Малко над 13% от фирмите планират нови работни места, ще търсят квалифицирани среднисти

Сред среднистите с професионална квалификация най-голямо ще е търсенето на хора за предоставяне на персонални услуги, за хранителната, шивашката и дървопреработвателната пломишленост.

© Юлия Лазарова

Сред среднистите с професионална квалификация най-голямо ще е търсенето на хора за предоставяне на персонални услуги, за хранителната, шивашката и дървопреработвателната пломишленост.Общо 13.3% от работодателите планират да разкриват нови работни места през следващите 12 месеца като около половината от позициите ще са за хора със средно образование и професионална квалификация. Това показват данни от изследване на потребностите от работна сила, подготвено от Министерството на труда и социалната политика.


Всеки пети нает през следващите 12 месеца ще е със средно общо образование, малко по-малко ще са новоназначените висшисти.


Сред среднистите с професионална квалификация най-голямо ще е търсенето на хора за предоставяне на персонални услуги, за хранителната,  шивашката и дървопреработвателната пломишленост. Над 70% от работните места за среднисти без квалификация ще са за продавачи, а втора по възможности сфера за реализация за тях е като чистачи и помощници. 
Сред висшистите най-голям шанс да си намерят работа ще имат специалистите по информационни и комуникационни технологии, на второ място - стопанските и административните специалисти, специалистите по природни и технически науки. 


Хората с основно и по-ниско образование могат да очакват да се реализират в селското и горското стопанство и в добивната, преработващата промишленост и строителството. 


За 55% от работодателите е важно наетите от тях да имат професионален опит и квалификация в професията, за 22% е достатъчен само професионалният опит, за 12% - само квалификацията. Едва 6 на сто от работодателите не държат нито на едното, нито на другото.


Едва 5.7% работодатели са наели през последните 12 месеца служители непосредствено след завършването на средното или висшето образование. След като са го направили, близо половината установили, че на новите им служители не достигат знания и умения. 


Сред назначените среднисти около 60% не са притежавали професионални знания и умения, около половината са показали несамостоятелност и неинициативност и неспособност за работа в екип. При около 30 на сто проблем се оказала комуникативността и познанията по чужди езици, а една четвърт не се оправяли с компютър. 


Сред хората с више образование най-проблемни се оказали професионалните знания и умения и управлението на конфликти - в около 40 на сто от случаите. В малко по-малка степен се проявяват несамостоятелността, липсата на инициативност и на предприемчивост. Около 30% не могат да работят в екип, а една четвърт имат проблем с познанията по чужди езици. Най-безпроблемните области за висшистите са компютърните и комуникативните учения.


Всеки пети работодател е осигурил обучения на екипа си през последните 12 месеца - 17.8% за своя сметка, а 3 на сто - финасирани по програми. Всеки десети планира такива обяучение в бъдеще, предимно - в рамките на фирмата. 


Изследването е направено въз основа на данни от НСИ и извадка от 2000 дружества и организации. 

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2174 Любопитно

  “Изследването е направено въз основа на данни от НСИ и извадка от 2000 дружества и организации. "

  За плановете на работодателите, служителките в МТСП сигурно са разцъквали в jobs.bg в кратките почивки за цигара?

  I Want To Believe
 2. 2 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 548 Неутрално
 3. 3 Профил на ekolog
  ekolog
  Рейтинг: 367 Неутрално

  проблемът с подготвените технически кадри е огромент. а този с техниèските кадри на средно ниво - още по.

 4. 4 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 577 Неутрално

  Успех с търсенето на квалифициран персонал.

  И в морето ми е до колене .....................
 5. 5 Профил на mrmarbles
  mrmarbles
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Ама квалифицираните кдари не работят в България, бе пиле...

 6. 6 Профил на mihaela77
  mihaela77
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Квалифициран персонал казваш.....

 7. 7 Профил на maginka
  maginka
  Рейтинг: 367 Неутрално

  дори и да има вишисти,те не са квалифицирани. малко е броят на опитните и кадърните.

 8. 8 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2912 Неутрално

  И след един месец, като вдигнат цената на ел.енергията за фирмите, може да се окаже, че и съкращения ще има...! А, МТСП нека си смятат и изчисляват, вместо някой друг!

  Бивш tww09306483.
 9. 9 Профил на markblog
  markblog
  Рейтинг: 257 Весело

  Защо всички дрънкат колко важно е образованието, като на бг бизнеса му трябват шивачки, продавачки, бензинджии, таксиджии, кофражисти, стругари, сервитьорки, хостеси

 10. 10 Профил на vse_o6te_jiv
  vse_o6te_jiv
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Калпавият български чорбаджия (трудно може да се нарече работодател - още не е дорасъл) плачи, че няма квалифицирани средни и висши кадри - то отдавна е известно, че всичко по-кадърно отдавна се изнесло навън по целия свят. Тук останаха такива, които не могат да се пласират. ЕС ако беше наистина път към благоденствие, щеше отдавна да изравни доходите и данъците на територията си и нямаше да има трудова миграции и смешните плачове на западняците. Но това не влиза в робовладелските планове. Трудът стана стока - всеки плаща за качество повече. Добре дошли в пазарната икономика на чорбаджиите.

 11. 11 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 418 Неутрално

  "Сред висшистите най-голям шанс да си намерят работа ще имат специалистите по информационни и комуникационни технологии"

  И аз като съм със средно кво? Да си подам молба за напускане ли?

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7020 Неутрално

  "...ще търсят квалифицирани среднисти..."
  Да търсят от средното и по-старо поколение.Сегашните млади,нито са квалифицирани,нито искат да работят.

 13. 13 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1723 Весело

  По-интересно е, дали платежоспособното търсене, ще намери пресечна точка с предлагането, щото май в момента, цената на кадрите се определя при ограничено предлагане...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 14. 14 Профил на dimitar2007
  dimitar2007
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Квалифицирани среднисти щели да търсят, моля ти се...В България работодателите произвеждат бедност, у нас го има понятието "работещ беден"

 15. 15 Профил на mindlock
  mindlock
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Преди има няма месец в този същия всетник публикувахте статия, че 70% от фирмите планират да назначават персонал в следващата година. Онова изследване не беше на министерството.

  Радвам се, че ми преразказвате различни изследвания, ама не може ли и ммалко повече зор да си дадете, да прочетете примерно Дневник, да видите другото изследване, да ги съпоставите, че и да анализирате разликите? Айде ако е много зор за анализа, аз сам ще си помисля, вие само се сетете, че това е второ изследване.

  Защото ей това изречение: "Изследването е направено въз основа на данни от НСИ и извадка от 2000 дружества и организации. " за мен нищо не значи. Може да значи, че са звъняли на 2000 дружества да ги питат, а може просто някой да си го е извадил от гъза, защото нали има заплата, трябва да изглежда че и прави нещо.

 16. 16 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#10] от "vse_o6te_jiv":

  Стани и ти чорбаджия, защо ревеш. Щом си мислиш, че е лесно и забавно и си живеят живота, моля...никой не те е спрял. Направи фирма, назначи хора и действай.
  Според мен, нещата отиват на зле, защото самата държава не си мръдва пръста да олесни бизнеса. Даже напротив, прави всичко възможно, за да го прецака. Бизнеса съществува въпреки държавата, а не с нейна помощ. Какво стана с предложението за задължителна регистрация по ДДС при праг от 200 000? Какво стана с принципа на мълчаливото съгласие на държавната администрация? Какво стана с електронното правителство? Какво стана с болничните, първите 3 дни от които плащат от работодателя, а уж го въведохте за 1 година, вече минава 4-та и още не е отменено? Не назначения, а сериозни съкращения ще има.

 17. 17 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  Скоро ще четем същото заглавие, само че вместо "среднисти" ще сме паднали на "такива с основно образование"...

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 18. 18 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3893 Разстроено

  Българските работодатели се отличават с огромните си изисквания,лошото си отношение към подчинените си и символичното заплащане към своя персонал-твърдя го от своя личен опит.Това беше една от основните причини за мене /и сигурно не само за мене/,за да си търся късмета в чужбина.За това свое решение не съжалявам,защото независимо ,че съм чужденец си получавам редовно заплатата,а мениджърите и супервайзерите се държат много по-човешки от онези измекяри,които се наричат Бг бизнесмени.

 19. 19 Профил на DimitrovaG
  DimitrovaG
  Рейтинг: 206 Неутрално

  Средното образование в общи линии не произвежда квалифицирани кадри обаче.. Лошото е, че дори и за висшето важи това.

  "Извеждането на правилно заключение от грешни предпоставки е лудост."
 20. 20 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2295 Весело

  [quote#3:"ekolog"]проблемът с подготвените технически кадри е огромент. а този с техниèските кадри на средно ниво - още по.[/quote]Какъв ти е проблема с техническите кадри ??? Техници и инженери с огромен опит и завидна квалификация има безработни колкото искаш ... ама не стават за сервитьорки и танцьорки на пилон. Могат да ти направят АЕЦ, химически завод, спътник - само такива дреболии могат.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 21. 21 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2295 Весело

  Цитат: ""Сред хората с више образование най-проблемни се оказали професионалните знания и умения и управлението на конфликти - в около 40 на сто от случаите.""
  Явно 40 % от хората с яко "виСше" са набили кофата на работодателите с долно "више" /според статията/ в "управление на конфликта" са казали "ЧАО" на "работодателите" от далече

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 22. 22 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2295 Любопитно

  [quote#19:"DimitrovaG"]Средното образование в общи линии не произвежда квалифицирани кадри обаче.. [/quote]Не е работа на средното ОБЩО образование да произвежда квалифицирани кадри = за това си имаше ТЕХНИКУМИ !!! Произвеждаха техници.
  КАКВО ИСКА БИЗНЕСА след 5 години ???
  = проблемът е, че "бизнесът" не знае химически торове ли ще бърка, компютри ли ще прави или ще кове рога на мотокари след 5 години ? Кадрите не растат по дърветата, а на "бизнеса" му трябват за ВЧЕРА, днес е изтървал сделката

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 23. 23 Профил на markblog
  markblog
  Рейтинг: 257 Весело

  Разправат как бизнеса имал нужда от квалифицирани кадри, а де факто се търсат общи работници, камериерки и среднисти

 24. 24 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2295 Весело

  [quote#23:"markblog"]бизнеса имал нужда от квалифицирани кадри[/quote]Кадрите имат нужда от квалифициран бизнес

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK