Лабораторията на Костов разкри, че "Лукойл" ощетява бюджета и потребителите (допълнена)

Лабораторията на Костов разкри, че "Лукойл" ощетява бюджета и потребителите (допълнена)

© Красимир ЮскеселиевИма основателни съмнения, че внасяният в България суров петрол сорт "Урал" е оценяван по значително по-високи стойности от борсовата му цена, увеличена със застраховките и навлото. Последиците от това облагодетелстват групата "Лукойл" и нанасят значителни щети на българските домакинства и институции, а също така и намаляват конкурентоспособността на българските фирми.


Това са основните заключение в анализ, изготвен от Лабораторията за управление на риска към Нов български университет, ръководена от бившия премиер Иван Костов. В петък по време на телевизионно интервю той обяви, че предстои да се оповести такъв анализ, който бил разпратен и на няколко министерства.


"Нефтохим Бургас" беше приватизиран през октомври 1999 г., когато на власт беше тъкмо правителството на Костов.
Посочва се, че анализът на данните е извършен чрез специално изработена методика в лабораторията, която позволява да се изчисли и сравни цената на доставения суров петрол сорт "Урал" с борсовите цени; да се изчислят осчетоводените разходи за суровината и разликата с тези, които би следвало да се формират при прилагане на борсовите цени. Направено е същото сравнение и по отношение на възстановения данъчен кредит по ДДС. Той е на базата на официални данни, предоставени от Агенция "Митници" за вноса и облагането с ДДС на суровия петрол в страната в периода 2006-2014 г.


Много от анализите на лабораторията се предоставят срещу заплащане като малка част от тях е публична без да се плаща. В този случай целият анализ е достъпен за обществото.


Анализът е озаглавен "Основателни съмнения за ощетяване на бюджета на Република България с цената на суровия петрол".


"Анализът и прогнозите не изразяват политически пристрастия; не третират предмета на анализа положително или отрицателно. Документът дава аргументи за ползата или за вредата за всички страни; третира темата и от гледна точка на управлението на процесите", се посочва още в уводната част на документа както и че авторите му не носят отговорност за информация и материали, изхождащи от други източници.


Какво декларира "Лукойл" и какво показват цените на борсите


В лабораторията са взели за отправна точка средните цени на суровия петрол сорт "Брент" по данни на Световната банка, която смятат за по-надежден източник и отбелязват, че Агенция "Митници" не би трябвало да приема тази цена, при положение, че облага вноса на сорт "Урал". Още повече, че от 2006 до 2013 г. цената на брента е средно с 2.4% по-висока от тази на "Урал".


Изводите на лабораторията са, че данните от агенция "Митници" "вероятно отразяват достоверно количеството внесен в страната суров петрол, условията на доставка и приходите от събран ДДС". В тях според авторите на анализа обаче не бил посочен много важен показател, неотменима част от всеки търговски договор – конкретната фактурирана цена на продукта, в случая на суров петрол сорт "Урал". Вместо това е посочена средногодишната цена на петрол сорт "Брент", която няма никакво отношение към доставката и облагането с ДДС на суровия петрол за Лукойл Нефтохим Бургас АД.


Освен това съпоставката между борсовата цена на брента и доставната на "Урал" показала, че последният е средногодишно с 10.6 на сто по-скъп. От лабораторията посочват, че това противоречи на съотношението между борсовите цени на двата сорта, тъй като петрол "Брент" е с по-високо качество и от него се получава по-голямо количество светли течни горива.


Посочва се по каква методика се прави извод за доставната цена на петрола, декларирана от "Лукойл". На базата на данните се прави извода, че съпоставена с борсовата цена на сорт "Урал" тя е по-висока между 6.68% до 15.61% за различните години от 2006 до 2014 г.; като средногодишното превишение е 13.27%.


Завишени разходи


Отбелязва се, че нефтът се доставя по море, по маршрута Новоросийск – Бургас. И тъй като Черно море е вътрешен воден басейн, в транспортните разходи не се включват такси за преминаване през натоварени проливи и канали (Босфора, Гибралтар, Суецкия канал и др.). В допълнение, в тези случаи пък се прави и допълнителна отстъпка от цената на петрола, в рамките на няколко процента под борсовата цена. "В случая с доставките за България се наблюдава точно обратното".


Използваната методика позволила да се изчисли общият разход за суров петрол сорт "Урал" с борсови цени, навло и карго застраховки и начислен, дължим и възстановим ДДС. Това показало, че завишените разходи за суров петрол в периода 2006 – 2014 г. са между 385.8 млн. BGN и 1.039 млрд. лв.


Посочва се още, че "Лукойл" е завишавал своите производствените разходи, заради приложени цени на суровия петрол, които не съответстват на борсовите за сорт "Урал", средно годишно със 763.5 млн. лв. С натрупване за анализирания период сумата възлиза на 6.871 млрд. лв.


Отделно се изчислява, че държавата е пропуснала да събере 1. 145 млрд. лв. от ДДС. "Посочената значителна добавена стойност, която е произведена и реализирана в България, не е обявена като такава, а като производствен разход, чрез завишаване на цената на суровия петрол. Осчетоводена като такъв производствен разход за суров петрол, добавената стойност е изнесена от страната. Тази добавена стойност не е обложена с ДДС и Корпоративен данък", се посочва в анализа.


Какви са ефектите


Според документа основните последици от завишените цени на внасяния петрол у нас са: повишаване на производствените цени на рафинерията; повишаване на цените за потребителите на течните горива и "много вероятно", избягване на Корпоративно подоходно облагане. Посочва се и че това е завишило печалбата на компанията, която освен това е била обложена с по-малко данъци, а в това време потребителите са плащали необосновано високи цени за горивата.


През 2011 г. в интервю оглавяващият и тогава агенция "Митници" Ваньо Танов обяви, че "през последните години "Лукойл Нефтохим" е на загуба и не е платил "нито лев преки данъци".


От лабораторията също припомнят, че всяка година от "Лукойл" обявяват, че работят на загуба и не внасят данъци, но отказват да оповестят публично своите производствени разходи за течните горива, които са едни от най-големите като дял от крайната цена в ЕС.


В заключение се предлага Министерството на финансите и неговите структури да направят проверка и да вземат мерки за предотвратяване на описаната практика.

Коментари (469)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 2. 2 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 4054 Неутрално

  Всички знаем, че Лукойл е престъпна руска организация за кражби и политически покупки!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 3. 3 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 764 Любопитно

  Просто се е осмелил да каже една публична тайна умело замазвана от управляващите.

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 4. 4 Профил на dohco
  dohco
  Рейтинг: 523 Любопитно

  Ваньо, Лук да не са прели издръжката?!?

  Най-добрите неща в живота идват безплатно...
 5. 5 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3945 Гневно

  Поредният, който им го казва, ама те... хич не им пука.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 6. 6 Профил на toffeetwr
  toffeetwr
  Рейтинг: 409 Весело

  Е те това е голямо откритие - почти като топлата вода и нарязания на филийки хляб...

  Въпросът е дрОгарю Костов, кой продаде "Лукойл" на сегашните му собственици и какъв беше контролът от страна на държавата след сключване на седлката...

  Ваша великорусская мечта, сидя по горло в дерьме, затащить туда всех остальных. Это и есть Русизм
 7. 8 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 856 Неутрално

  Работата стана -
  Кой ми @ка в гащите?

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 8. 9 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3618 Неутрално

  Може и да не му вярвате.Не е задължително.

 9. 10 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2762 Весело

  Как ли пък бат Ваньо не загря когато даде картбланш навремето или сега е открил стари наброски в некой тефтер, оппа - тетрадка?!?

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 10. 11 Профил на petar__
  petar__
  Рейтинг: 294 Неутрално

  браво анализът е доста добър и подробно разказва за мафиотските схеми на Лукойл!

 11. 12 Профил на swinging_pigs
  swinging_pigs
  Рейтинг: 418 Весело

  Поредния Гений Открил Нещо...
  Очаквам сега и НАП да намерят своя откривател...

 12. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 14 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Все си мисля, че дейността на "Лукойл" не трябва да се изследва с лабораторни анализи, а с прокурорски такива. Това, че те използват различни "врътки", за да плащат по-ниски данъци и акцизи и да декларират по-големи разходи, е ясно отдавна. Въпросът е Прокуратурата ан Цацаров, а не Лабораторията на Костов да почнат да се занимават с "Лукойл"....

 14. 15 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3176 Весело

  Вуйчо Ваньо явно очаква вечна признателност (във вид на регулярни парични преводи) от "ЛУКОЙЛ" , след като го хариза на братушките !

  Е няма как да има вечна признателност след като приоритетите се менят в зависимост от "рейтинга" , а в момента Вуйчо е прост лаборант (сиреч деветата дупка на кавала) !!!

 15. 16 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 762 Неутрално

  Добре де, нали баш ти приватизира Нефтохим и го подари на Лук и Олио?

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 16. 17 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3049 Неутрално

  Костов това го каза преди седмица ,ама не Дневник не им се видя важно, чепкаха му влоговете.

 17. 18 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Не, че се съмнявам в казаното, но докато е Боце - Лукойл няма да се пипа...

 18. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 20 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3432 Неутрално

  прав е костов , ама това е следствие от липсата на прокуратура след приватизацията . е това вече е лабораторно изпипано

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 20. 21 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 938 Весело

  костов отново постави баце в една много деликатна ситуация

 21. 22 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 631 Любопитно

  Хахахаха Ваньо Депозита да сметне и колко ни ощетяват вносителите като Шел, ОМВ, ЕКО и т.н. те нали не потребяват такъв петрол, защо не продават 20ст. по евтино?

 22. 23 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 938 Весело

  кой ,кой играй карти с шефа на лукой

 23. 24 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#13:"Realistka"]Тоя дето ни се хили, добре е да си спомни кой продаде рафинерията на Лукойл...
  Мошеник! [/quote]
  И какво като го е продал на Лукойл?Значи сега няма право да показва кражбите ли?А тогава продаде рафинерият ан лукой ,защото беше пригодена да работи единствено с руски нефт сорт"Урал".Никой друг кандидат нямаше освен Лукойл,защоот трябваше да се инвестират огромни суми.Решенията бяха или продажба на Лукойл или фалит.Ако беше го фалирал по-добре ли щеше да е?

 24. 25 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Обзалагам се, че Слънчо веднага ще прати на "проверка" НАП и прокуратурата. Разбира се, "контролните" органи ще докажат, че В.Златев може и да лъже, ама само на карти

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 25. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 27 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 635 Неутрално

  До коментар [#7] от "Beyond":

  Затова ли го изгониха Тр.Трайков от първия кабинет на ГЕРБ?

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 27. 28 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6013 Неутрално

  Това то знаем, но с Русия мож ли се справи, нали е "батко".

 28. 29 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  Много от анализите на лабораторията се предоставят срещу заплащанекато малка част от тях е публична без да се плаща.
  ..............
  А?
  Значи ако баджанака от Правец си беше платил за анализа,
  нямаше да стане публично деяние, само лукойл щеше да си знае. И Ваньо. Един вид игра на жмичка, Ваньо вика:"Опаааа, хванах ви, плащай или го пускаме в газетата". На Правешкия велможа му е през оназ работа и затова сега темата се дъвче, от което произлиза активност на челюстни мускули, слюнка, но тумбака си остава празен.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 29. 30 Профил на vandi
  vandi
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Лукойл дали монтираха измервателни уреди на входа и изхода на митническите си складове? Нали монтираха, а след това им откриха байпасите. Дали не са байпасирани и бензиностанциите им? Имам много основателни съмнения. Всичките им бензиностанции са правени от само и единствено от тяхна фирма. А другаря Костов искам да попитам: -Защо им продаде Нефтохима?

 30. 31 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  А не вярвам, те Лукойл са честни и добри хора. А и в НАП и прокоратурата щяха да ги хванат все за толкова години. И депутатите сигурно щяха да сменят законите така, че да не е почти невъзможен вноса на горива от друго място. Няма как тези неща да се случат в България.

  Не ме търсете преди обяд
 31. 32 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 533 Неутрално

  и румънците продадоха рафинерия на Лукойл , но си търсят парите
  ако се прилага закона - какъв е проблема чия собственост е дадено предприятие
  държавата е длъжна да зашити собствения си фискален интерес, а тук дори не се правят опити

 32. 33 Профил на baghatur
  baghatur
  Рейтинг: 524 Весело

  Ей това е вица на деня.
  Крадеца вика дръжте крадеца...

  Liberate Your Mind!
 33. 34 Профил на mr.kiril
  mr.kiril
  Рейтинг: 409 Неутрално

  НАП и цацаров буквално ще се насерат при мисълта да се сблъскат челно с лукойл!!!!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  НЕ на ДС и русофилите (вкл. Бойко Борисов)! НОВ ВСС! НОВ ГЛАВЕН ПРОКУРОР! РЕАЛНА СЪДЕБНА РЕФОРМА! Мавродиев (КФН) - вън от държавните институции!
 34. 35 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  58 % от Нефтохима бяха продадени 1999 год.,Затънал в дългове и включен в списъка за ликвидация.За последвалите 16 год.всички отрицатели можеха да подобрят сделката.Ако го искаха.
  "Нито една от големите, които изброяваш, нито "Сауди Арамко" заявиха минимален интерес към продажбата на "Нефтохим"-а - поне да бяха купили офертата, камо ли да пристъпят към dew diligence. Как "Нефтохим"-ът получава нефта? По вода. И кой ще е тоя западен или арабски малоумник, който ще прави завъртулки по Средиземно море, след туй през и без това адръстения Босфор, за да влезе в далечното и затворено Черно море с нефтените танкери? Ами само от туй себестойността се вдига дотам, че освен да си завираш продукцията на бургаската рафинерия известно къде, друго приложение няма.
  Да довършим картинката. Ама съвсем няма приложение - защото технологията и съответните инсталации са проектирани за тежкия, наблъскан с простотии руски нефт, а не за лекия арабски нефт. Т.е., и да си затворим очите пред оскъпяването от транспорта, стигаме до абсолютната стена на технологията.
  Истината е една: "Нефтохим" е проектиран за доставка на руски нефт с танкери през Черно море. И само при спазване на тези условия може да е печеливш."

 35. 36 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  До коментар [#13] от "Realistka":

  А имало ли е друг купувач за една рафинерия, проектирана и обурудвана с технологии за рафиниране единствено на руска нефт. Аз не си спомням Шел или Бритиш Петролиъм да се явили на конкурс за рафинерията.

  http://forum.clubpolitika.com/index.php?showtopic=17311

  След разказа на моя приятел потърсих сама информация и след много ровене и събиране на такава (вкл. часове в Народната библиотека), установих, че е прав
  Тъй че изборът на Костов е бил между "Лукойл", "Роснефт" и още 1-2 мощни руски компании, които могат да гарантират доставките на нефт. Вариантът с купувач, който не може да гарантира доставките на суровината го гледаме все
  още - "Кремиковци".


  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 36. 37 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 2200 Весело

  -А добър ден!
  Тази "лаборатория" чак сега ли установи, че ни ощетяват ?!?

 37. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 38. 39 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  Не е нужно да си Костов и да имаш лаборатория, за да знаеш това.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 39. 40 Профил на stonedridah1
  stonedridah1
  Рейтинг: 564 Неутрално

  не знаех, че за да докаже разходи, Лукойл не представял фактури, а "таблица" с цените на брент

  ТАБЛИЦА, брат

  Ти за мен си Мики Маус!
 40. 41 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 592 Неутрално

  До коментар [#13] от "Realistka":

  моля?
  започва се старата песен
  на комунистите за съсипване
  на образа на човек.
  ти го плюй пък дали е вярно или
  не няма значение. важното е да е дълго и напоително.
  това е съюз с любен гоцев, който дирижира
  саботажа наречен цар и отряза пътя на България към благоденствие. така че плачете на врата на любен гоцев
  на 13тия етаж на парк хотел москва.

 41. 42 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1410 Весело

  Костов е политически безсмъртен! Ха-ха-ха Тупая Объезяна и Фред! Умното си е умно! Професионалистът си е професионалист и е независим от маймунски и прочие простотии!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 42. 43 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  До коментар [#41] от "mihail_p":

  Пропуска БГА Балкан и прочие инсинуации!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 43. 44 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4758 Любопитно

  Интересно, че лабораторията за анализ на риска не откри риск в държането на личните пари на Костов на депозит в КТБ.

 44. 45 Профил на ludiakolio
  ludiakolio
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Нещо не ми стана ясно.Агенция Митници ли ни краде или лукойл?Процентно облагане на акцизна суровина на база по-висока закупна стойност и ддс отгоре ми звучи като Митниците ни ограбват с помоща на лукойл.Или бъркам нещо?

 45. 46 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 592 Неутрално

  [quote#33:"baghatur"]Ей това е вица на деня.
  Крадеца вика дръжте крадеца... [/quote]
  крадецът е разпасаната комунистическа номенклатура,
  смятаща се за недосегаема и държаща се като феодална
  клика. това свършва.
  мълчанието приключва.

 46. 47 Профил на hubavetza
  hubavetza
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Казаното от Иван Костов е направено от екипа му. Докато самият Иван Костов е "сдухал гарнитурите" от непрестанно пазене на криминални тайни и "усукване" на съзнанието му от непрестанните нападки срещу него и опитите му да запази тези тайни дълбоко в себе си!

 47. 48 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  Тази дразнеща практика на Лукойл е доста широкоизвестна. Но ако трябва да сме честни Гугъл и Амазон правят същото при това много по-нагло. Аналога на западната практика би бил Лукойл да купува петрола на пазарни цени, но да плаща на централата си в Русия данък интелектуална собственост за ползването на марката "Лукойл".
  Но със сигурност не са ок и двете практики и подобни практики при воля на данъчните могат да се пресекат.

 48. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 49. 50 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 895 Неутрално

  Това прави всеки монополист. Трябва ни втора (не руска) рафинерия.

 50. 51 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 753 Любопитно

  Ако Костов е взел рушвет при продажбата на Нефтохим, руснаците за пореден път, имат прекрасен повод да го извадят

 51. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 52. 53 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 592 Неутрално

  До коментар [#47] от "hubavetza":

  абе това оперативните работници изсъхнахте
  откъм идеи. само претопляте.

 53. 54 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 751 Неутрално

  До коментар [#1] от "kritikar":

  Абе пич, к'во те бъркат депозитите в КТБ? Важни са кредитите. Т'ва е все едно жената, с която си в едно легло да се окаже мъж, а ти да се тревожиш, че е с малки гърди

 54. 55 Профил на hubavetza
  hubavetza
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#50] от "charlesdegaulle":
  За рафинерията в гр. Плевен ли говориш?

 55. 56 Профил на graoveca
  graoveca
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Не е нужно да си Костов и да имаш лаборатория, за да знаеш това....,
  НО е нужно да си Костов, за да го кажеш публично и без страх...

  И.П. пред бТВ.: ..Както всички знаят, от доста години вече работим заедно с „А за Б“,... може би в момента е най-големият донор в България..
 56. 57 Профил на Hamster
  Hamster
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Тоя злероден пак е лъснал!
  Нали ТИ бе другарю, подари рафинерията на рашките, понеже не можела да преработва друг петрол! Или мислиш, че сме забравили!?

  Баси кви нецензурни квалификации ми идват на ум за това изчадие!!!

  Hamster
 57. 58 Профил на adolfbraunauin
  adolfbraunauin
  Рейтинг: 237 Неутрално

  суперр! ама в тая лАбАрАтория с микроскоп ли го откри туй или....с далекоглед?

 58. 59 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 568 Неутрално

  мисла, че тва си е за Нобелова награда

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 59. 60 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Сега и подкрепящите Костов ако се сетят кой продаде Лукойл на руснаците,направо ще ударите в десятката.
  И само да ви кажа,НЕ Е Бойко!

  sdg
 60. 61 Профил на hubavetza
  hubavetza
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#53] от "mihail_p":
  Никога няма да бъда оперативен работник - не ме искат, тцъ!

 61. 62 Профил на w22
  w22
  Рейтинг: 581 Неутрално

  То щото Ваньо не краде ))

 62. 63 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2041 Весело

  Ха така! Всеки да издаде другите, че да се оттърве, а накрая, дори да се оттървът всичките, то схемите им ще са прецакани...
  Сега очаквам Лукойл да издъни БДЖ, те да се оправдаят с Български Пощи, а пощите да ни посочат здравната каса...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 63. 64 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 753 Весело

  За американските тецове, има мноого повече "лаборатории" драги.
  На Сидеров, на Гоце, на Р.Офч, на Станишев, на "движение" русофили, на движенията /напред към / ЕврАзия, на превтасалия Бареков и кой ли не още ...
  Както знаеш, американските тецове не са на сухо , в това отношение

 64. 65 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 938 Весело

  безумният вой на милиционерите е показателен ,чий спонсор е златев

 65. 66 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 592 Неутрално

  До коментар [#52] от "avatar":

  някакъв тъпоумен сарказъм гарниран
  със произволни съчинения тип
  продал се явор дачков на тлъсто прасе.

 66. 67 Профил на Веселин
  Веселин
  Рейтинг: 753 Неутрално

  След този анализ на господин Костов Прокуратурата трябва да се самосезира за измами в големи размери и продължително време. Да се разбере сегашните и предишни управляващи знаели ли са за схемата за данъчни измами и кой е ги е покровителствал!

 67. 68 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 294 Неутрално

  "Има основателни съмнения, че внасяният в България суров петрол сорт "Урал" е оценяван по значително по-високи стойности от борсовата му цена, увеличена със застраховките и навлото."

  Иване, Иване. ти си ми любимият политик от прехода.
  да ти имам лабораторията, Иване.

  това е ФАКТ! това не е риск, нито основателно съмнение.
  това е ФАКТ! така прави Лукойл, защото е мафиотска организация на компартията.

  жалко, че Нефтохим не беше рафинерия, която можеше да преработва друг нефт освен уралските мазнотии... колко по-добре би било да е собственост на западна компания...

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 68. 69 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1433 Любопитно

  Може и да е прав, дружество на Лукойл купува петрол от друго дружество на Лукойл по завишени цени.
  Това е в ущърб на интересите на българската държава, но дали е атакуемо по някакъв закон?

 69. 70 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Когато разкрие същото и за американските ТЕЦ-ове, вече ще го уважавам.

  Сега просто е с едните и срещу другите. Голям лаборант, дума няма!

 70. 71 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 533 Неутрално

  До коментар [#19] от "cannibal666":

  Въпросът е мааалко по-друг - кой изгради инсталациите на НЕФТОХИМ такива, че да преработват САМО руски/ разбирайте съветски/ петрол? - др. Т. Живков и Ко
  За нарушенията на ембаргото за Югославия и ролята на държавния НЕФТОХИМ кого да виним? - др. Ж. Виденов и неговото правителство
  За изтеглянето на държавата от приватизирания Нефтохим кого да виним? - др. Р. Овчаров и неговото министерство
  За назначаването на В. Златев кого да виним?

  Прави сте, че подобна съпоставка не е трудна и е очевидна. Но изглежда за ''икономическите'' корифеи - Василев - великденчето, Орешарски, Дянков и Чобанов това е било маловажно...


 71. 72 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  Сега Костов бил виновен,че казва истината.И ние знаем,че "Лукойл"ощетява България,но просто не знаем как точно.Ето ви отговора,Какво не е ясно и защо този,който го е казал,е виновен.

 72. 73 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#2] от "Депутат 241-Progresor":
  Всички знаем , че тази престъпна руска организация за кражби и политически покупки беше внедрена в България от фарисея Костов.
  Който сега, ни лук/ойл/ ял, ни лук /ойл/ мирисал - бърза да си скъса опашката. А колко ли прибра тогава - за което има основателни съмнения?

 73. 74 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Какъв вой , само , на руските мурзилки, против интереса на България !!??
  Някой не плаща на бюджета български и те - руските агенти - малограмотните фуражки , надават радостен вой !!??
  Рядко срещана дебилност и простащина ..Замъглени субекти ,със сталин и петолъчки в главите ..Какво падение човешко ...) Дали го осъзнават ??
  Алоо, за българския бюджет става дума- за Здравеопазване, Образование, инвестиции, заплати и т.н..
  И всички - вият - защитават руската МАФИЯ - даже не осъзнават, че ТОВА е държавно- частна , руска МАФИЯ , с представител- онзи с волската гЛава от Правец ...
  Колко ли са червените бок..ци в България -слуги на Иперията на ЗЛОТО ??
  Пребройте се , бе , да ви знаем .. На колко ферибота да ви натоварим един ден - за Крим ...)

  BIG AL
 74. 75 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 820 Гневно

  Има ли руска фирма в България, която да функционира нормално и в рамките на закона?
  Какво да очакваш от държавата-майка на мутренското течение в Източна Европа.
  Колкото по-далеч от Русия, толкова по-добре.

  Every cradle is a grave.
 75. 76 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 811 Весело

  [quote#27:"Няма дясно в България"]Затова ли го изгониха Тр.Трайков от първия кабинет на ГЕРБ?[/quote]
  Като че ли да.Доколкото си спомням.Сега Костов няма откъде да го изгонят,но пък прави впечатление,че резултатите от изследването се публикуват безплатно.Т.е.,тези,дето имат пари,не желаят да плащат за неща,които биха ги поставили в неудобно положение.

 76. 77 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1543 Весело

  [quote#29:"СДС"] Значи ако баджанака от Правец си беше платил за анализа, нямаше да стане публично деяние, само лукойл щеше да си знае[/quote]

  ах, нима

  "Изпълнителната и законодателната власти не отговориха в законно установения срок на официален сигнал за основателни съмнения за щети от завишаване цените на внасяния суров петрол сорт Урал"

  http://riskmanagementlab.com/bg/fileadmin/user_upload/documents/news/DEK_MD__technite_goriva_s_predlozhenija_za_deistvie__juni_2015.pdf

 77. 78 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 736 Неутрално

  Ако Лукойл прилага „трансферни цени“, а не борсови между свързани лица, то това може да се проконтролира и санкционира от НАП. Казва се непазарна сделка с цел избягване на данъчно облагане.

  От друга страна не виждам причина Лукойл да изнася печалба от България по този начин, след като данъка при нас е 10%. Обяснението е просто – неефективни доставки и много лапачи с „кранчета“ по тръбата (корпоративна корупция).

  И като може много по-изгодно да се произвежда, защо никой друг не вземе да го направи?

  @)----,--'--
 78. 79 Профил на attitude
  attitude
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#19] от "cannibal666":
  До коментар [#13] от "Realistka":

  Еййй, щом стане въпрос за Нефтохим все ще се намерят идиоти да повдигнатт този въпрос. Ами прочетете малко, бе, ограмотете се. Може да прочетете, че до 2008 год. Лукойл-Нефтохим е плащал всичките си данъци и такси. Кой дойде на власт през 2009г. и даде кураж на В Златев да спре плащанията? А?
  Как да ви обясни човек , че няма значение кой е купувача, ако държавата си спазва законите и си търси парите. Като Румъния.
  Още през 2011г. Ваньо Танов ревеше, че Лукойл "от 2 години не са внесли 1ст. данъци".
  Как Костов се оказа виновен?
  Този тънък похват с изместване на темата от наглостта на руската компания към "лошия Костов" вече не върви.
  За разлика от герберията ние четем:

  "ЛУКОЙЛ НЕФТОХИМ АД – приход 7 639 339 000 лв (7 МИЛИАРДА 339 милиона или 10 % от БВП на България). Печалба – няма!!!!!!!!! За последните 6 години декларирания приход е 40 МИЛИАРДА ЛВ., но няма година, в която да са отчели дори една стотинка печалба. Вече са изхвърлили на улицата 15 000 българи, работещи в рафинерията.
  30 % от икономиката на България е в руски ръце, а възвращаемост - ъ!
  Към сметката с ограбването на България прибавете и факта, че държавата плаща най-скъпия руски газ, почти двойно по-висока цена от страни в Централна Европа като Чехия, Унгария, Германия...
  Сещате ли се за каква корупция иде реч, за какъв целенасочен, планиран и дирижиран от Кремъл политически и икономически саботаж на икономиката на България иде реч. За каква руска гнусна ченгеджийница ?!?!?"- Фактор

 79. 80 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Със сигурност като депутат нещо го е спирало. Но това не прави анализа правдоподобен. Още повече че руснаците са царе на целесъобразността

 80. 81 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 753 Неутрално

  по малко правдоподобен

 81. 82 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 820 Гневно

  До коментар [#74] от "BIG AL":

  Ти какво очакваш от едни безродници и национани предатели, продали се в името на русофилизацията и интересът на имперска русия? Та те историята отричат, та какво остава за защитата на милото лукойл.

  http://www.faktor.bg/mnenia/lacheni-carvuli/45944-do-koga-ruskata-imperiya-ste-kalve-s-lakomiya-karvyastata-balgarska-rana-makedoniya.html

  Русия е най-голямото зло, случвало се на Източна Европа, и частност България.

  Every cradle is a grave.
 82. 83 Профил на Hamster
  Hamster
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  [quote#71:"raytcho"]кой изгради инсталациите на НЕФТОХИМ такива, че да преработват САМО руски/ разбирайте съветски/ петрол?[/quote]

  Няма инсталация, която да преработва САМО един вид петрол, много сте лековерни! Със съвсем леки промени може да се адаптира към ВЕСКИ вид суровина, ама вие вервайте на руските и костови лъжи, щото са идеално оправдание за обира...

  Hamster
 83. 84 Профил на Maradona
  Maradona
  Рейтинг: 525 Неутрално
 84. 85 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  Не че ни трябва лаборатория за да го разберем... от работеща прокуратура имаме нужда, от държава!

 85. 86 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2435 Неутрално

  [quote#44:"Blood Red Skies"]Интересно, че лабораторията за анализ на риска не откри риск в държането на личните пари на Костов на депозит в КТБ. [/quote]

  До коментар [#44] от "Blood Red Skies":

  в крайна сметка се оказа, че риск не е съществувал, дори и при "незащитения" влог с преференциална лихва, демек методологията на лабораторията е фино-настроена и работи перфектно
  Ако обадят числата от следващия тото-тираж, бих пуснал фиш за 1 лв.

 86. 87 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 2074 Неутрално

  Костов - вече само 100 коментара, а не като преди години. Споменава се костов и комнтарите става 500.

  Но лукойла е голям проблем на България.
  Проблеме и че Баце е приятел на Златев и няма да посмее да му "посегне".

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 87. 88 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 604 Неутрално
 88. 89 Профил на cop04316043
  cop04316043
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Е добър ден! На всички ни е ясно, че Лукйил работи с нереално високи производствени разходи и, че продукцията им не отговаря на никъкви стандарти за качество. Ако си мислите че карате с горива отговарящи на Евро5 стандарта (който е задължителен по закон) сте голями наивници...

 89. 90 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1543 Любопитно

  [quote#67:"Веселин"]Прокуратурата трябва да се самосезира [/quote]
  цацаратурата ли... хехе
  "Изпълнителната и законодателната власти не отговориха в законно установения срок на официален сигнал за основателни съмнения за щети от завишаване цените на внасяния суров петрол сорт Урал"

 90. 91 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2349 Неутрално

  До коментар [#6] от "toffeetwr":
  „Въпросът е дрОгарю Костов, кой продаде "Лукойл" на сегашните му собственици...”


  Не. Не е това въпроса! Люпиш семки и претопляш стари манджи!
  Въпросът е: „Има основателни съмнения, че внасяният в България суров петрол сорт "Урал" е оценяван по значително по-високи стойности от борсовата му цена...” Като си толкова отворен, изкажи се компетентно по темата...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 91. 92 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Чакайте, бе, не беше ли точно лаборантът тоя, който продаде Нефтохим на ЛукОйл?!?!?

  Не трябваше ли тогава да направи този анализ....?!?

 92. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 93. 94 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4595 Любопитно

  Безплатен анализ

  Дянков беше прав.

  пп

  За измервателните уреди
  и касови бележки

  (срещу поток от грешки)

 94. 95 Профил на Ivo Ivanov
  Ivo Ivanov
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Ваньо, че това ние го знаем и без да имаме лаборатория. Какво ти лично и твоето правителство, направихте за диверсификация на източниците, от които получаваме петрол? Имаше цели 5 години на разположение и пълна законодателна власт. От кого чакаше разрешение за действие? От жена ти ли?

 95. 96 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 736 Неутрално

  [quote#69:"Yotce"]Това е в ущърб на интересите на българската държава, но дали е атакуемо по някакъв закон?
  [/quote]

  Законът е ЗКПО, както писах в предния ми пост. Евентуално и Закона за защита на конкуренцията за злоупотреба с монополно положение. При условие обаче на свободни възможности за внос обаче, шансовете за санкция по ЗЗК са минимални.

  За ущърба на държавата е спорно. Държавата печели най-много от ДДС и акциз - ДДС е по-голям при по-високи цени, за акциза е все тая. Евентуално корпоративния данък е по-малък, но ефекта е минимален, предвид инвестициите, амортизациите и лихвените плащания, които има Нефтохима.

  Накрая сметката плащат потребителите. Но както се беше изпуснал някой от Лукойл преди време, цената на горивата в България не зависи от производствените цени, а от цената на алтернативния внос. Демек ако някой внесе по-евтини горива или дай боже почне да ги произвежда у нас, то това веднага ще рефлектира върху цените на Лукойл.

  @)----,--'--
 96. 97 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 533 Неутрално

  До коментар [#49] от "ojo72":
  Цените на електроенергията , произведена от т.н. ''американски'' ТЕЦ-ове са договаряни с Р. Овчаров

  Всъщност не би било лабораторията на Костов да направи един подобен анализ на енергийния сектор ! Обаче пак няма да има резултат - изирам Мария Капон , която от години го прави, но никой не я чува...

 97. 98 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 860 Неутрално

  [quote#76:"vjacho"]Т.е.,тези,дето имат пари,не желаят да плащат за неща,които биха ги поставили в неудобно положение[/quote]
  казано по друг начин - не им пука! Убедени са, че са недосегаеми.

 98. 99 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 635 Весело

  До коментар [#76] от "vjacho":

  Хаха , кой ще го барне бат Ваньо за такива приказки , хванал ги е за шлифера и не му дреме , а ние броим овце докато се мъчим да заспим.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 99. 100 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 933 Неутрално

  Ето тези за част от продажната "русофилска" шайка пиеща кръвта на българската икономика!
  http://bpga.net/bg/team/

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK