Лекарите, охранителите и шофьорите официално полагат най-много извънреден труд

Лекарите, охранителите и шофьорите официално полагат най-много извънреден труд

© Мария Съботинова, СГ/ИИЛекарите, охранителите и шофьорите в пътническия транспорт са полагали най-много извънреден труд през 2014 г. Това сочат данните на Главната инспекция по труда, която обобщи информацията от подадените уведомления от работодателите. 


Общо 929 084 работещи в 3516 предприятия са положили 14 532 551 часа извънреден труд през 2014 г.


Най-;ного часове над законоустановените 8 часа пет дни в седмицата изработват медиците. В болниците за една година 34 773 служители са работили 1 776 234 часа повече (по 51 часа средно).
Охранителите в частните фирми, които не използват технически системи за сигурност, са втори в класацията по положен извънреден труд със 742 156 часа, изработени от 19 889 души (37 часа средно).


В тройката на най-много работещите българи са още шофьорите от пътническия градски и крайградски транспорт с 543 144 часа. Те обаче на практика са работили най-много, по 66 часа средно на година, тъй като извънредният труд е положен от 8225 работници и служители.


Трудовата инспекция напомня, че според Кодекса на труда извънредният труд е забранен. Допустим е в някои изключения - за извършване на работа във връзка с отбраната на страната; за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия; за извършване на неотложни обществено необходими работи по възстановяване на захранването с ток и вода, за медицинска помощ, за довършване на започната работа, за която работното време не стига, за сезонна работа. 


Полагането на извънреден труд не може да надхвърля 150 часа на година. През месеца не може да се работи над законоустановеното работно време повече от 30 часа през деня или 20 часа през нощта. Ограничението за една седмица е съответно 6 часа и 4 часа. За два последователни дни извънредният труд не може да надхвърля 3 часа през деня или 2 часа през нощта.


Положеният извънреден труд се заплаща с поне 50% допълнително в работните дни, 75% - в почивните и 100% - на празник. 


Не всички часове, изработени допълнително, са извънреден труд. Не се счита за извънреден положеният труд в почивен или празничен ден, когато при работа по график и подневно изчисляване на работното време този ден се явява работен за лицето. 


От тази година законът позволява предприятията да отчитат в ГИТ извънредния труд веднъж  годишно - до края на януари, а не на два пъти, каквото беше изискването преди. 

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7482 Неутрално

  За лекарите по цял свят е така,както и за шофьорите.

 2. 2 Профил на dmarev
  dmarev
  Рейтинг: 418 Любопитно

  Дали им се плаща двойно на всички!? Дали се осигуряват на реална заплата, а не на прага на професията им!? Силно се съмнявам!

 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  При тези се отчита извънредния труд, ако се намесят тези, на които не им се отчита извънредния труд, лекари и шофьори ще изпаднат от десетката.

 4. 4 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 572 Разстроено

  А това е само на основа подадена информация,при 80%от частните фирми извънредния труд не се заплаща.

 5. 5 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Най много извънреден труд полагат работещите на свободна практика.

 6. 6 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1294 Весело

  хахаха, ГИТ и другаря Калфин в Огледалния свят.... сефте

 7. 7 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1638 Весело

  Ха ха Единствените, които НЕ полагат извънреден труд са чиновниците , а на останалите никой не им го зачита и съответно не се и заплаща

 8. 8 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1879 Неутрално

  До коментар [#1] от "rosiraycheva50._":

  Лекарите в ЕС имат 35 часов работна седмица и само по изключение могат временно да имат максимално седмично натоварване 48 часа компенсирано след това с почивни дни.
  Да не говорим за заплащането. 1-2 дежурства се равняват на месечна заплата на лекар в България. (Франция - 250 евро на дежурство, а уикенд и празници са двойни)
  В директива 2003/88/EC на Европейския Парламент от 04.11.2003 г се казва :` maximum weekly working time of 48 hours, including overtime`
  т.е. максималното работно време за работна седмица е 48 часа включително извънредния труд. Именно ненормалната натовареност на лекарите най-често води до лекарски грешки. Затова и в много страни на ЕС вече е въведена 35-часова работна седмица (7-часов труд) за медицинския персонал.
  Само у нас кратуните от НЗОК и МЗ-то говорят за денонощен (т. 24 часов) труд на лекаря - едва ли не 168 часа за седмица. Наглостта някой да напише в документ ‘постоянно денонощно разположение’ и ‘24 часов труд’ и то 150 години след отмяната на робството е показателно за отношението на властта към лекарското съсловие и показва само че България изобщо не в Европейския Съюз , а най много в Африканския.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 9. 9 Профил на puhcho7
  puhcho7
  Рейтинг: 521 Любопитно

  ...най-вече охранителите - претрепват се от работа тия хора, как издържат аз се чудя, не стига напрежението...

 10. 10 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1905 Неутрално

  Че трябва да бъдат ограничени работодателите, за да не принуждават хората да работят извънредно като че ли е необходимо, макар че това не е никак лесно да бъде контролирано.
  Но от друга страна, аз а вероятно и други хора познаваме мнозина, които имат нужда, с желания полагат много повече часове и по една доста елементарна причина - това е един легален и удовлетворителен за тях начин да заработват допълнителни доходи.
  Така че, арбитража и разните насилствени и чиновнически форми на ограничения са едновременно неефективни, а понякога и вредни, за тези, в чието име са измислени.

 11. 11 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2719 Неутрално

  Напълно съгласен! Всеки гледа да изкара нещо повече, напук на ГИТ и правния анахронизъм наречен Кодекс на труда!
  Особено по-печените счетоводители им падат шапките от работа и бягане по какви ли не инстанции, целогодишно!

  Бивш tww09306483.
 12. 12 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2424 Неутрално

  До коментар [#1] от "rosiraycheva50._":

  не ,в момента лекарите си плащат всички данъци ,за разлика напр от строителните фирми ,автокъщи и земеделски производители ,където се наливат всички пари на ЕС и държавата ,а те са с никакви данъци и без осигуровки

 13. 13 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3553 Любопитно

  Толкова много охранители с толкова много извънредни часове, а в страната кражбите стават все повече, все по-дръзки и все по-големи!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 14. 14 Профил на P.
  P.
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Колко различно би било за всички ако това реално се спазваше!

 15. 15 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 598 Неутрално

  До коментар [#8] от "Dr_Doolittle":

  В САЩ е 80ч. Там твърдят, че лекарските грешки, небрежността и ниското ниво на професионализъм при лекарите се дължат на липсата на наблюдение над младите лекари. Казват, че всеки млад лекар трябва да бъде постоянно наблюдаван от опитен колега. Всъщност намаляването на работната им седмица до 80ч. не води до понижение на лекарските грешки.
  Междудругото сравнения от рода на нетно възнаграждение в една страна и в друга са неправилни, поради покупателната способност на съответните валути. И аз бих искал да работя в България, където хлябът е левче и да взимам 200,000 долара като финансов анализатор в САЩ, но икономиката не работи така. Иначе е правилно, че България не е в ЕС ако сравним по броя на лекарите, понесли отговорност на осакатени пациенти.

  Тази статистика, иначе, нищо не казва. В частният сектор не може да се измери извънредният труд. Всъщност като работех в България в моя договор беше записано, че ако се налага(има работа) трябва да я свърша, което може да ми увеличи работното време. Работел съм понякога по 14ч. на ден и не съм се оплаквал, мисля че в днешният свят е нормално и това е единственият начин България някога да се доближи до нормална страна - трябва мързелът да бъде изкоренен.

 16. 16 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#9] от "puhcho7":

  Особено ако са пенсионирани военни или милиционери !

 17. 17 Профил на puhcho7
  puhcho7
  Рейтинг: 521 Разстроено

  [quote#16:"ТМаринов"]Особено ако са пенсионирани военни или милиционери ![/quote]
  ...ами какви други да са?!...не стига че си рискуват си живота всекидневно на работното място до пенсиониране, и след това пак продължават, че и извънреден труд - няма справедливост в тая държава!!...
  До коментар [#16] от "ТМаринов":

 18. 18 Профил на dali_da
  dali_da
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Нормативната регулация на извънредния труд е една от глупостите на трудовото ни законодателство!
  Начинът трябва да е друг и по близо до пазарните отношения!

 19. 19 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Най-много полагат извънареден труд дребните собственици на фирми. Те са и работници и работодатели и всичко трябва да им минава през ръцете и очите, ако искат да оцелеят. Та те работят по 12-14 часа всеки ден, със съботите и неделите, а за почивки през лятото или зимата могат само да мечтаят.
  Но никой не се интересува от тях. Тях ги търсят само за глоби и данъци и всички в държавата имат права, а те имат само задължения!
  Напред към минусите!

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 21. 21 Профил на l_i_k_a_t_a
  l_i_k_a_t_a
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Добро утро България. Доста често охранителите са на половин щат.Ровете и ще откриете доста нередности и пари ще вкарате в хазната.

 22. 22 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 757 Неутрално

  До коментар [#9] от "puhcho7":

  Типичната организация на охранителите е да дават 24-часови смени и после три дни почиват. Познайте колко реално работят през тия 24 часа (има и задължителни почивки, които си ги отчитат като работни часове). После в трите дни бачкат нещо друго. Но накрая се оказват с извънреден труд.

  @)----,--'--
 23. 23 Профил на puhcho7
  puhcho7
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#22] от "MyTwoCents":
  ...със ирония съм го писал, както и №17...клатикурковци са охранителите, също преди пенсия - полицаи и военни...

 24. 24 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 757 Неутрално

  До коментар [#23] от "puhcho7":

  Всичко лъсва в момента, в който решиш да реорганизираш смените на охранителите и да минат на 8 часови. Настава такъв вой, защото им отпада келепира. Пример – протестите на охранителите по затворите.

  @)----,--'--
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK