Фонд "Земеделие" изплати 7 млн. лв. за инвестиции на сдружени производители

Финансирани са инвестиции в земеделска техника.

© Георги Кожухаров

Финансирани са инвестиции в земеделска техника.Покупки на  трактори, пръскачки, мотокарни уредби, косачки, платформи за бране на плодове, системи за капково напояване, мрежи за защита от градушки, автоматични линии за претегляне и опаковане на плодове и овощен посадъчен материал финансира фонд "Земеделие" със 7 млн. лв. по схемата "Групи производители". 


Финансовата помощ е осигурена от Европейския фонд за гарантиране на земеделието (ЕФГЗ) и от националния бюджет. Средствата се дават на шест групи производители за извършени инвестиционни разходи през 2014 г.


Най-голяма финансова помощ е преведена на "Агрекоселект" ООД – гр. Пловдив - близо 2.5 млн. лв. Следват "Гриинфрут БГ" ООД – гр. Бургас и "Хепи фрутс" ООД – гр. Пловдив - с по над 1.2 млн. лв.
Фонд "Земеделие" изплати и близо 967 хил. лв. на "Съни фрутс" ООД – гр. София, малко над 900 хил. лв. на "Зар груп" ООД – с. Обединение, общ. Полски Тръмбеш и над 170 хил. лв. на "Алл Брандс" ООД – гр. Русе.


Шестте договора по схемата "Групи производители" са сключени през 2013 г. Извършените плащания са първи за пет от групите и второ за една от тях.


За да получи финансиране, групата производители на плодове и зеленчуци трябва да се състои от поне 4-ма членове и да има годишен оборот, не по-малък от левовата равностойност на 50 000 евро без ДДС.


Инвестициите по схемата "Групи производители" трябва да бъдат извършени в рамките на не повече от 5 години. През този 5-годишен период бенефициерите трябва да изпълнят поне една от целите на схемата, а именно – да увеличат броя на членовете в групата, да увеличат стойността на реализираната продукция, да внедрят нови продукти или технологии, да подобрят сътрудничеството с производителите и преработвателите на земеделски продукти.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Алф
    Алф
    Рейтинг: 2325 Неутрално

    За пръв път от дълго време чета нещо за сдружения и за смислени инвестиции. Дано не са някакви монополистични(мафийни) структури. Дано това е добра новина.

    Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK