Standard & Poor's е намалила кредитния рейтинг на НЕК

Standard & Poor's е намалила кредитния рейтинг на НЕК

© ReutersМеждународната рейтингова агенция Standard & Poor's (S&P) е понижила дългосрочния кредитен рейтинг на Националната електрическа компания (НЕК) от "B+" до "B" , като перспективата остава негативна. Дружеството е премахнато от списъка CreditWatch, където беше поставено в средата на декември 2014 г., пише "Капитал Daily".


Промяната в оценката идва след като агенцията е приключила проверката на индивидуалния кредитен профил (SACP) на НЕК и груповия кредитен профил (GCP) на Българския енергиен холдинг (БЕХ), който е едноличен собственик на НЕК.


Според агенцията се наблюдава отслабване на кредитната сила на БЕХ и способността на държавния холдинг да подкрепя дъщерната си компания.
Заради понижаващата се рентабилност на групата, влошаващите се кредитни показатели и намалената ликвидност агенцията е намалила и самостоятелния кредитен профил на БЕХ от "B+" до "B".


Според методологията агенцията тази оценка отразява изгледа за платежоспособността на дадена група или подгрупа, като се изключва вероятността от извънредна подкрепа или негативна намеса от страна на правителството или на по-широка група.


В случая с БЕХ намаляването й води и до понижаването на рейтинга на НЕК, която генерира около половината от приходите на групата на БЕХ и концентрира около две трети от задълженията за 2013 г.


"Смятаме, че финансовият резултат на НЕК преди данъци, лихви и амортизации (EBITDA) вероятно е загуба от 550 млн. лв. за 2014 г., с което консолидираният резултат (EBITDA) на БЕХ се доближава до нула в сравнение с 622 млн. лв. за 2013 г.", посочват анализаторите от S&P. Според тях това може да наруши лихвените плащания по задълженията на БЕХ и да ограничи способността на групата да поема нов дълг.


Има сравнително голяма вероятност правителството да осигури извенредна подкрепа за БЕХ, смятат от агенцията, а НЕК продължава да е "стратегическо важно" дружество на групата.


Според анализаторите в следващите 12 месеца НЕК може и да не изпадне в състояние на неспособност да изплаща задълженията по външните си облигации благодарение на подкрепата на БЕХ. "Въпреки това НЕК остава уязвима от системна криза по отношение на плащанията, каквато може да бъде провокирана от натрупващите се просрочени задължения в енергийния сектор", смятат те.

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 753 Неутрално
 2. 2 Профил на Жупел
  Жупел
  Рейтинг: 237 Неутрално

  С Теменужка за шеф на енергетиката даже и този рейтинг е висок. Тя жената я заболя устата всеки път кога я отвори да ни убеждава как енергетика била фалирала и всеки момент ще дойде Апокалипсисът.

  Господ изля върху Содом и Гомора като дъжд жупел и огън от небето, и съсипа тия градове и цялата околност и всички жители на тия градове, и растения земни
 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  БЕХ-НЕК-БДЖ-Държавни и общински топлофикации и други държавни ТКЗС-са голяма финансова тежест на държавата.

 4. 4 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  До коментар [#2] от "Жупел":

  Не с Теменужка, а трябва да започнеш с Р.Овч, да минеш пред видния енергостратег, др. Петър Димитров, които така добре подготвиха нещата, че след това ние трябва да им плащаме сметката.

 5. 5 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  [quote#3:"chicago514"]БЕХ-НЕК-БДЖ-Държавни и общински топлофикации и други държавни ТКЗС-са голяма финансова тежест на държавата. [/quote]

  Принципно съм съгласен, но когато за председатели на тези ТКЗС-та сложиш отявлени крадци или руски агенти, направо сме изгоряли.

 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8495 Неутрално

  Толкова садлъжняла фирма,какъв рейтинг да има.

 7. 7 Профил на Жупел
  Жупел
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#4] от "tsvetko_51":

  Направо от Тато да започна. Той най-много е виновен. Не може да не е виновен.

  Господ изля върху Содом и Гомора като дъжд жупел и огън от небето, и съсипа тия градове и цялата околност и всички жители на тия градове, и растения земни
 8. 8 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  До коментар [#7] от "Жупел":

  Няма за какво да спорим, ние бягаме в различни писти и май и в различни посоки.
  То че и тато допринесе с каквото можа за скапването на нелошата ни страна е факт, но за дълга на НЕК-а, тези двамата (Овчаров и Димитров) имат най-значителен принос. Що се отнася за Стойнев и той нямаше да изостане много от тях, ако не беше паднало правителството, макар че да речем за едни 10-15% от дълга и той псомогна човека с каквото можа.

 9. 9 Профил на Жупел
  Жупел
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#8] от "tsvetko_51":

  А кой закачи ВЕИ-тата, които изсмукаха НЕК? Кой изгони РВЕ и след това налива още 3 години милиони в Белене? Пак ли Овчаров, Димитров? Или пък Стойнев? Някой не се ли губи по тъча? Аре, бягай си там в пистата, няма какво да ми спориш.

  Господ изля върху Содом и Гомора като дъжд жупел и огън от небето, и съсипа тия градове и цялата околност и всички жители на тия градове, и растения земни
 10. 10 Профил на fras
  fras
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#2] от "Жупел":

  На компания с 550 млн. загуба за 2014, какъвто е анализа на Standard & Poor's, точно Теменужка(финансов инспектор) и трябва.
  Защото тая загуба е резултат от дългогодишното управление на все велики професионалисти в енергетиката.

 11. 11 Профил на Жупел
  Жупел
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#10] от "fras":

  Финансовят инспектор Теменужка да се спре да плаши колко е зле положение, ами да каже какво ще прави като са я турили там. Чакаме я вече 6 месеца нещо да предложи, тя като латерна едни и същи неща мели.

  Господ изля върху Содом и Гомора като дъжд жупел и огън от небето, и съсипа тия градове и цялата околност и всички жители на тия градове, и растения земни
 12. 12 Профил на fras
  fras
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#11] от "Жупел":

  Тя никого не плаши.
  Като финансист тя казва какво е положението.
  А ако това плаши, вината не е нейна.
  Прав сте във втората част на поста си.
  Трябва да каже какво, кога и как трябва да се направи, за да се стабилизира енергетиката.
  Друг е въпросът дали нещо съществено може да се направи. Основните загуби са от задължението към ВЕИ-тата. Но там си има поети дългосрочни ангажименти и прекратяването им е трудно/невъзможно. Има решение на Съда.

 13. 13 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Учудена съм, че има какво да намалява от този рейтинг! Според мен, НЕК отдавна свети в червено!

  goblenka
 14. 14 Профил на А.Стоянова
  А.Стоянова
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Международната рейтингова агенция (МРА-S&P) е ПОНИЖИЛА индивидуалния кредитен рейтинг на НЕК и ГРУПОВИЯ кредитен рейтинг на БЕХ. Действията на МРА са ОЧАКВАНИ, изхождайки от състоянието на енергийната ни система.
  С цел да ни помогне, ЕК и СБЕ подготвиха ПРЕПОРЪКИ за КРАТКОСРОЧНИ действия (до 9 мес.) и за средно срочен период (до 3 год.). В "екшън план 16/16" са записани конкретните действия, в т.ч. и свързаните с финансовите системи на БЕХ и НЕК, които за съжаление не са изпълнени в показаните срокове. Примери:
  1. Точка 5 от "16/16" - Разформироване на БЕХ. Мотиви: "Държавните фирми преминали към БЕХ, са ВЛОШИЛИ финансовите си резултати. Дивидентите са тежко бреме за дружествата" и точка 6 от "ПРЕПОРЪКИТЕ на ЕК" - "БЕХ да премине към МЕ";
  2. Точка 10 на "16/16" - Пазарът на електроенергия да бъде НАПЪЛНО либерализиран, с отпадане на регулираните цени на потребителите на дребно.

 15. 15 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  И все пак, при толкова голямо натоварване на водноелектрическите централи на НЕК през последните 4-5 месеца, би трябвало да има някакво (може би недостатъчно) подобрение на финансовите й резултати.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK