Поскъпване на тока с 22% е пагубно, обявиха индустриалци

Поскъпване на тока с 22% е пагубно, обявиха индустриалци

© Георги КожухаровПланираното от енергийния регулатор повишение на цената на тока за индустриални потребители с близо 22 на сто е пагубно. Това обяви Константин Стаменов, председател на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори в интервю пред "Стандарт".


Той обяснява, че и в момента тези компании купуват по-скъп ток отколкото конкурентите им в редица страни в Европейския съюз. Допълва, че в редица страни са въведени облекчения и дава за пример Румъния, където има таван на разходите за зелена енергия. То е в резултат на насоките, дадени от Европейската комисия, за реиндустриализация. В допълнение българските компании плащат скъпо и природен газ.


Стаменов посочва, че и в сектора на енергетиката са нужни реформи като се сложи край на практиката редица производители на ток да ползват преференции. "В момента близо 50% от електропроизводството е по някакъв начин със субсидирана или преференциална цена", посочва Стаменов.
Той допълва, че пряко заети в сектора на енергоинтензината индустрия са 30 хил., а като се добавят и  работните места в спомагателните дейности броят става 100 хил.


"Тези индустрии изнасят 70-80% от продукцията и подгряват платежния баланс на страната", посочва Стаменов и изчислява, че членовете на федерацията генерират годишно по 10  млрд. лв. приходи от износ, а месечните им сметки за ток се измерват в милиони левове. "Затова ще е пагубно, ако трябва да платят още 20 лева на мегаватчас".


По думите му готвеното решение от страна на регулатора да се намали тока за бита от 1 юли, а да се вдигне този за индустрията продължава да налива вода в мелницата на кръстосаното субсидиране, при което цената за бита и за стопанското потребление се изравнява.


Един от ефектите на подобно решение ще е решението на индустриални предприятия да изнесат бизнеса си зад граница. За някои от тях това дори няма да е трудно, защото са собственици на подобни производства в други страни от ЕС, посочва председателят на федерацията.

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8504 Неутрално

  Регулаторът май е заинтересован от избирателите - затова битовият ток ще поевтинее, а ще тормози производителите. Друг е въпросът , че пак избирателите ще платят по-високите производствени разходи.

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 488 Гневно

  Гадни безнесмени, евтин ток ще ми искат! Да не би те да пълнят хазната с приходи от данъци?!? Евтин ток само за пенсионерите! А за циганите - безплатен!!!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 3. 3 Профил на bond
  bond
  Рейтинг: 381 Неутрално

  С каква цел препечатвате този материал от вестник като Стандарт? Ако някъде ви стяга обувката кажете го ясно и точно. Позицията ви по този въпрос е меко казано странна.

  james bond
 4. 4 Профил на mimeto71
  mimeto71
  Рейтинг: 442 Неутрално

  От както Боко отново ни яхна,разхода ми за ток на малката ми фирма скочи с около 90 лева на месец,не вдигнах цени защото и без това положението на хората е доста зле,тоест този разход остана за мен,но ако го дигнат толкова много това няма как да се повтори,освен това шайката дето ни изсмуква няма да дига само тока.

 5. 5 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 666 Весело

  До коментар [#2] от "Amot":

  И безплатна вода за "тъмнозелените"! Преди няколко години тук масово теглиха кредити, с мисълта, че - ние ток и вода не плащаме, та и кредита няма да ни искат. Да, ама не, минаха и им взеха всичко каруци, телевизори, телефони, дори имаше маркучи за поливане, които ги разпродадоха по търгове. Та може би е време да се сложи край на безплатния ток и задълженията да се събират по същия начин.

 6. 6 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  За първи път прочитам за такова нарастване на цената . Това наистина е удар върху производителите.

 7. 7 Профил на interkostovista
  interkostovista
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Друго си е да имаш за монополист държавна фирма, от друга държава...

  Тролинг да върлд синс 681
 8. 8 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  Звучи безумно - 22 %. Енергетиката се нуждае от преструктуриране и реформа, но ще се засегнат много интереси и най-много нещо порловинчато да се случи

 9. 9 Профил на capricorn2014
  capricorn2014
  Рейтинг: 434 Весело

  Ами както ни съветваха във другата тема за енергетиката, да дигат перки, да пускат фотоволтаици и да са независими!

 10. 10 Профил на idiot_idiotov
  idiot_idiotov
  Рейтинг: 400 Неутрално

  Ех, какъв социализъм ни тресе направо...

 11. 11 Профил на haralampi
  haralampi
  Рейтинг: 495 Неутрално

  По-добре да се ограничат с 22% субсидиите на връзкарите от договори за изкупуване на скъп ток.

  Могат да започнат с Ковачки, например, както и бивши шефове на НЕК и БЕХ, парламента и др., чиито предприемчиви чеда на по 20+ години имат фирми за милиони за зелени централи.

  "Покупките от Лафка вредят на вас и другите около вас, тъй като ви отнемат свободата да бъдете информирани от независими медии."
 12. 12 Профил на gqa18397350
  gqa18397350
  Рейтинг: 221 Весело

  Смешен хленч от страна на бизнеса!

  Вместо да са благодарни на съдбата, че живеят в услуга на богопомазаните червени милионери, те се жалват??!

  Не бива така, замислете се - най-важно е да бъде жив и здрав човек.. за какво са ви някакви печалби?!
  Тези прогнили капиталистически идеали трябва да бъдат нацяло изкоренени от съзнанието на обикновения българин-роб, а на тяхно място да бъде култивирана безмерна обич към другаря-милионер и неговата повелителка Велика русия.

  Печалбите следва да бъдат за червените масони, по право и ред им се падат, само те могат да се справят с това ужасно бреме на капитализма, като го оползотворят по съответните НАПРАВЛЕНИЯ.

 13. 13 Профил на Rossen Roussanov
  Rossen Roussanov
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Сключеният от Иван Костов договор за Мариците задушава българския бизнес, а видният ВЪЗТЪМНИЧЪК лаборант в НБУ (бившетоАОНСУ) уж бил десен политик, който уж защитавал българските предприемачи...Да плащаш на ОФШОРНИТЕ ПСЕВОДАМЕРИКАНСКИ собствениици на Мариците, за да не ПРОИЗВЕЖДАТ ток е върха на перверзията при договора с тях и само нагъл соросоид с комунистическа закваска може да измисли такава гавра и извращение с българските производители... Вместо да хленчат, обаче, българските предприемачи би трябвало да отидат до Драгалевци и най-малкото да оскубят ... всички теменужки... на бившия десен командир ... Ако това не е достатъчно - да напомнят по ПОДОБЕН подходящ начин на бодрата Костова смяна - Радан Кънев, че все още съществуват - и то не за да плащат рекета на ПАТРОНА МУ .

 14. 14 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 1015 Любопитно

  България е страната с най скъп ток за индустрията , още от времето на комунизма. Това води до неконкурентност и ниски заплати. Но пък изглежда социално ...

 15. 15 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1014 Любопитно

  [quote#8:"daam"]Звучи безумно - 22 %. Енергетиката се нуждае от преструктуриране и реформа[/quote]
  Да ама я виж клко много ВЕИ-та имаме инсталирани.
  Колкото 5-6 блок на АЕЦ

 16. 16 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  "Той обяснява, че и в момента тези компании купуват по-скъп ток отколкото конкурентите им в редица страни в Европейския съюз."

  Но според данни на Евростат за цените на електроенергията за промишлени консуматори, в ЕС има само 5 страни с по-ниски цени от нашите - Румъния, Чехия, Полша, Финландия и Швеция. От друга страна, тези цени са по-ниски също и в Македония, Сърбия и Турция:

  http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/File:Half_yearly_electricity_and_gas_prices_EUR_new.png

  Това, разбира се, са средни стойности на цените (има разлика между големите предприятия, купуващи електроенергия с високо напрежение, средните фирми и малките бизнес консуматори).

  Друг въпрос е, че в повечето страни от ЕС цените за промишлени потребители са чувствително по-ниски от тези за битовите потребители, а у нас тази разлика е по-малка.

 17. 17 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Извинявам се - текстът в комвентар 16 не се чете изцяло и затова ще го повторя без линка към данните на Евростат:


  "Той обяснява, че и в момента тези компании купуват по-скъп ток отколкото конкурентите им в редица страни в Европейския съюз."

  Но според данни на Евростат за цените на електроенергията за промишлени консуматори, в ЕС има само 5 страни с по-ниски цени от нашите - Румъния, Чехия, Полша, Финландия и Швеция. От друга страна, тези цени са по-ниски също и в Македония, Сърбия и Турция: (линк в коментар 16)

  Това, разбира се, са средни стойности на цените (има разлика между големите предприятия, купуващи електроенергия с високо напрежение, средните фирми и малките бизнес консуматори).

  Друг въпрос е, че в повечето страни от ЕС цените за промишлени потребители са чувствително по-ниски от тези за битовите потребители, а у нас тази разлика е по-малка.

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8497 Неутрално

  "В момента близо 50% от електропроизводството е по някакъв начин със субсидирана или преференциална цена".
  И като е така,кой плаща разликата.

 19. 19 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3532 Неутрално

  ГЕРБ и бате Бойко, разчитат на късата памет на мат'ряла...! И са на прав път!

  Бивш tww09306483.
 20. 20 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 788 Неутрално

  Тези стига са се оплаквали. пРезидента е от тяхната среда, а той като бивш комсомолски скретар каза "икономиката трябва да е икономична!" (опс, задраскано, това друг го е казал "Повишавайте енергоефективността другари, тя е пътя към прогреса!"

 21. 21 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 788 Неутрално

  [quote#18:"rosiraycheva50._"]

  "В момента близо 50% от електропроизводството е по някакъв начин със субсидирана или преференциална цена".
  И като е така,кой плаща разликата. [/quote]

  Е как кой, в момента домашните потребители и НЕК(с генериране на планирана загуба). Мислят да преьвърлят част от товара на бизнес потребителите. Преди се бяха пробвали да пробутват тези номера в чужбина, ама не се намериха "улави" та БГ започна да транзитира ток от Румъния

  В крайна сметка плаща нещото наречено "данъкоплатец", благодарение на чието мнозинство тече втори мандат от най-компетентното управление

 22. 22 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 896 Весело

  Абе я направо всички ВЕИ-та, МЕИ-та и т.н. да отиват на свободния пазар да си продават "екологично ефективната евтина енергия"! Направо ще разбият пазаря!
  Баце Бойко както казва, енергията от фотоволтаици е най-евтината! Не са нужни въглища, не е нужен уран да се купуват, че да се произвежда. Слънцето само си свети

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK