Руски браншовици отказаха договор с България заради санкциите и антируските настроения

Владимир Гутенев

© gutenev-duma.ru

Владимир ГутеневРуската браншова машиностроителна камара "Союзмаш" е отказала да подпише споразумение за сътрудничество с българската аналогична организация заради санкциите спрямо Русия и мълчаливото одобрение на политическото ръководство на страната към антируските настроения, формирани у част от българските граждани.


За това информира агенция ТАСС, която се позовава на писмо до Българската браншова камара - машиностроене, подписано от първия вицзепрезидент на "Союзмаш" и депутат от Държавната дума Владимир Гутенев.


След като отбелязва, че "Союзмаш" подписва такива споразумения със сродни машиностроителни организации от чужбина, които спомагат за разширяването на двустранните икономически връзки и 
на партньорското сътрудничество в редица области, Гутенев подчертава, че руските машиностроители "не могат да не отчитат санкционната политика спрямо Русия на политическото ръководство на България".
Той посочва как тази политика се е отразила негативно на реализацията на редица съгласувани по-рано проекти,като "Южен поток", енергоблоковете за атомни електроцентрали, както и мълчаливото одобрение за формирането сред част от българските граждани на антируски настроения, нееднократно намерили израз в оскверняване на паметници на руските воини". 


"Във връзка с това, а също отчитайки икономическите рискове за руските предприятия, смятаме за нецелесъобразно в настоящия момент да се сключва споразумение за взаимодействие между Съюза 
на машиностроителите на Русия и отрасловата машиностроителна камара на България", се казва в писмото. 


ТАСС добавя, че "Союзмаш" представлява интересите на около три милиона заети с отрасъла в Русия и припомня, че на 26 май в Москва трябва да се състои българо-руски бизнес форум.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK