ИПИ: Споразумението ЕС - САЩ ще стимулира и българския износ, и американските инвестиции

ИПИ: Споразумението ЕС - САЩ ще стимулира и българския износ, и американските инвестиции

© ReutersРазработката на софтуер, аутсорсингът, производството на машини, електронно и електрическо оборудване са секторите в България, които първи ще спечелят от подписването на търговско споразумение между Европейския съюз и САЩ, защото и сега пазарът им там расте бурно. В резултат от подписването на документа българо-американският стокообмен ще нарасне, ще се увеличат и инвестициите от САЩ в България. Това сочат изводите от анализа на Института за пазарна икономика на последиците за България от подготвяното Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ).


Според анализаторите са митове твърденията, че от споразумението ще спечелят само големите корпорации, защото и сега 87% от всички износители за САЩ в България и 88% в ЕС са малки и средни предприятия.  


Невярно според анализа е и твърдението, че износът на България за САЩ е неконкурентен - близо 30% от износа са машини, електрическо и електронно оборудване, като през последнитет пет години изнасяните обеми и в двата сектора нарастват с по около 30 на сто.  Ако се премахнат митата, може да се очаква, че и по-слабо конкурентни продукти и в момента не се изнасят за САЩ, ще успеят да  проникнат на американския пазар, прогнозира ИПИ. 
Експертите на института отбелязват, че България ще спечели и от ефектите на т.нар. вериги на предлагането, в които български компании участват като доставчици на материали и компоненти на големи европейски производители и така ще станат непреки износители и за САЩ. 


По оценка на ИПИ непрекият износ на стоки от България за САЩ сега възлиза на около 200 млн. долара. Ако тази сума се добави към стойността на прекия износ на стоки от България за САЩ, който за 2013 г. е около 400 млн. долара, то целият износ на стоки от България за САЩ достига около 600 млн. долара. Износът на услуги е за около 300 млн. долара (за 2013 г.), а това означава, че целият износ на България за САЩ достига около 900 млн. долара или около 1.6 млрд. лв., изчисляват анализаторите. 


В доклада се отбелязва и фактът, че основни износители са компаниите - американски инвеститори тук. Голяма част от тях са именно в сферата на високите технологии, електрониката и компютърните услуги – Майкрософт, Тъмбълуийд, Ай Би Ем, Хюлет Пакард, АМИС, ВиЕмУеър, Джонсънс Контролс са част от примерите. През последните години навлязоха и по-малки американски фирми за разработка на софтуер на българския пазар, като част от разработваните продукти се изнасят обратно за САЩ. Тези инвестиции стоят и зад резкия ръст на износа на компютърни услуги (разработка на софтуер), който вече достига над 40% от общия износ на услуги от България за американския пазар.


Частта от споразумението, посветена на защитата на инвестициите, ще намали риска от национализация или други увреждащи действия от страна на страната - домакин (т.е. България) срещу инвеститори от САЩ, отбелязват авторите на доклада. Те прогнозират, че сериозната разлика в заплащането на труда, която ще се  запази в дългосрочен план, ще продължи да насърчава инвестициите от американски компании в България, особено в трудоемките отрасли. 


От премахването на тарифните и нетарифните бариери пред американския внос в България пък ще спечелят местните потребители, тъй като около 40% от вноса от САЩ в момента се облага с мита, посочва ИПИ.


В средата на 2013 г. ЕС и САЩ започнаха преговори по т.нар. Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ), като до април 2015 г. бяха проведени девет кръга преговори. Оттогава насам бяха публикувани и продължават да се публикуват редица изследвания за потенциалните ефекти от споразумението върху икономиките на ЕС и САЩ. Изследванията на ниво ЕС, в общия случай, включват и конкретни прогнози за България като страна членка, като обикновено се оценява потенциалният ефект върху българския износ и БВП в резултат от либерализирането на търговията със САЩ. Изследването си ИПИ оценява като първия анализ на очакваните ефекти от бъдещото споразумение, който се фокусира конкретно върху българската икономика.

Коментари (262)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 4. 4 Профил на AnarchaosBG
  AnarchaosBG
  Рейтинг: 466 Весело

  Ма разбира се, че "бизнесът" и "инвеститорите" ще спечелят! Някой съмнявал ли се е? И разбира се, това ще е за сметка на трудовите и социални права на хората, на заплатите им, на чистотата на храните и природата, на безопасността и на възможността избраните държавни органи да регулират пазара, но на кой му пука щом "бизнесът" печели...

  "The alternative to the hierarchical power structure is based on mutual aid and group consensus."
 5. 5 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Искам съединени Европейски щати!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 6. 6 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  тези ИПИ-та лобираха за честните частни офшорни и "американски"ТЕЦ марица 1 и 3 Които подават енергията си 2 и3 пъти по-скъпо от държавната тец там! Те са ЛОБИСТИ! Институт за антипазарен ЛОБИЗЪМ ви отива повече! А за многобройните вреди, дори за голяма икономика като германската е писано твърде много! Големите концентрират всичко-капитали, мозъци, ефективни производства. И обещават на глупаците "инвестиции" ! КОлко инвестици видЕхме з25 години бе? Толкова ще видим инвестиции и за следващите 25 по 25! Да, тея нарият кръпките в джоба ми-инвестиции! Такива гарантирани договори за честрния часстрник, а обществото да изкупува и да гарантира доходност от 17%, при положение, че държавата взима дълг при 2-3% ! Или Софийска вода-25 ст за кубик преди концесията, 1,76 сега! А искат "кубик вода колкото кило свинско! Загубите-не са намалени и с 1%!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 7. 7 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  КОмпания осъдила Египет, щото вдигнала МРЗ! Някакво споразумене със САЩ дало право на това-пак "глобалистки" споразумения като "планираното"!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 8. 8 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  Разбира се, че ще е полезно това споразумение, само заблудени левичари могат да отричат този факт.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 9. 9 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  Компанията Филип Морис осъдила чрез Хонг-конкският си клон Австралия. Заради подобно "споразумение за свободна търговия". В момента в който Австралия ограничила пушенето!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 10. 10 Профил на mapuhcku
  mapuhcku
  Рейтинг: 415 Неутрално

  Българинът обича да си живее в кочината без някакви американци да му се мешат, като му продават "боклуци". Родното си е най-хубаво и на най-ниски цени. Булгар, булгар!

 11. 11 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1857 Любопитно

  "Фантазии" на тема -"ще" !

 12. 12 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Това ИПИ трябва да се премахне!
  То бива лъжи, ама да се поспрат!

 13. 13 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  Германия пищи, защото международна компания ги съди за обещаетения от 10 милиарда € за "предсрочно затваряне" на частни ядрени мощности.

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 14. 14 Профил на AnarchaosBG
  AnarchaosBG
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Това споразумение е първият случай в историята, когато големият бизнес открито застава над националните правитества. Това е узаконяван на глобализацията, така както "бизнесът" я разбира - правото да прави каквото си иска с хората, без избраните от хората правитества да му се бъркат и без да се съобразява с никакви изисквания за минимална заплата, работно време, безопасност на труда или на продуктите. Това споразумение поставя корпорациите над закона. Официално.

  "The alternative to the hierarchical power structure is based on mutual aid and group consensus."
 15. 15 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  Михаела Шисл, "Шпигел"/"Профил" Защо договорът за свободна търговия е най-строго пазената тайна на ЕС и САЩ?
  Най-малкото е странно, че със споразумението, от което ще зависят доходите, прехраната, здравето и образованието на европейците, са запознати само големите концерни, но не и евродепутатите, еколозите, защитниците на потребителските права и широката общественост
  Представителят на ЕС в преговорите за трансатлантическото партньорство Игнасио Берсено (вляво) и американският представител Дан Мълани говорят на пресконференция след втория кръг преговори, състоял се миналия ноември в Брюксел. Но нищо конкретно не казват.
  Експертката по въпросите на търговията Лори Уолък от организацията за защита правата на потребителите Public Citizen се отправя към трибуната в аудитория 405 на университета "Джордж Вашингтон", който се намира недалеч от Белия дом. Тя разполага само с 10 минути, както и всички останали докладчици. Публиката се състои от делегати, които участват в преговорите по изготвяне на споразумението за свободна търговия между САЩ и ЕС. Тези хора часове наред слушат представители на всевъзможни лобистки групи, все пак запознаването с различните гледни точки е задължителна част от процедурата. Но когато Лори Уолък започва да говори, всички притихват. Дамата с харвардска диплома на юрист е една от ключовите фигури по въпросите на търговията. Името й кара да треперят всички икономически либерали, тъй като през 1999 г. именно тя съумя да провали преговорите на Световната търговска организация (СТО) в Сиатъл, давайки тласък на масовите протести. До ден днешен събитията в Сиатъл са смятани за първата искра на антиглобалисткото движение. Ето защо опонентите слушат Уолък още по-внимателно.

  "Подписването на споразумението в този му вид ще доведе до изместване на властта от избраните правителства и институциите на гражданското общество към частните компании", казва Уолък.  Тя оценява предлагания проект за споразумение като изключителна заплаха  Естествено, много от присъстващите гледат другояче на въпроса. Те участват в разработването на споразумението на века, чието официално име е "Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство" (ТТИП). Този документ предвижда не просто отмяна на митническите бариери, но и уеднаквяване на техническите регламенти, стандарта и реда за експлоатация (на активите). Движението на стоки и услуги в трансатлантическото пространство не трябва да бъде затруднявано от бюрократични и други бариери. Предметът на преговорите са напълно практични въпроси, като например унификация на зарядните устройства на електромобилите. Но има и други моменти: ще могат ли американците да продават генномодифицираната си царевица в ЕС без съответната маркировка? И няма ли да им се наложи да признаят френското сирене "Рокфор" като безопасно и да разрешат продажбата му в своите супермаркети? Партньорите в преговорите страстно разказват за перспективите за ръста на благосъстоянието в света след подписването на споразумението, което  ще засегне 800 млн. души  и ще се отрази върху една трета от световната търговия. Американският президент Барак Обама говори за стотици хиляди работни места от двете страни на Атлантика. Икономиката на ЕС ще нарасне със 120 млрд. евро, изчисли Еврокомисията.

  Но хорът на всеобщото ликуване се смесва с все повече критични гласове. Още отсега, след третия кръг преговори се формира учудващо широк съюз от противници на глобализацията, неправителствени организации, защитници на околната среда и правата на потребителите, правозащитници, представители на профсъюзите, които протестират срещу ТТИП. Критиците са смутени от много неща. Унификацията на стандартите може да обезсмисли постиженията в здравеопазването, продоволствената сигурност, защитата на околната среда и правата на наемните работници. Споразумението ще позволи на концерните да печелят по-лесно за сметка на мнозинството, предупреждават критиците. Това се отнася по-специално до водоснабдяването, здравеопазването и образованието. ТТИП  ще отстрани препятствията пред внедряването на спорни технологии,  примерно фракинга, и ще позволи на американците да предлагат в Европа храни, които европейците не желаят да консумират - например месо, наблъскано с хормони на растежа. Разширяването на авторските права ще усложни достъпа до културата, образованието и науката. Към това трябва да се добави и перспективата за тотално следене, плашат противниците на споразумението. Според мнозина всичко това става, защото преговарящите са ориентирани изключително към желанията на бизнеса. "ТТИП цели да гарантира и разшири привилегиите на концерните и инвеститорите", възмущава се Уолък.

  Може да изглежда, че подобни разговори са плод на теория на конспирацията, но опасенията не са лишени от основания. Това бе доказано от неправителствената организация Corporate Europe Observatory. Възползвайки се от Закона за свободен достъп до информация, тя поиска от Еврокомисията имената на хората, с които са провеждани консултации преди преговорите. Изясни се, че 93% от събеседниците са били представители на промишлеността. Пожеланията си за съдържанието на споразумението са могли да изкажат едва ли не всички - като се започне от Търговската камара на САЩ и се стигне до куриерските служби. Но на защитниците на околната среда и правата на потребителите не е била дадена думата.

  Бизнесът е заинтересован от нови пазари и в това няма нищо чудно. Така например немските химически и фармацевтични предприятия разчитат, че споразумението ще опрости процедурите за налагането на продукцията им на американския пазар с неговите строги правила. Селското стопанство, субсидирано от държавата, ще може да пласира отвъд океана излишъците от млечна продукция и свинско месо. Затова доскоро германското правителство бе смятано за движещата сила на подготовката за ТТИП.

  Но един немаловажен пункт в споразумението предизвиква сериозни упреци дори сред убедените привърженици на свободната търговия - това е  процедурата по уреждането на споровете  между инвеститорите и държавите. Тук зад привидната безобидност се крие опасност: дадената процедура трябва да се прилага заедно с действащото корпоративно право. А това позволява да се заобикаля постоянно националното законодателство. Проектоспоразумението съдържа следното положение: ако някой от инвеститорите сметне, че е дискриминиран от страна на правителството, или се е сблъскал с непряка експроприация на активите, той може да се обърне към частен търговски трибунал, който се състои от трима съдии. Първият е назначен от самата държава, вторият - от компанията инвеститор, а третият е посочен съвместно от страните или пък е избран от списъка на допустимите кандидати. Този трибунал ще трябва да взема по-специално решения за огромни обезщетения, които инвеститорът може да поиска, ако сметне, че някакъв нов закон ще повлияе зле на печалбите му. За да се обърнеш към този съд, се изискват сериозни причини. Но решенията му няма да могат да се обжалват. А това означава, че националните съдебни системи ще се окажат безсилни.

  Възможните последици може да се окажат катастрофални: страхът от големите обезщетения ще ограничи значително законотворческата свобода на правителствата. Аржентина се сблъска с този проблем още през 2003 г. - тогава валутната й реформа бе ощетила интересите на една американска компания. Възползвайки се от съществуването на двустранно споразумение за защита на инвестициите, компанията се обърна към частния търговски трибунал и Аржентина бе задължена да плати компенсация от $133 милиона. В подобна юридически практика няма нищо ново. Страните от ЕС включиха подобни положения за защита на инвестициите в общо 1400 междудържавни договора, част от които са подписани още в края на 80-те години. Германия например е страна по 136 подобни споразумения. Първоначално тези договори служиха като защита за инвестициите в държави, които нямат надеждни прави системи. Днес обаче сходни положения се промъкнаха в почти всички двустранни договори дори ако те са подписани от развити индустриални държави.

  И това не остана без последици:  нараства броят на делата между промишлени държави  Когато канадската провинция Квебек реши да забрани такъв спорен метод за добив на петрол като фракинга, американска компания поиска от канадското правителство $250 млн. обезщетение за направените инвестиции и пропуснати печалби. Тютюневият концерн "Филип Морис" се опитва да получи от Австралия компенсация от няколко милиарда заради решението на правителството цигарите да се продават в еднообразни кутии с плашещи картинки. При това корпоративните юристи се позовават не на договор между Австралия и САЩ, а на търговско споразумение с Хонконг, където се намира един от филиалите на "Филип Морис". Най-накрая на Германия бе предявен иск заради отказа й от ядрена енергетика: позовавайки се на енергийната харта със съдържащите се в нея положения за защита на инвестициите, концернът Vattenfall се надява да получи обезщетение от 3.7 млрд. евро.

  Изглежда след този иск в Берлин започнаха да се отнасят сериозно към подобни договорености. Ако положението за защита на инвестициите бъде включено в документа в първоначалната му редакция, всички адвокатски кантори в САЩ ще трябва подробно да изучат всеки нов закон в ЕС. Официално Германия досега не се е възползвала от своето право на вето, за да блокира включените процедури за урегулиране на споровете между инвеститорите и държавите, тъй като това би поставило под заплаха започването на преговорите. Германските чиновници дори се въздържат от публични критики по дадения въпрос. Но в текста на протокола за мандата на преговорите писмено е фиксирана негативната позиция на Германия по въпроса за защита на инвестициите. Ето защо може да се очаква, че правителството в Берлин ще положи всички усилия, за да изключи дадения пункт от споразумението.  Така критиците на договореността получиха неочакван и влиятелен съюзник  Стремително увеличаващата се съпротива срещу този проект не остана незабелязана в Брюксел, което предизвика сериозно безпокойство сред върхушката на ЕС. До изборите за Европарламент остават няколко месеца и подобно недоволство може да даде многобройни допълнителни гласове за противниците на свободната търговия. За това колко бързо понякога се променят настроенията в обществото, свидетелства печалната съдба на търговско споразумение за борба с фалшифицирането ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement). През лятото на 2012 г. беше публикуван работен документ на преговарящите, от който ставаше ясно, че интернет провайдърите ще могат да запазват и преглеждат всеки файл на потребителите, за да установят дали са нарушени дадени авторски права. Подобен начин на действие предизвика всеобщо възмущение и масови протести, след което огромна част от евродепутатите гласуваха против АСТА и го погребаха. Сега подобно въстание на гражданите може да се повтори. Само за няколко седмици над 316 000 души подписаха съответна петиция на германския "мобилизиращ" сайт Сampact.de. За сравнение два пъти по-малко хора се подписаха да се предостави убежище на Едуард Сноудън, разобличителя на американската Агенция за национална сигурност.

  Този път Еврокомисията прави всичко, за да не излезе недоволството извън контрол. Отделът за работа с пресата на еврокомисаря по търговията Карел де Гухт отговаря оперативно на всяка публична критика, като постоянно се среща с представителите на неправителствени организации и медиите. Хората на Де Гухт повтарят като мантра думите, че трансатлантическото споразумение за свободна търговия няма да доведе до обезсмисляне на съществуващите европейски закони, независимо дали става дума за забраната на хормони в месото, на пилешкото с хлор и задължителните етикети при храните с ГМО. Само дето никой не им вярва. Първо, историята с АСТА показа, че Еврокомисията е готова да жертва интересите на гражданите в полза на индустрията. И второ, открит остава въпросът какво точно европейците ще предложат на американците, за да отстъпят те от своите доста по-строги финансови регулации?

  Не съдейства за увеличение на доверието и начинът, по който върви преговорният процес, тъй като цялата информация по ТТИП се смята за държавна тайна (както беше и при АСТА). А все пак става дума за бъдещето и интересите на повече от половин милиард граждани на Евросъюза. Но страните - членки на ЕС, решиха, че  на хората не трябва да им се обясняват подробности  Всички хартиени документи, електронната кореспонденция и протоколите са с гриф "Секретно". С тях могат да се запознаят само ръководителите на фракциите в комисията по търговията на Европарламента, на които обаче им е строго забранено да разгласяват получената информация. Обществеността дори не знае какъв е мандатът, който имат преговарящите. Освен това САЩ отказаха да предоставят документите с позициите на американската страна дори на членовете на Европейския съвет и Европарламента, макар че в самата Америка те бяха предоставени без колебание на шестима лобисти на промишлеността.

  Именно за да парира упреците за недостатъчна прозрачност, Еврокомисията организира напоследък безпрецедентно количество брифинги и срещи с неправителствени организации, евродепутати и представители на страните членки. Беше създадена и консултативна група, в която влязоха по седем представители на неправителствени организации и на бизнеса. По време на преговорите съответните екипи провеждат срещи и изслушват кратки доклади на неправителствените организации и предприемачите. Евродепутатът от групата на "зелените" Мартин Хойслинг определи тези действия като "показен процес на консултации". Т.е. документите, които той получава в комисията на ЕС по аграрните въпроси, рядко излизат извън рамките на информационните сводки. "За какво всъщност става дума на тези преговори, остава неясно", убеден е Хойслинг. Той отхвърля довода, че съдържанието на преговорите трябва да се запазва в тайна по стратегически съображения. "Дори Световната търговска организация публикува документите по своите преговори", припомни той.

  Всичко това обаче не е толкова просто. Всеки, който е участвал в подготовката на подобни "хитри" договори, разбира, че при тях са важни всяко изречение и всяка запетая. "Докато нямаме пред очите си точния текст, е невъзможно да съдим за какво всъщност става дума", убедена е Пия Еберхард от Corporate Europe Observatory. Това също е важно, за да се прецени дали са състоятелни гръмките обещания, като примерно за растежа на благосъстоянието на хората. Както показва съдбата на други търговски споразумения, те наистина помагат за растеж на икономиките, който обаче не засяга всички. Например последиците за гражданите от Северноамериканското споразумение за свободна търговия между САЩ, Канада и Мексико, което беше подписано преди 20 години, се оказаха нееднозначни. В САЩ бяха съкратени милиони работни места в промишлеността, а хиляди мексикански производители на царевица останаха без средства, тъй като тяхната продукция не успя да се конкурира с експорта от САЩ, където държавата щедро субсидира аграрния сектор. Стокообменът се увеличи в пъти, но от това спечелиха предимно големите концерни.

  Ето защо днес е трудно да се каже колко работни места ще се появят в резултат на подписването на ТТИП и колко хора ще останат без работа. За икономиката на Европа прогнозираните 120 млрд. евро съответстват на допълнителен растеж на "цял" половин процент - и то при най-оптимистичния сценарий. Еврокомисарят Де Гухт уверява, че споразумението за свободната търговия ще донесе на всяко семейство в страните от ЕС допълнително 545 евро годишно. Няма да е лесно да се внуши на европейските избиратели, че заради тях си струва да се откажат от правото да провеждат независима политика.

  СНИМКА: www. scoop.co.nz
  Когато юристката с харвардска диплома Лори Уолък застава пред трибуната, аудиторията я слуша с повишено внимание. Тя преценява проектоспоразумението за трансатлантическия бизнес като изключителна заплаха за гражданското общество.
  Снимка: EPA/БГНЕС
  Протестите срещу ACTA обхванаха страни по цял свят и принудиха политиците да променят намеренията си. Дали и сега ще стане така?
  Снимка: ЕПА/БГНЕС
  Евродепутатите открито недоволстват, че преговорите по споразумението за свободна търговия се водят тайно. И е възможно да се стигне до протест и от тяхна страна, както стана http://www.segabg.com/article.php?id=686444

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 16. 16 Профил на Соросоиден Соросоидофоб
  Соросоиден Соросоидофоб
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Мечтаната от Де Гол "Европа на нациите" с бързи темпове става "Европа на корпорациите"... но, щом ИПИ го казват, значи е ДОБРО И ЗДРАВОСЛОВНО!

  Цензурата в "Дневник" е по-зловеща от комунистическата и фашистката цензури взети заедно!
 17. 17 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  Търговското споразумение със САЩ заплашва суверенитета на България13.01.2015 16:15 http://darikfinance.bg
  Изказванията на министър Лукарски, а преди него на Кунева и Митов, относно Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции между ЕС и САЩ са ярко свидетелство за безотговорно, мислене на хора, които разсъждават като чужди служители, а не като представители на суверенна държава, коментира пред БГНЕС, Борислав Цеков, основател на Института за модерна политика.
  Според него позицията на правителството не се обляга на независим анализ на последствията за България от споразумението. Големите международни корпорации харчат десетки милиони да лобират в полза на партньорството. В края на миналата година Институтът за модерна политика публикува в свой специален доклад конкретни данни от регистрите на лобистите в Брюксел и САЩ за всяка от корпорациите и свързаните с тях мозъчни тръстове, които спонсорират конференциите у нас с участието на представители на правителството.
  Да се казва, че от споразумението ще извлекат полза малките и средни предприятия и ще се разкрият нови работни места граничи с обикновена фантастика. От споразуменията за свободна търговия като НАФТА печелят силните икономики и големите корпорации и губят малките и слабите.
  Образно казано – това, което причиняват на българските производители големите чуждестранни вериги ще се случи в общо икономически план. Достатъчно е да се прочетат анализите и оценките от прилагането на Североамериканското споразумение - НАФТА, което обхваща Канада, САЩ и Мексико. При това не само експертни, а и държавни оценки, например на бюджетната служба на САЩ, показват, че отражението е неблагоприятно и не е довело до разкриване на нови работни места, а тъкмо обратното.
  Най-важното обаче сделката между САЩ и Европа опира до самото функциониране на съвременната конституционна държава.
  Опасност номер едно е привилегированият режим, който позволява чужди инвеститори да съдят държавата в наднационални частни трибунали. Това е безконтролен инструмент за подчиняване на националните държави на корпоративни интереси и за блокиране на политики и решения, защитаващи обществения интерес.
  По дефиниция частните трибунали действат "на тъмно", в тях доминират свързаните с големите корпорации юристи, няма солидни гаранции срещу корупция. Държавата и националният бизнес са напълно неравнопоставени – само чуждият инвеститор може да съди държавата за нейни политики, административни мерки или закони, които пречат на корпорациите да извличат печалби от съответната държава, няма възможност за обжалване. В практиката има ужасяващи примери, които карат все повече държави да се отказват от този механизъм дори на двустранна основа.
  Корпорации съдят държави за гигантски обезщетения заради повишаване на минималната работна заплата (Египет), за налагане на мораториум върху фракинга (Канада), за забрана за екологично опасен златодобив (Салвадор), за отказ от развитие на ядрената енергетика (Германия), за замразяване на цените на тока и водата, като социална мярка срещу икономическата криза (Аржентина) и др.
  Спомнете си EVN – когато проверка на ДКЕВР установи повече от 400 груби нарушения на правата на потребителите и закона, започна производство за отнемане на лиценза. Чуждата корпорация веднага даде България на наднационален трибунал за гигантско обезщетение. Делото виси, но тече при закрити врата. Всеки може да провери в сайта на арбитража при Световната банка.
  Трябва да се подчертае, че дори в условията на неефективна съдебна система на национално ниво гаранциите за публичност и справедлив процес са далеч по-разгърнати, отколкото пред наднационални частни трибунали, които водят дела "на тъмно" и без публичност, няма ефикасни възможности за обжалване на решенията, липсват солидни гаранции срещу конфликт на интереси и корупционни практики от арбитрите, смята Цеков.

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 18. 18 Профил на InmoInvestments
  InmoInvestments
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Добре дошло за Европа ! Предприемчивите ще спечелят, мързеливите ще лазят и ще спят под моста. А аз бих си увеличил инвестиционният портфейл....

  You can get much farther with a kind word and a gun than you can with a kind word alone. Al Capone
 19. 19 Профил на orchis
  orchis
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Стига с този Джонсънс Контролс. Фирмата повече от година се казва Вистеон.

 20. 20 Профил на mapuhcku
  mapuhcku
  Рейтинг: 415 Неутрално

  Има нЕкфа конспирация тука. Не е читава работата - вервайте ми!

 21. 21 Профил на Anonymous
  Anonymous
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Въпросът е кой ще яде отровите.

 22. 22 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1041 Гневно

  До коментар [#10] от "mapuhcku":
  [quote#10:"mapuhcku"] Родното си е най-хубаво и [/quote]
  Иди в най-близкия магазин за храни, и ако видиш друго българско, освен хляб ми кажи кое е то! След 25 години следване препоръките на МВФ< СБ<ЕС<ИПИ(лобисти) и всевъзможни други: сметана- от хърватия! Ябълки от Македония! Вино от Франция!Кашкавал и масло от Германия!Чушки от Турция! Домати от Румъния! Картофи от Египет! Вода от Сахара! строителни материали от Луната! Да, произведаме! Какво? ВЕИ-ток, роден, български! Но той не става за износ! Щото много скъп! А други не го щат! И щем-не щем си го купуваме ние! От ващите съвети-до тук!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 23. 23 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 533 Неутрално

  До коментар [#1] от "mseven":

  Айде нема нужда ЕС ние достатъчно голям, с добри регулации.

 24. 24 Профил на echooo
  echooo
  Рейтинг: 466 Неутрално

  А дано! Би било много добре.
  България има силни позиции в софтуерната индустрия!

 25. 25 Профил на mapuhcku
  mapuhcku
  Рейтинг: 415 Неутрално

  До коментар [#22] от "Б. и Сергей натикаха държавните пари в КТБ!":
  Родната електроника, коли, дрехи и прочие си е най-хубава. За справка - отиди в родната бакалия и си я купи. Аз ще си пазарувам от ebay гадната американска стока без ДДС.

 26. 26 Профил на toffeetwr
  toffeetwr
  Рейтинг: 409 Любопитно

  [quote#0:"статията"]Частта от споразумението, посветена на защитата на инвестициите, ще намали риска от национализация или други увреждащи действия от страна на страната - домакин (т.е. България) срещу инвеститори от САЩ, отбелязват авторите на доклада. [/quote]

  Това е основният проблем - споровете ще се решават в наднационални корпоративни съдилища. Как са успяли ИПИ да го изкарат позитивно, не ми е много ясно. Това означава, че компания като "Uber", ще има право да съди всяка една държава, която не я допуска на пазара си като нелоялен конкурент. Същото се отнася до "Монсанто", ГМО, Аспартами...

  Тази част трябва широко да се дискутира и вече доста има онлайн петиции...

  Ваша великорусская мечта, сидя по горло в дерьме, затащить туда всех остальных. Это и есть Русизм
 27. 27 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 448 Неутрално

  [quote#1:"mseven"]Института за пазарна икономика ??? [/quote]


  Кой кой. ИПИ според мен са прикрито американско НПО.

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 28. 28 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 533 Неутрално

  До коментар [#22] от "Б. и Сергей натикаха държавните пари в КТБ!":

  проблемът не е във МВФ, а че тези, които се занимават с производството или са некадърни (бивши номенклатури), или изнасят защото цената навън е по-висока (поради по-високото качество). Хубавата българска пшеница не остава за нашия пазар, понеже пазарът няма да поеме скъпа пшеница. Глобализация и стоките гонят максимална печалба.
  Няма да намериш също български часовник, автомобил, свещи за автомобили, самобръсначки и т.н....
  Същото би важало, ако се намерят петролни или газови залежи в България - няма да имаме по-евтин бензин/дизел/газ, а просто някой ще прибира печалбата.

 29. 29 Профил на dan1
  dan1
  Рейтинг: 412 Неутрално

  "Според анализаторите са митове твърденията, че от споразумението ще спечелят само големите корпорации, защото и сега 87% от всички износители за САЩ в България и 88% в ЕС са малки и средни предприятия"
  Е това е супер логика!

 30. 30 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 543 Неутрално

  По принцип, колкото по-голям пазарът, толкова по-добре. Няма да е лошо да обвържем подкрепата си с визите по някакъв начин.

 31. 31 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Как да знаем дали ще е добро или лошо за нас това споразумение, като се пази в срога тайна. Няма публикувани дори идейни текстове, които се обсъждат. Големият въпрос е ЗАЩО това се пази в тайна, щом ще е толкова добро и полезно за нас? Щом се прави "на тъмно", дали наистина ще е толкова полезно за нас, или ще е добро за само за корпорациите. Хората, които водят преговорите като представители на Европа защо държат в тайна поразумението? Дали по този начин не нарушават интересите на тези, които представляват и практически не защитават интереса на САЩ? Много неща не изглеждат добре в това споразумение, дори на пръв поглед, а си представете какво ще е, ако се изпадне в детайли.

 32. 32 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 516 Весело

  До коментар [#13] от "Б. и Сергей натикаха държавните пари в КТБ!":

  И ти сериозно не виждаш проблем в това? OMG

 33. 33 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  Сега разбрах, защо нещата у нас не вървят - САЩ ни пречат, това си е направо заговор срещу ЕС и в частност (може би защото ние сме най-голямата заплаха), България.
  Чета и не вярвам на очите си - то бива, ама толкова див антиамериканизъм не съм очаквал, поне тук в този форум, все пак, не е страницата на Работническо дело, пардон, Дума.

 34. 34 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 846 Неутрално

  Споразумението подчинява Европа.

  Stupid people make me sick
 35. 35 Профил на lager
  lager
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#33] от "tsvetko_51":

  Явно и ти, както и в "Работническо дело", си против обективната журналистика! За разлика от гетата в САЩ, тук се интересуваме от защита на гражданските си и човешки права!

 36. 36 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 753 Любопитно

  Имам бизнес с етерични масла. Наскоро изнасях за фирма в Сиатъл.
  Трябваше да извадя 7 /седем/ различни документа!
  ТАС трябва да облекчи точно тези режими; иначе всеки хаберсинямащ, във форума ,може да говори всичко.
  Що се отнася до ГМО противник съм, но няма нищо общо тук;това е отговорност на нашите митници. Щом митничарите ни сега "пускат" нелегални имигранти и наркотици, какво пречи да пуснат и ГМО продукти и как подписване на ТАС би влошило нещата?

 37. 37 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#9] от "Б. и Сергей натикаха държавните пари в КТБ!":

  Съмнявам се -едно е да ги съди или да иска да ги съди (както очевидно е!!!) друго е да ги е осъдила...

  www.soundcloud.com/x2805
 38. 38 Профил на spek
  spek
  Рейтинг: 415 Неутрално

  До коментар [#14] от "AnarchaosBG":


  [quote#14:"AnarchaosBG"]Това споразумение е първият случай в историята, когато големият бизнес открито застава над националните правитества.[/quote]

  Наистина ли? Стотици години капитализъм, особено големите компании през 18-ти и 19-ти век, дето ръководят колонизирането на света от англичаните, холандците, французите, че и руснаците; отхвърляне на правата на децата да не работят по 12 часа в мините на 8-годишна възраст, всичко това никога не се е случвало? Не е имало 19-ти век, глад в Ирландия, не е имало 20-ти век, с Първата Световна, Великата Депресия и Втората Световна--все катастрофи невъзможни без намесата на глобални корпорации...

  Абе, вие, полу-грамотните радикалчета осъзнавате ли каква сте маша за всеки който иска да ви манипулира? Осъзнавате ли колко жалко звучите когато през пет минути се случва нещо което според вас е 'за първи път в историята' и 'най-голямата катастрофа'? За лъжливото овчарче чували ли сте? Ако продължавате като стандартен пенсионер за който всяко закъснение на песнията е 'невиждан геноцид на българския народ' да преувеличавате всичко, никой няма да ви обърне внимание когато имате право.

  Живеем в 21-ви век. Срамно е човек да е неук. Да се затваря в информационен пашкул изтъкан само от сайтове дето му галят егото и докарват оргазми от възмущение. Образовайте се. Използвайте ресурса измислен от проклетите империалисти и капиталисти, наречен ИНТЕРНЕТ, и се образовайте, защото иначе сте смешни, и жалки, а това не е хубаво, защото нашата цивилация има нужда от идеалисти. Само че такива дето не са кухи лейки.

  Успех в живота, и лек ден.

 39. 39 Профил на Massive atack
  Massive atack
  Рейтинг: 380 Неутрално

  Празнословия. Реално народа нищо не го грее това, ама грам нищичко. Само чесане на езици. Минимална заплата поне 500 лв. Като за сегашния стандарт на живот. Дори и това е прекалено малко, но поне толкова.

  Да живее България и българският народ.
 40. 40 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Да знаете още от сега, че комунягите ще бъдат много гласовити относно този проект. Имат вече доста дълги "анализи", предназначени да манипулират общественото мнение против споразумението. Ще впрегнат в обращение и някои от любимите си плашила, като "корпорациите" и "загубата на суверинитет" и т.н. и т.н. Аз, като чуя за загуба на суверинитет, и малко ме напушва на смях. Щото като знам какви тикви в България са мераклии да участват в политиката, суверинитетът, който те ще ни докарат, малко ме плаши...Но това е друга тема.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 41. 41 Профил на Emergen-C
  Emergen-C
  Рейтинг: 237 Гневно

  [quote#10:"mapuhcku"]Родното си е най-хубаво и на най-ниски цени. Булгар, булгар![/quote]
  първо иде руското, след туй родното
  путин, путин!

  #KOЙ номинира бокова!
 42. 42 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 638 Неутрално

  айде нема нужда...
  май САЩ се отнася към ЕС като СССР към България

  Birds of a feather flock together.
 43. 43 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#33] от "tsvetko_51":


  [quote#33:"tsvetko_51"]Чета и не вярвам на очите си - то бива, ама толкова див антиамериканизъм не съм очаквал[/quote]

  Както вече казах, имай предвид, че комунягите се активизират под тая тема. Защото вече са теоретично подковани от Кремъл. Казано им е кои точки да се засегнат, кои са слабостите на споразумението и как могат да повлияят на хората. Гарантирам ти, че към този момент ще са по-подготвени от теб за един евентуален спор. След Южен Поток, май в момента това е следващото голямо нещо, така че, очаквай митинзи, акции и много, много спам по интернет.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 44. 44 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  До коментар [#37] от "dj x2805":
  искаш да кажеш, че аз лъжа, защото те МЪРЗИ да провериш в Гугъл?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 45. 45 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Това сочат изводите от анализа на Института за пазарна икономика
  ..
  Института за пазарна икономика получава ли финансиране от американската държава или американския бизнес?

  Доколко може да са достоверни тогава "такива анализи"?

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 46. 46 Профил на meepwn
  meepwn
  Рейтинг: 180 Весело

  ИПИ са най-мазните лобисти на Америка и Запада. Трябва да се направи минималната работна заплата 500 лева, да се забрани вноса на чужди стоки, за да си купуваме само българско, да се стимулира икономиката!

 47. 47 Профил на «Eхo»
  «Eхo»
  Рейтинг: 504 Весело

  [quote#42:"rldkfl"]САЩ се отнася към ЕС като СССР към България [/quote]
  Неточен пример.
  СССР към България прехвърляше ресурси, докато УСА иззима ресурсите от периферията (ЕС е наред) и ги прехвърля към метрополията

  Спамаджиийки, русобоски, не ви ли е срам, че не знаете елементарни факти, а коментирате изцяло непознати за вас теми?
 48. 49 Профил на rio_tinto
  rio_tinto
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#36] от "Петър Иванов":

  проблемът не е в нелегалния, а в легалния внос на ГМО, не се прави на луд. така, както твоите сертификати ще отпаднат, така и тези на Монсанто. като премерим двете - по-добре ти да вадиш по седем сертификата, но Монсанто да бъдат под контрол. дано поне да разрешат на националните правителства да решават сами дали да забраняват ГМО или не. което е идиотизъм, имайки предвид, че ЕК не е избираем орган, как ще решават такива неща?

 49. 50 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#7:"Б. и Сергей натикаха държавните пари в КТБ!"]КОмпания осъдила Египет, щото вдигнала МРЗ! Някакво споразумене със САЩ дало право на това-пак "глобалистки" споразумения като "планираното"! [/quote]
  Че промяната в средата за бизнес си е риск, но нормален риск. То ако няма никакъв риск тогава инвеститора за какво ще получава възнаграждение въобще??
  Всеки бизнесмен да си поема пазарния риск!Няма аз да му плащам загубите, пък печалбата да си я приватизира!

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 50. 51 Профил на lager
  lager
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#36:"Петър Иванов"]какво пречи да пуснат и ГМО продукти и как подписване на ТАС би влошило нещата?
  [/quote]

  Ами става легално, мащабите ще са потресаващи, последиците за нас, също!

 51. 52 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1279 Весело

  До коментар [#22] от "Б. и Сергей натикаха държавните пари в КТБ!":

  Винаги ми е било чудно, какво значение има дали картофа е расъл на 10, 100 или 1000 километра от теб? Ти като влезеш в магазина гледаш да си купиш най-доброто, нали? Е, с всеки е така. Истината е, че колкото и знамена да веете по форумите, всеки гледа хубавото в магазина.
  И какво като няма български картофи? Повече ме интересува да произвеждаме технологии и услуги като всяка развита държава, отколкото компири.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 52. 53 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#10:"mapuhcku"]Българинът обича да си живее в кочината без някакви американци да му се мешат, като му продават "боклуци". Родното си е най-хубаво и на най-ниски цени. Булгар, булгар![/quote]
  Чупката!
  Границите са отворени!

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 53. 54 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#36] от "Петър Иванов":

  Пич, какви митници са те патили?
  Ако се подпише такова споразумение със САЩ, то всички стоки ще влизат в България директно, без никакви митници и никой няма право да ги спира и проверява, както е сега със стоките от Евросъюза! Те си минават директно и няма никакви митници на техният път! Та тогава и бомби да внасяш от САЩ, никой няма да те проверява!

 54. 55 Профил на lager
  lager
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#50] от "toyaga":

  Ами точно това се опитват да прокарат, да им плащаш риска и загубите, когато социалния фактор натежи!

 55. 56 Профил на rio_tinto
  rio_tinto
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#43] от "stupid_american":

  това само за протестиращите в България ли се отнася или за всички несъгласни със споразумението европейци? и те ли са платени от Путин?

 56. 57 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Форумът на Дневник + форумът на Атака срещу свободния пазар и свободната икономика. Аз приветствам всички стоки и всички закони, които ще увеличат силата на икономическите агенти срещу силата на рушветаджиите.

 57. 58 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#14:"AnarchaosBG"] и без да се съобразява с никакви изисквания за минимална заплата, работно време, безопасност на труда или на продуктите. [/quote]
  Те ще се съобразяват, но ще съдят държавата и за най-малката промяна в нормативната база, тъй като това променяло бизнес средата спрямо момента на инвестицията.
  Аз от такива "инвеститори" нямам нужда.
  И от такива "споразумения" нямам нужда.

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 58. 59 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#15:"Б. и Сергей натикаха държавните пари в КТБ!"]Защо договорът за свободна търговия е най-строго пазената тайна на ЕС и САЩ? [/quote]
  Защото е в толкова голяма полза за населението, че то горкото ако разбере ще има смъртни случаи от радост!

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 59. 60 Профил на lager
  lager
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#52] от "The Shadow":

  Да, но не за сметка на корпоративното обладаване на националния и социален интерес, както виждаме има ли желание, те си инвестират и сега!

 60. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 62 Профил на gruntig
  gruntig
  Рейтинг: 237 Неутрално

  ТПТИ е изключително брутален документ, който се интересува да се разрови. Пазят се невероятно строго детайлите, но според изтекли данни правителствата нямат да имат право да разкриват съдържанието на документа до 4 години след влизане в сила O.O И корпорации ще могат да съдят държави за закони, които им ощетяват бизнеса.. абе пълни абсурди

 62. 63 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#52] от "The Shadow":

  Пич, теоретически си прав, но на практика не!
  Генетично модифицираните храни, ако те кефят, яж ги, но не ми ги пробутвай на мен! А като българското домати, няма никъде по света! Сега всичките вносни са като пластмаса! А тъпканите с хормони меса и залежелите по 50 години, като резерв на Американската армия, трябва ние ли да ги зобаме? Да си ги ядат те! Или пак колбаси от човки, пера, кожи, крака и всякакви залежали меса по света? И глупавите западняци що дават двойни и тройни пари за екологични продукти? Явно са прости щом не искат да ядат боклуците, хептен пък на Америка!

 63. 64 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  [quote#15:"Б. и Сергей натикаха държавните пари в КТБ!"]институциите на гражданското общество към частните компании", казва Уолък.[/quote]
  Няма мърдане. Какви ти там корпорации? Идва времето на частните държави!! До 25 години роботите ще изместят живата сила в производствата. Неизбежно. Тогава някои отново ще си зададат сакралния въпрос "Какво да се прави?". Но, няма да може да направи нищо. Фантастичното холивудско бъдеще ще бъде ежедневие.

 64. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 65. 66 Профил на bormashina
  bormashina
  Рейтинг: 180 Неутрално

  И защо е нужно да се насърчава стокообменът с държави от другия край на света, още повече такива пренаситени и високо конкурентни пазари като американския? Това е свързано с транспортни разходи и съответно с допълнително замърсяване на природата. Не е ли по-логично да се търгува с по-близки региони като Русия, бившия СССР, Близкия изток, които са източник на евтини суровини и добри пазари за европейските стоки?

 66. 67 Профил на wioletow
  wioletow
  Рейтинг: 8 Неутрално

  На страницата на ИПИ (ime.bg) може да видите пълния доклад. На края на 3-та страница може да прочетете:

  "Този анализ е осъществен с частичната финансова подкрепа на Посолството на САЩ в България."

  Сами преценете доколко анализа е неутрален и дали не пренебрегва интереса на ЕС.

 67. 68 Профил на lager
  lager
  Рейтинг: 506 Весело

  До коментар [#57] от "ungeheuer":

  Хубаво нещо е печалбата и просперитета, няма лошо, но когато е концентрирано в малцина, и това е подплатено с правни основания за подтискане на гражданските свободи, не е трудно да се разбере дори и от колегите от този форум, че всъщност дявола наистина е много черен!

 68. 69 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1279 Весело

  До коментар [#63] от "razlichen123":

  Отговора ти е обичайното клише, което има малко общо с действителността. Някой ни пробутва нещо си, дълбок конспиративно-корпоративен заговор и прочие глупости.
  Ако ти си купуваш и ядеш боклуци от типа салам Народен, си си виновен ти. Аз си купувам неща, които ядат и останалите европейци - предлагат се в изобилие из София и повечето от останалите градове.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 69. 70 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#15:"Б. и Сергей натикаха държавните пари в КТБ!"]Движението на стоки и услуги в трансатлантическото пространство не трябва да бъде затруднявано от бюрократични и други бариери.[/quote]
  Това е пълна лъжа! Знаеш ли колко тома е CFR - Code of fedreal regulations?
  A 50 щата всеки със собствени закони, закончета и законченцанца?Нали е важно свободното движение без бюрократични пречки??

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 70. 71 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#56] от "rio_tinto":

  Има разни западни интелектуалци-комундери, които вероятно не са платени от Путин. Платените от Путин слухтят кво казват интелектиалците-комундери и се стремят всячески да залеят масите с техните писания. Платените путински агенти търсят начини да легитимират писанията на западните интелектуалци, представяйки ги за значими и обективни анализатори, а не за маргинализирани, пристрастни и понякога налудничави особняци, каквито те са (примерно, любимият в последно време Пол Крейг Робъртс) След това, някои членове на масите стават абсолютно безплатни разпространители на пропагандата. Вероятно вие попадате в последната група

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 71. 72 Профил на skrita_sila_m
  skrita_sila_m
  Рейтинг: 466 Гневно

  То нали знаете, че за ИПИ ако аз има 1 МИЛ а Иван 0 всъшност ние средно имаме по 0.5 МИЛ. Не, че въобще съм имал съмнение, но като гледам дебилаторите от ИПИ как са се втурнали на амбразурата да пазят ТТИП, значи със сигурност най-големите ми страхове са истина.

 72. 73 Профил на lager
  lager
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#40] от "stupid_american":

  Не, просто става въпрос за здравето и социалните права на българските граждани, нормални неща, които в гетата на големите метрополиси в страната на храбрите, не се случват!

 73. 74 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2347 Любопитно

  Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) няма да стимулира нищо у нас или ЕС ! Напротив ще доведе България и европейските страни под бюджетна обсада до още по-голяма просешка тояга и ако видим някаква "инвестиция" тя ще е за шистов газ , някоя вредна технология или ГМО !
  А големите търговски картели и енергийни монополи ще се придобиват от още по големи офшорковци и финансови анархисти !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 74. 75 Профил на snowball
  snowball
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#33:"tsvetko_51"]Чета и не вярвам на очите си - то бива, ама толкова див антиамериканизъм не съм очаквал, поне тук в този форум, все пак, не е страницата на Работническо дело, пардон, Дума.[/quote]
  И те трябва да заработят някой лев все пак ...

 75. 76 Профил на lager
  lager
  Рейтинг: 506 Весело

  До коментар [#71] от "stupid_american":

  За да прокараш нещо хубаво, нямаш нужда от анти-Путин тематика, за да го направиш! Щом е толкова хубаво, нека да публикуват цялото споразумение, за да можем всички да ВИДИМ колко КАЧЕСТВЕНО и ПОЛЕЗНО е това бъдещо сътрудничество!

 76. 77 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#69] от "The Shadow":

  Пич, изобщо не си наясно с нещата!
  Внасям от 5 европейски държави! Стоката дистрибутирана от мен, няма нищо общо с продаваната в нашите вериги! Дори и заглавия аналогични на тези в Европа и широко рекламирани в България в Големите Вериги са нискокачествени! За Източна Европа има специални заводи и предприятия, които бълват тази стока, с липсващи съставки и занижено качество, а и на по-високи цени! Ако се допусне същото и за САЩ, ще ни залеят с евтини и некачествени боклуци, както го прави сега Европа, или по точно Европейските Концерни и ще ни съсипят и малкото предимства, свързани с екологичноста, натуралното, естествено и качествено производство!

 77. 78 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3982 Весело

  [quote#66:"bormashina"]И защо е нужно да се насърчава стокообменът с държави от другия край на света..[/quote]
  А..а..а..а!
  То разстоянието няма проблем!
  Това вече е доказано от презокеанските доставки на месо и друга селскостопанска продукция от Южна Америка за Русия.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 78. 79 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#15:"Б. и Сергей натикаха държавните пари в КТБ!"]ще могат ли американците да продават генномодифицираната си царевица в ЕС без съответната маркировка? [/quote]
  А защо да няма маркировка?
  Нямам ли право на информиран избор?
  Това не беше ли основно право на демократичните общества?

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 79. 80 Профил на Obongo
  Obongo
  Рейтинг: 466 Неутрално

  25 години слушаме за благоденствие което ще дойде от към САЩ , но виждаме какво се получава - ТЕЦ-вете , Сирия , Ирак , Афганистан , Украйна и т.н.т. - много благоденствие , мерси

 80. 81 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1041 Весело

  До коментар [#52] от "The Shadow":
  [quote#52:"The Shadow"]И какво като няма български картофи? Повече ме интересува да произвеждаме технологии и услуги като всяка развита държава, отколкото компири.[/quote] На мен пък винаги ми е било чудно, защо адже ба селско стопанска България внася дори КОМПИРИ от Египет? Земя има! Работната ръка-най-евтина! Транспорт и други разходи са минимални за българското, и големи за вносното!
  От как почнАхме да се водим по акъла на МВФ СБ ЕС ИПИ(лобисти) и лично на такива като теб, българските стоки намаляха в чуждите вериги хранителни магазини от 40 на 12% в момента! Щото и вие не си вЕрвате в туй, дет го приказвате! Държавата е проста, хората, дет ги посрещат в Беляи Дом и дет се срещат с директорите на ЦРУ, ФБР не са от най-сложните. Ако едни картофи не можем САМИ да произведем, при тези климатични дадености и ниско платена работна ръка, никога няма да произведем и един ниско-технологичен чук няма да произведем!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 81. 82 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#73] от "lager":

  Абе не знам - от две години живея в БГ - напълнях, холестеролът ми се повиши, чувствам се остарял. Преди това, в САЩ си бях много добре. Така че, на ваше място не бих бил толкова уплашен от храната, която ще дойде от САЩ...Тука ядем почти само боклуци и няма никакъв избор, па макар и без ГМО...

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 82. 83 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#44] от "Б. и Сергей натикаха държавните пари в КТБ!":

  Да съм казал таква нещо - НЕ! Проверих и видях, че ги съдят но не, че са ги осъдили...

  www.soundcloud.com/x2805
 83. 84 Профил на dan1
  dan1
  Рейтинг: 412 Неутрално

  От документа на ИПИ:
  "Ползите за ЕС (119 млрд годишно) и САЩ (95 млрд. годишно) няма да бъдат за сметка на останалата част от света"!!!
  Това си е направо win-win-win ситуация!
  Не виждам защо има 70 коментара, след като абсолютно всички печелят! Коментарите трябваше да бъдат 2-3 със съдържание "Браво" и 70 "+"-а

 84. 85 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 683 Неутрално

  До коментар [#8] от "The Shadow":

  "Разбира се, че ще е полезно това споразумение, само заблудени левичари могат да отричат този факт. "

  Разбира се, че не е така. Четете европейска преса. Има мно--ого неизяснени юридически въпроси, неуточнени компетенции, чисто икономически сблъсъци на интереси. А ако второто ви твърдение за заблудените левичари беше вярно то, заедно с факта, че около 70% от гласувалите са против вас щеше да означава, че в момента бихме имали стабилно правителство на БСП, подкрепено от около 70% от хората.

 85. 86 Профил на невеж
  невеж
  Рейтинг: 506 Неутрално

  мале, мале, мале, колко вой има от мурзиляка и от останалите неплатени глупаци на безплатна практика. нито ще ни набутат гмо, нито ще си загубим суверенитета, нито нищо. това, което ще стане със 100%-ова сигурност е, че за рушняците тези пазари се превръщат в мираж, което е равносилно на да си аут от световната икономика. а рашката, при все пропаандата не е и наяма никога да си бъде самодостатъчна - вече са/сме го пробвали и не стана. затова е цялата тая помия и манипулации дето се сипят във всички измислени вестници, сайтове, форуми и т.н.

 86. 87 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1279 Весело

  До коментар [#81] от "Б. и Сергей натикаха държавните пари в КТБ!":

  Ето този начин на мислене ни дърпа назад. Отново питам, защо е толкова важно да произвеждаме картофи??? Имало земя. Ами има, ходи да копаеш и да произвеждаш.
  Разберете, този начин на мислене (с картофите) е много подходящ за началото на ХХ век, но вече сме началото на ХХІ и... хайде да не пиша пак, ти си цитирал извода ми вече.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 87. 88 Профил на Durruti
  Durruti
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Да бяхте отразили така и другия, доста по-пълноценен доклад: http://solidbul.eu/?p=3785 Ей тъй, в името на баланса и журналистическите стандарти

 88. 89 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#76] от "lager":

  Разбира се, че ще го публикуват. Но не се и съмнявам, че пак ще се намерят някои неща, по които да се протестира. Най-големият "коз" в ръцете на путинистите ще бъдат спекулациите - какво "би могло" да се случи. На принципа на голямото реване против Патриотичния акт: никой досега реално не е пострадал от него, но путинистите продължават да тръбят, че е много лош, защото "би могло" да се използва за нечисти цели. Същото ще е и с тая работа.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 89. 90 Профил на rio_tinto
  rio_tinto
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#71] от "stupid_american":

  тоест, хората, неискащи да се бъдат тъпкани с боклуците на Монсанто са комундери. защото през годините Монсанто е казало много неща за собствените си боклуци - че ДДТ е супер безопасно, че Раунд Ъп може да се пие. ти пиеш ли Раунд Ъп? искаш всичко засято у нас да са семена на Монсанто? местните сортове не са важни? Идеята щатски компании да могат да съдят за потенциялни пропуснати ползи как ти се струва? отказват ти да дупчиш за шистов газ, ти ги съдиш и те ти плащат. щото евентуално е можело да спечелиш. ти всъщност изобщо не си запознат със споразумението, не се вълнуваш, не четеш, ти си просто първосигнлен лозунгджия с някаква странна адженда. нещата всъщност са доста конкретни и лишени от каквато и да е идеология. интересно, ти както какъв разпространител на пропаганда се виждаш? всичко, в което упрекваш другите, важи с пълна сила за теб, убягва ли ти това? очевидно е.

 90. 91 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#43:"stupid_american"]комунягите се активизират под тая тема[/quote]

  абе ти верно си стюпид - аз не съм комуняга и съм против споразумението - то няма да даде нищо на БГ, който иска да изнася за САЩ и сега изнася (фирмата в която работя) без никакви проблеми

 91. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 92. 93 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1279 Весело

  До коментар [#77] от "razlichen123":

  Тука е пълно с такива едри вносители, бизнесмени, хотелиери и корпоративни лидери, дето обаче все пишат разни левичарски глупости за голямотО световен заговор срещу kleta majka balgaria...

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 93. 94 Профил на lager
  lager
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#82] от "stupid_american":

  Не знам какви боклуци ядеш(къде пазаруваш?), но аз си взимам всичко от родни производители на зеленчуци и плодове, месо и млечни продукти и съм много доволен! Избягвай големите вериги! Има много качествена българска продукция, но трябва да знаеш къде да я търсиш! Мисля че трябва малко да смениш и диетата, на колко години си?

 94. 95 Профил на lager
  lager
  Рейтинг: 506 Весело

  До коментар [#93] от "The Shadow":

  Не само България, става въпрос за цяла Европа! Все пак!!!!!

 95. 96 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  [quote#52:"The Shadow"]И какво като няма български картофи?[/quote] ! И какво като няма български кашкавал и масло! Нали ги внасяме от Германия! Държава, правеща еднакво успешно и високо-технологични продукти, и селско-стопанкси стоки. Защо 25 години демокрация, свободна свободна свободна пазарна икономика, най-ниски заплати, най-ниски данъци, по-добри климатични условия, и СЛЯПО СЛЕДВАНЕ СЪВЕТИ ОТ ВЪН. и споразумения за свободна търговия, каквото де факто е ЕС. А като стана на въпрос, какво високо технологично производство произведжаме! Дайте пример КАКВО България изнася? Щото се сещам САМО за дървесина. А по новотри споразумение ще стане още по-трудно да защитим пририодата си. Било пчелите си по хербициди, било мораториум върху износ на дървесина!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 96. 97 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 683 Неутрално

  До коментар [#82] от "stupid_american":

  "Абе не знам - от две години живея в БГ - напълнях, холестеролът ми се повиши, чувствам се остарял."

  Прав си. И аз така - вече 60 г. живея в България, косата ми побеля, завъдих хемороиди, за холестерола и триглицеридите да не говорим. Чувставам се остарял, жените вече почти не ме вълнуват. Но вярвам в светлото бъдеще .

 97. 98 Профил на rio_tinto
  rio_tinto
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#86] от "невеж":

  можеш ли да обясниш, защо Michael Froman счита идеята националните правителства да могат да въвеждат ограничения за ГМО въпреки разрешенията на ЕК за силно притесняваща?

  http://uk.businessinsider.com/afp-us-says-new-eu-plan-for-gmo-imports-is-no-solution-2015-4?r=US

 98. 99 Профил на lager
  lager
  Рейтинг: 506 Весело

  До коментар [#92] от "Храбър":


  [quote#91:"carmello"]комунягите се активизират под тая тема- цитат на коментар #43 от “stupid_american”


  абе ти верно си стюпид - аз не съм комуняга и съм против споразумението - то няма да даде нищо на БГ, който иска да изнася за САЩ и сега изнася (фирмата в която работя) без никакви проблеми
  [/quote]

 99. 99 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 823 Весело

  [quote#52:"The Shadow"]Повече ме интересува да произвеждаме технологии и услуги [/quote]

  и мен, но няма как да стане целокупното население на БГ да произвежда нанотехнологии - най малкото с увеличаването на ромското население с завършен 8-ми клас

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK