КЗК препрати в Брюксел казуса с контрола над БТК

След затварянето на КТБ и оттеглянето на маоритарния й собственик Цветан Василев зад граница, подобно на останалите му активи и БТК (с търговско име "Виваком") стана обект на интерес.

© Анелия Николова

След затварянето на КТБ и оттеглянето на маоритарния й собственик Цветан Василев зад граница, подобно на останалите му активи и БТК (с търговско име "Виваком") стана обект на интерес.Комисията за защита на конкуренцията  (КЗК) ще препрати на Европейската комисия сигнала за евентуална концентрация чрез придобиване на контрол върху  "Българска телекомуникационна компания" ЕАД, съобщи антимонополният регулатор. 


Преписката в КЗК е по сигнал на "Технологичен център – институт по микроелектроника" АД, което предполага, че евентуално прехвърляне на дялове от "Бромак Телеком Инвест" АД на SHCO 79, s.a.r.l Люксембург косвено би довело и до промяна на контрола върху БТК ЕАД.


Причината преписката да бъде препратена в Брюксел е фактът, че оборотите на поне две от засегнатите в резултат на сделката предприятия - групата ВТБ и БТК, надхвърлят праговете в европейското законодателство, над които контролът върху концентрациите попада под юрисдикцията на общността. 
Според европейския Регламент (ЕО) № 139/2004 г., на който КЗК се позовава, главна дирекция "Конкуренция" на Европейската комисия трябва да се занимава с казусите, когато общият оборот на поне две от засегнатите компании надхвърля 250 млн. евро.  


След като е установила, че евентуално извършената сделка е извън обхвата на националното законодателство, КЗК се е отказала да извърши проверка по същество и да направи преценка и прекратява преписката.  


Предисторията


"Капитал" припомня, че при последната официална смяна на собствеността през ноември 2012 г. беше обявено, че 100% от капитала на БТК са на "Вива телеком България". То се притежава от InterV Investment, регистрирано в Люксембург, собственост от своя страна на V2 Investment, също в Люксембург. Последното е изцяло притежание на V Telecom Investment - акционерно дружество, отново регистрирано в Люксембург. В него "Бромак телеком инвест" има 43.3% от капитала, VTB - 33.3%, а бившите кредитори на телекома - 23.43%. Така Цветан Василев държи през верига от дружества 43% от БТК, руската ВТБ през лондонското си инвестиционно звено VTB Capital има близо 33% от компанията, а остатъкът е разделен между група бивши и настоящи кредитори на телекома.


При затварянето на КТБ участието на Василев се оказва в друга ключова компания на банкера - ТЦ-ИМЕ. Не е ясно кога и как е преместено. Още през юни 2014 г. ТЦ-ИМЕ беше вкарана в процедура по несъстоятелност по искане на близка до Пеевски компания и има назначен временен синдик, като текат опити да се смени и ръководството й.


През август "Бромак телеком инвест" е прехвърлило дяловете си във V Telecom Investment и V Telecom Investment General Partner на ново дружество под контрола на Василев - SHCO 79 в Люксембург. "В случая говорим за сделка, при която реалният краен собственик не се променя", обясни председателят на управителния съвет Златозар Сурлеков. Тогава (през август 2014 г.) всъщност прехвърлянето по информация на "Капитал" се е състояло бързо, за да избегне Василев опит акциите да бъдат прехвърлени с помощта на Бисер Лазов (бивш приближен на Василев, скоростно сменил лагера с този на Делян Пеевски), но и член на управата на "Бромак телеком инвест", към финансов инвеститор, посочен от Пеевски.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK