Сезонните работници в земеделието ще бъдат наемани и с еднодневни договори

Близо 100 хил. души се очаква да бъдат наети с новата форма на заетост.

© Красимир Юскеселиев

Близо 100 хил. души се очаква да бъдат наети с новата форма на заетост.Фермерите ще могат да наемат работници  с еднодневни договори за сезонна или кампанийна работа в областта на овощарството, зеленчукопроизводството и розобера. Работникът ще бъде осигурен за пенсия, за здраве и за трудова злополука. Това съобщиха министрите Ивайло Калфин и Десислава Танева при представянето на новата идея, която ще влезе в сила с промени в Кодекса на труда. 


Предвижда се работодателят да "купува" бланките на трудовите договори чрез Главната инспекция по труда като плаща авансово осигуровките. Изчисленията показват, че минималната сума за осигуряване е 4.80 лв. на ден. В същото време наетият няма да губи правото си на социални помощи и на енергийно подпомагане, нито статута си на безработен, поясни Калфин.  


Максималната заетост по тази схема ще е до 90 дни. 
В договора ще се вписва размерът на трудовото възнаграждение, данни за страните, датата и продължителноста на работния ден. Надницата ще се изплаща лично на работника срещу разписка. Няма да се изисква длъжностна характеристика, нито заповед за назначаване и за уволнение. 


Близо 100 хил. души се очаква да бъдат наети с новата форма, прогнозира  министърът на земеделието и храните Десислава Танева. 


Очаква се схемата да заработи от юни, а в бюджета годишно от нея да постъпват по 30 млн. лв. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK