Ковачки за трети път иска лиценз за товарни жп превози

Ковачки за трети път иска лиценз за товарни жп превози

© Георги КожухаровБизнесменът Христо Ковачки за трети път е поискал лиценз за железопътен превоз на товари. Министерството на транспорта още не излязло с решение. Това се разбра на заседание на парламентарната комисия по транспорт в сряда, съобщава "Капитал daily".


Ковачки вече два пъти иска този лиценз в миналото, но и двата пъти получи отказ като в последния случай заради непълни документи и липса на достатъчно доказателства за финансова стабилност. Целта му е да не ползва услугите на "БДЖ - Товарни превози", а сам да обслужва транспорта на въглищата от мините си, чрез дружеството "ТБД - Товарни превози", което е 100% собственост на ТЕЦ "Бобов дол" (част от енергийната група на Ковачки).


Засега не е известно дали този път той ще получи лиценз. По информация на вестника поръчките за превоз на дружествата на бизнесмена представляват около една трета от общите превози на "БДЖ - Товарни превози". В същото време те по данни към момента дължат на държавния жп оператор близо 10 млн. лв. за извършена от него работа, като от тази сума просрочени се водят 6.5 млн. лв.


Депутатите от транспортната комисия гласуваха на второ четене промени в Закона за железопътните превози, с които разрешават на индустриалните предприятия сами да извършват превози на собствените си суровини и продукция по жп мрежата "до първа гара". От транспортното ведомство обясниха пред народните представители, че с поправките не се дава възможност за работа без лиценз, каквито опасения имаше още при внасянето на проекта за обществено обсъждане, защото в случая става въпрос за изключително кратки курсове в рамките на самите мини.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK