cinik"]Сещате ли се за вица за социалистическата бригада? [/quote]
  К'ъф виц бе, човек!
  Това си беше жива действителност от късния соц!
  На всяка западна фирма, която действаше нещо в социалистическа ни Българийка, се назначаваше поне едно номенклатурно чедо "сътрудник". В зависимостт от мащаба на проекта и повече ...

 25. 25 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3496 Весело

  [quote#6:"dogwoman"]Аз такова нещо не съм чувала другаде по света. Демек инвеститорът с данъците си ще плаща за личен асистент на.-.. инвеститора. Ми той инвеститорът, ако има ясни данни и ясни правила и се знае, че има да направи първо, второ трето и готово - той сам ще си назначи проектен мениджър да му изменажира проекта, няма да чака Сульо и Пульо акъл да му дават? [/quote]
  Още по-зле е работата.
  Лукарски дори не знае, че за да дойде някой като инвеститор, то вече е направил доста проучвания, написал си е домашното и си е подбрал поне първичния екип.
  Или знае?
  Ама тогава си е чисто изнудване с нормативни хватки на инвеститорите, за да хранят "нашите" чиновничета ...

 26. 26 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Счупиха глупомера с тая ..."идея".

  А още е само понеделник.

 27. 27 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Весело

  Нова идея: До всеки инвеститор - помощник от администрацията
  ===============
  Нова идея: До всеки милиционер - роднина.
  ===============

  Е е те така се правят реформи ! Лукарски стига им угажда на милиционерите за да имат пари от лицензии и не знам си какви такси.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 28. 28 Профил на Втора цетка
  Втора цетка
  Рейтинг: 897 Любопитно

  Идеята е трепач...на инвеститори...

  Това е Ъпсурт, мене ме нема във целата схема...
 29. 29 Профил на Калибър
  Калибър
  Рейтинг: 1152 Любопитно

  Тази "Агенция"...държавни пари ли лапа?

  Индикирам и калибрирам...за конкурс Мистър Магаре от 240 номинации.
 30. 30 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4395 Неутрално

  Защо само по един?!

  klimentm
 31. 31 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4395 Неутрално

  До коментар [#8] от "cinik":

  Абсолютно си прав!

  klimentm
 32. 32 Профил на today
  today
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Изключително тъпа идея да увеличават административната тежест и да назначават нови чиновници, като създават нови излишни процедури за да има работа за новите чиновници, и накрая да назначат още нови чиновници че да съветвали инвеститорите!
  По-малоумна работа трудно могат да измислят!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 33. 33 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 570 Весело

  Випуск от помощнички е достатъчен - подготовката да започне ...

 34. 34 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2545 Неутрално

  "проектен мениджър" на български се казва "ръководител (на) проект"

 35. 35 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 537 Неутрално

  До коментар [#32] от "today":

  Могат, колега, и по-малоумно нещо могат да измислят...
  Айде да не ги насърчаваме тиквите....

 36. 36 Профил на franklin
  franklin
  Рейтинг: 1629 Неутрално

  Реформаторите, оттегляйте бързо Танев и Лукарски, че само ви излагат, а накрая Борисов ще стовари всичко на вашата глава!

  "На света има само едно нещо по-лошо от насилието - това е капитулацията пред него." Амос Оз
 37. 37 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Направо на всеки инвеститор по една булка да му зачислят!
  Ще, не ще, да го оженят..

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 38. 38 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3461 Неутрално

  Помня, в началото на прехода търсеха кокошки, които да снасят златни яйци за прохождащите бизнесмени. Явно идеята още не е умряла. Но кокошките измряха до една от глад. Явно някои си мислят, че държавата може да ги снася. Ама ще уморят и държавата. Тя и без това едва крета.

 39. 39 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8363 Неутрално

  А ако не иска помошник.

 40. 40 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1182 Неутрално

  сериалът "държавата на глупците" - снимат го вече 1300 години.

 41. 41 Профил на magistrat
  magistrat
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Да паднеш от смях.
  Това правителство прилича на пионерска дружина. Явно Бойко ги е насвил да са активни и сега всеки министър проявява инициативност.
  Лилето мести за един ден магистрали с километри, Горанов не спря да се обосновава за милиардите дълг. А сега Лукарски направо изби рибата. Защо не каже колко са инвеститорите .

 42. 42 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3430 Неутрално

  До коментар [#24] от "xm...":

  Вчера ме корегираха, че вицът беше за "комплексната бригада". 2-та трънчани твърдяли, че са комплексна бригада. Вярно, че и такава глупост имаше през социализма: "комплексна бригада"

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 43. 43 Профил на evkalipt
  evkalipt
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Хубава идея, но как ще подбереш такива, които не са тарикати и такива, които могат директно да комуникират с изпълнителната власт?

 44. 44 Профил на andthensome
  andthensome
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#43] от "evkalipt":

  Какво му е хубавото на идеята. Още хора, които ще играят ролята на мъртвия храст в пиесата и ще взимат заплата на готово.

  the society that puts equality before freedom will end up with neither. the society that puts freedom before equality will end up with a great measure of both.
 45. 45 Профил на evkalipt
  evkalipt
  Рейтинг: 467 Неутрално

  До коментар [#44] от "andthensome":

  Е, в сравнение с много други тези същите, първо защото трябва да са били на Запад и второ защото ще бъдат третирани от западни фирми по резултатите, няма да са чка толкова безполезни.

 46. 46 Профил на andthensome
  andthensome
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#45] от "evkalipt":

  Инвеститорите не са малоумни, ако им трябва някой ще си наемат консултант или адвокат...

  the society that puts equality before freedom will end up with neither. the society that puts freedom before equality will end up with a great measure of both.
 47. 47 Профил на evkalipt
  evkalipt
  Рейтинг: 467 Неутрално

  До коментар [#46] от "andthensome":

  Ами те и да днес го можеха това.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK