Търговските вериги смятат, че новите регулации за тях гонят чуждите инвеститори

Търговските вериги смятат, че новите регулации за тях гонят чуждите инвеститори

© Надежда Чипева, КапиталИзбори 2022

Ръководството на Сдружението за модерна търговия има съмнения, че с последните проектопромени в Закона за защита на конкуренцията се цели изгонването на големи чуждестранни инвеститори, а тяхното място да бъде заето от местни "играчи", които имат достатъчно влияние, за да могат да упражняват този
бизнес успешно в условията на жестока регулация. Това заяви на пресконференция Йордан Матеев, изпълнителен директор на Сдружението, цитиран от БТА.


В последния ден на април без дебати депутатите приеха на първо четене въпросните промени, които са по предложение на БСП. Законопроектът на левицата предвижда компаниите с оборот над 50 млн. лв. за предходната година - предимно големите вериги, да изпращат за оценка на КЗК проектите си за типови договори с доставчиците или общите си условия за работа с тях.


Съгласно новите текстове на веригите няма да е разрешено да налагат такси на производителите и доставчиците за какво ли не, като такса "рожден ден", такса "стелаж", такса "откриване на нов магазин", за реклама върху количките на хипермаркета и др.
Сред отрицателните ефекти от този проектозакон Матеев прогнозира намаляване на доставките на българските производители, на оборотите им в България и в чужбина и фалити. Отрицателният ефект ще е както върху търговските вериги, така и върху потребителите, за които в частност ще се прояви чрез крайната цена.


Подобно законодателство във Франция е довело до осем на сто увеличение на цените, каза Йордан Матеев. Законопроектът ще увеличи и сивия сектор. Като цяло негативните последствия от него ще се почувстват в растежа на БВП.


Сред основните проблемни текстове в законопроекта от Сдружението посочиха тези за неясното понятие "значителна пазарна сила", за общите условия и типови договори. Те настояват всички според тях опасни текстове да отпаднат. От организацията изтъкнаха, че най-доброто решение за сектора е саморегулацията
и отбелязаха, че вече са подписани редица споразумения с бизнес и браншови организации за спазване на добрите търговски практики.


От Сдружението определиха като разумни новите текстове по законопроекта, предложени от народния представител Делян Добрев и група депутати. Най-доброто предложение е да се конституира помирителна комисия към министъра на земеделието, където да се разрешават споровете за нелоялни търговски практики между всички участници по веригата на доставката на храни преди да се стигне до КЗК и съд, каза Йордан Матеев.


По думите му това предложение в най-голяма степен се доближава до идеята на организацията за
саморегулация. Сред одобряваните от организацията текстове са и тези, с които се заменя понятието "значителна пазарна сила" с "по-силна позиция при договаряне".


Подобна теза, че тези текстове ще изгонят чуждестранните инвеститори в сектора, наскоро изразиха и представители на германския бизнес у нас.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK