Теменужка Петкова: НЕК няма аргумент да иска увеличение на тока

Теменужка Петкова

© Георги Кожухаров

Теменужка ПетковаСлед вчерашното подписване на договор за поевтиняване на тока от двете американски топлоелектрически централи в "Марица изток" държавната Национална електрическа компания вече няма аргумент да иска от енергийния регулатор увеличение на цената на тока през следващия регулаторен период. Това каза пред БНТ енергийният министър Теменужка Петкова. 


Тя очаква намалението на цените да стане до 30 юни до когато НЕК трябва да се разплати с двете компании -  "ЕЙ И ЕС Марица-изток 1" и "Контур Глобал Марица-изток 3". Министърът припомни, че дългът от 700 млн. лв. ще бъде покрит със заем, който ще изтегли Българският енергиен холдинг, компанията - майка на НЕК. 


Петкова подчерта, че голяма част от сумата ще отиде в държавните мини "Марица изток", които са доставчик на въглища за двете частни централи. Това ще позволи глътка въздух на държавните мини, каза тя. 
Министърът съобщи, че и до днес "Газпром" не е информирал официално българската страна за прекратяването на проекта за газопровод "Южен поток" и затова според нея е рано той да бъде отписан."Нямаме все още официална информация каква е визията на "Газпром" за развитието на този проект, да изчакаме развитието на събитията и да видим писмени изявления. Още е рано да отпишем този проект", каза Петкова. 


Тя каза, че България е отворена за преговори с "Уестингхаус" за строителството на нов енергоблок на площадката на АЕЦ "Козлодуй", ако американската компания участва със собствени средства или ако намери стратегически инвеститор. Срокът за преговорите е изтекъл на 31 март, но това не значи, че диалогът е прекратен, посочи Петкова.  

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 631 Неутрално


  Абее ... то няма аргументи, ама те са длъжни да опитат

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 2. 2 Профил на bilbotorbins
  bilbotorbins
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Теменужка ли си, калинка ли? Реалното намаление на микса разполагаемост плюс цена на енергията е 9% или около 100 млн. лв/год. Сега БЕХ ще изтегли 700 млн. лв. при 4-5% лихва. Колко милиона ли ще ни е вноската за година? Вероятно повече от 100 млн. лв. За какво намаление ни говори тогава министърката? Може, но след поне 5 години.

 3. 3 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 677 Неутрално

  До коментар [#2] от "bilbotorbins": Загубата на Нек за година е 231 милион.По изявления на НЕК. Сега намалили 100 милиона. Значи загубите продължават да се трупат, само дето са 131 милион. И от два до три пъти по-висока цена на тока ,който НЕК купува от американските тец-ове в сравнение с държавния тец, цената е намалена със средно 15%. Това е като има продажници в управлението на страна.Дали ни продават на изток или на запад,каква е разликата? А църен Ваньо ни продаде и на едните и на другите.

 4. 4 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  Освен промяната на договорите с ТЕЦ-овете в Марица-изток, има доста резерви в почти всички дружества в енергетиката - и частни и държавни и ако се сложи една идея повече ред и особено контрол за нормални търгове по ЗОП, може да окаже, че НЕК не само ще се закрепи, но ще започне и да погасява натрупания дълг.
  И разбира се трябва хора като Р.Овч. и Ко да се държат максимално далеч от енергетиката, защото те нямат проблем да ни натресат следващ мегаломански проект, с евроазиатски вкус.

 5. 5 Профил на rangers
  rangers
  Рейтинг: 495 Гневно

  До №2
  Вие вероятно искате да я караме по цигански, т.е. да потребяваме, да "папкаме" и...да не плащаме! Ми що не сме си платили, толкова време? Кой да ни плаща сметките? Някой! Това червените боклуци ни направихте бетер циганите! Разбира се, руският адет пък изисква, да се биеме по гърдите и да ревеме с цяло гърло, колко сме велики, иначе! И, че те, американците са ни виновни. Виновни са за глупаво подписаните договори, виновни са за това, че не си плащаме и накрая виновни са и за това, че просто не ни дават пари! Не, че има нещо извършено от нас, за което да ни се плаща, а така, да ни дават за това защото сме българи, и сме много велики!

 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2566 Неутрално

  Не само,че няма аргументи,ами ако не го намалите с поне два процента знаете ли на колко популистки партии ще вдигнете рейтинга.Ще възродите умиращите БСП и Атака,ще дадете шанс и на агента от ДС Велизар Енчев.Не забравяйте,че партия Атака е в парламента именно след едно необмислено повишаване цената на тока преди изборите и те си направиха предизборната кампания около този факт.

 7. 7 Профил на kamenvasilev
  kamenvasilev
  Рейтинг: 418 Неутрално

  След обявените вчера 31% намаление всякакви твърдения за цени и разходи без конкретни правилни изчисления към тях звучат лековато.

  А ако сме равностоен партньор на Газпром, както предполага участието в смесено дружество, не би ли следвало да изискаме тяхна ясна позиция и съответни последващи действия, вместо да продължаваме да плащаме безропотно безсмислени разходи по прекратен (според публично направени изказвания) проект.

 8. 8 Профил на rangers
  rangers
  Рейтинг: 495 Весело

  До №3
  А бе бако, ти знаеш ли как се прави сероочистка на лигнити, които се добиват в т.н. Маришки басейн, а? А помниш ли бако, как хората в Стара Загора се задушаваха и по комунистически ги лъжеха, че полигона в Змейово, а не старите маришки тецове им праща отровата!?А Знаеш ли, че такива лигнити НИКЪДЕ в света не се експлоатират, именно заради огромното съдържание на сяра и ниската им калоричност. Единствено в Китай, в средата на 40-те години, по време на войната и след запалването на мините в Сушун, са се ползвали лигнити. У нас обаче, комунягата Никола Тодориев, стана професор със своята технология за същите тези лигнити и в резултат се пръкна гиганта по руски - трите марици "Изток"! Именно на този живков министър, руски възпитаник, хората от централна южна България "дължат" астмата на децата си, похабените и съсипани бели дробове на цели 2 поколения тракийци! "Искате централи на тези въглища и да не замърсяват?" попитали лошите американци! И добрите, велики българи отговорили: ИСКАМЕЕЕЕЕ, ДА ТОЧНО ТАМ ГИ ИСКАМЕ!" Е, добре, рекли лошите бели хора, но ще ви струва толкова и толкова", рекли лошите, ама много лошите американци. Това е началото на сагата. Краят ви е известен. Ха сега плюйте и попържайте, колкото си искате, велики българи!

 9. 9 Профил на bilbotorbins
  bilbotorbins
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Защо кълвете като шарани? 31 процента ама друг път. Едната компания намалява с 17%, а другата с 14% цената за РАЗПОЛАГАЕМОСТ. Това прави среднопретеглено около 15%.
  Което пак не е реалното намаление, защото трябва да се отчете и цената на електроенергията, която НЕК им плаща. Окончателно е към 9 процента. Не е малко, но е далеч от 31%.
  Само си мисля, тия министри като не могат един процент да сметнат, с по-сериозните работи как ли се справят?


  До коментар [#7] от "kamenvasilev":

 10. 10 Профил на kamenvasilev
  kamenvasilev
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#9] от "bilbotorbins":

  Точно това имам предвид, може би не съм се изразил ясно. Ако някой вчера е изръсил публично глупост за 31% намаление, което очевидно няма как да бъде толкова, с какво основание днес ще вярвам на твърденията му, ако не са подкрепени от ясни и верни изчисления?

 11. 11 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2025 Неутрално

  Изключително любопитство предизвиква въпросът кой ще отпусне нови 700 млн. кредит на енергийния холдинг за поддръжка на умиращата електрическа компания след като се знае, че и без тях НЕК дължи на холдинга 1.2 млрд.

  Кога тиквениците ще уразумеят, че само свободният, нерегулиран пазар може да спре държавните безумия в енергетиката.

 12. 12 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3547 Неутрално

  [quote#9:"bilbotorbins"] 14% цената за РАЗПОЛАГАЕМОСТ. [/quote]
  тоест за нещо НЕ произведено

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 13. 13 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  AEЦ Козлодуй, мощност 2077 МW, персонал 2013: 3807 човека, персонал 2009: 5500 човека

  френски атомни централи:

  Flamanville 2750 МW персонал: 650
  Blayais 3 800 МW персонал: 1550
  Bugey3 900 МW персонал: 1200
  Cattenom 5 450 МW персонал: 2200

  всеки гледа сам и разсъждава:

  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_power_stations_in_France

 14. 14 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 474 Неутрално

  До коментар [#13] от "cinik":

  Откаде вземаш броя на пресонала-в линка който си дали,тази информация липсва ?

 15. 15 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  [quote#14:"kapitalcho"]Откаде вземаш броя на пресонала-в линка който си дали,тази информация липсва ?[/quote]

  Кликваш върху централата, за всяка централа си има отделен сайт в Уики, с доста повече подробности.

 16. 16 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 474 Неутрално

  До коментар [#15] от "cinik":

  Да,сега стана видно-благодаря ти.

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6920 Неутрално

  Аргументът е трите милиарда задължения.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK