Камери и GPS устройства свалиха с една пета разхода на гориво на локомотивите

Камери и GPS устройства свалиха с една пета разхода на гориво на локомотивите

© Юлия ЛазароваЗа няколко месеца - от декември 2014 г. до март "БДЖ-Товарни превози" намалява разхода на дизел с близо 20 процента. Докато през декември разходната норма на локомотивите е била 9.43 л на 1000 бруто тон/километра, през януари тя "пада" до 8.63 л, през февруари - до 8.14 литра, а през март се очаква да достигне 7.90 л, съобщи управителят на фирмата Любомир Илиев, цитиран от БТА.


Причина са мерките за ограничаване на кражбите на гориво - видеонаблюдение на пунктовете за зареждане и монтиране на GPS-устройства на локомотивите. 


Ръководството обаче има още резерви за икономии, защото, по думите на Илиев, сходни локомотиви в съседни държави се движат при разходна норма около 6 литра на 1000 бруто тон/километра.
При среден месечен разход 40 хиляди литра дизел можем да очакваме дружество да спести през тази година 976 хиляди лева, каза шефът на компанията.


Управителят на компанията посочи, че от 16 GPS-устройства на локомотивите през декември 2014 г. сега вече има 53, което покрива напълно нуждите на фирмата, защото обикновено в движение са между 48 и 53 локомотива.


На пет от десетте пункта за зареждане с гориво има видеонаблюдение. До края на април камери ще бъдат монтирани на всички пунктове.


Управата на фирмата обещава да внедри софтуер, който да следи в реално време средният разход на гориво от локомотивите. С предприетите мерки смятаме, че ще се преборим с 95 процента от кражбите на гориво, заяви Илиев. Той добави, че камерите са стрували досега 8000 лева, а цената на новия софтуер ще бъде в рамките на 15-20 хиляди лева.


През февруари в кражба на горива са уличени двама души от депото в Горна Оряховица и вече са уволнени, каза Васимир Илиев, ръководител на отдела "Превенция на посегателствата и анализ на риска" в дружеството. Съдът вече върна на работа около 40 души, обвинени през 2012 г. в кражба на дизел. Следим действията на тези хора и при кражби ще бъдат санкционирани, добави Васимир Илиев.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK