За германската индустрия Grexit вече не е табу

Улрих Грило, председател на Федерацията на германската индустрия. Снимката е архивна

© Associated Press

Улрих Грило, председател на Федерацията на германската индустрия. Снимката е архивнаГерманските влиятелни индустриални групи не са склонни да правят още отстъпки за Гърция и са готови по-скоро да гледат как страната излиза от еврозоната, отколкото да излага на риск стабилността на валутния съюз.


"Гърция не може да бъде държана във валутния съюз на всяка цена", казва Улрих Грило, председател на Федерацията на германската индустрия, цитиран от ДПА.


При основаването на еврозоната преди 15 години Германия беше смятана за една от държавите, които ще извлекат най-голяма полза от въвеждането на единната валута
Компаниите в най-голямата европейска икономика изглежда не искат да жертват постигнатото в стабилната икономическа ситуация, само за да избегнат излизане на Гърция от еврозоната.


"Грекзит (Grexit) ще бъде голям проблем за гръцката икономика, която много зависи от вноса", казва Грило. "За германската индустрия прекитеп последици от излизане на Гърция ще бъдат ограничени заради сравнително малкия обем на търговия", допълва той.


Възгледите на германската индустрия са в контраст с тези на политиците, които поне публично казват, че Гърция трябва да остане членка на еврозоната.


"Излизането на Гърция от еврозоната вече не е табу", казва Матиас Висман, който оглавява Федерацията на германската автомобилна индустрия. "Би било мъдра стратегия за бъдещето на еврозоната. Всъщност може дори да помогне за стабилизиране на еврозоната", допълва той.


Висман обяснява пред ДПА че доверието идва с надеждността, а не с допълнителни отстъпки за Гърция.


Федерацията на автомобилната индустрия изглежда не е много притеснена от възможността да загуби гръцкия пазар. Същевременно от Асоциацията на европейските автомобилни производители подчертава 16-процентовия ръст на продажби на нови коли в Гърция – 34 100 през първите пет месеца. Увеличението е в сравнение със същия период миналата година.


"Европейските държави, които имаха смелостта на предприемат непопулярни реформи, извървяха труден и неутъпкан път", казва Висман. Според него обаче тези реформи са се отплатили. Висман посочва 22-процентовото увеличение на продажби на нови коли в Испания. В Португалия и Ирландия ръстът е съответно 33 и 26% в сравнение със същия период миналата година.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (71)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  "Гърция не може да бъде държана във валутния съюз на всяка цена",разбира се,че е така.Браво.

 2. 2 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Дневник, пишете за България. Тя ситуацията с Германия е ясна. Първо, те са износители преди всичко и второ, не са съседи с Гърция.
  Но, последиците за България трябва да се коментират и да се мисли за противодействие на изгубените пазари и възможности ва Гърция за неопределено време.

 3. 3 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2708 Неутрално

  Безсмислено и опасно е да изкарват Гърция от ЕЗ...! Даже в момента и процедура няма, тепърва може да я мислят!
  Спрат ли им спасителните програми става опасно, което повлича доста проблеми! Няма да ги оставят да потънат според мен, просто чакат Ципрас, Варуфакис и Сириза да освободят пътя!

  Бивш tww09306483.
 4. 4 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 599 Неутрално

  Аз ли се бъркам или за втори път срещам статия, която беше публикувана отново преди няколко дни ? Може би заглавията са подобни...
  Явно е крайно време да оставя гръцката криза на гърците и да си гледам спортната секция

 5. 5 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 907 Весело

  "Грекзит (Grexit) ще бъде голям проблем за гръцката икономика, която много зависи от вноса"

  При още едно управление на левицата ще почнат да внасят пясък и зехтин...

 6. 6 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1789 Неутрално

  [quote#2:"Додо"]Дневник, пишете за България. [/quote]

  [quote#2:"Додо"] да се мисли за противодействие на изгубените пазари и възможности ва Гърция за неопределено време.[/quote]
  Който си има брада, да си търси бръснач! Какво ме интересува, че някой в България е толкова тъп, че да прави бизнес с гърци?! Виж за Германия е интересно, защото гърчетата във форума постоянно ни набиват в главите, че германската промишленост ще рухне, ако не изнася за Гърция!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 7. 7 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#2] от "Додо":
  Но, последиците за България трябва да се коментират
  ----------------------------------------------------------------------
  Не е еднозначно.
  Имаме 3 милиарда оборот, който ще пострада.
  От друга страна местенето на гръцки фирми и капитали ще се засили.
  Още по-важното е, че много английски, немски, щатски компании базирани в Гърция също ще почнат да се местят.
  Въпроса е да си изиграем картите правилно и да дойдат тук, а не в Румъния...

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 8. 8 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1789 Неутрално

  [quote#3:"tww09306483"]Безсмислено и опасно е да изкарват Гърция от ЕЗ...[/quote]
  Ха сега и ако обясниш, какво му е опасното, цена няма да имаш!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 9. 9 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  Германски автомобили се продават навсякъде,не само в еврозоната.Ще се продават и в Гърция,когато тя бъде изведена от еврозоната.

 10. 10 Профил на archie
  archie
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Е крайно време беше някой да се осмели да го каже! След сравнително спокойната реакция на пазарите тази седмица, както се очертава един Grexit наистина ще подейства стабилизиращо за ЕЗ, а и назидателно за всички онези страни, които си мислят, че могат да харчат пари без да са ги изкарали и без да имат намерение да ги връщат

 11. 11 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#3] от "tww09306483":
  Безсмислено и опасно е да изкарват Гърция от ЕЗ...!
  ---------------------------
  И що?
  Ще има изключително оздравителен ефект както върху финансовата дисциплина, така и върху популистките настроения тук-таме ( България включително).
  Една общност е силна, когато всички спазват правилата, а не когато за всяко нещо се търсят изключения...

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 12. 12 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 907 Весело

  Гърция никога не е покривала, който и да е било критерий за членство в ЕЗ. Тъй щото оставането й в зоната по чисто политически причини е крайно несъстоятелно. А германските индустриалци това не ги вълнува...

 13. 13 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Grexit ще е без всякакво съмнение от огромна полза за всички извън Гърция. Как би могло да е лошо спирането на безобразното и напълно безрезултатно пилеене на пари само за да задържим купчина паразити ???
  Всъщност в дългосрочен план Grexit ще е от огромна полза и за самата Гърция, защото това изглежда е единствения начин страната да се отърве от комунистическите идиоти които я управляват през последните десетилетия. Под комунистически идиоти разбирам не само самопризналите се за такива Сириза, а всички основни партии в Гърция, вкл. и тия дето се водят 'десни'

 14. 14 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7977 Неутрално

  До коментар [#7] от "qwertqwert":

  Аз пък си мисля, че ако предсказваната за Гърция инфлация стане факт - гръцките курорти ще се пренапълнят с туристи...имам спомен , че Новата 1997 година я посрещах на Златни пясъци и три нощувки с новогодишна вечèря и програма ми струваха около 20 долара за мен и съпругата ми...

  [email protected]
 15. 15 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 931 Неутрално

  [quote#6:"lz2"]Който си има брада, да си търси бръснач! Какво ме интересува, че някой в България е толкова тъп, че да прави бизнес с гърци?![/quote]

  Човече, недей така нашироко да пишеш. Говорим за хиляди, буквално хиляди фирми, който имат бизнес с Гърция. Има големи гръцки компании, които работят в България, като доста от това, което произвеждат отива в Гърция. сега, когато има парализа на вноса и износа, какво правим! Говорим за български работници, персонал, мениджъри, предполагам, поне 10 000 души има заети в тези фирми, защото има и големи заводи. Тоест, замисли се малко, преди да пишеш. Какво става с тези хора, бълагри, да не би да е лесно да намериш от днес, за утре, нов пазар? Не става така, част от тези завди са напревни точна и само за да обслужват Гърция. И сега какво, правим, уволняваме работноците, нали? А това, как ще се отрази това на България?!

 16. 16 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1789 Неутрално

  [quote#13:"Ментор"] Под комунистически идиоти разбирам не само самопризналите се за такива Сириза, а всички основни партии в Гърция, вкл. и тия дето се водят 'десни'[/quote]
  ++++++++++++++++++
  Абсолютно точно! Да вземаш пари на заем, за да плащаш огромни пенсии и заплати си е чист комунизъм! Може разбира се да се случи, ама при огромни бедствия! Ама тогава се дават пари, колкото да преживее населението, а не да се налива с узо и да дъни сиртаки, а ако им остане време, да отидат и на работа за развлечение!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 17. 17 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#7] от "qwertqwert":

  Разбира се, че не е еднозначно, но това,с прехвърляне на капитали и фирми, просто в момента не го виждам да стане. Освен, ако не са започнали тези компании да складират капитали си в складове...
  Първо ще дойде шокът от това, че не можем да изнасяме за там. След това ще дойде шокът, че не можеш от днес за утре да смениш дестинацията на експорта си. След това, ще минат месеци, в които някакви компании може и да се преместят тук, но, преди това, ми се струва, че одста хора в България ще останат без работа. Дано да греша, но така го виждам. Още повече, ако банките не отворят в близките няколко месеца, както и си мисля, че ще стане.

 18. 18 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 968 Неутрално

  [quote#3:"tww09306483"]Безсмислено и опасно е да изкарват Гърция от ЕЗ...! Даже в момента и процедура няма, тепърва може да я мислят! [/quote]

  Стига с тези имантри, бе. От никакви насилствени процедури няма нужда. Гърция сама ще си излезе. Веднага щом стане ясно, че няма споразумение. "Неизкарване" на Гърция означава наливане в помощни програми. Пак. Ами писна им на хората. Като поседи кранчето затворено само един месец и те ти "Здравей драхма". С какво ще плаща държавата за всичките си масрафи иначе? Включително на прославените с бедността си гръцки пенсионери. Дай предложение.

 19. 19 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Весело

  "..."Грекзит (Grexit) ще бъде голям проблем за гръцката икономика, която много зависи от вноса", казва Грило. "За германската индустрия прекитеп последици от излизане на Гърция ще бъдат ограничени заради сравнително малкия обем на търговия", допълва той..." Акрополис, ауфвидерзеен- казва Германия и поздравява гърция с това парче:
  https://www.youtube.com/watch?v=yvjLdn7WvSs

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 20. 20 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1789 Неутрално

  [quote#15:"Додо"] поне 10 000 души има заети в тези фирми, защото има и големи заводи. [/quote]
  И какво са 10 000 за една държава?! Отиват на борсата и готово! Това не е никакво основание за подкрепа на гръцката политика!Никакво!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 21. 21 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2046 Весело

  До коментар [#16] от "lz2":
  Всъщност за това ,че в периферните колонии няма пари е резултат е защото от месните икономики печелят германските индустриалци! Когато е изстискано портокалчето е нормално да не дава вече сок!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 22. 22 Профил на .!.
  .!.
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#2] от "Додо":

  Ами в България банкоматите работят без ограничения, банките няма да бъдат засегнати, стокооборота ще пострада, но не чак толкова много, защото и нашия бизнес се подготви за грекзита.

  Огромния бонус е че като гледам отблизо какво ще се случва в Гърция следващите месеци би трябвало да придобием доста силен имунитет срещу избирането на комунисти и популисти.

 23. 23 Профил на .!.
  .!.
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Иначе това е поредната добра новина, явно на Германия вече тотално не й дреме за Гърция, което значи, че Меркел също ще спре да бута толкова в посока спасение, все пак и тя избиратели има.

  Така че и при охи и при мохи гърците ще трябва май да ходят да се молят за последната оферта на тройката и то без голям изглед да ги получат отново.

  Фалит и да се простират според чергата си!

 24. 24 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1789 Неутрално

  До коментар [#17] от "Додо":

  Тези неща не ме засягат драги! Да му мислят гърците! Това, че някое шивашко цехче щяло да фалира си е в реда на нещата! Ама се отварят други гръцки бизнеси в България! Не че ме радва, но е факт!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 25. 25 Профил на Густав
  Густав
  Рейтинг: 706 Неутрално

  До коментар [#9] от "Вячеслав Атанасов":
  До коментар [#2] от "Додо":

  Визира се очаквано свиване на пазара, което да повлияе частично на германския износ. Както се спомена по-горе последиците за България ще са по-болезнени отколкото за която и да е друга страна от Еврозоната. За хората с по-къса памет бих припомнил кризата в Югославия през 90-те. Никой няма изгода от нестабилен съсед със слаб пазар.


 26. 26 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#20] от "lz2":

  Ясно, сега разбрах проблемът с комунакацията ни. Ти мислиш, че като коментирам и споменавам проблемите в България, от евентуалният хаос в Гърция, това автоматично значи, че съм За това, Гърция да продължава да живее над възможностит със заеми!
  Да те уверя, че не смятам така. Против съм да се дават нови заеми на Гърция. Просто съм загрижен за ситуацията в Балгария, и ми се струва, че трябва да се коментира. И да, 10000 души са нещо огромно, така мисля аз.

 27. 27 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#22] от ".!.":

  Дано си прав, само това ще кажа. Аз не съм голям оптимист в тази посока, но дано да греша.

 28. 28 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#24] от "lz2":

  Ясно, разбрах позицията ти!

 29. 29 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 907 Любопитно

  Близо 2/3 от французите са против отпускането на нови помощи за Гърция...

 30. 30 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#25] от "Густав":

  Напълно съгласен!
  Виждам, че хората се радват много, ама наистина много, че чергата започва да гори на съседа, но не мислят, че това може да засегне и нас и то много лошо.

 31. 31 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#3:"tww09306483"]Безсмислено и опасно е да изкарват Гърция от ЕЗ...! [/quote] Защо? Защото така се отнема главният коз за изнудване на ез, използван от ципрас и варуфалис ли?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 32. 32 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 798 Неутрално

  [quote#15:"Додо"] да не би да е лесно да намериш от днес, за утре, нов пазар?[/quote]

  не е, затова ако са предвидливи са почнали да търсят новите пазари още след изборната победа на сириза. Пазари има бол, и гърция няма съвсем да изчезна от картата, стокообмена няма да спадне до НУЛА, просто ще намалее.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 33. 33 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#15:"Додо"]Говорим за български работници, персонал, мениджъри, предполагам, поне 10 000 души има заети в тези фирми, защото има и големи заводи. Т[/quote] Тези фирми имат собственици- гръцки, а не български граждани и те + борда на директорите им са длъжни да мислят за доброто управление на бизнеса си! Не ни прехвърляйте чужди проблеми, защото напр. аз или друг ник не получаваме процент от чистата печалба от тези гръцки фирми...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 34. 34 Профил на Георги Стоянов
  Георги Стоянов
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Тихо да не ви чуе Велизар Енчев....

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 35. 35 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 729 Неутрално

  До коментар [#15] от "Додо":

  Пишеш много на ангро и неаргументирано.
  Ще ти дам конкретен пример. Една от големите фирми с гръцки капитал са стъкларските заводи Дружба. Част от производството им са бутилки от кафяво стъкло за зехтин, които са предназначени за гръцкия пазар. Защо смяташ, че при "грекзит" Гърция ще спре да произвежда зехтин и няма да има нужда от бутилки? Напротив, при инфлация в Гърция, продукцията им ще стане по-конкурентна спрямо производители от Италия или Испания. Дори да има някакви временни спънки с плащания, това в никакъв начин няма да доведе до затваряне на заводи и спиране на производство.
  Така, че като цяло изобщо не виждам повод за вещаене на апокалипсис.

 36. 36 Профил на alexthemaina
  alexthemaina
  Рейтинг: 221 Весело

  Най-накрая един с ТОПКИ!
  То не беше мрънкане, то не беше чудо. Браво на човека

 37. 37 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#32] от "DareDebil":

  Сега, ако човек гледа назад, много пътища предполагам вижда, но не винаги в бизнеса нещата са така ясни , 5-6 месеца напред.
  Преди време съм се занивал с такиве неща, затова пиша за това, защото от опит зная, че нещата не са толкова лесни.
  А България сега има добри показатели и ще е жалко, ако ни се влошат много показателите, заради тази ситуация с Гърция

 38. 38 Профил на Густав
  Густав
  Рейтинг: 706 Неутрално

  До коментар [#33] от "logika":

  Печалбата на една фирма е средно между 4% и 9% от целия й оборот в зависимост от сектора. Останалите проценти до 100% са разходи за заплати и под доставчи, включително български фирми, което е нашият проблем. Този проблем вече е факт дори Гърция да остане в Еврозоната, защото само за една седмица, те бяха върнати 20 г назад. По този проблем трябва да се работи на национално ниво.

 39. 39 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1866 Неутрално

  [quote#7:"qwertqwert"]Още по-важното е, че много английски, немски, щатски компании базирани в Гърция също ще почнат да се местят.
  Въпроса е да си изиграем картите правилно и да дойдат тук, а не в Румъния...[/quote]

  До коментар [#7] от "qwertqwert":

  Това е така. Не значи обаче че нашите политици не трябва да искат някъква форма на помощ, компенсации и подкрепа от Брюксел. Всеки умен политик би го направил това за държавата си. Но като ги знам нашите ... Don't hold your breath.

  California Über Alles
 40. 40 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#14:"karabastun"]
  Аз пък си мисля, че ако предсказваната за Гърция инфлация стане факт - гръцките курорти ще се пренапълнят с туристи...[/quote]
  Точно така - затова се казва, че кризите и последвалата от тях инфлация, имат оздравителен ефект върху държавите. Кофти е само за населението, защото хората започват да работят за малко пари и така цените стават ниски, а стоките/услугите евтини.

 41. 41 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#38] от "Густав":
  Отчасти съм съгласна с коментарът Ви. Но- всяка голяма фирма/ търговско дружество/ си има висш мениджмънт, управление на риска, и поне 2ма мениджър бизнес развитие. Не ми казвайте, че гърците им плащат заплати, за да не работят тези хора. Не е моя работа и никой не ми плаща за това да правя системен анализ на риска на една частна фирма със собственик, който не е подписал договор за поръчка с мен за предоставяне на услугата "създаване на правен анализ". Т.е.- "Комуто ползите, нему и вредите".

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 42. 42 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#35] от "marker":

  Добре, нека да разгледаме ситуацията по-подробно!
  А ти как смяташ, че този завод ще получава пари от стотици дребни производители на зехтин? Ще носят с куфарите пари до завода в България ли? Няма как да стане това нещо.Защо, защото същите тези дребни производители, няма как да получат пари за това, което продават на клиентити си, били магазини, или търговци. С капиталовият контрол и след това, с фалита на банки, при лошо и напрово безумно управление на иконовмиката, няма как да бъде иначе. Веригата просто се къса, между продавач, купувач, производител и търговец. Няма как да стват преводи, няма как да су случват транзакции.
  Гръцките фирми, които са клинети за тези въпросни бутилки, колко време ще издържат да продават стоката си, на клиенти, без да полумават пари за това? Работноците в тези фирми, колко време ще издържат и ще продлъжат да работят в тези фирми, без да получават заплати?
  Банката може и да се смята за небоходимо зло, за да се прави бизнес, но без нея не виждам как ще се работи.
  И когато няма как да ти бъде платено за произведените бутилки, нито има начин да ги изнесеш там, паради ред проблеми, с митници, с навла, с мита, ето как спираш да ги произвеждаш. Масова в момента контейнери седята в пристанищата в Гърция и не могат да бъдат освободени, и няма да бъдат, защото, системата , екосистемата в която функционари всяка едно развита икономика просто е разбита.
  Колко време могат да се държат работниците, без да имат работа? Без значение къде и как и какво работят?
  Разровете се в момента да видите за какво наистина иде реч в Гърция, просто бизнесът е в абсолютно парализа и всичко хлапва врати и тези, които имат още малко запаси от стока, работят, но това ще е до другата седмица, най-много. Така го виждам аз, дана пак не ви се струва неаргументирано.

 43. 43 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  [quote#26:"Додо"]Просто съм загрижен за ситуацията в Балгария, и ми се струва, че трябва да се коментира.[/quote]
  БГ спокойно може да стане инициатор на инициатива за компенсиране и подпомагане на страните пострадали от излизането на Гърция. Толкова десетки милиарди изсипаха да и помагат, освобождава се ресурс, могат да отделят няколко милиарда.

  Само че и тогава не съм сигурен, че ще можем да се вредим. Защото ние плачем без да сме дали лев заеми на Гърция, какво да каже Германия с някъде 58 МЛРД евро в онзи фонд на ЕЦБ с който подпомагат ликвидността на гръцките банки? Или на същото положение и подобни суми Франция, Испания която отгоре на това си има своите проблеми, дори малка Литва беше дала така някъде към 3 МЛРД евро които очевидно е че скоро няма да ги видят.

  Така че да спрем да се оплакваме в "гръцки стил", всеки който е бизнесмен на място а и човек трябва да е отчел рисковете и ползите когато си е вземал решението. Иначе става като с КТБ, хубаво е когато ми дават големите лихви ама когато фалира другите да ми плащат влога.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 44. 44 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#42:"Додо"] Работноците в тези фирми, колко време ще издържат и ще продлъжат да работят в тези фирми, без да получават заплати? [/quote] Работниците в тези фирми се ползват от българския КТ и са защитени в определена степен от него. Фирма , регистрирана в България, се подчинява на бг. законодателство- има малки изключения за европейското дружество. Така, че- работниците се вдигат и се изтърсват в кантората на който и да е колега, водят си иск/искове срещу работодателя и всичко си продължава съгласно установения ред по ГПК.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 45. 45 Профил на Густав
  Густав
  Рейтинг: 706 Неутрално

  До коментар [#41] от "logika":

  Мениджмънтът на една фирма има ограничени възможности за реакция при съкращаване на пазара. Моят опит към момента е, че винаги без изключения първата стъпка е съкращаване на персонал с цел пропорционално съкращаване на разходите. Рискът на национално ниво трябва да се оцени количествено и ако е значителен, то трябва да има някаква държавна реакция. Подобна реакция би могла да бъде за насочване към алтернативни пазара за самите фирми, проучване на възможности за алтернативна заетост и преквалификация на хората. Игнорирането на проблема и охарактеризирането му като проблем на гръцките мениджъри-собственици е мързеливо и недостойно решение.

 46. 46 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5512 Весело

  [quote#21:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]Всъщност за това ,че в периферните колонии няма пари е резултат е защото от месните икономики печелят германските индустриалци[/quote]
  Ъхъ, значи германските индустриалци вземаха по 18 заплати годишно плюс бонуси за навременно идване на работа и миене на ръцете.

 47. 47 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#43] от "Fred":

  Аз също смятам, че няма полза от търсене на компенсации. Но, има полза от добър анализ на ситуацията. затова и ги пиша тези неща, защото, тук, само радости, че щяло да стане евтино, че ето, щели да си го получат гадните гърци.
  И Дневник не помага много. Уж е икономически вестник, а не виждам нищо, освен преводи и само преводи на чужди статии. Ситуацията не е никак розова. Мисля, че Гърция трябва да премине през всчики трудности, за да се излекува от мислените си за нещо повече о, то това, което са другите членки на ЕС, но от този нейни проблем и ние ще страдаме.

 48. 48 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#45:"Густав"]Рискът на национално ниво трябва да се оцени количествено и ако е значителен, то трябва да има някаква държавна реакция. [/quote] Да- с това съм съгласна. Но държавната реакция трябва да включва мерки, които защитават предимно българските граждани и българските фирми, а не политически призиви гърция да остане в еврозоната...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 49. 49 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  [quote#42:"Додо"]Добре, нека да разгледаме ситуацията по-подробно! .......[/quote]
  Добре, а ти какво предлагаш, всеки от нас да се бръкне в джоба с по 100лв и да ги даде на тези фирми които са имали неблагоразумието да си имат работа с гърци? Аз например МНОГО отдавна съм въвел за себе си правилото "Нищо общо с гърци", разшифровал съм ги още преди 30г що за племе са.

  Дори не се усещаш колко лъха на комунизъм твоето мислене. Лозунги "Дайте да помогнем!" ВИНАГИ стават с ЧУЖДИ пари а това е типично ляво мислене. Оценка на риска и вземане навреме на адекватни мерки е част от бизнеса, който не се е научил и не го може по естествен път пазара го изтиква.

  Достатъчно сигнали даваше пазарът, че това с Гърция е нестабилна ситуация и то ГОДИНИ наред. Всеки с малко ум в главата щеше да се замисли какво да прави когато тя рухне защото това и беше гарантирано.

  Много повече ще ми домилее за един селянин чиято продукция е унищожена от градушката отколкото за един собственик на хотел който е разчитал САМО на гръцките туристи без да се замисли че светът се изменя. Също както нашите мутри по Черноморието разчитаха на руските туристи и сега оревават света колко лошо нещо са санкциите. Да бяха се ориентирали към немци и нямаше да ги имат проблемите.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 50. 50 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#45:"Густав"]Игнорирането на проблема и охарактеризирането му като проблем на гръцките мениджъри-собственици е мързеливо и недостойно решение.[/quote] Ааа- хайде да оставим квалификациите настрани,м? Защо гърците -собственици не наемат напр. съпруга ми като интерим мениджър, който да им направи услугата "управление на промяната" срещу 400 евро на час? Както написах- "комуто ползите, нему и вредите"

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 51. 51 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#49] от "Fred":

  Намери,къде точно съм казал, или коментирал, за бъркане в джобовете?
  Дебат, и анализ на ситуацията, затова пиша, не за друго. Очаквам от икономическа медия такова нещо. Всеки, тук, във форума, пише за евтините почивки , които го очакват там, до там им стига фантазията на хората, а не се замислят, че има и други неща, които ще произтекат от ситуацията с Гърция.
  И, че всъщност, от тези евтини почивки дори няма да могат да се възползват. За какво ти е почивка, когато не можеш да се храниш там/няма прясна храна/, не можеш да си купиш лекарста, ако ти се наложи/ няма отворени аптеки/, не можеш да си изтеглиш пари/няма банкноти в банкоматите/, и не се чувсташ сигурно, има престъпност, и обири. Не можеш и да си налееш бензин в автомобила, и т.н.
  Искам да има анализ и сериозен дебат а не писане на дребно, пак, как ,вижте сега, прецакахме гърците. Това е мислене на дребно. Анализ липсва.
  Ето, сега чета за Пей пал и за Райн еър.

  PayPal no longer works in Greece—and why that matters

  http://qz.com/444188/paypal-no-longer-works-in-greece-and-why-that-matters/

 52. 52 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 729 Неутрално

  До коментар [#42] от "Додо":

  Извинявай, ама нещо не си наясно с икономическите всаимоотношения.
  [quote#42:"Додо"]А ти как смяташ, че този завод ще получава пари от стотици дребни производители на зехтин?[/quote]
  Дребните производители изобщо не бутилират зехтин. У нас всеки кравар ли пакетира прясно мляко? Договорът на Дружба за бутилките за зехтин е с една единствена гръцка фирма.
  [quote#42:"Додо"]Гръцките фирми, които са клинети за тези въпросни бутилки, колко време ще издържат да продават стоката си, на клиенти, без да полумават пари за това?[/quote]
  Писах, ама не четеш, инфлация в Гърция стимулира износа и ще увеличи продажби извън Гърция. ЕС е отворен пазар. Защо смяташ, че износът няма да бъде плащан?
  [quote#42:"Додо"] нито има начин да ги изнесеш там, паради ред проблеми, с митници, с навла, с мита, ето как спираш да ги произвеждаш.[/quote]
  Пак повтарям сделките в рамките на ЕС са без мита и акцизи, те са вътрешнообщностни сделки.
  Да, в момента банковата система на Гърция има проблеми, но въпросът беше за отражението в България. Затова дадох и конкретния пример. Няма нужда от апокалиптични прогнози за хиляди фалити на гръцки фирми в България.

 53. 53 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  [quote#51:"Додо"]Дебат, и анализ на ситуацията, затова пиша, не за друго. [/quote]
  Тя ситуацията си е повече от ясна, Гърция изпада в състояние на дълготрайна намалена покупателна способност, включително лошо функциониращи и направо блокирани банкова система, хаос в администрацията, дори с риск от неконтролируема анархия до степен военните да вземат властта.

  Всеки който има малко ум в главата би бягал далеч от бизнес с такава страна, ако поради някаква причина реши да продава там единствено с предварително плащане. Вноса от тях обратно ще се улесни защото гърците ще дават мило и драго за всяко нещо което е различно от драхмата им. Което означава, че селскостопанските ни производители трябва да се замислят но това те ОТДАВНА трябваше да са го направили.

  Как щял да дойде гръцкият бизнес тук да открива работни места аз бих се отнесъл предпазливо, добре дошли но с едно на ум, както са дошли така и ще си отидат пък и не ми харесва самата идея гърци да се мотат тук. Те ако бяха свестни да са си оправили държавата не да идват с манталитета си на дребни хитреци тук. Ако ще е за улесняване много повече енергия бих вложил в привличането на бизнесмени от стабилни държави, немци например.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 54. 54 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 931 Неутрално

  [quote#52:"marker"]Извинявай, ама нещо не си наясно с икономическите всаимоотношения.[/quote]

  Нека да не разбирам от икономически взаимотоношения. Важното е, че ти разбираш. Мисля, че не успяваш да уловиш духът на това, което ти пиша. Ще се опитам още веднъж да го обясня!
  [quote#52:"marker"]Дребните производители изобщо не бутилират зехтин. У нас всеки кравар ли пакетира прясно мляко? Договорът на Дружба за бутилките за зехтин е с една единствена гръцка фирма.[/quote]
  Има доста дребни производители на зехтин, но това сега го изключвам. Само го споменавам като факт.
  Добре, нека разгледаме точно този един,едниствен потребител на бутилки. За мен, систечмата не се проченя, просто става с едно звено повече изместване, нищо повече.
  Как той си плаща за стоката? Чрез банка не може. С Пей Пал и други такива онлайни заплащания също не може, значи, носи парите за нови бутилки в България? Но как, с куфари, с камиони, с ремаркета? Това е от една страна проблемът, от друга е, как точно този потребител на бутилки, и приемаме, прозводител на зехтин, ще получава парите си от продажбите, доколкото ги има. Значи, нито може да получава пари от прадажби, минали, нито пък може да плаща за стоки и суровини, опаковки и т.н., заплати също, и режийни също, след като няма как да стане това нещо.
  По веригата, няма значение дали е износ, дали е при търговци на дребно или едро, това, което съм го описал го има, защото, в крайна сметка, имаме краен клиент, който не може да купува, от една страна и имаме прозводител, от другата, който пък не може да продава. Транспорт, логистика, горива, и прочие, дори не ги коментирам, просто, между крайният потребител и между производителат, заради липсата на банки, настъпва скъвсване на отношенията и от там, проблеми ва цялата верига. Много повече в самата Гърция, но и в доставчиците извън страната, още повече, ако не си диверсифицирал и разчиташ само на едни единствен клиент.

  [quote#52:"marker"]Писах, ама не четеш, инфлация в Гърция стимулира износа и ще увеличи продажби извън Гърция. ЕС е отворен пазар. Защо смяташ, че износът няма да бъде плащан?[/quote]
  Аз също ти писах, но ти пък не разбираш!
  Докато отворят банките в Гърция ще минат месеци, да не говорим, години. най-вероятно ще бъдат национализирани, и като зная какви са добри мениджъри комунистите, чакванията ми за политическата среда не са никак добри. Това значи, че в някой момент ще имаме драхма и поне 40-50% девалвация на нейната стойнасат автоматично, при нейното включване като основно разплащателно средство. Това какво значи! Значи, че в страната ще има хаос и огромни проблеми. Няма да коментирам за престъпност, безработица и бягство през глава на всички останали и неизбягали чужди инвеститори. В този климат, идеята за някаква си подходяща инфлация, която ще направи гръцките стоки изгодни навън, е чисто и просто химера. На теория е добре, теи Кругман и Стиглиц гледата на теория и пишат глупости, но в реоласстта нещата изглеждат съвсум другояче. Защото, всички дългове, които имат частният и държавен сектор ще станат при 40-50% девалвация, с ъс същите тези 40-50% повече. Ако можеш да организираш производство и да изнасяш срещу евро, това е добре, и да погосяваш дългове и оборотен каритал в драхми, но как да стане това в такава среда?
  Не го виждам.

  [quote#52:"marker"]Пак повтарям сделките в рамките на ЕС са без мита и акцизи, те са вътрешнообщностни сделки. [/quote]
  Тук писах съвсем принципно, не за този завод.
  Ето нещо просвещаващо в тази връзка:

  "We are in an extremely dangerous situation. Greek companies have been excluded from the electronic transfers of Europe's Target2 system. The entire Greek business community is unable to import anything, and without raw materials they can't produce anything," he said.

  Pavlos Deas, owner of an olive processing factory in Chalkidiki, told The Telegraph that he may have to shut down a plant employing 250 people within days.
  "We can't send any money abroad to our suppliers. Three of our containers have been stopped at customs control because the banks can't give a bill of lading. One is full of Spanish almonds, the others full of Chinese garlic," he said.
  "We don't know how we are going to execute and export an order of 60 containers for the US. We don't even have enough gas. We asked for 10,000 litres but they are only letting us have 2,000. It's being rationed by the day. Factories are closing around us in a domino effect and we're all going to lose everything if this goes on," he said.

  http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/11714655/Greek-banks-down-to-500m-in-cash-reserves-as-economy-crashes.html

  [quote#52:"marker"]Няма нужда от апокалиптични прогнози за хиляди фалити на гръцки фирми в България.[/quote]

  Добре, щом казваш. Хайде на почивка в гърция тогава, колективно. Празни магазини, бензиностанции, аптеки, липса на храна, липса на банкноти, та това е каф, нали!!!

  Относно България- колко оса българите, които работят в Гърция? Сезонно и извън сезонно? Какво става с техните доходи и с парите, които пращат като трансфери в България?
  А за всички погранични райони, където масово целите градове и села работа във фабрики , шиещи дрехи на ишлеме? какво стана с тези хора?
  И още и още и още...
  Положението е драматично и критично, но само за тези, които имат смелост да погледнат малко по-напред.
  Гърция е необходимо да изживее катарзис, и да види какво е наистина да минеш през трудностите на истинската криза. Но, от това ще има големи последствия и за България!

 55. 55 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 931 Неутрално

  [quote#53:"Fred"]Тя ситуацията си е повече от ясна, Гърция изпада в състояние на дълготрайна намалена покупателна способност, включително лошо функциониращи и направо блокирани банкова система, хаос в администрацията, дори с риск от неконтролируема анархия до степен военните да вземат властта. [/quote]

  Много точно. Аз имам подобна визия за нещата. Не ми харесва, но явно в тази посока отива страната.
  В такава една обстановка, месово хора говорят, как България само ще спечели, от ходене на почивка, през не знам си какви други изгоди. Не толкова просто и ще има и тук проблеми, но дано не са много и успеем да ги овладеем.

 56. 56 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  [quote#25:"Густав"]Визира се очаквано свиване на пазара, което да повлияе частично на германския износ.[/quote]
  За да остане Гърция в еврозоната и пазарът й да не се свие,най-вероятно германските данъкоплатци ще дават пари на гръцките данъкоплатци за да купуват колите на германските производители.Друг начин не виждам.

 57. 57 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7212 Неутрално

  Нас пък кой ли ни пита,дали Гърция да остане в ЕЗ или да си върви,че сме седнали да ги оплакваме.Гърците харчиха заемите,те сега ще плащат.

 58. 58 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 729 Неутрално

  До коментар [#54] от "Додо":

  Мислех да не ти отговарям, защото няма смисъл да спориш с някой, който ползва лозунги вместо аргументи, но с някои твърдения, извинявай, ама просто "изби рибата".
  [quote#54:"Додо"]Докато отворят банките в Гърция ще минат месеци, да не говорим, години.[/quote]
  Това вярно ли го мислиш, или се шегуваш - месеци, години!!!

  [quote#54:"Додо"]Празни магазини, бензиностанции, аптеки, липса на храна, липса на банкноти, та това е каф, нали!!! [/quote]
  Да бе, и ще падат по улиците от глад като в блокирания Ленинград по време на ВСВ! Хайде спри се малко де. То бива, бива фантазии, ама ...

 59. 59 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#58] от "marker":

  Типичен отговор от човек, който няма какво да каже по същество!
  Къде видя лозунги бе , човек. Това е възможно най-глупавият възможетн отговор, който може да получи това, което съм написал. Предполагам, че и от британските вестници, цитиращи проблемите на гръцкият бизнес, си пълнят страниците само с лозунги...

  Предполагам, че ще имам шанс , да речем след месец, да ти припомня "шегите,фантазиите, лозунгите и твърденията" си.
  Не, че това нещо ще промени, но поне се надявам, че ще охлади ентусиазма ти да пишеш неща, от които не разбираш.

 60. 60 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2992 Неутрално

  Не виждам смисъл да се погребват толкова нови десетки милиарди в Гърция вместо с тях да се помогне на по-бедните държави в ЕС. Гърците имаха късмет, но го пропиляха. Сега е ред на другите.

 61. 61 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 798 Неутрално

  До коментар [#37] от "Додо":

  има хиляди други много по-важни неща за които можеш да кажеш "жалко". Показателите на българия могат да се влошат в пъти заради още нерешения проблем с КТБ, с ПИБ, с фондовете, с дълговете, с НЕК. БЕХ, БДЖ, Топлофикациите и Мариците. Баш за гърците да седнем да диплим колко сме щели да загубим е ненужно. Каквото е такова, преживяхме собствения си фалит, и гърцкия ще преживеем, даже в сравнение ще е едно НИЩО.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 62. 62 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#61] от "DareDebil":

  Всички тези неща, който пишеш ги има.Но, икономиката , въпреки тях, расте доста прилично, износът също, добри новини при инвестициите, имаме излишък, фондовете се усвоята прилично.
  Строителството също върви добре напоследък, туризмът, не е цветущ, но се оправя. Ай Ти индустрията хвърчи напред.
  Обяснението е, че икономиката не е нещо статично, а динамично. И, макари да има проблеми, положителното явно е повече, от отрицателното. Ако всчики тези неща, които изброяваш липсват като прлоблеми, то, тогава, ръстат на България ще е сигурно 10%. Но ги има и е това, което е.
  Виж, с Гърция, това е непозната ситуация, и много, много опасна. За мен, всчико това, което изброяваш, събрано заедно, е по-малък проблем от това, което може да се случи в Гърция. Няма да влизам в подробности, но след като анализ има от ЕЦБ и тя предварително оповестява, че е готова да помага на България, нещата отиват към доста лош сценарий. Повечето хора дори не могат да обхвата проблема, който води след себе си това, което става в Гърция. Просто, има много неща и най-лошото е, че сме съседи.

 63. 63 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 798 Неутрално

  До коментар [#62] от "Додо":

  съседи сме, да, на гърция срина ли се икономиката 97ма като фалирахме ние?

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 64. 64 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#63] от "DareDebil":

  Дано съм излишно песимистично настроен. Но си мисля, че ситуацията в Гърция ще засегне и региона. Има и много политически и геополитически проблеми, който произтичат от ситуацията в икономиката. Не сме 97 ма, нито сме бели тогава в НАТО, нито е имало мтного емигарнти в България, нито е имало бежански лагери, нито пък България е имало толкова анархисти, нито пък е имало цели квартали в София, които са превзети от арахисти и т.н.
  Но, дано не съм прав, наистина.

 65. 65 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#58] от "marker":

  още едно полезно четиво, пълно с лозунги....

  Greek business leading are voicing growing concerns over capital controls, adds Helena Smith who reports that speculation is mounting that they could be enforced for much longer than a few weeks. She writes:

  In four short days capital controls have had a catastrophic effect. This week alone business leaders estimate that the measures have wrought €1.2bn worth of damage on an economy that has essentially come to a grinding halt.

  “Imports, exports, factories, firms, transport, everything is frozen,” said Vasillis Korkidis, who heads the national Confederation of Hellenic Commerce. “The only sectors in demand are food and fuel.”

  “Even in the best case scenario it is going to take months to recover from the shock of closed banks and capital controls,” Korkidis told me. “We already estimate that the damage is around €1.2bn already which will almost certainly have to be added to any agreement [to balance budgets].”

  Shortages have begun to appear with popular Cycladic island destinations further away from stock, being especially hit. Reports of shortages in medications and basics are said to be on the rise in Athens.

  Korkidis said committees had been established in all four of the country’s systemic banks to examine applications from companies that need to pay suppliers for food and medication. “But they won’t be doing that until after the referendum next week which means more shortages.”

  Currently all bank transaction have been stopped because of controls.

  Meanwhile, tourism, the engine of the Greek economy, has also taken a huge hit with an estimated 50,000 holidaymakers cancelling bookings every day. The Greek Tourism Confederation (SETE) announced that bookings were down by 40% in the last few days following the government’s decision to hold a referendum at what will shortly be the height of the tourist season.

 66. 66 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#64] от "Додо":
  За Ваше успокоение-
  http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/07/03/2566124_blumburg_ecb_moje_da_predostavi_finansova_pomosht_na/
  "Блумбърг": ЕЦБ може да предостави финансова помощ на България 16:00 на 03 юли 2015

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 67. 67 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#66] от "logika":

  Успокоение е наистина, но и е потвърждение, че ситуацията е много, много сериозна, без значение кой какво си пише, или кой иска да ходи на почивка в Гърция. Добре, че в ЕЦБ не спят на ушите си, и предоставят тази помощ на България. Поне да знаем, че с банките няма да има проблеми, което не е никак малко. сега, за експортьорите не зная, но дано няма и там успеят да се открият възможни помощни механизми.

 68. 68 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#67:"Додо"]но и е потвърждение, че ситуацията е много, много сериозна, б[/quote] Не- не сте прав. Ако зад нашите банки има проблем с ликвидността, ЕЦБ НИКОГА нямаше да ни отпусне този кредит. Съжалявам, но не мисля, че ще има криза в България- напротив- мисля, че за България е добра ситуацията в гърция и че това е исторически шанс за нас, който дълго време ни беше отказван - да изгрее звездата на България и погледа на ЕС да се обърне към нас, а не да сме единствено в мрачната сянка на гърция.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 69. 69 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#68] от "logika":

  Моята логика е друта, но все пак, уважавам позицията ви!
  Дано настъпят по-добри времена за България! Не мисля, че е възможно това, за сметка на по-лоши времена в Гърция, но все пак, аз съм българин и ще се радвам на просперитет на страната ми!

 70. 70 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#58] от "marker":

  още материал за четене:

  Риск#5
  Удар през търговията
  Ефект: висок / Вероятност: огромна

  Блокирането на банковия сектор в Гърция е кулминация на процесите от края на миналата година, които върнаха страната отново в територията на рецесията. Можем само да гадаем при различните сценарии какъв би бил спадът на гръцката икономика и колко ще продължи той - към момента МВФ изтри прогнозираните 2.5% ръст и ги сведе до 0%. Ако отправна точка е Кипър, там банковата ваканция продължи две години, в които икономиката се свиваше с по 5%.

  Това неминуемо ще засегне българския износ. През 2014 г. той е бил 2.9 млрд. лв., като най-много продаваме облекла и платове (общо 354 млн. лв.), зърно (194 млн. лв), дървен материал (180 млн. лв.), електрическа енергия (150 млн. лв.), мляко и млечни продукти, яйца, хартии и картон, слънчогледово олио. Разбивка на данните на НСИ показва, че за първите три месеца на 2015 г. износът ни за Гърция се е увеличил до 705 млн. лв. спрямо същия период на 2014 г., когато е бил 622 млн. лв.

  "На нас ситуацията в Гърция ни се отразява много тежко. Около 60-65% от цялото производство на предприятието е за Гърция и няма как да пренасочим този износ в рамките на шест месеца. Останалите ни пазари са Румъния, Полша, Чехия, Унгария, като продуктът ни не търпи транспорт на дълги разстояния", коментира за Капитал Daily Светослав Костадинов, изпълнителен директор на "Костенец ХХИ", които произвеждат хартия и картон.

  Извън директната загуба на пазари има значителен риск и от забавяне на плащания от контрагенти. Едната причина за това е капиталовият контрол, който ще предполага гръцката държава да одобрява плащания за внос. Теоретично това значи просто забавяне, но реално може да доведе до абсолютна парализа. Константин Михалос от Гръцката търговска камара обяснява пред Daily Telegraph, че чуждестранните средства се разпределят от петчленна комисия към гръцкото финансово министерство, която би трябвало да обработва заявките според приоритета им, но е напълно претоварена. "Те не могат да се справят с хилядите заявки", обяснява той и разказва, че собствените му компании засега се държат, но опасността расте. "Ако не мога да внасям каучук от Малайзия, ще имам сериозни проблеми. Запасите ми са за четири седмици", разказва той предизвикателствата пред производството си на латексови продукти. Други обаче разчитат на много по-регулярни доставки и недостигът на суровини може да започне да се усеща до дни. Всъщност доста български бизнес е свързан с пристанището в Солун и всеки проблем там би се предал по веригата насам.

  По-големият риск за българския бизнес е, че липсата на финансиране може да задуши и буквално да фалира гръцки компании. А с това и да ги остави с несъбираеми вземания. Надеждите, че всичко това може да бъде неутрализирано от обратен ефект - бягство на гръцки бизнеси към България, изглеждат свръхоптимистични - като да гасиш горски пожар с шише вода.

  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2015/07/03/2566236_sedem_riska_za_bulgariia/

 71. 71 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 931 Весело

  [quote#58:"marker"]Докато отворят банките в Гърция ще минат месеци, да не говорим, години.- цитат на коментар #54 от “Додо”
  Това вярно ли го мислиш, или се шегуваш - месеци, години!!![/quote]

  Натрупаха се мисля доста неща, и като гледам, дори няма нужда да чакм едни месац , за да ти пиша на друго място и да ти кажа, в какво голяма грешка си и как наистина, наистина трява да внимаваш с писането и думит, коити използваш

  от съсадна статия, току що излязла

  "Банките не могат да отворят в рамките на еврозоната, ако няма сделка. Най-вероятно няма да работят един месец и когато отворят това ще стане при запазен контрол над достъпа до капитали", коментира пред агенцията Деметриос Ефстатиу от лондонската ICBC Standard Bank.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK