Публични компании, притежаващи ниви, възроптаха срещу нови глоби за тях

Публични компании, притежаващи ниви, възроптаха срещу нови глоби за тях

© Цветелина Белутова, КапиталРаботодателски организации и Българската фондова борса настояват за промяна в гласувани миналата седмица текстове в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи, които налагат тежки глоби на публични компании - притежаващи земеделска земя, сред акционерите на които има регистрирани в офшорни зони, съобщи БТА. 


От 1 май такива компании ще бъдат санкционирани с по 100 лева на декар. Ако нарушението не бъде отстранено, след три месеца глобата се утроява и става 300 лева на декар.


Забраната на лица извън ЕС и от офшорни зони да придобиват ниви беше въведена през миналата година, но досега нямаше санкции.
Текстовете ще пречат не само на дружествата със специална инвестиционна цел, които купуват и управляват земеделска земя, но и на всички публични компании, които притежават земя, подчерта изпълнителният директор на фондовата борса Иван Такев. Той припомни, че публичните дружества нямат контрол над това кой купува акциите им.


Организациите на бизнеса ще сезират за проблема президента, председателя на Народното събрание, председателите на парламентарните комисии, омбудсмана и политици.


Според данни, изнесени от Иван Такев, публичните компании в България притежават над половин милион декара земя. Пазарната капитализация на тези дружества е над 1.5 млрд. лева при обща пазарна капитализация на компаниите на борсата от 7.1 млрд. лева. 


При подобни текстове в нашите закони много трудно ще се намери инвеститор, който да купи държавните дялове във Фондовата борса и в Централния депозитар, посочи Такев. Привличането на стратегически инвеститор за двете дружества е сред приоритетите на правителството. 

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 458 Любопитно

  Някой знае ли какво се цели с промените в този закон?

 2. 2 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 515 Неутрално

  ето я и пресконференцията ако някой иска да я гледа: http://www.bta.bg/bg/live/show/id/0_9vhmcfe6

  много кофти промени гласуваха без да направят дебат, без да направят икономически анализ... тихо, без много шум - удряй по БФС... сега разни Пещерки и Прасчовци ще почакат малко да паднат акциите, да се поразчисти конкуренцията и после - купувай на безценица! Ето така се прави! Фалираш бизнесите, купуваш им активите за по 1 лев и после си имаш монополче. Горе-долу същата схема като с КТБ!

 3. 3 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#1] от "V.Iliev":

  официално идеята е да се забрани на офшорки да имат земеделска земя, което не е толкова лошо. Лошото е, публичните компании не могат да контролират кой купува акциите им. С последните промени се удрят основно АДСИЦ-ите, но и други като Софарма например. Самият закон както е в момента е в конфликт със закона за БФБ (в предния пост съм сбъркал съкращението) и с един куп европейски директиви и закони. Според мен ползват популистки теми, за да прокарат такива закони, с които депесарската клика да заграби още по-голяма част от България и българската икономика - в случая е земята.

 4. 4 Профил на rio_tinto
  rio_tinto
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До коментар [#3] от "kki":

  какво ще стане ако софарма си основе дружество, което е 100% нейна собственост и собственик на земята?

 5. 5 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#4] от "rio_tinto":

  добър въпрос! Най-вероятно това няма да реши проблема, защото собствеността пак е косвено в акционерите, а тях не ги знае никой от къде са и чии граждани са. Зависи как се чете закона. Ако има някой адвокат тук във форума няма да е лошо да си каже мнението

 6. 6 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 689 Весело

  Офшорките - вън, ако мога да цитирам актуалният БСП-лозунг, насочен срещу НАТО.

 7. 7 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  Законите трябва да важат за всич1ки! Дори за "публичните компании". Конституцията е основен закон, и трябва да се спазва. Щом там се забранява притежание на земя от чужденци.
  Ако на някой не му харесва, да предложи промяна в конституцията. Може да организира и платена медийна кампания за "всенародно обсъждане" Не виждам проблем, че на няой конституцията и законите, съобразени с нея му пречат. В САЩ конституцията и законите се спазват . Който иска да си прави публични дружества за търговия със земя в Либия или друга държава в хаос след намесата на САЩ. В либия-военна. У нас-слава Богу-само мирна!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 8. 8 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 515 Любопитно

  До коментар [#7] от "Съсел и други натикаха държавните пари в КТБ!":

  естествено, че конституцията трябва да се спазва. И законите също трябва да се спазват, а те ясно казват, че БФБ е отворен пазар. Освен това, за да наложиш глоба на някой първо трябва да докажеш вина. В случая с публичните дружества няма как да натовариш вината върху тях при условие, че те нямат механизъм за контрол над продажбите на акциите. Ето и пример. Купуваш си акции и след това глобяват дружеството, т.е. теб. Ти каква вина имаш? Защо трябва да плащаш ти. В тази ситуация държавата би следвало да открие офшорните собственици на акции и да ги глоби тях, а не теб и всички други акционери, които са си български граждани

  Всъщност проблема може да се реши много просто. Да се каже ясно и точно в закона, че дружеството е собственик на земята и, че акционерите няма да имат право на земя в случай на фалит. Като акционер даваш пари и получаваш пари. Това е!

 9. 9 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 518 Неутрално

  [quote#7:"Съсел и други натикаха държавните пари в КТБ!"]Конституцията е основен закон, и трябва да се спазва. Щом там се забранява притежание на земя от чужденци.[/quote]

  До преди 1 година имаше забрана единствено за прякото притежаване на земя. Косвено през фирма всеки можеше да купува абсолютно легално. След като се създадоха фирми, които инвестираха стотици милиони в земя изведнъж решиха да променят закона и да забранят и косвеното притежание на земя. Конституцията забранява единствено прякото притежание на земя!

 10. 10 Профил на zul11696397
  zul11696397
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#4] от "rio_tinto":

  А що и е на Софарма земеделска земя ?

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 11. 11 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#10] от "rex":

  Защото отглеждат култури, които влизат в съставките на някои лекарства примено

 12. 12 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#10:"rex"]А що и е на Софарма земеделска земя ? [/quote]

  Да сади хапчета.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 13. 13 Профил на teodeo
  teodeo
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Аз съм сигурен, че новото герберо-реформаторско мнозинство изобщо не знае какво е гласувало всъщност и какви са последиците от това. Някой лобист им го е хлъзнал, и тъпото народопредставителство го е поело, всумакало и гълтало. Това всъщност е още по-лошо, защото показва какъв материал пращаме в парламента, аз лично съжалявам, че съм пратил реформаторски такъв. Още един шамар за чуждите инвеститори, като се абстрахирам от другите незаконосъобразия. Абе тия наясно ли са колко също САЩ инвеститори и фондове също ще го отнесат??? Простотия до шия...

 14. 14 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#13:"teodeo"]Аз съм сигурен, че новото герберо-реформаторско мнозинство изобщо не знае какво е гласувало всъщност и какви са последиците от това.[/quote]

  Май уйдисаха на Болния мозък дето сега е в Крим.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 15. 15 Профил на demolisher
  demolisher
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Просто държавата търси поредната дойна крава.
  Правят справка от къде могат да вземат и после почват да си цоцат. Няма пари. Хазната се пълни от такси, глоби и налози. Всичко друго са популистки лозунги за ''спасяването на нашата земя от чуждите лоши пари". Лоши пари за държавата няма. Само на нас ни разправа как на някой парите им били лоши, а реално няма работеща икономика.

 16. 16 Профил на zul11696397
  zul11696397
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#11] от "kki":

  Чак пък толкова много земя да им трябва. По вероятно мошеника Донев който с години източва държавните средства е натрупал толкова много пари че се чуди какво да ги прави и ги е инвестирал в земя.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 17. 17 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#16] от "rex":

  хехе, много вероятно е да си прав! Сериозно, много дружества имат земеделска земя и с новия закон може да ги принудят да се ликвидират. Това си е удар по БФБ и заграбване на земя не с шепи, а с лопати... с легени... КОЙ наистина е много нагъл и започна да скача не на милиони, а на милиарди. Чудя се каква ли ще е следващата цел... о, чакай. То май нищо не остана в България!

 18. 18 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1615 Неутрално

  Цялата схема е за едни акционерни дружества със специална инвестиционна цел, които купуват земя в огромни количества, точат еврофондове и продават акции по цял свят, та никога не се знае кой е реалният собственик на купената земя. Това е престъпна схема, която ограбва българското земеделие, източва еврофондове и загробва страната ни.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 19. 19 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#18] от "Darcas":

  [quote#18:"Darcas"]точат еврофондове [/quote]

  АДСИЦ-ите не работят с европейски пари. Субсидиите се дават на фермерите.

  [quote#18:"Darcas"]никога не се знае кой е реалният собственик [/quote]

  Точно публичните дружества са възможно най-прозрачните - с ясна собственост и с достъпни отчети, а и са сериозно контролирани.

 20. 20 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 902 Неутрално

  Един пазар до сега не бяха сринали некадърните счетоводители на ГЕРБ - този на земя - и сега са на път да размажат и него. ГЕРБ са тотално некадърни парчета. И този закон недоразумение само го потвърждава. Колко прост трябва да си за да не можеш да схванеш че при публична компания никой не може да задължи някой да не купува, или да изгони някого.

 21. 21 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1615 Неутрално

  До коментар [#19] от "kki":

  Да, основните притежатели на акции са офшорки. Иди им търси собствеността

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 22. 22 Профил на hope2000
  hope2000
  Рейтинг: 402 Гневно

  До коментар [#21] от "Darcas":

  Може ли да погледнеш малко по-далече от носа си и да не се връзваш на най-тъпанарските аргументи, които се хвърлят като пясък в очите на матриала. Не мога да разбера каква собственост искаш да ходиш да им търсиш - всеки акционер има идеална собственост, независимо дали е частно лице, офшорка и тн. Демек публичните компании подлежат на глоби върху цялата си земя, дори да има една акция притежавана от офшорна компания. КОЙ знае - като му кажеш на простия народ офшорки и всички си мислят - голямо добро се прави, ще им резнат крилата. Знае и как да изкупи публични дружества на безценица чрез собствените си офшорки. Знае как да фалира пенсионни фондове също - та няма да са засегнати само директните акционери, не се притеснявайте. Пак целия народ ще си го отнесе. Тука няма случаен закон прокаран за 1 ден - мислите ли че така се прокарва закон в интерес на народа? Мислите ли че така се отразява адекватно в медиите - с една статия в дневник???

 23. 23 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1615 Неутрално

  Европейския и български закон е ясен - хора, извън ЕС не могат да притежават българска земя. Кое не ти е ясно?

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK