КРИБ настоя за строги мерки срещу ведомствените бензиностанции

КРИБ настоя за строги мерки срещу ведомствените бензиностанции

© Юлия ЛазароваКонфедерацията на работодателите и индустриалците се обяви за затягане на режима, по който работят т. нар. ведомствени бензиностанции, за по-строг контрол при внос на горива и суров петрол, особено през пристанищната инфраструктура.


В декларация към правителството работодателската организация заявява, че "в момент, в който основният проблем за решаване пред страната е намаляване на бюджетния дефицит, държавата следва да концентрира всичките си усилия към генериране на приходи, по-висока събираемост на данъчните задължения и пресичане на контрабандата".


Писмото с призив за твърдост се отправя в момент, в който Министерството на финансите реши да смекчи мерките за контрол срещу въпросните обекти заради затрудненията, които създават за земеделските производители. 
КРИБ напомня, че анализ на самото ведомство показа, че нелегалната търговия с горива надхвърля 1.4 млрд. литра годишно, а България е с най-голям дял сива икономика в ЕС. 


Според КРИБ, на фона на изнесените шокиращи факти, затягането на контрола е единственият възможен начин за ограничаване на укриването на данъци и пресичане на контрабандните канали. Правителството не следва да се огъва под популисткия натиск и да отстъпва от заявената си политика в сектор горива, призовава организацията.


Бизнес съюзът изтъква, че изискването към т.нар. мобилни обекти е единствено поставянето на фискални устройства, чиято стойността е незначителна. Относно всички други проблемни аспекти КРИБ ще потърси чрез своите партньори – Българската-петролно газова асоциация и  други браншови организации, подходящи форми за финансиране на мобилните доставки, които да не препятстват контрола, се посочва в декларацията.

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Съгласна съм с КРИБ!

  Tony
 2. 2 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  Значе всички сме равни, но някои са по-равни пред закона.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1978 Неутрално

  Абе всички вземат мерки контрола уж постоянно се затяга,пък се краде и се газят законите който има пари,корупцията продължава да се шири безнаказано.

 4. 4 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 706 Неутрално

  Строги мерки СРЕЩУ бензиностанциите?

  Какво значи срещу?

  Това си е бизнес, ако има нарушения да се вземат мерки срещу нарушителите, как така мерки срещу бизнеса като цяло?

  Че те утре ще предприемат мерки СРЕЩУ магазинерите или автомонтьорите.

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8413 Неутрално

  За всички законите трябва да са еднакви.

 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 9071 Неутрално

  Всичката държавата втасала,само ведомствените бензиностанции не вчесала...Да не си добиват горивата сами,бе....

  [email protected]
 7. 7 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1182 Неутрално

  Единни изисквания за всички търговци! Горива се внасят през разни терминали за които съвсем не съм убеден, че са с инсталирани атрибути за контрол! Терминал има в пристанище Бургас, но предполагам, че и на други места. Ако контрабандното количество е такова ... става въпрос за няколко супер танкера ... и много "затворени" очи ... продажно племе сме мамка му !

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 8. 8 Профил на Йосиф Давыдович
  Йосиф Давыдович
  Рейтинг: 177 Неутрално

  При положение, че имаме само един производител на горива в страната и не може да се извърши адекватен контрол си е чиста проба наглост. Като не може да се контролира Лукойл по нормален начин. Сменяме закона за акцизите, събираме акциз не върху готови горива а върху суров нефт в танкера преди да е акостирал, ако някой друг иска да внася горива правим по един митнически терминал за измерване на всяка граница и забраняваме възстановяването на акциз от износа. Няма нужда от хиляди измервателни уреди и сложни процедури! И въвеждаме регулация на цената чрез ДКВР и спи градът.

  Пока я ходить умею, Пока глядеть я умею, Пока я дышать умею, Я буду идти вперёд. https://www.youtube.com/watch?v=tp5wT7SWdls
 9. 9 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Така и трябва.

  Доброто е заразно
 10. 10 Профил на Trayan
  Trayan
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#6] от "karabastun":

  1.4 милиарда литра горива годишно са към 3 милиарда лева по цени на дребно. Може да им сметнете акциза и ДДС-то да видите за каква кражба става въпрос. Мисля, че са загуби за над един милиард лева годишно. За две години това е повече от цената на изграждането на автомагистрала Хемус.
  И КТБ беше нещо незаслужаващо внимание, но глътна няколко милиарда. Аз харесвам точно такива сигнали, които посочват дупките, докато още могат да се запушат. Така и Капитал писа за КТБ навремето, но онези (които и сега ще се спотаят) нищо не направиха и сега плащаме.

 11. 11 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1182 Неутрално

  До коментар [#8] от "Йосиф Давидович":
  Нещо не съм убеден вече, че проблема е в Лукойл! В момента се разтоварва кораб в Бургас, а в скоро време ще заработи(ако вече и не работи) газов терминал за пропан бутан. Доколкото разбрах обслужва Инса ойл. Имаше една бензиностанция в Бургас с такова име. Сега я прекръстиха, но по принцип продават на притежатели на карти с 1о стотинки отстъпка, при условие, че и цената им е средно с 5 стотинки по- евтина, разликата става 15 стотинки. Не съм доволен от качеството на горивото и спрях да зареждам от там.

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 12. 12 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Истината, е че няма нищо общо с вземането на мерки срещу контрабандата. Просто искат да накарат всички фирми поддържащи ведомствени бензиностанции да си влачат, комбайните, тракторите, камионите и прочие тежка и изразходваща много гориво техника да зарежда от веригите бензиностанции. Ефекта ще бъде обратен. Няколкото фирми одобрени да продават и монтират нивомери затвориха определени суми и се борят да си ги получат. Не се тревожете фирмите с ведомствени бензиностанции няма да платят десетки хиляди левове за поставяне на нивомери, които след някоко месеца ще се окажат негодни и пак трябва да се сменят, защото някой е платил повече и трябва да се пробутва и неговата стока.

 13. 13 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 9071 Неутрално

  До коментар [#10] от "b_d_s":

  Вие сериозно ли смятате ,че ведомствените бензиностанции произвеждат горива и смазочни материали.....
  Ако държавата наистина не иска да губи тези пари, за които сте напълно прав не е ли по-лесно да контролира входа-с митница и т.н ...КПП-та за горива предполагам , че могат да се издирят по-бързо от ведомствените бензиностанции....

  [email protected]
 14. 14 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 9071 Неутрално

  До коментар [#12] от "power_decided":

  Точно това мислех да напиша и ви прочетох....Спестихте ми изложението...Напълно ви поддържам

  [email protected]
 15. 15 Профил на capricorn2014
  capricorn2014
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#12] от "power_decided":
  Истината е че нищо не се произвежда в тази държава, и бвп 58 милиарда е само на книга, затова сега започват приказки за сивата икономика, контрабандата и т.н. и заеми, заеми, докато дават!

 16. 16 Профил на Jorro Jorrov
  Jorro Jorrov
  Рейтинг: 627 Любопитно

  В Русе цял огромен завод/КТМ/ разсипаха за да влязат контрабандистите на горива и да трупат милиарди от крадено ДДС, акциз на горива и без горива само по документи. То Инса, Полисан, Бул марка, лукойл не мирисал, сульо, пульо, ченгеларе милиционеро, фифи банка, всичките на държавната хранилка ДДС, акциз и менте горива в огромни размери от порядъка на заема от 8 млрд.

 17. 17 Профил на Йосиф Давыдович
  Йосиф Давыдович
  Рейтинг: 177 Неутрално

  До коментар [#11] от "ь":

  Според НСИ България изнася страшно много горива за страни като Южна Африка, Сингапур и Британските Виржински острови-все страни, които са традиционни пазари и не обменят митнеческа информация, Не ми се вярва да Лукоил да не е намесен, само инсойл ще да са виновни!
  Ама не само и те всички бензиностанции точат ДДС, като вместо да дават касови бележки на обикновенните граждани, в края на месеца продават фактури за тонове на някой бизнесмен, на който му трябва да начислява данъчен кредит, за да си намали дължимото ддс за внасяне следващия месец.

  Пока я ходить умею, Пока глядеть я умею, Пока я дышать умею, Я буду идти вперёд. https://www.youtube.com/watch?v=tp5wT7SWdls
 18. 18 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#15] от "capricorn2014":

  Точно !!! Гледат да изтупат работещите предприятия като брашнян чувал.

 19. 19 Профил на Trayan
  Trayan
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#13] от "karabastun":

  Че кой е казал, че произвеждат? А относно входа за горивата, в статията се коментират и пристанищата.
  Всяка акцизна стока е идеална за контрабанда. Така е и с цигарите. Държавата търпи огромни загуби от безхаберие.

 20. 20 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1030 Весело

  Ето КОЙ е престъпникът в Балгариата! Не е КОЙ, не е Делян Пеевски, не е Цветан Василев, не е Лукойл, не ВЕИ-тата, не са офшоркаджиите, не са даже КРИБ. А най са ведомствените бензиностанции....

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 21. 21 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  До коментар [#10] от "b_d_s": [quote#10:"b_d_s"]1.4 милиарда литра горива годишно са към 3 милиарда лева по цени на дребно. Може да им сметнете акциза и ДДС-то да видите за каква кражба става въпрос[/quote]
  Защо правите евтиното внушение, че ведомствените бензиностанции са виновни за това/или огромна част от него?
  Има един руски наклав в ЕС, нарича се "пристанище Росенец" То пък е собственост на Лукойл, управляван от един Вальо, "който много мамел на карти"... Тоя Вальо пък е приятел на...

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 22. 22 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  [quote#8:"Йосиф Давидович"] че имаме само един производител на горива в страната и не може да се извърши адекватен контрол си е чиста проба наглост[/quote]
  С това което казваш за единствения производител си абсолютно прав !
  Н О !
  Пропускаш , че доста от бензиностанциите си внасят отвън готови петролни продукти.
  Например РомПетрол всичките й горива са внос .
  ОМВи си внасят.
  Гръцката верига също
  ШЕЛ и Петрол са с български горива
  Най-големите -=- ЛукОйл са си с техни производи
  Също така и някои единични търговци си внасят.

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 23. 23 Профил на The_Curious
  The_Curious
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Чардо, моите уважения, но грешиш. Повечето "вносни" горива са изнесени преди това и са произведени от единствената рафинерия в света, работеща на загуба. Много малка част от горивата например, реално не са произведени тук. Не питай от къде знам. А, ОМВ са франчайзи за всеки обект по отделно и само марките стоки са унифицирани, гаранция за еквивалентно гориво няма! То в повечето бензиностанции е така де, да не кажа всички.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Nothing else, but more or less the bitter truth!
 24. 24 Профил на nikif
  nikif
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Точно КРИБ да ми говорят за сива икономика, звучи ми като виц

 25. 25 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#6] от "karabastun":

  Сами не, но от контрабанда - да. Не може да има безотчетни обекти, през които минават 1/3 от горивата в страната.

 26. 26 Профил на krasi62
  krasi62
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Много точна позиция ,но защо само в този сектор се прилага.
  Укриването на обороти в търговията е масово явление, това не е ли престъпление. Черния оборот по села и градове извън веригите които издават касови бонове е всеобщо занимание. Много ми е интересно защо не се предприемат мерки за решаване на тодзи въпрос. Сложиха дистанционни връзки с НАП ,но неиздаването на бонове си продължава и не виждам никакъв смисъл от тази връзка. Гледаш захвърлен касовия апарат ,покрит целия с прах и само от време на време по някоя и друга бележка.

 27. 27 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 9071 Неутрално

  До коментар [#25] от "ugi":


  До коментар [#26] от "krasi62":

  Според мен е по-лесно да се хване контрабандата при входа.отколкото после като се разпилее да се търси,но явно само аз мисля така....
  Колкото до броячите,касовите апарати и другите машинки - задължават се фирмите да се снабдяват с тях.докато този.който ги е внесъл/''наш човек''разбира се/се нагуши добре-контролът е докато се продаде колиèството джаджи на страшно завишена цена...Това е само повод за истерия...

  [email protected]
 28. 28 Профил на Stoil Arnaudkin
  Stoil Arnaudkin
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Задължаването на нарочените за нарушители ведомствени бензиностанции да монтират скъпи уреди няма да подобри контрола върху тях, а ще ги принуди да спрат или ограничат работа. Няма да помогне и за запушване на дупките в събирането на акциз и ДДС. Проблемът при данъчните складове и фирмите, практикуващи ддс измами, е много по-голям, а МФ някак си го отбягва в своя т.нар. анализ. КРИБ очевидно се грижи не толкова за събирането на данъци в хазната, колкото за интересите на някои от най-големите си членове.

 29. 29 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1182 Весело

  [quote#23:"z_zafirov"]Не питай от къде знам. А, ОМВ са франчайзи за всеки обект по отделно и само марките стоки са унифицирани,[/quote]
  ОМВ не ги интересува какви горива се продават ?!? ... не го знаех ))

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK