Работодателските съюзи искат замразяване на цената на тока до Нова година

Васил Велев и Божидар Данев

© Красимир Юскеселиев

Васил Велев и Божидар ДаневРаботодателските организации настояват за "замразяване" на цените на тока до Нова година. Не може за три дни да решим този въпрос, коментира за БТА Божидар Данев, изпълнителен председател на Българската стопанска камара, която тази година е и координатор на национално представителните бизнес организации. 


През този период работодателите предлагат да се търсят решения за сектора "Енергетика" и след това да се пристъпи към реформирането му. Може ли да има 12 500 мегавата мощности, консумация 2700 мегавата и цената да расте, риторично попита Данев.


Изказването му съвпадна по време с обявеното от Министерския съвет намерение административните разходи в държавната електроенергетика да бъдат намалявани с по 10 на сто годишно, а докладът на Комисията за енергийно и водно регулиране за цените на тока, които трябва да влязат в сила от 1 юли, да бъде обсъден в Народното събрание. В същото време сдружения на компании - чуждестранни инвеститори, изразиха подкрепата си за мерките на КЕВР за оздравяване на сектора.   
Представителите на работодателските съюзи заявяват, че искат да бъде разписана "пътна карта" за реформа в сектора с набелязани цели, а по всяка цел да има конкретни стъпки за реализация, референтни пунктове със стойности за постигане, конкретни срокове за изпълнение, отговорник за изпълнение и отговорник за контрол, санкции за неизпълнение.


Данев изрази личното си мнение, че първото, което трябва да се направи, е да се изкупят цесиите - всички задължения на американските централи и на ВЕИ-тата от държавата, дори на основата на заем. Когато се изкупят цесиите, кредиторът е водещ, допълни Данев.


Днес работодателските организации представиха на пресконференция в БТА своите очаквания от управляващите за ограничаване на дефицита в сектора, в това число и в НЕК, без да се увеличават цените на тока. Те настояват за компетентно и некрадливо управление на дружествата с държавна собственост, за промени в дълбочина, в т.ч. необходимост и ефективност от съществуващата работна сила, некорумпирано управление на доставките на услуги, материали, дълготрайни материални активи, постоянен мониторинг над производствените процеси с цел оптимизация, мониторинг над експортната реализация - преимуществено през държавния търговец, ограничаване на "загубите" в мрежата.


В момента няма нужда от поскъпване, посочи Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България. Освен че не могат да го понесат, то не се и налага, ако се предприемат нужните реформи и ние посочихме няколко пера, по които могат да се спестят много по-големи суми от тези, които се търсят, за да се компенсира дупката в НЕК. Просто трябва да се спре разхищението, кражбите, злоупотребите в системата на енергетиката. Координацията между нас се извършва за 26-ти. Предприятията ще спрат работа за един час - между 11 и 12 часа. Ние трудно удържаме предприятията, за да не прибегнат и към по-големи ексцесии като затваряне на магистрали и преграждане на линии, макар че вече има такива, които са планирани шествия по централните улици на съответните градове, каза Велев пред БНР.


Бизнесът иска и мониторинг над продажбите на балансираща енергия.


Допълнителен положителен ефект за стопанските потребители ще има и преразглеждането на политиката за реализация, смятат представителите на деловите среди. Предлага се и разумно ограничаване на количеството скъпа енергия, като се визират ВЕИ, заводски централи, топлофикационни дружества, дългосрочните договори за изкупуване на електроенергия.


Друго предложение е да се приеме подходящ контролен обществен механизъм над процесите в сектора - например орган към Народното събрание  със състав между 5 и 9 души при съотношение поне две трети в полза на плащащите за случващото се в сектора - потребяващата индустрия.


Настоява се и за утвърждаване на Наредбата за подпомагане на засегнатите индустрии, разработена в съответствие с Насоките на ЕК. С Наредбата "електроуязвимите индустрии" трябва да получат намаление на текущата цена, а не по-малко увеличение. Представителите на бизнес съюзите искат провеждане на държавни целеви политики за подпомагане на бедните и социално слабите с енергийни ваучери, а не чрез национални субсидии. По техни разчети сумарният нетен ефект от всички мерки за ограничаване на разхищенията и кражбите е от 570 млн. лв. до 1 млрд.лв. годишно.

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1978 Неутрално

  Другарки и другари,когато в България направим пазарна икономика,а не спазарена,може да се надяваме на излизане от блатото.

 2. 2 Профил на today
  today
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Еееееее, аман от популизъм! Не виждат ли какво става с Гърция, точно заради такива искания? След нова година пак ще платим, но с лихвите!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8413 Неутрално

  И какво ще се промени след Нова година?

 4. 4 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1645 Любопитно

  Интересно, а дали работодателските съюзи искат и една банкова ваканция в България?
  Къде бяха досега? В тези съюзи членуват и Производителите на цялата тази суперскъпа енергия.
  Много шизофренично се получава.
  "Момци" я се поогледайте отвътре и се разберете со кротце и со благо...!
  !

 5. 5 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 702 Неутрално

  До коментар [#2] от "today":

  Аз пък не искам да плащам за кражбите , какво да направя?

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 6. 6 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Пазарна логика...по олигархически.За да започнат гражданите да живеят по-добре е нужна война с олигархията.Не виждам някой да я води,а напротив-ще се изтрепят да ги привлече.

 7. 7 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Бизнесът е прав , държавата убива пазарната икономика с нереално високите цени за ток , с тегленето на заеми и със субсидирането на различни отрасли , аз не искам да живея на кредит след някоя друга година и не искам да ни сполети съдбата на Гърция.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 8. 8 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  .....Може ли да има 12 500 мегавата мощности, консумация 2700 мегавата и цената да расте.....
  -------------
  Всички задаваме този въпрос.
  И всички участваме в ценообразуването на тока
  Пък КЕВР бил самостоятелна ценорегулираща агенция

 9. 9 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1071 Любопитно

  Значи, зорът е да МИНАТ МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ.

  ГЕРБ и ДПС да си пласират кметовете, за да може Магнолията и Доган отново да точат МИЛИАРДИ от еврофондовете.

 10. 10 Профил на today
  today
  Рейтинг: 814 Неутрално

  [quote#5:"Няма дясно в България"]Аз пък не искам да плащам за кражбите , какво да направя?[/quote]
  Ти и да не искаш, първо се плаща точно на тези, които крадат и дават рушвети. Потърси си информация как по време на кабинета на кабинета Олигарски точно на централите на един
  "бизнесмен" се изплащаше с предимство, докато другите си висяха.
  Крайно време е обществото да осъзнае, че тока поскъпва заради голямата разлика в надвишаване на производството спрямо потреблението, и дългосрочните договори за изкупуване. А дотук се стигна точно заради лъжите на БСП и гравитиращите около тях и редовния им коалиционен партньор енергийни мафиоти.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 11. 11 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Просто ни дайте още 6 месеца спокойствие да си крадем,после още 6 да си доокрадем и накрая още 6 да се накрадем.И така докато се свърши мандата и страната окончателно се затрие...Спокойствие иска другаря Борисов,не разбрахте ли,върши великодържавни дела?

 12. 12 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 702 Неутрално

  До коментар [#10] от "today":

  Аз си спомням много добре , че по времето на ГЕРБ се подписваха тези договори с ВЕИ-тата , какво стана от тогава досега?Вдигна се цената на слънчевата енергия ли , какво?

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 13. 13 Профил на today
  today
  Рейтинг: 814 Неутрално

  [quote#8:"xmm"].Може ли да има 12 500 мегавата мощности, консумация 2700 мегавата и цената да расте[/quote]
  Ти ако купуваш хляба по 1 лев, 4 броя и си ги изяждаш всичките, разхода ти за хляб ще бъде 4 лева. Обаче ако си купуваш само 1 за един лев, за другите 3 плащаш "само" за разполагаемост по 60 ст, общия ти разход става 1+3х0,6=1+1,8=2,80 лева за същия един хляб, дето струва левче. Схващаш ли? Хляба ти е струвал 1 лв за бройка, вече става 2,80 за бройка, защото имаш договор да си плащаш дори и да не консумираш. Това е ситуацията в нашата енергетика, и това е благодарение на социалистическите лъжи за Белене.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 14. 14 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 702 Неутрално

  До коментар [#10] от "today":

  Аз не и друго не ти разбирам как така се увеличава цената заради свръхпроизводство , ами ако бяха на свободния пазар и никой не им беше длъжен да купува нямаше ли да намалят цената само и само да останат в бизнеса?

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 15. 15 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2778 Весело

  "замразяване" на цените на тока до Нова година" - много правилно, че нали трЕбе да "разтопят" заплатите!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 16. 16 Профил на today
  today
  Рейтинг: 814 Неутрално

  [quote#12:"Няма дясно в България"]Аз си спомням много добре , че по времето на ГЕРБ се подписваха тези договори с ВЕИ-тата , какво стана от тогава досега[/quote]
  Лично аз няма да се учудя на някой партиен бос да са му подписали да му изкупуват и на по-висока цена, въпреки многократното поевтиняване на инсталациите. Но като цяло не тръгва от там проблема в енергетиката, а много по-назад в годините, преди да започнат да присъединяват ВЕИ-тата.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 17. 17 Профил на тупая_обезьяна Горд представител на човешката раса
  тупая_обезьяна Горд представител на човешката раса
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#14] от "Няма дясно в България":

  Остави го тоя бе, не виждаш ли , че е платен драскач
  Оспамил е с глупостите си всичките статии по темата от днес..

  СЛУЖУ СОВЕТСКОМУ СОЮЗУ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ЗА РОДИНУ, ВПЕРЕД !!!
 18. 18 Профил на today
  today
  Рейтинг: 814 Неутрално

  [quote#14:"Няма дясно в България"]как така се увеличава цената заради свръхпроизводство [/quote]
  Обяснявам пак, ако едно такси от вас до центъра струва 5 лева, ти ще си викнеш едно такси да те закара и ще платиш 5 лева. Ако викнеш 4 таксита, и само едно от тях те вози, но плащаш на всичките, ще платиш 20 лева. Точно такава е ситуацията в енергетиката, и според договорите трябва да си плащаш на такситата, независимо дали те возят.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 19. 19 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  До коментар [#13] от "today":

  Значи пак опираме до компетентността на юристите,които трябва да преразгледат неизгодните договори.

 20. 20 Профил на today
  today
  Рейтинг: 814 Неутрално

  [quote#19:"xmm"]Значи пак опираме до компетентността на юристите,които трябва да преразгледат неизгодните договори.[/quote]
  Най-вероятно пак опираме до това, че ако се развалят договорите ще трябва да плащаме огромни неустойки. Те виж само дето им намалиха цената и им въведоха някаква такса ги осъдиха, та какво да говорим за договори. Съвсем друг е изхода от ситуацията, но ми омръзна да давам акъли на некомпетентни и/или корумпирани управляващи.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 21. 21 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 702 Любопитно

  До коментар [#18] от "today":

  Като си наясно , че е измама ,защо искаш да платиш?

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 22. 22 Профил на today
  today
  Рейтинг: 814 Неутрално

  [quote#21:"Няма дясно в България"]Като си наясно , че е измама ,защо искаш да платиш?[/quote]
  Кой вариант предпочиташ, да си платиш сега, или да си платиш после, ама с още лихви и някоя глоба? Ако смяташ в най-кратки срокове да изчезваш от България, има логика да предпочиташ първия вариант. Освен това ти малко или много плащаш, и първите плащания НЕК ги ползва да се разплати с близки до властта ... познай защо, дали не е защото дават рушвети на управляващите? А дори и да не си платиш, НЕК ще тегли още един заем, пак ще се разплати с близките до властта, и пак народа ще плати сметката. Тази работа не става с "няма да платя", тя става със "ще сменим и тези управляващи, и следващите, и следващите, и така докато се прекратят схемите, които са против обществения интерес".
  Когато трябваше да има квоти за присъединяване на нови ВЕИ, всички мълчаха, когато можеха да направят търгове и да присъединяват тези с по-ниската цена, всички мълчаха, а определените високи цени от ДКЕВР бяха перфектни за мафията, както и липсата на квоти. Сега се присетиха всички политици, работодатели, синдикати и прочие "мислещи за народа" да дрънкат глупости, щели да замразят цената, и какво? Нали после ще я платим, че и отгоре. Все едно някой да ти се изака в хола, и да не почистваш до Нова Година - накрая пак ще го почистиш, само дето ще ти пречи няколко месеца, и ще го почистиш по-трудно.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 23. 23 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Работодателите нямат акъл,ако се отложи вдигането на цената на тока до края на тази година,това означава вдигане на цената му със 100 % от новата 216 год.!И за индустрията,и за бита!

  Tony
 24. 24 Профил на pet_1306
  pet_1306
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Продължавам да тъпея...и отново питам...Колко пари е внесъл от джоба си , във Здравната Каса, Министъра на Здравеопазването????

 25. 25 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2255 Неутрално

  да го дигат бе ,че мафиата обедня ,нема денги за летящи чинии

 26. 26 Профил на artdaisy
  artdaisy
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Може ли да има 12 500 мегавата мощности, консумация 2700 мегавата и цената да расте, риторично попита Данев.

  Отговорът е във въпроса ти, глупако - неработещите мощностти кой ги поддържа - работещите; хайде пак питай за цената! Като намалиха популистки цената на тока, поевтиняха ли производствата ви, намале ли безработицата?!?! Като не ставаш за придприемач - продаваш бизнеса и отиваш на трудовата борса! Аман от първо (крадливо) поколение индустриалци родени от социализма!

 27. 27 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3254 Неутрално

  Това замразяване на цената до Нова година..., какво значи всъщност?! Какво ще се случи на 01.01.2016год.? Трябва да се търси решение на проблемите, не отлагане! Стига с тези избори и политизиране на всичко, до крайност!
  Все ни пързалят по една и съща плоскост, че поскъпването било неизбежно...! Това е вече нещо, като аксиома и всички я повтарят, като папагали! Защо да е неизбежно или неизбежно за кого и защо! Странното е, че никой не казва колко трябва да струва 1квт./час енергия и да се знае! Все се говори в едни проценти, които след 6 месеца, до една година са отново недостатъчни! Това говори, че има много неща, които не са наред и много неща, които се прикриват!

  Бивш tww09306483.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK