Комисията за конкуренция глоби дружество на ЧЕЗ с 1.25 млн. лв. (допълнена)

Комисията за конкуренция глоби дружество на ЧЕЗ с 1.25 млн. лв. (допълнена)

© Николай ДойчиновКомисията за защита на конкуренцията е наложила санкция за 1.25 млн. лв на "ЧЕЗ Разпределение България" АД за злоупотреба с господстващо положение, съобщиха от антимонополното ведомство.


По-късно от ЧЕЗ обявиха, че ще обжалват решението на Комисията. "Компаниите на ЧЕЗ в България работят изцяло в съответствие с българското и европейското законодателство, включително и антимонополното такова, и не злоупотребяват с господстващо положение", се посочва в съобщение на компанията. Там още не са получили решението.


Проучването на Комисията е установило, че дружеството е злоупотребило с господстващо положение, като е забавило необосновано сключването на договор за покупко–продажба на енергийни съоръжения за присъединяване. Те са изградени по предвиден в специална наредба ред за присъединяване на производители и потребители на електрическа енергия към преносната и разпределителните електрически мрежи.
По оценка на Комисията по този начин "ЧЕЗ Разпределение България" АД може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията и да засегне интересите на потребителите.


Освен наложената санкция дружеството от групата на ЧЕЗ трябва до 30 дни да изготви и предостави подробен списък, в който да бъдат изрично изброени всички изискуеми документи във връзка с договора за покупко-продажба на изградените съоръжения за присъединяване на обекта, както и тези за изкупуване на енергийните съоръжения.


Проверката на антимонополната комисия е установила, че отношенията между "ЧЕЗ Разпределение България" АД и присъединяваното дружество са преминали по правилата до момента, в който е трябвало да бъде подписан договор за покупко-продажба на енергийните съоръжения и съответно те да бъдат изплатени.


Оказва се, че фирмата, която е искала присъединяване и чието име не се посочва, е подписала проекта за договор, което не е било направено от страна на ЧЕЗ. Причината за това била установени недостатъци в документацията, за които обаче производителят на енергия не е бил информиран, въпреки че е поискал да разбере защо договорът не се подписва.


Така се е стигнало и до необоснованото забавяне на присъединяването.


През март Комисията за защита на конкуренцията обяви, че и трите електроразпределителни дружества злоупотребяват с господстващо положение, като налагат на потребителите прекалено високи цени за ползване на стълбовете им. Тогава дружествата възразиха на констатацията.

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Klatikurti
  Klatikurti
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Само така. Не може само да скубят България и да им се разминава всеки път.

  "Досадникът е човек, който ни лишава от самотата ни, без да ни предостави компания." Хосе Ортега и Гасет
 2. 2 Профил на IP
  IP
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Опааааааа пак ще плащаме...

  BG
 3. 3 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Абсолютно същият проблем имаме в кооперацията, както и два абсолютно тъпи отговора в смисъл "ще чакате, имаме график" от енергийния им омбудсман. А договорът, който едностранно сме подписали е от Септември 2013 г.

 4. 4 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Мда, отдавна трябваше да имат краен срок и неустойки по закон ако не направят присъединяването. Сега тези могат да решат кога и дали изобщо да ти стартира бизнеса. После чакаме инвеститори. Ами как ще има, като докато им пуснат тока може да минат 10 години и това да няма последствия за електроразпределителните дружеста. Няма и никакви лостове, с които това присъединяване да се ускори.

 5. 5 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Глупости - ще плащаме ние.
  А иначе - монополисти са - наред с другите две дружества.
  Поднесен на тепсия монополизъм,за какво сега се правят на смели?/КЗК/

 6. 6 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3817 Неутрално

  Няма да се плашите! Следва обжалване и протакане, докато се забрави...! Преди няколко години нали бяха глобили и другите тарикати от Енерго-про? Нищо не са платили до момента...

  Бивш tww09306483.
 7. 7 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 541 Весело

  До коментар [#1] от "klatikurti":

  Ако още не си разбрал всяка глоба на ЕРП, наложена от КЗК бива жалена и пада в съда, и после ние плащаме

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 8. 8 Профил на Zlati Nik
  Zlati Nik
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Вярно е, че ние плащаме вместо тях. Ако трябва ЧЕЗ да плати нещо, било то глоба или инвестиция, то парите се вземат от нас - потребителите без избор. Надуват сметките и лъжат безобразно. Случвало ми се е да подавам жалба за необяснимо висока сметка - идват, сменят електромера и после отново. От 2 до 7 май, когато със семейството ми бяхме на вилата получих сметка 30 лева за ток! За 6 дни! Нямаме токова електроуреди там, та да изразходим толкова ток за 6 дни. Преди това там никой не е бил през цялата зима, но въпреки това плашам по няколко лева всеки месец "за пренос". Пренос на нешо, което не потребявам. За мен това е измама и мошенничество, но те си разиграват коня според обстоятелствата. Българската държава не може да въведе ред в енергетиката и енергоразпределителните дружества се възползват от ситуацията.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK