Депутатите ще възложат на Сметната палата проверка на банковия надзор

Депутатите ще възложат на Сметната палата проверка на банковия надзор

© Анелия НиколоваДали да възложи на Сметната палата проверка на функционирането на банковия надзор ще решава Народното събрание. Точката е включена в седмичната проектопрограма на парламента и предстои да бъде гласувана днес. 


Вносител на проекторешението е Мартин Димитров от Реформаторския блок. То предвижда  одитният орган да провери ефективността и ефикасността на банковия надзор, осъществяван от БНБ за периода от 1 януари 2012 г. до 31 декември 2014 г. През този период управлението е ръководено последователно от Румен Симеонов и Цветан Гунев, които междувременно получиха обвинение за престъпление по служба заради кризата  с КТБ, която беше обявена във фалит тези дни.  


В правомощията на Народното събрание е да възложи на палатата пет проверки в рамките на една календарна година. Очаква се депутатите да определят срок от три месеца, в който проверката да приключи. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK