Агроминистърът предлага мерки срещу измамите с ДДС при внос на храни

Десислава Танева

© Анелия Николова

Десислава ТаневаУкриването на ДДС при внос на земеделска продукция е причината вносните плодове, зеленчуци, месо и други хранителни продукти да са по-евтини от българското производство, казва в интервю за "Стандарт" министърът на земеделието Десислава Танева.


Тя предлага с промяна в закона да се въведе праг за плащане на ДДС независимо от стойността, посочена във фактурата. "Проблемът с нерегламентирания внос е неплащането на ДДС от внасящите продукцията или плащане на ДДС на нереалистична основа...Това ощетява не само бюджета на страната, но и българския производител, тъй като маржът в сектора е много нисък....  Освен това българският производител е по-ниско субсидиран от европейския", казва министърът.


Затова земеделското министерство е поискало Националната агенция за приходите да включи в списъка на рисковите стоки месата и яйцата, а сега ще настоява за същото и спрямо плодовете и зеленчуците. Ведомството провежда и целенасочена политика за подкрепа на производителите на плодове и зеленчуци, така че обвързаната подкрепа за тях да е 5 пъти по-висока от 2012 г. и 2.5 пъти над нивата през 2014 г., казва Танева. 
Запитана дали според нея трябва да се намали ставката ДДС за хранителните стоки, както направи Румъния, министърът отговаря, че това би било от полза за производителите, щом подобна мярка действа в съседни страни, с уговорката, че това не зависи от земеделското ведомство. 


Танева информира, че преките загуби от санкциите срещу Русия са за 11 млн. евро.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK