Кабинетът одобри еднодневните трудови договори и гъвкавото работно време

Предвижда се работодателят да "купува" бланките на трудовите договори чрез Главната инспекция по труда като плаща авансово осигуровките, гласи проектът, внесен от министъра на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

© Георги Кожухаров

Предвижда се работодателят да "купува" бланките на трудовите договори чрез Главната инспекция по труда като плаща авансово осигуровките, гласи проектът, внесен от министъра на труда и социалната политика Ивайло Калфин.Три промени в Кодекса на труда одобри правителството – въвеждане на еднодневни трудови договори, промени в работно време с гъвкави граници и уеднаквяването на продължителността на платения отпуск за всяко дете без значение на поредността, съобщи правителствената пресслужба. 


Предстои промените да бъдат внесени в Народното събрание.


След като бъдат приети и влязат в сила, земеделските стопани ще могат да наемат сезонни работници за толкова дни, за колкото са им нужни за прибирането на реколтата. Фермерите няма да се налага да изпращат уведомления в Главната инспекция по труда, да пишат длъжностни характеристики и да издават заповеди за уволнение.
Еднодневните договори ще важат само за растениевъдството и само за дейности, които не изискват специална квалификация. Един работник ще може да полага труд с такъв договор за не повече от 90 дни в рамките на годината. Законопроектът предвижда тези работници да се осигуряват само за пенсия, за трудова злополука и за здраве.


Правителството очаква годишно да получава до 19.2 млн. лв. повече осигуровки и 5.3 млн. лв. повече данъци от подневно наетите.  Ако схемата проработи, е възможно да бъде разширена и за други дейности. 


Със същия законопроект правителството предлага и по-голяма гъвкавост на работното време.


Идеята е работещите да могат да планират по-удобно за себе си работната седмица и ако си тръгнат по-рано от работа, например, да могат да отработят изгубените часове в следващ или следващи дни. Според министерството на труда това ще облекчи главно работещите родители, заети в административни дейности.


С друга промяна се предвижда след използване на отпуск поради бременност, раждане или осиновяване, майката да има право на допълнителен отпуск за отглеждането на детето докато то навърши 2 години. Сега за четвърто, пето и следващо дете майката ползва година и половина платен отпуск и 6 месеца неплатен. С промяната се осигурява равнопоставеност на всички деца в семейството. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK