Възможността да се краде ДДС е премахната, отчете Горанов

Владислав Горанов

© Юлия Лазарова

Владислав ГорановПремахнахме възможността да се краде ДДС, обяви финансовият министър Владислав Горанов на среща на членове на правителството с представители на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). 


Той подчерта, че без видим растеж на брутния вътрешен продукт само за 100 дни приходните администрации са успели да постигнат значителен ръст на приходите и така аргументира успехите на държавата в борбата със сивия сектор.  


В отговор на въпроси на бизнесмени Горанов повтори, че не се планира въвеждане на  диференцирана ставка на ДДС за храните. С обратното начисляване на ДДС на зърнения пазар е премахната възможността да се краде ДДС, а не да се събира повече, каза министърът. 
Запитан как ще се променят в годините акцизите на цигарите, посочи, че нищо няма да се променя и при тях, а държавата ще  прилага минималните изискуеми от ЕС  нива. 


В отговор на оплакване, че търговски вериги бавят разплащанията с доставчиците си по 6 месеца и повече, Горанов призна, че има дефицит на справедливостта в търговския оборот, защото евродиректива и действащите закони регулират скоростта на разплащанията. Министърът на икономиката Божидар Лукарски препоръча на потърпевшите фирми да спрат доставките към некоректните си клиенти и да ги съдят. "Без да влизаме в ролята на мешерето, ще се опитаме да помогнем и на вас, и на тях",  коментира темата председателят на КРИБ Кирил Домусчиев, който напомни, че веригите са също членове на работодателската организация. 


Запитана докога България  няма да предприема нищо по отношение на шистовия газ, министърът на енергетиката Теменужка Петкова посочи, че няма да се предприема нищо докато не са налице технологии, които да гарантират безспорно спазването на екологичното законодетелство. 


Министърът на транспорта Ивайло Московски съобщи, че е възможно България да поиска от Турция да получи още през първото шестмесечие транспортните разрешителни, договорени за втората половина на годината. Разрешителните се издават на квотен принцип и проблемът възниква всяка година, тъй като те бързо се излерпват. Московски не изключи възможността да се преговаря за либерализация на превозите, но и подчерта, че преди администрацията трябва да преговарят самите браншови съюзи.  

Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  "Възможността да се краде ДДС е премахната, отчете Горанов"

  Верно?

  Аз не зареждам в Лукойл.
 2. 2 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3631 Неутрално

  Няма как да се премахне възможността за кражба на ДДС...! Но всъщност всяка кражба на ДДС е добре организирана и ръководена схема с протекция от поне три високи нива в няколко инстанции! Иначе не става! Нещо подобно е и с контрабандата!

  Бивш tww09306483.
 3. 3 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Ти сериозно ли?

  Happy face says, adios !
 4. 4 Профил на Rock J
  Rock J
  Рейтинг: 334 Весело

  Глупости. Все едно да кажеш ,че престъпността в България е премахната.И тоя като Вожда хвърля категорични фишеци, та ,който се хване на въдицата. Прилича ми на приказките на Слънцето ,че до 4 месеца ще сме надминали Румъния по отношение на т.н. съдебна система. Голям майтап са тия празнодумци, тъжното е че нещата са твърде сериозни на фона на тия смешкОФФци.

  Червеите не се страхуват от орлите.Те се страхуват от кокошките.
 5. 5 Профил на qwerty
  qwerty
  Рейтинг: 725 Любопитно

  Тези, дето това им е занаята - да точат ДДС - дали знаят, че министъра ги оставя гладни?
  Как ле му се смеят сега и се черпят здраво за бъдещи приходи?

 6. 6 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 1564 Неутрално

  Да приемем, че е вярно това, което казва министъра.
  Сега очакваме да се справите и с акцизите!

 7. 7 Профил на djb95
  djb95
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Аз тогава имам един въпрос. Вчера пътувах към Хасково.Там на една бензиностанция дизелът е 1,98 , а по големите вериги 2,26 лв. Поинтересувах се и разбрах , че на цена 1,98 с ДДС не можеш дори да си купиш на едро. Как тогава продават на 1,98 - не крадат ДДС , акциз или имат собствен кладенец някъде под Балкана ? И накрая един мармот завива шоколад.

 8. 8 Профил на dinkost
  dinkost
  Рейтинг: 442 Весело

  България ще изстреля първия пилотиран космически кораб до ...... МАРС.... ХА! Ало, и в Германия крадат ДДС, проблема е в процента на откраднатото спрямо събираемостта на данъка!!!

 9. 9 Профил на ragnos
  ragnos
  Рейтинг: 225 Неутрално
 10. 10 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 768 Любопитно

  Ако това е вярно, къде са милиардите / става въпрос определено за много милиарди / от "пресъхналото" източване? Верно говорят,че вече имало едни допълнителни почти милиард в приходите,но до онзи ден същият този министър твърдеше,че са благодарение на борбата с контрабандата и усилията при събирането на акцизите? Кое е вярното твърдение?

 11. 11 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 392 Неутрално

  Какво пионерско изказване...

  Циганите във Видинско и собствениците на Винпроми, приятели на Бойко, превиват кореми от смях.

 12. 12 Профил на absfresh
  absfresh
  Рейтинг: 445 Неутрално

  [quote#7:"djb95"]Аз тогава имам един въпрос. Вчера пътувах към Хасково.Там на една бензиностанция дизелът е 1,98 , а по големите вериги 2,26 лв. Поинтересувах се и разбрах , че на цена 1,98 с ДДС не можеш дори да си купиш на едро. Как тогава продават на 1,98 - не крадат ДДС , акциз или имат собствен кладенец някъде под Балкана ? И накрая един мармот завива шоколад. [/quote]

  Най-вероятно ако сипеш от този дизел колата ще издъхне преди да се е върнала от Хасково.

 13. 13 Профил на alieng
  alieng
  Рейтинг: 442 Неутрално
 14. 14 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1613 Неутрално

  По повод това твърдение се сетих за един стар виц: На сесия на новозеландския парламент се разисквал въпроса с канибалите. Разбрали се да вземат мерки. На следващата сесия констатирали, че въпросът е вече решен. Всички канибали били изядени...

 15. 15 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  А ние вЕрваме.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 16. 16 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 900 Неутрално

  А стига бе! ОстанАхме без работа!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 17. 17 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 900 Неутрално

  А бе, Дневник, какво е това заглавие? Ако приказките са му тези - "С обратното начисляване на ДДС на зърнения пазар е премахната възможността да се краде ДДС, а не да се събира повече, каза министърът.", донякъде е това, но донякъде :) Просто пооскъпиха врътката и я интернационализираха.
  В момента всеки уважаващ себе си съдържател на склад за зърнени храни има такъв и в Румъния :)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 18. 18 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2669 Любопитно

  До коментар [#7] от "djb95":


  [quote#7:"djb95"]Там на една бензиностанция дизелът е 1,98 , а по големите вериги 2,26 лв.[/quote]
  Само да потам...сигурен ли си, че точно "дизел" са ти наляли...и след това движеше ли ти се колата?

 19. 19 Профил на сократ1
  сократ1
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Горановвввв....махни ЗДДС...и въведи Закон за оборота, и ще видиш колко повече милиарди ще влязат в бюджета....от Лукойл гарантирано влиза 1 милиард лева!!!!

  сократ1
 20. 20 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 676 Неутрално

  "Премахнахме възможността да се краде ДДС".

  " без видим растеж на брутния вътрешен продукт само за 100 дни приходните администрации са успели да постигнат значителен ръст на приходите."

  Първото твърдение няма как да се провери. Второто обаче сигурно е вярно, защото лесно може да се провери. И така - без особени промени и да се напъва сегашната администрация отчита голям на ръст на приходите от ДДС. Отговорът на въпроса как става така е само един - предните са крали като за последно.

 21. 21 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 449 Разстроено

  [quote#4:"Rock J"]Глупости. Все едно да кажеш ,че престъпността в България е премахната.[/quote]

  Нима не е така? МВР отчита по-малко престъпления, следователно престъпността намалява. А дали отчетността съвпада с действителността - това е съвсем друга тема. Но докато според статистиката е така, иди докажи, че не е...

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 22. 22 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 425 Неутрално

  "Премахнахме възможността да се краде ДДС, обяви финансовият министър Владислав Горанов"
  Браво! Много амбициозно и ангажиращо изказване. Почти толкова, колкото ако някой каже, че е открил "философския камък". Може би е искал да каже, че възможностите са ограничени до минимум? "Кражбата" на ДДС е "бизнеса" с най - голяма норма на печалбата за кратък срок, с относително нисък риск, и е трудно осъществим без протекциите от държавата на всички равнища.

 23. 23 Профил на karada64
  karada64
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Той и малкият Мук отчете през 2005 година, че в България вече има пазарна икономика, но като гледам и в момента държавата продължава да спасява някакви частни бизнеси с общи пари- пример хотелиерите по Черноморието. Въобще- смях в залата.

 24. 24 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  Вероятно има предвид това, че е заявил пред съпартийците си да престанат да му пращат разни предизборни спонсори, които обикалят да си искат рентата по митници, РВД-та, ВМЗ-та, НЕК-ове и БЕХ-ове, но като ги изгонят отвсякъде с аргумента, че "тук всичко е каптирано отдавна", накрая ги провождат с "виж на ДДС-то има ли още места!". Писнало му е на Влади, разбираемо е....

  "Нация на 1300 години - всички ли сте роби на един дебел, грозен?". Цялата реч на Вежди Рашидов в кулоарите на парламента, 30.07.2013: bit.ly/2MdSDEK
 25. 25 Профил на karada64
  karada64
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#21] от "Mark Twain":

  Може би имате предвид - Стъкмистиката.

 26. 26 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  [quote#11:"polux"]Какво пионерско изказване... [/quote]

  Освен, че е пионерско е и леко некомпетентно.
  ДДС може да не се начислява, да не се внася или
  да се "източва" при възстановяване.
  За коя точно кражба на ДДС става дума?

 27. 27 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 3562 Неутрално

  До коментар [#2] от "tww09306483":
  Абсолютно вярно!

 28. 28 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 445 Неутрално

  1. Голям залък лапни, голяма дума не казвай!
  2. Пилците се броят на есен!

 29. 29 Профил на Parol4o
  Parol4o
  Рейтинг: 249 Весело

  До коментар [#1] от "simval":

  Да бе - "верно" е!!!

  Колелото на историята се върти!
 30. 30 Профил на arcanum
  arcanum
  Рейтинг: 2785 Неутрално

  Не съм сигурен кой точно си мисли, че му вярва.

 31. 31 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 446 Неутрално

  До коментар [#1] от "simval":

  По точно възможността на всички които не с анаши хора е почти премахната-за нашите е без проблем.

 32. 32 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 968 Неутрално

  без да защитавам министъра, смятам че авторът на статията крайно некоректно вади заглавието от контекста на следното изречение:

  "С обратното начисляване на ДДС на зърнения пазар е премахната възможността да се краде ДДС, а не да се събира повече, каза министърът. "

  Дневник, да ни ви е купил прас-прес?

 33. 33 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2753 Любопитно

  1 април мина !
  Или за Горанов важи целия месец ?

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 34. 34 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Българският гений за нечестни дейности няма да позволи в никакъв случай да му бъде отнета възможността за цапардосване, било то от ДДС, било то от каквото и да било.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 35. 35 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  Премахната е възможността да се краде, без да се отчиташ на ГЕРБ, това е искал да каже Горанов.

  Уважавай различното мнение, когато е подплътено с аргументи
 36. 36 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 442 Весело

  Престанете да пляскате глупости от високо !

 37. 37 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 446 Неутрално

  До коментар [#35] от "Darcas":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 38. 38 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2635 Неутрално

  Не е възможно това бе,Горанов.По възможното е да е махнато правосъдието.

 39. 39 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  Туй кат рекламата за ченета на кучета "Шегувате се, нали?"

  Дедесе нема как да събереш повече, ако не е фактурирано. Ако има ръст на фактурите, ше има и ръст на бевепето (какъвто според Горанов няма). Или треба да има увеличение на вноса и намаление на дървения износ, за да захлеби бюджета от увеличения търговски дефицит. Ама спрямо 2014 износа е по- голям, пък вноса по- малък и дедесето е назад, а не напред.

 40. 40 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 3176 Неутрално

  Хич! Ама хич не вярвам на това нагло прасе, че е спрял кражбата на ДДС. На Лукойл, а и на ведомствените бензиностанции на земеделците няма монтирани уреди. Значи на практика нищо не е спрял.
  Инак добре е, че засега държат фронта за шистовия газ.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 41. 41 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 1554 Неутрално

  До коментар [#10] от "thepirineagle":

  тия милиарди за нищо ги имате - да не сте от възвишената секта на теменугите от последния ден?

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 42. 42 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1250 Неутрално

  До коментар [#40] от "Gopeто":

  Въобще няма повече приходи, това е нагла лъжа, най-добре се видя по датите за пенсиите, прословутите 40 лева за великден повечето пенсионери ще ги вземат след великден!

 43. 43 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Ха, мога да му кажа поне 10 фирми и други работещи, които не издават фактури или касови бележки, с цел да не плащат ДДС.

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 44. 44 Профил на khmer_rouge
  khmer_rouge
  Рейтинг: 227 Неутрално

  "Възможността да се краде ДДС е премахната, отчете Горанов"

  КаЖи чесно!

 45. 45 Профил на khmer_rouge
  khmer_rouge
  Рейтинг: 227 Неутрално

  "Ха, мога да му кажа поне 10 фирми и други работещи, които не издават фактури или касови бележки, с цел да не плащат ДДС."

  Направи го !
  А аз ще ти кажа какво ще се случи.
  Първото нещо което ще стане след като си подал сигнала,е че ще изтече информация до "докладваните" от теб лица кой е подал сигнала.
  Другото,което ще стане е че ще подсигуриш извънредни "приходи" за някой данъчен служител.
  И в крайна сметка неприятностите ще са за теб.
  Този път съм го минал многократно,дори и със сигнал до прокуратурата.Там пък още преди да бъде разпределен сигнала до съответното районно на МВР изтече информация за мен,като подател на сигнала.

 46. 46 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8649 Неутрално

  Би ли ни обяснил,как са я премахнали тази възможност.

 47. 47 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 660 Любопитно

  "...Той подчерта, че без видим растеж на брутния вътрешен продукт само за 100 дни..."
  А кога най-сетне ще стане този растеж видим?

 48. 48 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Алелуя, и ние всички повярвахме!

 49. 49 Профил на djb95
  djb95
  Рейтинг: 424 Неутрално

  До коментар [#18] от "BGman1":
  Не съм зареждал. Просто ми направи впечатление. А и в крайна сметка нали бензиностанциите са свързани с НАП и трябва да докладват с какъв акцизен доумент са получили горивото.Явно обаче тази система не работи.

 50. 50 Профил на rio_tinto
  rio_tinto
  Рейтинг: 544 Неутрално

  много лесно бе? да не би източващите ДДС да са подчинени на ГЕРБ и да са получили нареждане да спрат? щото как така от нищото и кражбите били невъзможни вече..

 51. 51 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  Дано не го опровергаят.
  До коментар [#1] от "simval":

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 52. 52 Профил на achkoal
  achkoal
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Дали не е рано за такива силни изказвания. Още малко и преборихте престъпността. След всички анонсирани преизпълнения на бюджета, само накрая на годината да не сме пак с големия дефицит. Защото пак ще трябва да се дърпат заеми, а незнам кой ще ги връща.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK