Кабинетът въвежда ред при субсидиите за пътнически превози на общините

Кабинетът въвежда ред при субсидиите за пътнически превози на общините

© Цветелина Николаева, КапиталПравителството прие нова наредба, която предвижда да се спират компенсациите и субсидиите на общините, които не са провели процедури за възлагане на превози по автобусни линии по реда на Закона за обществените поръчки или по реда на Закона за концесиите. Това условие е задължително в съответствие с изискванията на Регламент 1370/2007 на Европейската комисия, съобщи правителствената пресслужба.


Държавата компенсира общините при превозите на пътници, които имат право да пътуват с намаление, както и поддръжката на услугата в отдалечени и труднодостъпни райони. Досега парите се разпределяха според броя пътници, които имат право на намаление, и отчетната информация. Така обаче някои общини не успяваха да усвоят изцяло парите, докато други изпитваха недостиг. След приемането на наредбата разпределянето на средствата ще се извършва и на база реалното им усвояване през предходните години, са мотивите за решението.


След отчета за деветте месеца на годината общините, на които са преведени повече средства от реално изразходваните за този период, ще възстановяват разликата, а тя ще бъде веднага прехвърляна на другите, на които не им достигат средства.
Въведени са нови приложения, съдържащи образци на справки, съгласно които общините предлагат пробег по градски основни линии и междуселищни автобусни линии за субсидиране. Въвеждат се и единни образци за цялата страна на картите за пътуване с автобус с намалени цени за ученици и пенсионери. Уеднаквяването на тези документи ще помогне за лесното им разпознаване и ще улесни контролните органи, тъй като до сега нямаше единен образец, а всеки превозвач ползваше свой собствен. Абонаментните карти за безплатно пътуване вече ще се издават от общината или от оправомощено от нея лице.


С цел осигуряване на безопасността и сигурността на децата и учениците, в постановлението изрично е предвидено, че груповите пътувания на децата до 7 навършени години и от 7 до 10 навършени години трябва да се извършват в съответствие с разпоредбите за "случаен превоз". Прекратява се възможността за заобикаляне на изискванията, съгласно които пътуването се извършва задължително в светлата част на денонощието от водачи, които имат най-малко 2-годишен професионален опит и са на възраст не по-малка от 25 години, а автобусите е необходимо да са преминали допълнителни прегледи.

Още от Компании

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1991 Неутрално

  Ред и дисциплина трябва да има.

 2. 2 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2422 Неутрално

  "...да се спират компенсациите и субсидиите на общините, които не са провели процедури за възлагане на превози по автобусни линии по реда на Закона за обществените поръчки или по реда на Закона за концесиите. " ....."Това условие е задължително в съответствие с изискванията на Регламент 1370/2007 на Европейската комисия".

  >>> За всеки нормален гражданин би било възмутително някакви местни дисове да си правят далавери, които после централният бюджет да покрива, но дори за това нещо се налага Европа да ни го наложи с остена...

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 3. 3 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  И това ли се субсидира.......

 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7092 Неутрално

  И за такива субсидии не бях чувала.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK