Заради строителството на "Струма" влакът за Гърция спира за 4 дни

Заради строителството на "Струма" влакът за Гърция спира за 4 дни

© АПИДвижението на влаковете между България и Гърция ще бъде спряно на 6 юли и ще се възстанови на 10-ти същия месец заради строителството на магистрала "Струма" между Сандански и Кулата, се разбира от прессъобщение на агенция "Пътна инфраструктура". 


Временното спиране на влака се налага заради изместването на ж.п. линията Генерал Тодоров - Кулата. По новото й трасе се работи усилено - монтират се релси и стоманобетонни траверси, информира агенцията, а четирите дни са нужни за да се организира връзката между старата и новата линия.  


След многомесечно забавяне строителят - гръцката "Актор" работи на участъка на 24-часов решим така че движението по 15-километровия участък от магистралата да бъде пуснато до края на месеца.  На обекта са ангажирани над 400 човека.
Над една трета от 15-километровата отсечка от Сандански до Кулата вече е с положена асфалтова смес за основен пласт. След двудневно прекъсване от днес са подновени строителните дейности, информари пътната агенция. Досега са положени над 70 000 т асфалт - битумизирана баластра в ляво и дясно платно на автомагистралата в участъци с обща дължина от 6 км, както и над 40 000 куб. м минерал бетон в ляво и дясно платно в отсечки с обща дължина от 7 км.


На цялото трасе са положени над 100 000 куб. м от най-долния пласт на конструкцията - несортиран трошен камък. През юли ще стартира поетапно и полагането на последните два пласта асфалт - биндер и износващ пласт сплитмастик. Над 150 самосвала всекидневно доставят инертни материали и асфалтова смес за изпълнението на участъка.


Изпълнител на строително-монтажните работи на лот 4 е "АКТОР" АСД – Гърция. Стойността на договора е 67 176 000,00 лв. с ДДС. Строителният надзор осъществява "Пътинвест - инженеринг" АД. Договорът им е за 356 419,20 лв. с ДДС. Авторският надзор е на "Рутекс" ООД, "Пътпроект" ЕООД и "Трансконсулт-22" ООД.


Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK