В писмо до Брюксел бизнес сдружения предупредиха за възможни фалити на публични дружества с чуждо участие

В писмо до Брюксел бизнес сдружения предупредиха за възможни фалити на публични дружества с чуждо участие

© Георги КожухаровНовите разпоредби и глобите за неизпълнение в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ) създават непреодолим проблем пред публичните дружества, регистрирани на Българската фондова борса (БФБ), което ще доведе до намаляване на техния брой и пазарната им капитализация, както и до ограничаване на възможностите на българския бизнес за свободно набиране на капитал през капиталовия пазар. Подобно действие ще подкопае доверието на инвеститорите към българските институции и ще доведе до трайното им оттегляне от страната. Опасни и с дългосрочен негативен ефект за инвестиционния климат в България, фиска и гражданите са загубите, които ще понесат пенсионно-осигурителните дружества, които традиционно инвестират част от средствата си в акции на компании на БФБ. В момент, в който България страда от намаляващи преки чуждестранни инвестиции и взима заеми, дългосрочният инвестиционен ресурс на българските пенсионните дружества ще бъде принудително насочен към чуждестранни ценни книжа.


Това пишат до българските институции, Европейската комисия и представителите на чужди дипломатически мисии у нас Българската стопанска камара, Българската фондова борса, Асоциацията на индустриалния капитал, Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване, Конфедерацията на работодателите и индустриалците, Българска асоциация на лицензираните инвестиционни посредници, Асоциацията на дружествата със специална инвестиционна цел, Българската асоциация на управляващите дружества и други бизнес сдружения. 


Те за пореден път обръщат внимание върху разпоредбите, забраняващи  притежаването на земеделски земи от търговски дружества, чиито съдружници или акционери са регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим или са физически или юридически лица от страни извън ЕС. Глобите, които застрашават бизнеса, са в размер на 100 лв./декар от притежаваната земя, а при повторно нарушение санкцията е в троен размер.
Проблемът за публичните дружества произлиза от факта, че техните акции са свободно прехвърляеми и мениджърите на самото дружество  няма възможност да проверява или да контролира кой купува акциите му. 


Организациите, подписали писмото, настояват ограниченията да не се прилагат за публични дружества, чиито акции се търгуват: 

 1. на регулиран пазар в държава-членка на ЕС или в друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство,
   
 2. на пазар, включен в списъка по Кодекса за социално осигуряване, Закона за публичното предлагане на ценни книжа или Закона за дейността на колективните инвестиционни схеми и на други предприятия за колективно инвестиране.
   
Ограниченията да не се прилагат и когато дружествата и техните акционери са разкрили изискуемата информация, в т.ч. за дялово участие по реда на Закона за публичното предлагане на ценни книжа и действащото законодателство. 

Още от Компании

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Ей не се наядоха тия тарикати ...

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 2. 2 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Само като се види кои са подателите, и автоматично трябва да се направи обратното.

 3. 3 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 965 Неутрално

  което ще доведе до намаляване на техния брой и пазарната им капитализация.
  -------------------------------------------------------
  Вредата от фалита ви е пренебрежимо малка в сравнение с вредата от изкупуването на земеделска земя от Ф/Ю лица извън ЕС.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 4. 4 Профил на ZeroOne
  ZeroOne
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Закона си е закон. Като не го спазват не само, че ще фалират, ами може и да има допълнителни разноски.

  ZeroOne
 5. 5 Профил на konstantin80
  konstantin80
  Рейтинг: 430 Неутрално

  До коментар [#4] от "ZeroOne":
  Такива баш пишман патриоти като Вас, които си нямат ни хал ни хабер от това, което правят за съжаление пишат законит в България. Като си толкова отворен, кажи ми как едно публично дружество, акциите на което се търгуват на борсата може да контролира, кой купува акциите му ?

 6. 6 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Май ЕС повече се грижи да не ни разпродадат земята от всичките ни урапатриоти и пишман бизнесмени, и двата типа със силен руско-турско-арабски акцент.
  А Волен ни убеждава, че сме им колония.

 7. 7 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#5] от "konstantin80":

  те атакоидите са по принцип лумпенпролетариат и са против всеки който може нещо да си купува, ако може са и за национализация на частната собственост

  Birds of a feather flock together.
 8. 8 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 563 Неутрално

  Фалита е добра идея за патриотите.

  на регулиран пазар в държава-членка на ЕС или в друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство. Това няма ли го в сегашния текст?

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 9. 9 Профил на ZeroOne
  ZeroOne
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#5] от "konstantin80":

  Не ми дреме, има си закон и да го спазват. Проблемите на псевдо-фондовата българска борса с обороти по-ниски от квартални магазинчета не ме интересуват. В България не може да има реален капиталов пазар защото няма корпорации, няма бизнес. Всички висят и чакат да грабнат някоя обществена поръчка по втория начин.

  ZeroOne
 10. 10 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#2] от "aleko":


  До коментар [#3] от "qwertqwert":


  До коментар [#4] от "ZeroOne":


  Господа, изглежда нямате ни най-малка представа за какво говорите, но сте се изтропали под статията. Знаете ли колко български публични компании има, каква им е капитализацията, къде са част от парите на пенсионните фондове и как оперира капиталовия пазар? Обзалагам се, че нямате и никога нито сте имали, нито сте се замисляли да купувате акции, нали?!? Промените в закона, които направиха основно ДПС с ГЕРБ целят да ударят точно определени компании и да ги накарат скорострелно да разпродават земеделска земя. Така ще падне цената на земята и КОЙ ще я изкупи на безценица с откраднатите пари от КТБ... и ще стане още по-силен от сега. Щото на КОЙ са му малко индустриите, които в момента има, и които с любезното съдействие на слънцето премиер през миналия мандат успяха да монополизират. Толкова много ли, господа, ви харесва да живеете като роби, монополите да ви мачкат, да ви ограбват през 5 години??? Или е много лошо да имаме нормален капиталов пазар, който работи на абсолютно прозрачни принципи в условия на конкуренция? Моля, отговореме ми на въпросите! Обосновете се ясно защо мислите, че един лобистки закон (и противоречащ на конституцията и други български и европейски) трябва да бъде спазван, вместо да бъде коригиран и тези, които го гласуваха да бъдат изметени от парламента.

 11. 11 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#9] от "ZeroOne":

  точно заради такива закони не само, че сега няма реален капиталов пазар, но и никога няма да проима. 7млрд капитализация не са малко, но щом те устройва ДПС да завземат и земята и половината от тази капитализация... коментари като първите 4 в този форум доказват колко ни е просто и първосигнално населението и че си заслужаваме както блатото, в което живеем, така и държавниците, които не могат да свържат едно смислено изречение!

 12. 12 Профил на konstantin80
  konstantin80
  Рейтинг: 430 Неутрално

  До коментар [#9] от "ZeroOne":
  То всъщност този закон е напревен с една цел, която в инвестиционната общонст е известна. Тъй като явно не разбираш за какво ти говоря, на думите ти "има закон да го спазват" ще ти дам един по прост пример. Де предположим, че ти си имаш бизнес едно малко производство на зеленчуци примерно. Държавата или по скоро определени заинтерсовани кръгове от хора си правят законче, че не може да се продават зеленчуци на чужденци. Ти си казваш ОК, аз лично няма да продавам на чужденци. И си продаваш на българи, само че тези българи взели че продали зеленчуците с товята марка на чужденец. И за това държавата казва 100 лв глоба за теб, не за някой друг за всеки твой зеленчук. Ха сега спазвай закона.... може ше и по-удачен пример да дам за този закон наречен Депутати сигурно са полудели, но както и да е дано си схванал главното!

 13. 13 Профил на konstantin80
  konstantin80
  Рейтинг: 430 Неутрално

  До коментар [#11] от "kki":

  абсолютно, много хора казват колко са ни прости политиците, как ги избират такива. НЕ, прост ни е народът за съжаление все по-необразован и прост става !

 14. 14 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#12] от "konstantin80":

  евалата за обяснението! Дано да му просветне за какво говориш!

 15. 15 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#10] от "kki":
  Всичко щеше да бъде много хубаво, ако в момента огромни масиви не бяха вече собственост на руски и турски капитали.
  Или си финансово неграмотен, или имаш явен интерес.
  Ако е последното - съжалявам, но не мога те мисля.
  Парите които КТБ раздаде, отдавна вече са похарчени, не са в кеш.
  На пазара ще участват парите на вложителите в КТБ....... Дано схващаш разликата...
  Отделно колко фермери са си наточили зъбките .....


  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 16. 16 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#12] от "konstantin80":
  Де предположим, че ти си имаш бизнес едно малко производство на зеленчуци примерно. Държавата или по скоро определени заинтерсовани кръгове от хора си правят законче, че не може да се продават зеленчуци на чужденци.
  ---------------------------------------
  Стига глупости.
  Законовото ограничение е от времето на Орешарски.
  Само че в закона не бяха предвидени санкции и си правехте оглушки.
  Да, ама не.
  Аре у лево.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 17. 17 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#15] от "qwertqwert":

  от край време има мораториум за земеделските земи. Няма такова нещо като "огромни масиви в руснаци и турци". Преди мораториума имахме закон, който забраняваше на чужденци да купуват земеделски земи. В момента има около 550000дка, които са собственост на БЪЛГАРСКИ ПУБЛИЧНИ ДРУЖЕСТВА! Дружества с АБСОЛЮТНО ЯСНИ КАПИТАЛИ. Останалата земя е или държавна или частна - на българи, чиято земя е върната след 1989г.!

 18. 18 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#16] от "qwertqwert":

  което доказва, че ДПС си прокарват лобистките закончета независимо от това кой има мандат!

 19. 19 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#17] от "kki":

  БЪЛГАРСКИ ПУБЛИЧНИ ДРУЖЕСТВА!
  -----------------
  Спри се бе, *****
  Чии са акциите на тези български дружества?
  Кой взема решението на АС?
  Борда на кого се отчита?????
  Аре ходи се скрий някъде........

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 20. 20 Профил на konstantin80
  konstantin80
  Рейтинг: 430 Неутрално

  До коментар [#16] от "qwertqwert":
  ти отново пропускаш основното, което по-надолу в моя пример, но с платени драскачи, няма смисъл да се занимавам.

 21. 21 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#19] от "qwertqwert":

  иди на сайта на борсата и виж кои са инвеститорите с над 5%. Едно от тези дружества е и с най-високия фрий-флоут изобщо на борсата ни! Вместо да се опиташ да разбереш както ти казваме, ти се заяждаш. А държавицата ни се срива и става все по-зле и по-зле под носа ти. Но... всеки да си носи кръста

 22. 22 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#17] от "kki":
  от край време има мораториум за земеделските земи. Няма такова нещо като "огромни масиви в руснаци и турци".
  -------------------------------------
  Или си финансово неграмотен, или си чиста проба лъжец..
  Всъщност и двете.
  Точно публичните дружества с непривилифгировани акции са ви вратичката , с която заобикаляте законовите ограничения.
  БФБ само името му е борса.....всички щяха да са в затвора ако работеха на истинска борса....
  Затова сега врещите толкова......


  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 23. 23 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#21] от "kki":
  Вместо да се опиташ да разбереш както ти казваме, ти се заяждаш
  ----------------
  С кое точно се заяждам?
  Че закона е приет преди една година без санкции и си трайкахте, а сега като дойдоха санкциите се присетихте?????
  Или че на БФБ е пълно с инсайдъри и пазарни манипулатори????
  Аре недей става смешен......
  Акции от БФБ купуват само манипулатори , законово задължени и тук-таме някоя уфсъ, сичтаща се за свободен инвеститор.
  Като стане филиал на някоя истинска борса, ще помисля по въпроса.
  За сега - кеф ти Атина, кеф ти Франкфурт....

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7092 Неутрално

  Турците спокойно си изкупуват с подставени лица,не им е проблем.Руснаците също,малко ли български продажници могат да им свършат работа.Така че ,за кого се прие всъщност този закон.

 25. 25 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#22] от "qwertqwert":

  Обидите ще ги пропусна, защото темата е по-важна. Няма вратички тук, защото АДСИЦ-ите действат по специални закони. Купуват земя, дават я под наем, после продават. Могат единствено да я облагородяват като изграждат иригация. Акционерите не са ползвателите на земята. Толкова! Ако някой чужденец иска да има земя в България в дългосрочен план, той ще си намери начин. Например, ще си извади български паспорт. Пак ти казвам, нарочно или без да искаш защитаваш гнусните депесари...

 26. 26 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#25] от "kki":

  Няма вратички тук, защото АДСИЦ-ите действат по специални закони. Купуват земя, дават я под наем
  ----------------------------
  Добре, че пропускаш обидите.
  Наистина ми е трудно да не те обидя.....

  АДСИЦ "АБВ" 100 % собственост на акционера ВГЗ от остров ХЙ купува 200000 декара земя и ги отдава под наем на българската фирма "ВПТКТА" ЕООД.
  Фатката е, че пред "ВПТКТА" ЕООД няма ограничения за обработване на земя и в същото време тя всъщност е 100 собственост на същия акционер ВГЗ....

  Така че тия басни ги разправяй на други.....

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 27. 27 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#24] от "rosiraycheva50._":
  Турците спокойно си изкупуват с подставени лица,не им е проблем.Руснаците също,малко ли български продажници могат да им свършат работа.
  ------------------------------
  Проблем е, и то голям.
  ДАй ми едни 20 милиона да купя земя на мое име,а пък ще знаем, че всъщност е твоя....
  Хора се раждат , живеят,умират....
  Докато при АДСИЦ-ите чиста работа, контролираш си АС, сменяш си борда както си искаш и спиш спокойно

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 28. 28 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Нубчета, нещо само с минусчета се задоволявате
  Явно не сте в час за схемичката.
  А е известна още от 2003-4 година..........
  Да не говорим , че определени АДСИЦ-и ,да не им казвам имената, откровено си я рекламираха пред заинтересовани...........

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 29. 29 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 510 Неутрално

  До коментар [#25] от "kki":

  Обидите, изричени от някои хора, са равносилни на комплименти. По този въпрос, толкова. От друга страна, прави ми впечатление, че най-големите икономически, а в по-широк план и логически, глупости са най-трайни в съзнанието на масовката. Примери много, а в конкретната тема с много патос и малко мисъл, хората масово се противопоставят на продажбата на земя на чужденци и здравият разум няма шанс срещу тях.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 30. 30 Профил на Damyan Ganchev
  Damyan Ganchev
  Рейтинг: 233 Неутрално

  до дневник: дискусията по-горе е нажежена, но моя въпрос е технически. Като писахте материала (щото не е подписан), ей тая фраза проверихте ли я - "на пазар, включен в списъка по Кодекса за социално осигуряване, Закона за публичното предлагане на ценни книжа или Закона за дейността на колективните инвестиционни схеми и на други предприятия за колективно инвестиране" - щото такъв списък аз не знам да има по тези или по други закони?? и в кфн не знаеха, като звънях да ги питам (не че това е изненада)! ей така си пишем по законите (имам предвид законодателя), хората да имат усещането, че накъде в някакъв списък пише кое е вярното и доброто, пък то списък няма, а и да има - никой не следи списъка да се консултира и спазва .... и т.н.

 31. 31 Профил на hope2000
  hope2000
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#28] от "qwertqwert":

  Като голям експерт и финансово грамотен инвеститор би ли дал поне един полезен съвет да вземеш да получиш и някой +. Атина определено не ми е кеф - впечатляваща капитализация и все нагоре върви като гледам. Или ти много напред във времето виждаш?

 32. 32 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#30] от "stoner_boner":

  не съм сигурен, но може би имат предвид списъка с банки-попечители по кодекса за социално осигуряване: http://www.bnb.bg/bnbweb/groups/public/documents/bnb_law/regulations_36_bg.pdf

 33. 33 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#29] от "russian78":
  хората масово се противопоставят на продажбата на земя на чужденци
  ----------------------------
  Ами определено, особено на russian-s. Дали са 78, 88, 68, се тая.
  Нямате работа тук.
  Интересно защо правителството на Австралия аджеба също взема такива мерки?
  Или не разбират свободния пазар?

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 34. 34 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#31] от "hope2000":
  Атина определено не ми е кеф впечатляваща капитализация и все нагоре върви като гледам.
  ------------------------------------------

  На всеки пазар се печели, ако не е манипулиран.
  Включително от гръцки джънкове.
  Годишна доходност 28 % , постигната за 48 календарни дни как ти звучи ?

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 35. 35 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#32] от "kki":

  Та сега не разбрах как точно спазвате мораториума върху продажбата на земеделска земя ........

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 36. 36 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#35] от "qwertqwert":

  елементарно, без да се прецаква никой: да се забрани при фалит на публичните дружества да изплащат задължения в земя. Само във валута. Инвестираш пари, взимаш пари. Всички публични дружества са задължени да показват инвеститорите с над 5% акции. Който иска, нека си купува акции

 37. 37 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 510 Неутрално

  До коментар [#33] от "qwertqwert":

  Да съдиш за нечия народност според използвания псевдоним е меко казано странно. Що се отнася до забраната на закупуването на земя от чужденци, тази забрана не е нищо повече от глупост основаваща се на невежество. За съжаление, колкото по-отявлена е глупостта, толкова по-трайно се настанява в съзнанието на неспециалистите като някаква псевдо-аксиома. Същото важи и за други "популярни" дивотии, както твърдението, че протекционизмът е добър за националната икономика - твърдение, което отдавна е отхвърлено от науката, но е "на мода" сред политици и други лаици.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 38. 38 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#36] от "kki":
  Всички публични дружества са задължени да показват инвеститорите с над 5% акции.
  -----------------------------------------------------
  Включително свързани лица.
  Включително забрана за такива инвеститори/свързаните с тях лица да се занимават да наемат/преотдават/обработват селскостопанска земя.
  Предлагайте и подкрепям.
  Само че нещо ми се губи аргумента за свободбно прехвърляемите акции

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 39. 39 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#37] от "russian78":
  Да съдиш за нечия народност според използвания псевдоним е меко казано странно. Що се отнася до забраната на закупуването на земя от чужденци, тази забрана не е нищо повече от глупост основаваща се на невежество.
  ---------------------------------------------------------
  Какво съдя и какво не съдя.....
  Факта си е факт.
  За твое успокоение, ако се беше писал аmerican ..... пак щях да те храня.
  Забраната за земеделска земя не е за да не би някой да си я сложи в раничката и да я изнесе контрабанда.....
  Налапали сте се с (псевдо)икомонически доктрини като патенца с горещи л****, а си нямате идея от реална икономика...


  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 40. 40 Профил на Damyan Ganchev
  Damyan Ganchev
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#32] от "kki":

  възможно е, но не е вероятно, защото: 1. ЗСПЗЗ, както и Закона за офшорките (Цонев-Пеевски) говори за няколко закона, не само за един (КСО), и 2. говори за пазари, където са допуснати до търговия акциите на лица, който иначе биха попадали в ограниченията - а не за банки-попечителки. банките попечителки имат строго определена функция в КСО, която не е организиране на пазари, или дори осъществяване на попечителска дейност по отношение на ценни книжа по смисъл, който да е относим към ЗСПЗЗ (и закона Цонев-Пеевски). Отгоорът не е толкова лесен, казвам ти че съм го чел и съм го мислил това, и съм звънял в КФН - няма ....

 41. 41 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#40] от "stoner_boner":

  ясно. Не е този списък. Ами, тогава нямам друга идея за какъв списък може да говорят. Ще си останем само с гадаенето

 42. 42 Профил на Damyan Ganchev
  Damyan Ganchev
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#41] от "kki":

  да. лошото е, че никой няма, и никой не се притеснява от това, а тая крилата фраза "пазари включени в списъка по КСО, ЗППЦК и ..." се мултиплицира - от закона цонев-пеевски прехвръкна и в ЗСПЗЗ, утре кой знае къде ... законите са като саламите - бисмарк

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK